Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 4:48 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17932 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 897  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

ja myślę że Ineska i jej inne wcielenia to osoba która lubi wymyślać sobie imiona dla dzieci i ich daty urodzenia...może nie ma dzieci i fantazjuje na ten temat...nie wiadomo...ja jak miałam ze dwanaście lat to bawiłam się w nauczycielkę i zakładałam dziennik ocen, lubiłam wymyślać dzieciom imiona i nazwiska oraz daty urodzenia...może Ineska też tak lubi...ja na szczęście z takich zabaw wyrosłam:)

jadę po starszego do przedszkola, zajrzę wieczorkiem

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Starsza jest z czerwca 2008 a młodsza polowa marca 2012 :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

papryczka najwazniejsze ze z takich zabaw wyroslas :) :D :D

ciara widze ze tez z Wlkp jestes :)

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ciara to Ty młoda mamuska byłas rodząc 1wsze dziecko..
jak to jest byc mama w tak młodym wieku?
co ze szkoła, studiami, praca?
jak sobie z tym poradziłas?
jak Twoj maz/chłopak odnalazł sie w tej sytuacji, jak rodzice? wspierali czy negowali i krytykowali?
mojej przyjaciolki matka wyzwała ja od takich i innych (miała wowczas 21lat) a teraz swiata nie widzi poza wnusia.

Bandziorek a jak rozpoznac alergie? kiedy mozna robic jakies testy?
pytam bo ja jestem alergikiem, mąż raczej nie.
chciałabym zeby Zu nie odziedziczyła alergii po mnie bo bedzie przekichane...
to widac jakos teraz? czy pozniej?
co z tym glutenem?
jak poznac ze dziec jest uczulony??

dobrze ze nie jestem sama jesli chodzi o usypianie.. :roll:

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

black_cherry gdyby Twoja corcia miala alergie na mleko krowie/lub nietolerancje laktozy/alergie na inne produkty ktore juz je - to juz by bylo widac: po wysypce, po bolach brzuszka, po niskim przybieraniu na wadze. Mozna zrobic tez morfologie i jesli granulocyty kwasochlonne beda podwyzszone to moze byc pierwszy sygnal dla alergii.
m\Mozna rowniez wykonac panel pediatryczny wziewno-pokarmowy. Oznacza sie z krwi na co dziecko jest uczulone. Mozna robic juz u takich maluszkow. Ale moze byc to nie miarodajne jesli dziecko nie mialo stycznosci nigdy z jakims alergenem.
Na gluten - mozna zrobic badanie krwi w kierunku celiaki. Nietolerancja glutenu a celiakia to dwie rozne rzeczy. Objawy moga byc rozne glownie jest to problem z jelitami, brzuszkiem, kupka.

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jmijeczka tak własnie dołanczam sie :))
testy raczej sie nie wykonuje u tak małych dzieci , w pierwszej kolejnosci widac wysypke
U nas po 4-5 tyg lekarka stwierdziła ze mała ma AZS wiekrzosc na hemie miała alergie z pokarmowych hyz troche mniej wiec nie jest zle :))

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jimeczka troche z ta waga mnie przestraszyłas bo Zuzia przybiera mało ale taka jej natura.. wg pediatry bedzie drobniutka.

mam nadzieje ze to nie alergia.
a wysypka na twarzy? całym ciele? za uszami? gdzie tego szukac?
poki co nic takiego nie zaobserwowałam..

a GDYBY dostała wysypki to prawda ze mozna złagodzic ją podajac wapno??

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej Dziewczyny, również dołączę do wątku :)

W tym roku będę obchodzić 24 urodziny, z moim K jesteśmy razem 8 lat, od 8 miesięcy jesteśmy małżeństwem. Maja to nasze pierwsze dziecko, nie planowane co prawda, lecz oboje tego nie żałujemy, a wręcz przeciwnie - jest dla nas największym szczęściem :)

Urodziłam Maję 4 października, choć planowany termin porodu był na 20 września. Także tak się przyzwyczaiłam do wrześniowych dziewczyn,że tam w większości się udzielam. Waga urodzeniowa Maji to 3,220kg,przyszła na świat przez cc. Karmię praktycznie od samego początku mm, ponieważ miałam problemy z laktacją, a później już Dziecko nie chciało ssać z piersi.

U nas nie ma praktycznie problemu z zasypianiem, jeśli widzę że Mała jest śpiąca (przeciera oczka,ziewa) to daję jej smoczka ( czasami go nie potrzebuje), kładę w łóżeczku i przykładam do policzka pieluszkę. Dodam że Maja śpi w łóżeczku odkąd miała 2 tyg i tak zostało do dziś. Między 1-2 miesiącem życia, przesypiała 5-6h w nocy bez karmienia, teraz jej się odmieniło i wstaje na jedno nocne karmienie. To tyle jak na razie o Nas :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

black spokojnie, widocznie taka jej natura :) U mnie pierw byla wysypka i bole brzuszka po moim mleku a pozniej dopiero po 2 miesiacu mniejsze przybieranie na wadze.
Moim zdaniem podstawa jest wysypka. Nie ma wysypki nie ma problemu.
Przy nietolerancji glutenu podstawia jest bol brzucha, wzdecia i slabe przybieranie na wadze, zly rozwoj dziecka, mega biegunki. ale spokojnie to na szczescie rzadka przypadlosc..
Tak wapno lagodzi wysypke, ale warto tez poznac podloze wysypki... bo jesli jest alergiczne i dziecko otrzymuje caly czas alergen i nie jest on wykluczony z diety to wapno sobie nie poradzi.

olcik hej hej wrzesniowa kolezanko :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

papryczka78 wszystkie te nazwy użytkownika podane przez Ciebie za zakładane listopad , grudzień więc bardzo prawdopodobne ze ktoś się bawi (może jakieś dzieci) tak czy inaczej co nam do tego jak ktoś ma nie równo pod sufitem to niech ma , jak nas nie krzywdzi, nie obraża to niech sobie zyje w urojonych zabawach

to ja się przywitam
Jestem Justyna mam 24 lata , mam 2 dzieciaczków
córka Julia 2 l ur 20ty październik 37 tydz 4 dzień waga 2750 Środa
synka Oskar 3 miesiące ur 19 września 37tydz 4 dzień waga 2750 Środa

ja nie karmiłam żadnego cycem tzn , karmiłam małego przez kapturek , ale moja córa biła go wtedy więc szybko mi się odechciało a ułatwiło mi potem choć nadal nie wiem jak to możliwe ze przy gorączce zaznaczam ze miałam nawał pokarmu wylało się ze mnie wszytsko i juz sie nie naprodukowało a z córką nawał wygrał miałam cycki jak głazy i dopiero laktator z wypożyczalni na max sile ssania podołał a stosując się do zaleceń Pani doradczyni mleko mi zanikło zamiast sie naprodukować
tak czy inaczej nie jest mi z tym bardzo źle ważne ze są i ze się dobrze rozwijają

Jula to jest mega niejadek a Oskar chyba powoli zaczyna brać z niej przykład więc przypuszczam ze czeka mnie wiele stresu

u nas allergia na mleko u córki - Oskar trzyma sie na razie tzn wieczorami jest czerwony , ma suchą skórę na polikach i krostek trochę ale jakoś mu się polepszyło sotatnio więc nie wiem zasługa probiotyku chyba .......

Ktoś pisał jak to jest mieć dzieci z maą różnicą wieku
hmmmm nie polecam 2 letniej różnicy , jedno i drugie wymaga 100% uwagi wiec dupa jest totalna , akurat 2 latat to wiek kiedy dzieci zaczynają łapać z sikaniem , ubieraniem , malowaniem itd taki najbardziej rozwijający rok a tu dodatkowo bunt wiec jak ma się 2 latka z buntem i niemowlaka z kolką to jest wyzwanie
najlepiej to rok po roku najlepiej jak oboje nie śmigają albo bliźniaki bo wychowujesz na raz , albo np 3-4 lata różnicy bo wtedy starszak ma już więcej świadomości co to jest opieka nad małym dzieckiem , ze nie wolno klepać itd samo się wysika , ubierze , zje , pobawi
pójdzie do przedszkola
ale z 2 letnią różnicą tez można dac radę , jednak uważam że zawsze jedno jest pokrzywdzone a najczesciej te starsze
bo czesto jest nie piszcz bo Oskar spi, nie skacz po łózku bo Oskar je , i tym podobne stwierdzenia i uwagi
czyli przystosowanie się pod malca
choć ja staram sie odkładać małego jak widze ze da rade poleżeć na macie sam i męczę Julkę zabawa
jak młody spi siadam na kompa , albo coś robię choć nie lubię robic jak śpią wolęjak jestesmy na chodzie jakoś mi wtedy szybciej się robi porządki , obiady itd

i cierpie chyba na bezsenność
nie moge zasnąć mimo ze dzieci spia 19-20 czasem 21 a ja leżę , siedzę i jak juz zasne to zaraz karmienie potem się znowu rozbudzam i z 2 godz schodzi az zasnę a tu trzeba wstać na kolejne jedzenie i juz nie opłaca mi sie zasypiać bo młoda się budzi 7-8 ale mały zaczyna pojękiwać , wzdychać itd ok 7 więc słysze nawet jak piernie to już mi sie nie chce spać bo mi to przeszkadza

a co do spania Oskar łóżeczko sam w pokoju , Jula z nami od urodzenia , spała jakiś czas w swoim łózku ale potem wróciła hehe jakoś tak łatwiej podać jej pić w nocy
najczesciej jest tak ze ja spie w dzieciecym pokoju a mąz z małą
jak mąż za granicą to spię z małą a młody spi sam w pokoju
i musi byc ciemno zero lampek bo nie bedą spać

to się rozpisałam .... ale nudzi mi się więc wybaczcie mi

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja Zuza ma alergię na mleko...chyba bo testów nie robiłam, robi zielonkawe kupy i ma tarkę zamiast skóry na zewn. bokach ud, na plecach i ramionach, na twarzy NIE

trochę się poprawiła skóra odkąd je bebilon pepti a kupy nadal czasem nieciekawe

jeśli chodzi o przybieranie na wadze to przybiera ładnie, dobrze się rozwija, nie zdradza symptomów żeby ja bolał brzuch

ciągle się łudzę że nie ma alergii ale chyba ma:(...co sądzicie specjalistki od alergii?? stawiacie na mleko? jak długo trzymać ją na bezmlecznej diecie?? jak skończy rok spróbować podawać na nowo??

Justyna witaj...ciekawie się ciebie czyta:) też mi się wydaje że 2-letnia różnica to przesrane:) u mnie jest 3 lata 3 miesiące różnicy i w tej chwili jest cudownie (choć jeszcze kilka miesięcy temu było mi ciężko).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Justyna u mnie roznica miedzy starszymi corami to rok i 5 mies. I owszem, bylo ciezko na poczatku, ale teraz jest naprawde rewelacja.. dziewczynki razem sie bawia, razem psoca i nie wyobrazaja sobie zycia bez siebie! u nas nigdy nie bylo: nie piszcz bo mala spi... ew. nie piszcz bo nie wolno piszczec w domu! nie dawalismy do zrozumienia starszej, ze przez to male dziecko, ktore pojawilo sie w domu, ona musi zmienic swoje nawyki... zreszta juz duzo wczesniej przystosowywalismy ja "do zycia" w rodzinie, gdzie bedzie jeszcze jedno male dziecko... gdy mlodsza miala 7 mies., przenieslismy ja do Izy do pokoju i spaly razem w jednym lozku... naprawde da sie wszystko zorganizowac tak, zeby starsze nie czulo sie pokrzywdzone... trzeba chwile usiasc i pomyslec, co jestem w stanie zrobic, zeby starsze dziecko zamiast czuc, ze "przeszkadza", poczulo sie niezbedne przy wychowywaniu mlodszego...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej..

papryczka kupy zielone moga byc tez po Bebilonie Pepti.
Moja akurat je Nutramigen i sa lekko zielonkawe, a starsza corka pierw Nutramigen a pozniej Pepti i tez miala zielonkawe..
U starszej corki byl pozno wprowadzony Nutramigen a pozniej Pepti i tez miala wiecznie szorstka skore..
U malej zostalo szybko wylapane, szybko sie pozbylysmy alergenu i od poczatku na Nutramigenie i skora juz piekniusia...
A moze i faktycznie Twoja Zuzia alergii na mleko nie ma... choc teraz ciezko powiedziec jak je Pepti..
A wprowadzalas juz nowe pokarmy? I jak skora po nich?
U mnie bedzie cala kolejna historia z wprowadzaniem.. pomalutku, obserwacja etc etc... ale tym sposobem tez fajnie dalo rade przy starszej wylapac co moze jesc a co nie...
Moja starsza jak skonczyla poltora roku zaczela miec wprowadzany Bebilon Ha ( z Pepti) i bylo tak ze jesli go zaakcpetuje to mozna jej rowniez sprobowac dac jogurt.
Zaakceptowala. Pozniej przeszlysmy na zwykly Bebilon przy 2rż. Zaakceptowala. Bebilon odstawilysmy kolo 3rz. Sprobowalysmy krowie. I dupa. Koniec akceptacji. Wiec mleka nie pije. Ale je jogurty bo to moze i po nich piekna skora i brak dusznosci (bo u nas po mleku krowim nie wystapila jako taka wysypka a wlasnie kaszel sie zaczal, odstawilysmy, kaszel znikl - dodatkowo to maly astmatyk)...

Co do roznicy wieku.. ja bardzoooooooooo sobie chwale taka jak mam - dokladnie 4 lata...
Starsza corka jest samodzielna, bardzo moge liczyc na kazda jej pomoc, a nawet jak mama jest z jakims przyczyn zmeczona i chce sie polozyc to starsza zajmie sie pieknie soba... :)
Wiec kolejne potomstwo tez mysle ze jak N bedzie miec kolo 3 lat to zaczniemy sie starac :P Ale roznie bywa wiec sie nie nastawiam :D

gocha no juz nie raz czytalam ze Twoje laski swietnie sie dogaduja, bawia etc :) Super :) Moze gdyby i mi zycie sie potoczylo inaczej to bym tez chciala z taka mala roznica, albo rok po roku.. ale zycie mi sie odwrocilo o 180stopni z czego jestem niezmiernie szczesliwa i pojawila sie druga corka z roznica 4 lat i tez jestem zadowolona.. W zaden sposob starsza nie czuje sie ograniczona co do krzykow, spiewow i normalnego zachowania jakie bylo. Nie jest pokrzywdzona i odtracona. Mysle ze czasu jej poswiecam tyle samo co zanim sie urodzila mala moze dlatego ze mala N jest grzeczna i malo wymagajaca :)
A i jeszcze od samego poczatku E mi we wszystkim pomagala.. sama z siebie, pytala czy moze, ja pozwalalam. W przewijaniu, karmieniu, kapaniu. Na spacerze tez wozek pcha :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cześć mamuśki

widzę nowe nicki fajnie

jmijeczka a Ty cholero jedna spać nie możesz jak ja tylko kompa odpalę czy telefon to na forum już widzę jmijeczka idź może się wysikaj - zrób se kawy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Awantura hahah! :D Wysikalam sie, zjadlam sniadanie i pije kawe :D
Wstalam o 6:50, wyszykowalam E a N dalej spi to co mam robic :P Przyszlam podyskutowac troche z rana przy kawie :) A jak Twoja sraczka? Opuscila? :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

odpuściła masz szczęście
moi panowie też już wybyli z domu
Maryś śpi mi (.)(.) rozrywa bo jadła coś koło 2 czy po
kawe dopijam i biore się za kopytka ziemniaków mi z wczoraj zostało to dziś się zje
szlak mnie trafia bo czekam na ten nowy wózek u kuriera sprawdzam i od wczoraj że w drodze do mnie od 31 buuuuu ja dziś mam w planach wyjście i doooopa muszę być
sprzedawca super a kurier do bani (a już chce się pozbyć z domu tego debilnego wózka w którym moje dziecko nie nawidzi być - a w wózkach innych jest ok )

u nas trochę wczoraj popruszyło i miejscami biało
muszę do apteki skoczyć bo vitd mi się skończyła

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dobrze ze odpuscia :)
Moja wlasnie wciagnela 160ml flaszke i sie bawi :)
Pranie sie mieli, naczynia pozmywane, pora chyba sie ogarnac troche bo na 11 na szczepienie...
Ja Vit D jeszcze mam spooooro bo kupilam Devikap i srednio na 300dni buteleczka powinna wystarczyc :P
No i mam nadzieje ze wózio szybko przyjedzie do Was :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja musze zapytac w aptece o te w butelce bo teraz mi wciska jakies dziwne i drogid cos koło 30 zł płace a przy Kubie chyba miała tanie w buteleczce

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Awantura generalnie Devikap na recepte jest.. ale jak masz znajoma apteke i zabajerujesz to moze Ci sprzedadza :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witama :)) ale sie rozpisałyscie :) juz sie odzwyczajiłam on takiego tłumu na wątku :) faajnie

Poradzcie cos.. moja Lara w nocy tak kaszlała ze nie dało sie spac .. ona płacze nie chce jesc..
Macie jakies sposoby domowe na kaszel u takiego malucha???
Odrazu powiem ze raczej syropu z cebuli to jej nie podam . Nie adła jescze cebuli :(

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17932 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 897  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]