Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 2:35 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5738 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ewitao to radziłabym koleżance omijać tego lekarza, dziecko ma samo usiąść, tylko wtedy będzie to robiło najzdrowiej. Najlepiej zostawić dziecko na podłodze i niech samo kombinuje.
Jejku leci nam już czwarty miesiąc, kiedy to ucieka. Tymon coraz bardziej kontaktowy, robi zamachy przygotowujące do przewrotów na brzuch, jest mega fajnie.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ewitao, mam normalny roczny urlop płatny 80%

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Hejka! zastanawiam się pomału nad rozszerzaniem diety. Podobno wg nowego schematy żywieniowego dzieciom na mleku matki najpierw powinno się wprowadzać gluten, czyli kaszkę manną. Czy któraś ma już to za sobą?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

ja jeszcze nie podaje nic. Na piersi niby zajecają później niż na mm, czyli od 6 msc, a na butli po 4. U nas mała dostaje 1 butle dziennie i poczekam gdzieś do końca 5 msc, o ile do tej pory będzie pokarm :D Ale dziewczyny na fejsie tylko te od mm podawały najpierw kaszkę, czy tam kleik do butli, później warzywka.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Kepoj ja na mm zaczęłam od kleiku kukurydzianego i ryżowego (ale to jest bezglutenowe), teraz warzywa i owoce, a według tego co mi powiedziała lekarka, z glutenem mam sie wstrzymać do 6 miesiąca. Więc może i na piersi, gdy mleko matki wystarcza do 6 miesiąca, zaczyna się od glutenu... No nie wiem :ysz:
I raczej jeszcze żadna nie podawała swoim dzieciom nic poza kleikiem, może trzeba by popytać na wątku lipcówek... One są na etapie wprowadzania dzieciom jedzonka :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Z tego, co wiem dzieci na piersi powinny dostać najpierw gluten w 5 miesiącu a na butli w 6 :) My startujemy za 3 tygodnie z zupkami :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

a dlaczgo na piersi szybciej niż na butli?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Nie wiem właśnie dlaczego, ale dobrze to zapamiętałam.

ooo

,,Ponadto wiek, w którym wprowadza się do diety gluten również odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce alergii na gluten. Dzieci należące do grupy zwiększonego ryzyka rozwoju celiakii (skłonność rodzinna), którym gluten podano przed ukończeniem 3 miesiąca życia lub powyżej 7 miesiąca życia, mają większe ryzyko zachorowania na celiakię. W badaniach klinicznych wykazano, że gluten najlepiej wprowadzać do diety niemowlęcia pomiędzy 5 a 7 miesiącem życia, przy czym dzieciom karmionym piersią w 5 miesiącu, a karmionym sztucznie w 6 miesiącu."

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ja będę wprowadzać według tego schematu viewtopic.php?f=70&t=32697

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Nosferatu to by się zgadzało, że kasza manna czyli gluten na pierwszy ogień. Ale od razu z zupką jarzynową? Ja chyba podam najpierw marchewkę, a później dodam do niej kaszę manną. No bo chyba nie sama kaszka z mlekiem? Tym bardziej,że to mają być 2-3g.

Mam jeszcze nowe pytanie. Chciałabym kupić nawilżacz powietrza, któraś z Was może kupowała i może coś polecić?

Jak dzieciaczki? Mój malutki przecudny, cały czas się uśmiecha, łapie zabawki w rączki, ssie kciuka na potęgę, nie mogę mu tego wybić z głowy, no i chyba kolki minęły...odpukać.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Kepoj ja i jeszcze ktoś kupował takie http://allegro.pl/n13-ultradzwiekowy-na ... 82779.html z tym, że ja mam świnię :) Jestem zadowolona, aczkolwiek ostatnio nie chce mi się wlewać do niego wody, bo w sumie trzeba codziennie a ja leniwa jestem, ale jak mała zaczyna więcej kichać kaszleć to odpalam od razu i jest lepiej :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Kepoj w tym schemiacie jest najpierw zupka, jabłko a od 7 miesiąca dopiero gluten.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

aha czyli jedziesz starym schematem. Z tego co wiem w kaszce manny jest gluten, ale może są też takie bez.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

No ja wlaśnie wszędzie czytam, że na mm gluten od 6 msc na piersi od 5, ale ile lekarzy i specjalistów tyle opinii ....

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ja jestem świeżo po wizycie u pediatry. I zalecenia mam takie, że na mm gluten i mięsko po 6 miesiącu. Więc tego sie będę trzymać. Ale racja, że różne szkoły są wprowadzania glutenu do diety maluszka.

Muszę się pochwalić, ze moja pociech przekroczyła 8 kg :puk: Ma 69,5 cm (czyli 70 na moje :D ) i ogólnie jest okazem zdrowia. Rumiany i pyzaty, ładnie je warzywka raz dziennie i jabłuszko raz dziennie. Zeszliśmy też już z mlekiem do 4 porcji. Książkowo :D Szczepienie trzecie za nami, przeszedł je bezobjawowo tak jak poprzednie.

Kepoj mój też kocha swojego kciuka :D A miłość tą okazuje zazwyczaj gdy zasypia

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Hej,
Dziewczynki a mi powiedziano, ze mam juz wprowadzac inne rzecz do jedzenia - zaczelismy od jabluszka - raz dziennie - potarte w ilosci lyzeczki od herbaty.
Czym doprac plamy po jablku?

Piotrek wazy 7700g i ma 1 kg nadwagi ;) i jak na sama piers to bardzo ladnie przybiera i znaczy ze pokarmu jest wystarczajaco duzo ale i tak mam wprowadzac nowosci do diety.
Wlasciwie jak jemy obiad to on tak patrzy .... :) az zal sie robi jak sie widzi jego mine "a ja? A dla mnie?" Dostal odrobine ziemniaczka, marchewki i zoltka.... moze za szybko ale jak zlapal mnie za reke to puscic nie chcial tak sie dossal.

Ciekawe czy to po tym jabluszku, ktore dostaje codziennie zaczal robic czesciej kupy i w koncu w pieluszce poza kolorem jest jakas zawartosc - niewielka ale jest.

"Jedynym produktem, który człowiek otrzymuje bez instrukcji obsługi, jest dziecko." A.Majewski

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ja mam taki nawilzacz
http://allegro.pl/ultradzwiekowy-nawilz ... 09487.html
Sugerowalam sie rozmiaremm i pojemnoscia ...no i cena.

Wlasciwie to my mamy 70% wilgotnosci wiec za duzo ale lekarka zasugerowala nawilzacz. Kiedys nam sie grzyb pojawil i od tamtej pory ustawiam pochlaniacze wilgoci i grzyba tez nie ma. Bledne kolo.
Wlasciwie to jeszcze kupilam osczyszczacz powietrza zelmera - nie wiem czy dobry to byl zakup ale syn w nocy wedruje po lozku i zawsze zatrzymuje sie spac glowa przy oczyszczaczu.

"Jedynym produktem, który człowiek otrzymuje bez instrukcji obsługi, jest dziecko." A.Majewski

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Ewitao a pierzesz nadal w dzieciowym, czy już w "dorosłym"? Ostatnio co prawda nie miałam szans podawania i ubrudzenia się jabłkiem ale z tego co pamiętam schodziło po normalnym proszku.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Proszki mieszam... tzn jak wiekszosc ubranek jest mlodego to w "dzieciowym" piore a jak wiekszosc naszych to w "doroslym" .... tylko te ubrudzone po jabluszku to nim do pralki wrzuce to zapieram recznie i w odplamiaczu loveli i to tez nie daje rady.... ale "doroslego" proszku na tych plamach nie probowalam.
Gdzies kiedys widzialam takie odplamiacze do wybranych plam... ale gdzie to bylo i czy bylo tez na jablko?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Jesteśmy po pierwszych łyżeczkach marchewki. Super taki maluszki robią miny przy jedzeniu, zdziwione,że można coś innego jeść jak mleczko. :D

Coś Wam jeszcze wkleje odnośnie rozszerzania diety.

"Zalecana aktualnie ekspozycja na gluten polega na podaniu kontrolowanej ilości produktu glutenowego (2-3g) jako dodatku do zupki/obiadku. W przypadku niemowląt karmionych butelką, ekspozycję rozpoczyna się po ukończeniu 5-go miesiąca (karmionym piersią - można już po ukończeniu 4-go mies).

Ponieważ gluten ma być podany w przecierze warzywnym, najpierw wprowadź zupkę. Seria "Pierwsza łyżeczka" jest doskonała do zaznajomienia dziecka z nowymi smakami i konsystencją oraz do testowania tolerancji. Zaczniesz od 2-3 łyżeczek i stopniowo zwiększaj ilość przeplatając smaki. Potem możesz korzystać z całej gamy warzywnych zpek/obiadków oznaczonych na etykiecie informacją "po 4.mies". Gdy Mały będzie zjadał około 100g jarzynki, możesz dodać zalecaną dawkę produktu glutenowego i rozpocząć oswajanie z glutenem.

Opcjonalnie możesz odwrócić kolejność i najpierw rozpocząć ekspozycję, czyli glutenową kaszkę BoboVita rozprowadź w 2-3 łyżkach przegotowanej ciepłej wody i podaj papkę łyżeczką a potem przystaw dziecko do piersi. Gdy wprowadzisz zupkę, kontynuuj ekspozycję dodając dawkę glutenowej kaszki do zupki."

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5738 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]