Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:43 am

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

ostatnio znajomy mial wlasnie taka sytuacje ze laska wziela dziecko i niby pod pretekstem wyjazdu na chwile zamieszkala w innym miescie .. pozatym z tego co kojarze potworzyly sie jakies instytucje pomagajace facetom walczyc o dzieci

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moj znajomy ma taka sytuacje ze sie rozstali z dziewczyna gdy ona byla jeszcze w ciazy. mieszka daleko i ma 2 synow z innym mezczyzna. i ma problem bo jest uznany jako ojciec ale chce zbey dziecko mialo jego nazwisko ale matka nie zgadza sie na to. no i chyba nie ma zadnych szans na to zbey bylo po jego mysli

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

Nawet jeśli dziecko jest uznane przez ojca, a rodzice nie mają ślubu to matka może nie wyrazić zgody na to, żeby dziecko miało nazwisko po ojcu.

Wracając do sprawy:

Trzeba zacząć od siebie. Poukładać stosunki z teściową a z męże porozmawiać. I określić jak krowie na rowie , co do niego należy i jakiego zachowania oczekujesz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

taaaa stosunki z tesciowa. ona ja traktuje jak najgorszego wroga bo zabrala synusia i obawiam sie ze te relacje nigdy nie beda poprawne.
za to zgadzam sie ze wyznaczenie tego czego sie oczekuje od dugiej osoby jest super pomyslem. ja mojemu tłuke co mi pasi a co nie. jedno przejdzie gladko a inne jak po gruzie, wiec uczymy sie nawykow od nowa. czesc to nalecialosci z domow rodzinnych. u mnie musialo w domu byc sterylnie. zawsze czysto, u meza nie koniecznie. tam kazdy sobie rzepke skrobal. jak se zrobil tak se mial. to bywalo ze nie sprzatal nic a nic. dodatkowo wieczna graciarnia byla u niego w pokoju, bo staly pudla z roznymi rzeczami jego siory. potem jak juz mieszalismy razem to musal nabrac nowych nawykow. jedna ma pikna zasade. zona jest najwazniejsza i to mi sie bardzo podoba.
co do wyjazdow z dzeckiem to cos w tym jest, ze nie powinno sie utrudniac kontaktu z rodzicem. z drugiej strony mniejosc facetow walczy o swoje dzieci. wiekosc szczesliwa ze nie maja problemu. nie wiem jak to jest podrozami po kraju bo wydaje mi sie ze chyba nikt nie moze zabrnic wyjazdu z miasta. wiadomo idzie sie tam gdzie praca i tyle.
tak czy siak sytuacja to bani.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie najwieksze roznice w domach to swieta- jedne i drugie :) niby wiara ta sama ale zwyczaje inne. w wielkanoc teraz to sie az pozarlismy bo robilismy w domu dla siebie sniadanie tylko no i ja myslalam ze skoro ja robie to tak jak u mnie a on chcial jak u siebie no i %^$&^%*^( hehehe

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

U mnie ze świętami nie ma problemu- na Boże Narodzenie O je tylko barszcz , jeśli chodzi o wielkanoc to jajek nie tknie. I wszystko :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wcilo mi postawiec skrobie jeszcze raz.
mamcia jak to inne zwyczje w wielkanoc? napisz wiecej bo normalnie to nie soptkalam sie z niczym innym jak barszczem bialym, tudziez zurkiem jajami biala kielbacha.
u mnie podaje sie osobno, rzep wszystko kroi na male elementy i wrzuca do talerza dorzuci chleba i je taką mymre. ale generalnie to samo.
wigilia to i owszem ja grzybowa on czerwony, ja kutie on makielki i tak mozna by mnozyc. a w wielkanoc to ta sama nuta.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mrooweczka pisze:
Nawet jeśli dziecko jest uznane przez ojca, a rodzice nie mają ślubu to matka może nie wyrazić zgody na to, żeby dziecko miało nazwisko po ojcu.

Nieprawda. Jeśli rodzice nie mają ślubu, to dziecko ma automatycznie nazwisko ojca. To ojciec musi wyrazić zgodę, by dziecko miało nazwisko matki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mama_Mai pisze:
Nieprawda. Jeśli rodzice nie mają ślubu, to dziecko ma automatycznie nazwisko ojca. To ojciec musi wyrazić zgodę, by dziecko miało nazwisko matki.

Nieprawa. Kiedyś byłam w USC i pytałam. Matka daje swoje nazwisko, albo wyraża zgodę na nazwisko ojca.
Chyba, że każde miasto rządzi się własnymi prawami... ;]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

Mama_Mai pisze:
mrooweczka pisze:

Nie, dziecko uznane przez ojca musi mieć zgodę matki, żeby nosić jego nazwisko.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mrooweczka pisze:
Mama_Mai pisze:
mrooweczka pisze:

Nie, dziecko uznane przez ojca musi mieć zgodę matki, żeby nosić jego nazwisko.

No to ciekawe, co by było gdyby matka nie zgodziła się na nazwisko ojca, a ojciec na nazwisko matki? ;)
A skąd masz taką przedziwną wiedzę? Bo ja u źródła się dowiadywałam, w USC ;)
A zresztą, co ja się będę produkować, tu masz cytat ze strony prawniczej:

Cytuj:
Regułą jest, iż dziecko pozamałżeńskie będzie nosiło nazwisko swego ojca, jeżeli jego ojcostwo zostało ustalone przez tzw. uznanie dziecka.

Sorki za off topic, już nie zaśmiecam.. ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja wiem najlepiej bo jestem bez slubu ;] dziecko przy urodzeniu mialo moje nazwisko a w USC to JA sie zgadzalam zbey dziecko mialo nazwisko ojca. zostala wezwana kierowniczka ktora z 3 razy sie mnie pytala. napisalam oswiadczenie ze zgadzam sie na jego nazwisko i podpisalam. ;]

co do swiat - Kaffa u M nie ma barszczu czy zurku !!! nie ma czegos takiego ze stawia sie wsyztsko na stol i pol dnia to lezy i sie siedzi przy stole. je sie sniadanie i koniec. pozniej stawia sie znowu na obiad a pozniej ciasto. ale ogolnie to je sie sniadanie i koniec. jest stukanie sie jajkami a u mnie nigdy tego nie bylo. jest zajaczek a u mnie nigdy nie bylo prezentow na wielkanoc. no i sniadanie jest juz odrazu a u mnie na 11 gdzies. no i u mnie ejst dzielenie sie jajkiem i skladanie zyczen a u neigo nie :| dziwne nie?
w boze narodzenie tez sa calkiem inne potrawy no ale zwyczaje juz podobne :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

MamaOlivkiINelci pisze:
ja wiem najlepiej bo jestem bez slubu ;] dziecko przy urodzeniu mialo moje nazwisko a w USC to JA sie zgadzalam zbey dziecko mialo nazwisko ojca. zostala wezwana kierowniczka ktora z 3 razy sie mnie pytala. napisalam oswiadczenie ze zgadzam sie na jego nazwisko i podpisalam. ;]

No to ja tak samo 'wiem najlepiej', bo też jestem bez ślubu :) U mnie było tak, że, po uznaniu dziecka przez ojca, nazwisko ojca zostało wpisane automatycznie.
Dziecko po porodzie ma wpisywane wszędzie nazwisko matki, no to chyba oczywiste, bo skąd by mieli wiedzieć, czy matka jest po ślubie, czy też nie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

w spzitalu u mnie wiedzieli bo sie pytali o to jak maja wpisac w ksiazeczce i wpisali moje a pozneij dopieor ja sama zmienilam na nazwisko ojca no i mowie M sie wogole o nic nie pytali w USC i to byla moja decyzja jakie ma miec nazwisko i czy jestem tego pewna.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

MamaOlivkiINelci pisze:
w spzitalu u mnie wiedzieli bo sie pytali o to jak maja wpisac w ksiazeczce i wpisali moje a pozneij dopieor ja sama zmienilam na nazwisko ojca no i mowie M sie wogole o nic nie pytali w USC i to byla moja decyzja jakie ma miec nazwisko i czy jestem tego pewna.

No to najwidoczniej, co USC to obyczaj.. :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no dziwne bo wydawaloby sie ze prawo jest takie samo w calym kraju a najwyrazniej kazde miasto ustala swoje

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

Mama_Mai pisze:
No to ciekawe, co by było gdyby matka nie zgodziła się na nazwisko ojca, a ojciec na nazwisko matki? ;)
A skąd masz taką przedziwną wiedzę? Bo ja u źródła się dowiadywałam, w USC ;)
A zresztą, co ja się będę produkować, tu masz cytat ze strony prawniczej:

Cytuj:
Regułą jest, iż dziecko pozamałżeńskie będzie nosiło nazwisko swego ojca, jeżeli jego ojcostwo zostało ustalone przez tzw. uznanie dziecka.

Sorki za off topic, już nie zaśmiecam.. ;)

To matka wyraża zgodę na nadanie nazwiska ojca, tak samo jak wskazuje ojca dziecka :) A to czy facet dziecko uzna to jego sprawa.

Moją przedziwną wiedzę mam z doświadczenia. Tak się akurat złożyło, że jak Lilla się urodziła to nie mieliśmy ślubu i mała miała moje nazwisko.

Ze stroną prawniczą masz rację- JEŻELI jego ojcostwo zostało ustalone ;)

Mama_Mai pisze:
mrooweczka pisze:

Taka sytuacja występuje, kiedy rodzice MAJĄ ślub. Dziecko automatycznie dostaje nazwisko ojca.

I z jakiej to racji ojciec ma wyrażać zgodę na nazwisko matki skoro nawet pewien nie jest, że to jego dziecko?

Mama_Mai pisze:
U mnie było tak, że, po uznaniu dziecka przez ojca, nazwisko ojca zostało wpisane automatycznie.
Dziecko po porodzie ma wpisywane wszędzie nazwisko matki, no to chyba oczywiste, bo skąd by mieli wiedzieć, czy matka jest po ślubie, czy też nie :)

No właśnie, PO uznaniu dziecka. Po uznaniu dziecko to oczywiste, że dostaje nazwisko ojca, ale jest jeszcze taki papierek, który mama podpisuje- przypominasz sobie?

A tak apropo- z jakiego miasta jesteś?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A jednak większość z nas się myli ;). Zgodnie z obowiązującym prawem:

Cytuj:
Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Art. 89. § 1. Jeżeli ojcostwo zostało ustalone przez uznanie dziecka, dziecko nosi nazwisko ojca, chyba że ten za zgodą osób, których zgoda jest potrzebna do ważności uznania, złożył przy uznaniu dziecka oświadczenie, że nosić ono będzie nazwisko matki; jeżeli w chwili uznania dziecko ukończyło już trzynasty rok życia, potrzebne jest także wyrażenie zgody przez dziecko osobiście.

Ale przecież to Polska ;).
Mi dwie kobiety w USC powiedziały, że to matka wyraża zgodę na papierze na nazwisko ojca, a nie odwrotnie.[/quote]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wlasnie: to POLSKA u nas wszytsko jest porypane :D:D:D:D

u mnie w spzitalu wogole mowili na mojego M po naziwksu moim. jak sie rodzi dziecko to dostaje nazwisko matki- wiaodmo jak sa po slubie to tym samym jest nazwiskiem ojca. ja wypelnialam tam ankiety przed porodem gdzie sie dane wpisywalo. dane matki i ojca, nawet zawody i wyksztalcenie itd. no i jedna i druga laska mialy moje nazwisko czego przebolec nie mogla moja tesciowa hehehehe
ale pewnie co miatso to obyczaj i co smieszniejsze- co szpital to obyczaj :)
trzebaby sie jakiegos obeznanego prawnika od spraw rodzinnych zapytac to moze cos wyjasni

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

Pewnie prawnicy też mają podzielone zdania.
U mnie dziecko było uznane przed porodem czyli powinno mieć nazwisko ojca, ale w szpitalu wogóle traktowali mnie jak powietrze, nawet nie zapytali o to czy dziecko uznane (kobietę przede mną pytały)...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Psychologia

Strefa czasowa UTC [letni]