Dzisiaj jest śr maja 13, 2026 12:03 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211 ... 223  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
.

Halo babeczki co słychać ? Jak mija dzionek ? U nas w końcu przestało lać.

Ingakace Ile Franio ma zębów ? Mój gagatek 16, na szczęście poza pchaniem rączek do buzi przechodził ząbkowanie bez większych problemów. Ale jak słucham opowieści moich koleżanek o tym jakie przeboje mają z ząbkowaniem swoich dzieci to włos się jeży na głowie. Trochę łaziłam po górach ale w Bieszczadach nie byłam. Sporo dobrego słyszałam o nich, może kiedyś się wybierzemy. Ja za wschodem generalnie nie przepadam i gdybym miała wybierać tam bym nie pojechała. Może to tylko jakieś moje złe skojarzenia i uprzedzenia, trudno powiedzieć.

AlaRM;) tort zaje....sty ;) :je: Musiałam sprawdzić w google co to pet szop bo nie wiedziałam ;)
A generalnie jak się Antosiowi w przedszkolu podoba ?

Jadur Jak tam zdrowie twoje i maluszka (może ma alergię ?) ?

My w ten weekend wybieramy się na imprezę rodzinną - wesele, maluch będzie 1 raz spał poza domem zobaczymy co z tego wyjdzie. Kreacje w końcu nam się udało skompletować, teraz tylko pozostaje się bawić ;)
Poza tym chodzę wiecznie niewyspana i mam jakiś problem z organizacją wszystkiego jak nie ja :? no ale to głupstwo.

Wątek Pierwszy dzidziuś po 30-tce :)
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=23392

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bieszczady najfajniejsze są we wrześniu lub w drugiej połowie sierpnia moim skromnym zdaniem, ale o ile pamiętam pogoda była wtedy hmmm... zmienna ;).
Nie wiem, czy to norma, czy akurat nam się tak trafiło.
Za to złote połoniny... 8)

Antkowi w przedszkolu się podoba. Niestety złapał jakąś chorobę, niechorobę :roll: - cieknie mu z nosa, ale nie mocno, nie kicha, nie ma gorączki, czyste płuca. Ale gile spływają mu chyba i jak zacznie już kaszleć to normalnie gruźlik. Jutro zostanie w domu.
Najgorsze, że nienawidzi pić syropów. Pytałam lekarki i można je rozpuszczać w wodzie. Ale dostał Pulneo a to takie gorzkie dziadostwo, że ciężko mi znaleźć "rozpuszczalnik", który to ukryje.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

W takim razie duuuuużo zdrówka dla Antosia :chr: :bal:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej!

trochę mnie nie było, ale tu widzę nic się nie dzieje! skandal!!! :x :x :x najpierw ustosunkowuję się (czy tak to sie pisze?)

mamamia- franio ma 10 zębów i mam wrażenie, że ciągle jakieś nowe idą. długo cierpi z powodu każdego zęba (tygodniami, a nawet przy tych "wczesnych" zębach 3 miesiące), a my z nim cierpimy... najgorsze są oczywiście zarwania nocne... :?
a pet szopy... no cóż wszystko jeszcze przed nami... franio uwielbia bawić sie pet szopami swoich kuzynek. mieszczą się w małej rączce! :D

alarm- tak. dobrze powiedziane - w bieszczadach pogoda jest zmienna, dlatego ani razu w góry nie poszliśmy, bo prawie co noc padało i potem błoto było nie do przebrnięcia, jak dla nas, amatorów, oczywiście.

a nie było mnie bo najpierw był ślub i wesele mojej siostry, dużo przygotowań. potem było czuwanie modlitewne w naszej parafii, które przygotowywałam, a między tym wszystkim przeziębienia, przeziębienia i inne choróbska.
franio już 4-ty tydzień ma katar i kaszel. leki nie bardzo mu pomagają. w międzyczasie przeszedł 3-dniówkę, a nadgorliwa lekarka nawet nas do szpiatala na badania wysłała, bo dziecko spuchniete. wszystko oczywiście było ok.
ja z kolei już 3-ci raz w tym miesiącu jestem przeziębiona, tez ciągle katar, aż skóra z nosa schodzi. no i tak sobie siedzimy w "areszcie domowym", franio marudzi, a mnie o mało cos nie trafi od czasu do czasu! bo sama chora jestem i najchętniej bym się położyła, a nie słuchała płakania na okrągło...

za to przy okazji długotrwalej choroby, franio zaakceptował branie lekarstw, ba, nawet polubił, bo się dopominać potrafi! a wcześniej tez nie dało rady mu nic wcisnąć. tylko z opróżnianiem nosa jest problem. normalnie dmucha nos w chusteczkę, ale teraz jak ma katar, za żadne skarby świata, woła tylko, że go boli, no i trzeba fridę wyciągać. on wtedy walczy, płacze, rzuca się, ojej! co za koszmar! :shock: :x ze wszystkich niestrasznych rzeczy, katar jest najstraszniejszy! :roll:
swoją drogą alarm, czemu antek na katar dostał antybiotyk?

pozdrawiam, no i piszcie dziewczyny, piszcie!!! :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ingakace pisze:
czemu antek na katar dostał antybiotyk?

Te pulneo to miało być na kaszel, bo kaszle jak gruźlik. Ale szczerze mówiąc, i tak go prawie wcale nie pił. W międzyczasie teść się rozchorował i dostał syrop w prezencie. :)

Za to mnie dopadło to co chyba wszystkich dookoła. Katar i chyba zapalenie krtani. Byłam dzisiaj u lekarza jak już zaczęłam tracić głos. Ale z racji karmienia to zapisał mi tabletki do ssania i wapno. Oby Matylda dała radę, bo małż już smarkać zaczyna też. :roll:

W październiku znowu do pracy, ale to zleciało.
Byliśmy w zeszłą sobotę na grzybach w Borach. Fajnie było. Antek dzielnie dawał radę. Wczoraj wziął u moich rodziców atlas grzybów i zaczął "uczyć" wszystkich jakie grzyby są dobra, a jakie fuj. :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

halooo u nas też przeszła fala przeziębień przez dom maluch miał też zapalenie gardła i antybiotyk niestety byliśmy na weselu i rozłożył się po nim a ja zaraziłam się od niego ale dochodzimy już do siebie

pozdrawiam :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Heloł,
właśnie się zbieram żółwim tempem do urzędu komunikacji zarejestrować nowy ("nowy") samochód. Stare mondeo już ledwo zipie i strach się gdzieś nim dalej niż za miasto wybrać.
Nowy rocznikowo też nie lepszy, ale zdecydowanie w dużo lepszym stanie technicznym. Póki nie wyliżę się z wydatków przy mieszkaniu to na razie musi taki wystarczyć.
Bateria mi w laptopie padła. Teraz mam kompa stacjonarnego :lol:
Nowoczesna kura domowa - czat przy stole kuchennym :lol: :twisted:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

wyjątkowo jeszcze nie śpię i dobrej nocki życzę :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej dziewczyny!

mam pytanie, czy macie wrażenie, że wasze dzeici was nie słuchają? ja to ostatnio mam już takiego nerwa na frania, mówię do niego i mówię, jak do ściany, a on swoje. może za dużo od niego wymagam? może jest za mały żeby słuchać? nie reaguje na takie rzeczy jak "nie wolno", "usiądź", "poczekaj", chodź do mnie" itd. już z nrwów mu czasami klapsa dam, ale i ta metoda nie skutkuje. jestem coraz bardziej załamana... :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Hej super ktoś się odezwał :D Ostatnio podziwiałam Basiną córę na nk ładna dziewunia szkoda, że Basia się już u nas nie odzywa - może wywołam wilka z lasu ?

Inga ja też czasem tracę cierpliwość i już klika razy próbowałam gagatka postawić w kącie ale chyba na to za wcześnie bo się zaśmiewa i nie rozumie, że to kara ;) Najlepiej policzyć do 10 ;) Nie wiem jak twój maluch ale mój jak narozrabia potem jest słodki jak miód ;) A generalnie reaguje na to co mówimy, inna sprawa, że albo robi tak jak chcemy, albo nie, nie jest posłusznym dzieckiem.

Pozdrawiam ze słonecznej Warszawy !

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

[b]mamamia[/b] - no mnie na pewno wywołałaś;)

w każdym razie witam ponownie - ogłaszam swoją reaktywację. sentyment do Was zwycieżył!

Wróciłam do pracy - właściwie to już drugi rok w pracy, ale teraz mam więcej zajęć. czasu więc jeszcze bardziej jak na lekarstwo, ale spoko. piszecie same z takimi przerwami, że chyba za Wami nadążę;)

i tyle sobie popiszę, bo cały stos prasowania na mnie czeka.

pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

orlanda- no witamy! witamy! tu wpisy z ostatnich 2 lat można w 15 minut przeczytać ;P

mamamia - no właśnie nie jest posłuszny. może to normalne w tym wieku i niepotrzebnie się denerwuję. ale czasami mi się wydaje, ze jak powiem kilka razy stój i się nie ruszaj, to powinien stać i się nie ruszać.... eh.

a nas tak bieda przycisnęła, że szukam pracy. nie wiem co to będzie... jestem przerażona. żłobek, moje mega-zmęczenie itd. myślę o pracy popołudniami, bo wtedy może babcia by się zajęła franiem i można by ograniczyć pobyt f. w żłobku do minimum. jakoś nie wyobrażam sobie dać dziecko na cały dzień do żłobka... :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

rzhvvvvvb b nnm c b . b

powyzej tworczosc synka :wink:

pozdd/ c

no nie daazZZZ SIE PISAC :D :lol: POZNIEJ NASKROBIE

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

orlanda- szukają lektora jęz. norweskiego w sje uniwersus. co ty na to?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Orlanda :okk: może w ślad za tobą wrócą inne panie :!:

My mamy mieć dziś gościa więc krótko.

Ja jak wiecie pracuję już prawie 1,5 roku :? nadal korzystam z godz. na karmienie ;) zapowiadają się zmiany w robocie, więc nie wiadomo co z tego wyjdzie.
Maluch jest pod opieką babci, a w przyszłym roku chciałabym go wysłać do przedszkola. My na jednej pensji nie dalibyśmy rady - kredyt mieszkaniowy. Kredyt jest dla nas dużym obciążeniem, a dom niezłą skarbonką, no ale coś za coś ;)

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hello w sobotni poranek:)

[b]Inga[/b] - dzięki za pamięć, ale nie dziękuję. już i tak mam za dużo pracy. a poza tym mam w kontrakcie zakaz pracy dla firm konkurencyjnych, a universus do takich należy:)

a zaczęłaś szukac w ogóle pracy, czy się narazie przymierzasz? i o jakim zmęczeniu mówisz - bycia w domu z Franiem, czy przyszłego bycia w pracy? bo jak tego ostatniego to chyba kiepska motywacja do pracy;)

ja pracuję średnio ok 30 godzin tygodniowo, co jak na lektora jest dużo. pełen etat w szkolnictwie to 18 godzin.
Młody przeżywa na swój sposób rozstania z mamą, mi też jest cieżko. kupiliśmy passata 5letniego i nie da się kryć, że do budżetu domowego doszło 1000 zł raty. najważniejsze, że jest skąd wziąć pieniądze:)

Inga - żłobek nie taki straszny - FIlip chodzi 2 x w tyg na 3 godziny do białego kotka.

pozdrawiam:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

Orlanda do białego kotka ;) ? Faktycznie dużo pracujesz. Ja w tej chwili nie narzekam pracy mam dużo ale 7 godz. dziennie można wytrzymać + 2 godz. dojazd (tam i z powrotem) wtedy czytam lub słucham muzyki czyli relaksuję się ;) co nie znaczy, że nie tęsknię za dzieckiem, tęsknię i to bardzo, gdybym mogła wybierać wybrałabym opiekę nad nim.

U nas ładna pogoda słonecznie, jak się uda wybierzemy się na przedstawienie teatralne, tylko jest mały problem mały buntuje się przed wejściem do autobusu, a tata zapracowany nie wiem czy nas podwiezie :?

Nie wiem jak malucha odzwyczaić od pieluch ? Nie chce usiąść nawet na nocnik. Jakieś rady ? :P

Miłego dnia !

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

orlanda - szukam juz pracy. a z tym zmęczeniem to chodzi o to, że jestem potwornie zmęczona. czuję się jakbym pracowała na 2 etaty, bo 1 etat- franio, a 2- gospodarstwo domowe - wszystko na mojej glowie tak na prawdę. a tu jeszcze musze podjąc pracę zarobkową. psychicznie pewnie odpocznę, bo się oderwę od jęczyfrania i garów, a fizycznie - wiadomo, więc może tak źle nie będzie...

mamamia- nie chce wsiąść do autobusu? a czemu? a z nocnikiem to i u mnie jest problem- największy w tym, że czuję się tak zmęczona, że nie potrzebne mi kolejne pole do walki z franiem. usiaść i siknąc, to mu się zdarzy, ale jaki to ma sens jak nie woła siku, a kupy to już zdecydowanie odmawia na nocniku zrobić - "nie, nie!" słyszę. jak dla mnie, to ja nie widzę jeszcze gotowości frania do korzystania z nocnika, z tego względu m. in. że jak widać było latem, kiedy go puszczałam bez pieluchy, sika na okrągło, nawet co 5 minut, nie trzyma moczu.
ja to jeszcze się zastanawiam jak go od smoczka oduczyć, nioe czuję się na siłach. w nocy się budzi i najszybciej ponownie zaśnie jak smoka dostanie. i tak wstaje do niego kilka razy na noc, więc po co mi dodatkowe atrakcje...
musze przyznać że przez pierwszy rok byłam bardziej twarda, teraz jestem po prostu zmęczona...

alarm-
gdzie ty?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.

ingakace przechodzi widocznie jakiś etap antyautobusowy bo kiedyś jeździł ;)
a co do smoczka u nas się zgubił i stwierdziliśmy, że to bdb okazja (kilka mcy temu) maluch szukał go i wkładał palce do buzi 3 dni i zapomniał. Byliśmy zaskoczeni, że to poszło tak gładko. U Ciebie też tak będzie zobaczysz trzeba przez to przejść :P

Nie wyrobiliśmy się na przedstawienie ale wylądowaliśmy na nowym placu zabaw 2 ulice dalej od nas NARESZCIE :lol: I BYŁO SUPER.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mamamia - a w jakich sytuacjach pawełek "smokał"? franio do zasypiania używa i jak nie dostanie, to stoi i woła i rozkręca sie coraz bardziej.
z drugiej strony sam rezygnuje ze smoka w kolejnych sytuacjach. kiedyś "smokał" na okrągło, teraz tylko do zasypiania i to nie na spacerze, czy w samochodzie, gdzie zasypia bez smoczka. może sam sie oduczy? :? :P

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4449 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211 ... 223  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]