Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:36 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5902 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

marosa tak, dałam zaświadczenie od pediatry i dzięki temu już o 13 jestem wolna :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej

wpadłam zobaczyć czy jeszcze mi to konto działa :lol:

Pozdrawiam buziaki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam

Mam pytanie ... ile i jak często jedzą wasze dzieci? Nadal karmię piersią, ale niestety z jednej już nie pije a druga też już powoli na wykończeniu:( Mleka modyfikowanego nawet nie chce powąchać.
schemat żywieniowy Filipa:

06.00 - pierś (przed pójściem do pracy)
09.30 - kaszka mleczno ryżowa malinowa ok 150 ml
13.30 - pierś (jak wrócę z pracy)
16.00 - obiadek ze słoiczka (mały)
18.30-19.00 - pierś
21.00 - kleik, owoce z ryżem itp. (duży słoiczek)
przed samym snem ok 22.30 pociągnie troszeczkę mleczka.
Myślicie, że to za dużo? Mały ma jakieś 71 cm wzrostu i waży ok. 8kg.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ma_rose moja je podobnie do Twojego dziecka, tez tylko cyc, mleka MM nie weźmie do pyszczka, nawet kaszki :? Waga OK więc myślę, że nie ma co się przejmować, ale niech inne mamy jeszcze sie wpowiedza 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A u nas to tak wygląda:
5 - pierś
7-8 kaszka kukurydziana na moim mleku (ok100 ml mleka)
11:30 - 12 zupka (ok 180 ml)
14 - pierś
16 - pierś plus owoce ze słoiczka
19:30 - 20 pierś
No i w nocy zazwyczaj dwa razy pierś :roll:

Ma-rosa nie pracujesz na pełen etat, że wyrabiasz tak szybko? Ja jestem w pracy od 6-13...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam,

Co do mojej pracy... pracuję na cały etat ale mam skrócony czas pracy.

Mój maluszek wczoraj był na kolejnym podstawowym szczepieniu i odpukać, do chwili obecnej jest ok. Zastanawiamy się nad zaszczepieniem małego dodatkowo (pneumokoki itd) od września idzie do żłobka. Czy Wy szczepiłyście swoje maluszki dodatkowo?

Małemu idą ząbki (lekarka potwierdziła) więc jest troszkę marudny. Wszędzie go pełno... czołga się jak na jakimś poligonie i ciągle ucieka. Szykuje się do raczkowania, ale jakoś mu jeszcze nie wychodzi. Ładnie siedzi i strasznie wyrywa się do stania. Gaworzy w swoim języku ale nie chce powtórzyć MAMA :(

A jak tam Wasze dzieci?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej

witam jesiennie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej :wink:
Ja witam zimowo 8) U nas śniegu trochę nasypało to od razu inaczej :lol: Nawet już sanki zaliczyliśmy :wink: Michał oczywiście prze szczęśliwy, że biało i można na sankach szaleć :) A i Filip nie narzeka i nie przeszkadza mu nawet jak bracik mu na twarz śniegiem sypie tylko się w głos śmieje :shock: Niesamowite to dziecko :wink:

ma_rose co tam u ciebie? zaglądasz tu czasem?

lakrimozka a ty gdzie jesteś?

Ala74 a ty?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam :D
Fajnie, ze ktos tu zaglada nareszcie :D :D
Zimy u nas ani widu ani slychu - a ja tesknie za ta zima z zeszlego roku, kiedy z wielkim brzuchem chodzilam w mrozie po sniegu :( Teraz ciagle albo pada albo potwornie wieje, az sie z domu wychodzic nie chce
Co u nas? Julka za dobre dwa tygodnie skonczy roczek a ja nie wiem, kiedy ten rok zlecial. Od lutego wracam do pracy, wprawdzie na 4 dyzury w miesiacu, ale i tak mi sie nie chce :( :( Jestem pielegniarka i tak sobie ustawie dyzury, zeby pracowac albo w nocy albo w weekendy, zeby Julka nie musiala jeszcze isc do zlobka 8)
Julka Nowy Rok przywitala goraczka - 38.5, ale samo przeszlo. Dzisiaj w nocy powtorka, bylismy u lekarza, ale wszystko czyste, wiec podejrzewamy, ze to od zebow :( nie ma jeszcze ani jednego i bardzo mozolnie jej wychodza. Nie da sie dotknac w dziasla, duzo marudzi i nie chce jesc.
Poza tym jest cudowna :D :D taki maly promyczek :D Wiem, ze dla kazdego rodzica dziecko jest najcudowniejsze :wink: :wink: :wink: Julka uwielbia swojego brata i odwrotnie - lubie patrzec, jak we dwojke szaleja, mala ucieka a duzy ja goni :D Jest bardzo ciekawa, wszedzie wejdzie, choinka stala 10 minut, a juz jedna bombka poszla, a i tak mialam tylko plastikowe na dole, nie mam pojecia, jak ona dorwala ta szklana :wink: Ostatnio ma taki etap, ze jest jak boomerang, wyniose ja z kuchni do pokoju, nie dojde jeszcze dobrze do kuchni, a ona juz jest znowu za mna i "wisi" mi na spodniach. Jak jestesmy same, musi byc ciagle w moim poblizu, musi mnie widziec, jak Jakub wroci ze szkoly jest lepiej, bo sie razem bawia
Pozdrawiam i odzywajcie sie wiecej :D

Wszystkim Szczesliwego Nowego Roku zycze i wspanialych zabaw urodzinowych naszych malych skarbow Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

O to ja tez sie przywitam.:-) tyle ze jesiennie, bo to niejest zimowa pogoda.

Ala- u mnie jest podobnie. Wiki wisi co chwila na mnie, albo bawi sie z siostra. Z tym, ze u mnie jest mniejsza różnica wieku i kłócą się o zabawki. Raz kochają sie a raz kłócą.

Ma_rose - moja tez nie chce mówić. Juz dawno powiedziała i mama i tata, ale jakoś nie chce zbyt często używać tych słów. Jakoś woli po swojemu.

Lakrimozka- a co u ciebie?

NIE MA RZECZY NIEMOŻLIWYCH, SĄ TYLKO MAŁO PRAWDOPODOBNE

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam Wszystkie Mamy:)

Megi zaglądałam długi czas, ale jest tu tak cicho, że zrezygnowałam:). Dzisiaj coś mnie tknęło i weszłam zobaczyć, czy coś się dzieje:)

Mój Synuś ma dzisiaj roczek :D :hbd: Jestem cała w skowronkach. Pomyśleć, że tyle czasu już minęło.

Jak już tu jestem mogę pochwalić się umiejętnościami Filipka:) Chodzi sam odkąd skończył 11 miesięcy (wcześniej też chodził ale tylko przy meblach). Ładnie mówi mama (ze zrozumieniem). Jest małą przylepą. Wie gdzie jest lampa itp. Na urodzinki m. in. dostał konia na biegunach i strasznie za nim szaleje. Jak mówię, żeby dał mi "ihaha" to targa go za co się da i wlecze do mnie, jak pytam się, czy chce buju buju na nim to kiwa główką, że tak. Słodki Brzdąc.

Muszę przyznać, że ten rok był bardzo udany mimo iż nie obyło się bez wpadek. W listopadzie mały dostał drgawek gorączkowych i wylądowaliśmy w szpitalu, chodzi do żłoba więc często łapie infekcje (spowodowane ząbkowaniem), ma już 4 ząbki.

Z miłą chęcią będę tu częściej zaglądać jeśli i Wy to zrobicie.

Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej

Ma_rose wszystkiego najlepszego dla Filipka :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ma_rose Wszystkiego najlepszego dla Filipka Obrazek Obrazek
Maly zdolniacha z twojego synka :D Moj Jakub tez chodzil jak mial 11 miesiecy, a Julka jakos sie nie kwapi, wygodniej jej chyba na czworakach :wink:
Pozdrawiam Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ma_rose - wszystkiego najlepszego dla twojego filipa:-) niech rośnie duży i piękny:-)

Moja wiki równo miesiąc temu skończyła rok:-)
A od razu sie wytłumaczę.
Termin miałam na 22.01, ale wiktoria chciala być rok starsza:-) i urodziła się 10.12.
Ale jakiś taki sentyment mam do styczniówek :-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Oiseau A moja Jula urodzila sie 22 stycznia - zrobila prezent dziadkowi na Dzien Dziadka :D :D :D po pieciu wnukach pierwsza wnuczka :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziękuję bardzo w imieniu Filipka.

Mój mały ostatnio zrobił się straszny przylepa. Tylko mama i mama... Przez to mało rzeczy mogę robić, bo trzymam go na rękach a już trochę waży:)

Jak wygląda u Was menu dla dzieciaczków? Co dajecie im jeść i w jakiej postaci. Filip ma problemy z posiłkami z zawartością grudek. Dławi się. Macie na to jakiś sposób?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ma_rose moja mala jeszcze wcale nie ma zebow i z jedzeniem mamy lekkie problemy :(

Od kilku dni probuje jej obiadek tylko rozdrobnic widelcem i jakos sobie radzi, ale do tej pory dostawala mniej lub bardziej zmiksowana papke

Jula uwielbia buraczki, pomidorowa, wczoraj dalam jej pierwszy raz gotowane okonki od dziadka, jadla, az jej sie uszy trzesly - tylko wybierania osci bylo co niemiara :?

Rano dostaje albo musli dla dzieci z owocami i jogurtem albo chlebek z delikatna wedlinka, ale pokrojony w bardzo drobne kawalki. Potem jakiegos owoca, lubi jabluszka, ale ostatnio dorwala manadynke i wyssala z niej caly sok. Jak chcielismy jej ja zabrac, darla sie wnieboglosy, nic jej nie bylo, wiec dostaje juz cytrusy :D . Nastepnie jest obiadek, potem znowu jakies owoce, a wieczorem kaszka z owocami. Przed spaniem, w nocy i rano jeszcze moje mleczko :D

Myslalam, zeby zaczac dawac jej Danonki, ale tyle zlego naczytalam sie w internecie, ze chyba zrezygnuje i bede dawala jej normalne jogurty z owocami. Chociaz cukier z Danonkow nie moze jej zebom zaszkodzic, bo ich jeszcze nie ma :wink: :wink: :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja Wiki ma 4 zęby, ale spokojnie radzi sobie z jedzeniem, tylko niektórych rzeczy nie może zjeść, typy - sałata, ogórek, świeża marchewka. Nie daję jej tylko ciężki i ostrych rzeczy. Chociaż ostatnio dostała łazanki (ale mniej przyprawione) i nic jej nie było, a Wiki się zajadała ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ala Ja bym chyba jednak odradzała danonki. Nie chodzi tu o cukier w nich zawarty ale ogólnie... niby dla dzieci ale co spotkam jakąś mamę to mówi, że jej pociecha po danonkach dostawała jakiejś wysypki albo w ogóle nie tolerowała danonków. Często spotykam się z mamami, które dają swoim dzieciom zwykły jogurt naturalny z dodatkiem jakiś owoców, osobiście jeszcze nie próbowałam ale warto spróbować:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No i watek znowu podupada :(

My przygotowujemy sie do niedzielnych urodzinek :D Goscie powoli sie juz zjezdzaja. Wymyslilam sobie, ze upieke malinowy tort w ksztalacie jedynki, trzymajcie kciuki, zeby sie udal :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5902 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]