Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:25 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Mam wiele fobii, ale jedna z nich wydaje mi się szczególna, ponieważ utrudnia życie nie tylko mi,ale i moim bliskim niestety. Jest to strach przed choroba,śmiercią.Jak tylko cos zaboli,zakłuje,ja już sie w to zagłebiam,wsłuchuje i wymyslam najgorsze choroby.Uwierzcie mi,bardzo mi to utrudnia normalne funkcjonowanie.

Zaczełam chodzic do psychologa,zazywam coaxil,ale nie wiem jak to bedzie bo to od dłuzszego czasu jest zakodowane w mojej głowie i jak tylko cos mi sie dzieje,zaraz zapala sie czerwona lampka i zaczyna myślenie,które z kolei prowadzi do kolejnych objawów i tak w kółko.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czarna, ja co prawda boję się panicznie tylko pajęczaków i do ich likwidacji używam tylko męża, ale...
Tak na poważnie, to mam nadzieję, że uporasz się ze swoimi lękami.
Mój ojciec cały czas przeżywa wypadek sprzed 26 lat. Żyje tym... Ma tysiąc chorób z tym związanych. Nie daje sobie pomóc, a przynajmniej nie mi ani siostrze. Ja już nie mam siły nawet starać się czegoś robić dla niego, bo chyba wyczerpałam już całe pokłady miłości i cierpliwości.
Dobrze, że chodzisz do lekarza. Jeśli jest komu cię wspierać w tych bojach o normalność, to walcz. Masz dla kogo żyć - masz cudowną trójkę maluszków.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ewulek

Dziekuje za słowa otuchy :-)
Tez chciałabym się bac tylko pajeczaków :wink: ależ byłoby cudownie miec tylko taka fobię.
Chodze do psychologa,zazywam te leki,ale widzę,że jednak mam juz zakodowany w głowie-strach-jak tylko coś mnie boli.
teraz jestem sama z dziecmi w domu,pobolewa mnie w klatce piersiowej i co-juz zaczynam sie zastanawiac,a dlaczego :roll:
Jestem jak egoistka,skupiam sie tylko na sobie,przez to cierpia moje dzieci,poszlismy wczoraj na spacerek i pobyłam z nimi tylko 40 minut na hustawkach bo zaraz zle mi sie oddychało i juz zastanawialam sie kiedy nadejdzie moj koniec i zabrałam ich do domu-bo tamczułam sie bezpieczniej.Okropnosc.Idzie lato-czas radosci,wypadó nad wodę itp,a ja bede sie bała,i co-dzieci spedza wakacje przed blokiem :-(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

o ho! a juz myslalam ze tylko ja tak mam. ja panicznie boje sie smierci,raka , ciagle o tym mysle. cala ciaze bylam przekonana ze nie przezyje porodu prawie by mi sie udalo ...(wspaniali angielscy lekarze) nie ogladam juz horrorow po ostatnim dostalam takiego ataku paniki ze malo nie zemdlalam. az sie poplakalam. nie ufam nawet mojemu mezowi.

chyba jestem jakas niedojrzala emocjonalnie... :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

xinkax

Powiem Ci,ze ja cała ciąże czułam sie świetnie,na koniec przed porodem miałam co prawda głupie mysli-ze może umrę przy porodzie,ale to było tyle,ale ciąże akurat wspominam bardzo dobrze.
Ja juz przerobiłam wszystkie choroby i teraz jest tak,ze nie wmawiam sobie tych najgorszych,ale mam swoje fobie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To i moje 3 grosze
ja panicznie boję się ciemności, ciemnych pomieszczeń , nocy , piwnic , strychów :? Prędzej padne na zawał niż wyjde sama z domu wieczorem a nie daj Boże gdybym koło jakichś krzaków czy po ciemnych schodach miała iść.
odkąd pamietam zawsze tak było , próbowałam z tym walczyć ale nie da się :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To i ja sie wypowiem PANICZNIE CHOROBLIWIE BOJE SIE PAJĄKÓW!!!!!!FOBIA
i nie umiem sobie z tym poradzic!!...paraliżuje mnie...........chwilowy bezdech,płacz.........poprostu cos strasznego..........i zawsze wszyscy to słysza...wiec je likwiduja.................ale tez nie umiem sie przemóc by nie krzyczec czy panikowac............to jest straszne......

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

widzisz, Ty o tym mówisz i Ci pomagają a ja najnormalniej sie tego wstydzę. to jest po prostu coś okropnego , umrzec na zawał można :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to i ja się dołączę :roll:

Mam lęk przestrzeni :? nie mogę przejść po wiadukcie, ani stać na balkonie u sąsiadki :oops:
Bardzo sie boję śmierci i starości, choć staram się o tym nie mysleć.....ciagle do mnie wraca :roll:
No i nie podchodź do mnie z nożem w ręku, bo ogarnia mnie strach...nie wiem czemu i nikt mi nie potrafi wytłumaczyć dlaczego tak mam :roll:
Horrory??? Uwielbiałam ale przed ciążą z drugą córką 8) na dzień dzisiejszy, to wolę nie ryzykować :lol:
Ale żyję dniem dzisiejszym i nie zamartwiam się myślami "a może" ....trzeba nauczyć się z tym żyć...wtedy naprawdę jest dużo łatwiej :wink:

czarna na wszystko o w życiu jest miejsce, zastanawiałaś sie czasem nad tym, że będąc z dziećmi na placu co by było jakbyś do domu nie wróciła? Spróbuj...wszyscy wiemy, bo i Ty o tym wiesz, że to jest "tylko" fobia....poprostu zostać :roll: przecież nie uciekniesz zostawiając swoje dzieci, tylko się nimi zaopiekujesz :) a dzieci dają taką siłę, że powinnaś właśnie z nich czerpać nadzieje i wiarę, w to, że Tobie "mamusiu" się stać nic nie może, bo masz swoje dzieciątka i jesteś im potrzeba jak powietrze :D

Więcej kochana wiary w siebie :) Jesteś śliczną dziewczyną i pamietej o tym, że masz wspaniałe dzieci dla których musisz być silna i przezwyciężyć swoje lęki![/b]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To i ja wyrzucę z siebie moje fobie :D

Jedną z większych jest obsesyjna myśl, że mój mąż mnie zostawi - umrze, albo odejdzie do innej... bardziej, że mu się coś stanie i umrze, nieraz dręczyły mnie w nocy sny, że mój mąż umiera, jeden był nawet taki, że M spada z mostu i woła mnie żebym go złapała, a ja nie mogłam go utrzymać i wyślizgnął mi się z rąk i spadł... zostałam sama, już prawie ryczę :cry:
To pewnie przez to, że jak miałam 3 lata umarł mój ojciec, a mama starała sie jak mogła, ale nie dała mi i bratu tyle miłości matczynej ile byśmy tego oczekiwali czy potrzebowali...

No, ale nieraz jest lepiej, nieraz jest gorzej, mój ojciec zmarł gdy miał 31 lat na czerniaka, ja mam wyciete znamiona, z których rozwija się rak, ale ile ich zostało na mojej skórze to nie wiem... mam 26 lat, do 31 jeszcze 5 lat, a ja nawet w ciążę zajść nie mogę :cry: :cry: :cry:

Dobra, koniec biadolenia, niczego innego się nie pękam :lol: :lol:

Adam ur. 7.07.2010,3140g, 55cm, 10 Apg
Obrazek
Iza ur. 11.04.2014,3140g, 50cm, 10 Apg

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ewus witaj w mojej bandzie :wink: chyba pierwszy raz na tym forum o tym pisze :? też jestem po operacji ręki > operacje, gips, operacje i tak w kólko . do tego osteoporoza ... czasem mało nadziei czasem bardzo dużo :? też boje sie co będzie dalej ale wiem ze musi byc dobrze , innego wyjscia nie ma.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja najbardziej boje sie ze nie bede mogla miec dzieci...
druga moja fobia to- JA... czasem boje sie sama siebie... troszke dziwnie brzmi, wiem, ale cóz.... :oops:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to i ja napisze o swoich fobiach panicznie boje sie węzy i jaszczurek jak tylko bym zobaczyła najmniejszego nawet zaskronca dopada mnie paraliz trzese sie jak galareta krzycze jak psychopatka.......a kolejne czego sie bardzo boje to śmierci i wypadku drogowego w ktorym mogła bym zginąc........

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a ja panicznie boje sie pajakow,jak widze jakiegos nawet najmniejszego,to normalnie serce mam w gardle a cisnienie dwa razy wyzsze

noi ostatnio wlasnie boje sie,ze umre,ze ktos z moich bliskich umrze,ze cos mi sie stanie i staram sie niemyslec o tym,ale samo jakos tak nachodzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to moze ja sie dolacze
ja sie strasznie boje wszelkich zwierzat. pamietam ze zawsze bylam przedmiotem kpin w moim domu. boje sie wszystkiego co ma siersc, skore, piora, wydziela cieplo (dla mnie to jest okropne). nie glaskalam nigdy swojego psa ( jak go mialam), boje sie nawet kury... nie rozumiem ludzi ktorzy nie maja takich lekow i odganiaja szczekajacego psa, zagladaja mu do pyska itd. ile razy bylo tak ze szedl za mna jakis ujadajacy pies, a ja na wdechu i ze scisnietym sercem, sztywna, szlam do domu. zwierzetach typu : kura, kot , ptak, krolik nie napawaja mnie moze az takich strachem, ale nie cierpie dotyku siersci czy pior i tego ciepla od nich bijacego... wiem ze to zywe stworzenia ale nie moge....
mi to utrudnia zycie w takim stopniu ze jestem wiecznie wysmiewana w rodzinie, jak widze psa idac ulica to prawie nie oddycham ze strachu, bedac u kogos, kto trzyma pupila w domu, to ogarnia mnie obrzydzenie na mysl ze znajde gdzies jego siersc, albo usiade na fotelu "wygrzanym" przez siedzacego tam przed chwila kota czy psa...

ach dodam jeszcze ze owadow wszelkiej masci nawet os czy pszczol) nie boje sie wcale...pajaka moge spokojnie do reki chwycic...sama nie wiem z czego to wynika...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zza chyba chodzi o to cieplo, bo pajaki nie wydzielaja ciepla :?

ja sie boje pustych pomieszczen 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja najbardziej boję się tego ze mój facet mnie zdradzi, i niębęde wiedziała co mam z tym zrobic bo wiem że nieumiałabym wybaczyc
Z tym własnie nieumiem sobie poradzic z lękiem przed zdradą.... :( :? :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

i moje 3 grosze

Ja obsesyjnie boję sie gołębi, zwłaszcza gdy wzbijają się w powietrze i trzepoczą skrzydłami. Gdy tylko ten dźwięk dotrze do moich uszu zasłaniam głowę czym popadnie albo za kogoś sie chowam.

Nie wiem skąd mi się to wzięło, ale skutecznie utrudnia mi życie :(

Drugim moim problemem jest strach o życie męża - boje się, że coś mu się stanie i zostanę sama. Drżę gdy tylko wyjeżdża gdzieś dalej albo nie wraca na noc, a często się to zdarza, bo taką ma pracę :-(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja się boję pająków, nigdy nie byłam na żadnej konsultacji z psychologiem, ale jak widzę takiego małego, czarnego z nóżkami to mometalny paraliż, i ogromny strach... boję sie też ciemności, ale to przypadłość z dzieciństwa...i tak to u mnie wygląda
:? :?

żebyśmy mogły wszystkie zafasolkować !!!!!!
3 mam kciuki ;-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

boje sie schodzic do piwnicy, bo tam moze czekac gwalciciel :shock:
ale od poczatku, jak mialam jakos 12 lat, babcia dala mi do przeczytania artykul w gazecie, ze jakis psychopata zaciagnal dziewczynke 12letnia(czyli byla w moim wieku) do piwnicy bloku w ktorym mieszkala, zgwalcil i pokroil na kawalki.
to juz 10 lat a jak mieszkalam u mamy jeszcze to jak tylko wchodzilam do klatki, zapalalam swiatlo i lecialam pedem na gore. glupie co? :roll:

boje sie ze moj facet odbierze mi Anie :( i dlatego sie z nim mecze juz tyle czasu :(

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]