W sobotę byłam z synem u fryzjera. Kiedy zobaczyłam jego fryzjerkę to dopadło mnie ogromne przygnębienie i zwątpiłam w diety, natomiast utwierdziłam sie w przekonaniu, że kazde skuteczne odchudzanie musi być poprzedzone akceptacją własnego ciała, co jest bardzo trudne, bo przecież decydując sie na dietę wykazujemy się brakiem tej akkceptacji.
Koleżanka fryzjerka zawsze była przy kości w listopadzie wyglądałą pięknie, zeszczuplała bardzo i nastrój miała super. Była na Dukanie. Dzisiaj waży więcej niż przed dietą i ma depresję co widać było od razu jak na nią spojrzałam. Wiem, że próby narzucenia sobie rygoru dietetycznego powodują w ludziach opór prędzej czy później o zwyczajnie się buntujemy jedząc coraz więcej. Ja też mam nadwagę, ale postanowiłam zaakceptować swoje ciało, wprowadziłam zmiany, ale nie jestem na diecie. Odżywiam się produktami o niskim IG, nie jem słodyczy i generalnie nie używam cukru, a jak muszę cos posłodzić to uzywam fruktozy. Czy schudłam? Nie widzę, ale nie rwę włosów z głowy kiedy zdarzy mi się odstępstwo i zjem kostkę czekolady, bo to nie ma być dieta, ale zmiana nawyków zywieniowych. Nie chodzę sfrustrowana, nie mam poczucie porażki kiedy odstąpię od swoich zasad. Uznaję, ze jestem cłzowiekiem i mam prawo popełniać błędy. Powoli do celu. Czuję się dużo lepiej kiedy nie spożywam cukru, nie mam problemów z jelitami, żadnych wzdęc, a fruktoza dodatkowo przyśpiesza przemianę materii, no i przede wszystkim dbam o swoją trzustkę i poziom cukru, co w dzisiejszych czasach jest niełatwe.
Dukan jest dietą bardzo szkodliwą dla wszystkich. Moja koleżanka jest pielegniarką i kilka jej znajomych stosowało tą dietę. Dla kontroli przeprowadizły badania i wszystkie były zdrowe, oraz wszystkie mają białkomocz, który jest ogromnym zagrozneniem dla nerek. Nie rozumiem dlaczego ludzie nie przyjmują do wiadomości faktu, że kazda dieta jednoskładnikowa jest szkodliwa. Dukan jest skuteczny i chyba o to chodzi. Nie o zdrowie, ale o efekty, a tak to odchudzają się osoby, któe nie mają szacunku dla samych siebie i dla swojego zdrowia.
Każdy z moich znajomych który stosował Dukana na początku go zachwałał pod niebiosa i były też teksty w stylu, że zdrowym nie szkodzi, jednak po czasie zdanie zmienili.
Wytrzymałam na Dukanie 2 dni, bo też chciałam szybko i skutecznie. Po dwóch dniach na widok miesa miałam odruchy wymiotne, paskudny nalot na języku i trupi oddech. Brrrr
Każa dieta która eliminuje warzywa z naszego jadłospisu nadaje się do kosza na śmieci.