Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 4:22 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7727 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 383, 384, 385, 386, 387  Następna
Autor Wiadomość

Nasza Dorotka na 15 miesięcy waży koło 9 kg. Szymek tyle ważył mając 6 miesięcy :) Ona jest w ciągłym ruchu, wszędzie się wspina i jej pełno :) Biega, skacze, jest mega żywa - taki wicher :) Pewnie wszystko co zje to spala, więc się nie dziwię, że waga taka piórkowa ;) Ale rośnie stałym tempem, szybko się rozwija i uczy, więc się nie martwię :) Co do jedzenia - mogłoby być lepiej, ale nie narzekam ;)
Tylko okropnie ząbkuje i wszyscy się z tym męczymy :/

Offline Wyświetl profil  

netii u nas też ząbkowanie to koszmar....zwłaszcza jak ma 40 stopni gorączki, biegunkę i wychodzące 3 ząbki na raz....fajnie że córa taka energiczna jest :) u nas 10 kg ale mniej aktywna jest tzn patrząc np na 2,5 letniego synka znajomej to Maja taka spokojna przy nim, a ja na nią narzekałam do tej pory że w domu to wszędzie jej pełno...

demolka cicho tutaj, bo dziewczyny przestały wchodzić na e - mamę poza tym kilka jest na wątku mamy 2012 , tam jest kilka dziewczyn od nas, jak masz chęć popisać to dołącz tam, jest naprawdę fajna atmosfera :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Demolka fajnie Ci dziewczynki ważą. Szczególnie, że bliźniaczki...Moja waży jakieś 9,3kg. Ale przy jej wadze urodzeniowej 2,65kg to i tak nie źle. Na jej jedzenie nie narzekam. Ale ona raz, ze ruchliwa jest, a dwa - im więcej zje, tym więcej kup :wink:
Moim zdaniem też nie ma co odchudzać rocznego dziecka. Najwyżej nieco zmodyfikować jej dietę, ale bez przesady.
U Nas też ząbki idą - mamy już na pewno trzy 4, a może i wszystkie. Do tego postanowiłam zabrać Ali smoka... Wczoraj usnęła w nocy spokojnie i noc ok. Gorzej było dziś ze spaniem w dzień. Ale wiem, że potem łatwiej nie będzie. Choć to może zły czas, bo ząbki i jeszcze katar... Aż mam wyrzuty sumienia za tego smoczka :roll:

Pomyślności w Nowym Roku. Dużo szczęścia i zdrowia!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

aisak będzie dobrze, nie ma co odpuszczac jak już zaczęliście odrzucanie smoczka...u nas to dopiero przed nami...i wiem że lekko pewnie nie będzie.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Trzymam kciuki za odsmoczkowanie :) My zgubilismy smoczka jak szykowalismy się z mężem na Andrzejki, od tej pory radzimy sobie bez.Co prawda cycek się znalazł, ale postanowiłam go już nie dawać. A jak Wasze doświadczenia z nocnikiem.Wiola się go panicznie boji.

Offline Wyświetl profil  

Ja za to odstawiłam Dusię od piersi :) Ale teraz ma jakiś lepszy okres, jest wesolutka i nic nie marudzi - jak nie nasza córa ;) I za cycusiem nie tęskni i nie ma tragedii, więc bardzo się cieszę :)

Offline Wyświetl profil  

Daga u nas przygody z nocnikiem zaczęły się zaraz po roczku, Maja sama wołała "si" i sadzana robiła, czasem nawet kupę zrobiła, później miała taki okres że na nocnik w ogóle nie chciała siadać. Teraz powolutku znów się do niego przekonuje, rano zrobi "si" lub "kupe" do nocniczka, czasem zawoła że chce i po popołudniowej drzemce zawsze siada...także już oswojona jest, aczkolwiek chyba na wiosnę się weźmiemy bardziej za nocnikowanie, jak się już cieplej zrobi - choć ostatnio temperatura nam dogadza :)

Offline Wyświetl profil  

Nie mam parcia na nocnik tym bardziej, że Młoda nijak nie kuma, że robi :) W domu mam za to małego muchomorka - Szymek złapał ospę. Połowa grupy w przedszkolu jest chora i w końcu też się załapał. Cieszę się, że będziemy mieć to za sobą, tym bardziej, że przechodzi ją bardzo lekko. Ma mało krost, na buzi tylko jedną, we włosach kilka, tak to brzuch i plecy obsypane. No i teraz czekam 2 tygodnie na pierwsze krosty u Duśki. To będzie cud jak nie złapała od Szymka.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Witajcie :D

My jeszcze sie nie nocnikujemy czekamy na cieplejsze dni :D Nie mam "parcia na szkło" jeśli chodzi o odpieluchowanie :wink: Nie tak dawno zakończyłam jedno a tu pora na kolejne o nie nie nie :twisted: jeszcze poczekamy. To wcale nie taki łatwy kawałek chleba jakby sie mogło wydawać, chociaż niektóre dzieci szybko to przechodzą. Moja K niby kumała ale często " nie zdązała" i denerwowało mnie to wiec czekam jeszcze :P:
Ząbkujemy ciagle i mamy juz wszystkie 1,2 oraz dwie czwóreczki.
Smoka mała kocha więc jeszcze niech troszke podyda. do 2 urodzinek ma czas :)
H waży 11,8kg i ma coś koło 84cm. Jest w sam raz :wink: I wymiary ma podobne do starszej siostry . Teraz K waży 19kg i ma 116cm. Wysoka az mnie przeraża. Ostatnio kupowałam buty jej i moje 4 letnie dziecko ma rozmiar buta 29 :shock: i nosi ubrania rozm 122 (dla 6-7 letnich dzieci) :shock:
Wczoraj po raz 1 H mnie zadziwiła a mianowicie K przyszła i mówi "mamo miałaś mi wlączyć Hello Kitty na komp . i ja chcę Hello Kity". A H poszła do 2 pokoju i nagle wraca z poduszka K i woła "je, je ( czyli jest :wink: ) patrzę a ona trzyma poduszke z motywem Hello Kitty i daje K :shock: "

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Hej dziewczyny

U nas czas zasuwa, Emilka niedlugo skonczy 17 mies a za jakies 2 mies bedzie miala brata. Wiec bedzie parka. Wazy 10,5 kg ( waga z ostatniego szczepienia z poczatku sty chyba) i ma wszystkie 1, 2, 4 i teraz ida trojki. Chyba sie juz gorna przebila ale nie daje zajrzec. Zreszta ostatnio kiepsko z jedzeniem wiec pewnie przez zeby bo zawsze tak jest. Nieraz jeszcze ma katar i goraczkuje tak bylo przy czworkach.

My chcemy Emi zaszczepic p/ ospie by nam choroby nie przyniosla jak bedzie maly. Moglam z tym szczepieniem po roku (odra.swinka.rozyczka) ale przegapilam sprawe. Odczekam min 6 tyg od ostatniego szczep i chyba sie przejde tylko jaka szczepionke wybrac?
jmijeczka doradz jak mozesz? I co myslisz nad zakupem innej szczepionki dla malego do szpitala by nie dali mu po porodzie standardowo Euvax B ?? Emilka dostala wycofana serie w lutym 2013 narazie nic jej nie jest. Dopiero pozniej wyszla na jaw ta afera.

Emila ladnie juz wola na nocnik. Kupke zawsze ale gorzej z siku. Zabawi sie i nie ma czasu ale czasami tez zawola.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Beti nie wiem co Ci doradzić w sprawie szczepionki Euvax. Moja E była szczepiona Hepavax Gene, a N Euvaxem, ale serią której nie wycofali (a może wycofali a ja nie sprawdziłam :roll: ).
Nie pamiętam czemu Euvax był wycofany, czy tylko ze względu na niejednorodność zawiesiny w danej serii czy coś innego. Gdyby coś się miało dziać po szczepionce myślę że zadziałoby się "zaraz" po podaniu (czy też w najbliższym czasie po podaniu).
P/ospie chyba teraz dostępna jest tylko Varilix. Ale mogę się mylić. Nie wiem, bo nie szczepimy p/ospie.. póki co przed nami jeszcze MMR i 5w1 ale nie wiem kiedy to zrobimy..

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Beti, moja Dusia też zaszczepiona szczepionką z tej wycofanej serii. Chyba nic jej nie było, ale to zbiegło się w czasie z tym, że miała drżenia ciała i byliśmy na konsultacji u neurologa, a potem przeczytałam, że właśnie taki mógł być skutek tej szczepionki. Ale teraz to nie wiadomo czy to przypadek, czy rzeczywiście coś na rzeczy było. Na razie Mała rozwija się normalnie.
Co do szczepionki przeciwko ospie, to się dopytaj bo po szczepionce chyba dziecko może zarażać!

Szymuś przeszedł ospę tak lekko, że to aż nieprawdopodobne. Jeśli Dusia się zaraziła (gdyby tak nie było, to ciężko będzie mi w to uwierzyć), to czuję, że przebieg będzie masakryczny :/ Ona ma wszystko na odwrót niż brat ;)

Offline Wyświetl profil  

Witam was serdecznie.jestem nowa na tym forum.jestem mama 16miesiecznych coreczek i chcialabym uczestniczyc w dyskusjach jezeli nie bedziecie mialy nic przeciwko.pozdrawiam

Obrazek

Alcia ma juz 16 zębalów
Zuzul ma juz 14 zębalów

Offline Wyświetl profil  

twins witaj, rozgośc się...napisz coś więcej o sobie i dzieciach :)

Offline Wyświetl profil  

Ospa, podejście drugie - Duśka muchomorek...

Offline Wyświetl profil  

netii współczuję, szybkiego powrotu do zdrówka zatem życzę :)

Offline Wyświetl profil  

netii oo no i z głowy będzie u D :) A mocno wysypana?

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Zdrówka dla Doroty. Oby poszło szybko i bezboleśnie.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Na razie ma mało krost, ale w bardzo newralgicznym miejscu :( Mam nadzieję, że będzie jak u Szymka - kilka krost i po chorobie. A jak na razie w nocy tragicznie :/

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Hej dziewczyny

Chcialam was poinformowac ze 8 marca na swiat prxyszedl Piotruś. Waga 3070 i 57 dl. Jestesmy dalej w szpitalu bo maluszek ma wrodzone zapalenie pluc i dostaje antybiotyk. Moze jutro zrobia mu badania kontrolne i jak bedzie ok to do domku. Juz nie moge sie doczekac bo ja od 1 w szpitalu u nie widzialam Emilki a tesknie masakrycznie....

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7727 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 383, 384, 385, 386, 387  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]