Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 1:07 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 521  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Moja Mała ma skazę białkową, wysypka na początku pojawiła sie tylko na buźce, potem zeszła na klatkę piersiową. teraz jak coś wysypuje to tylko na buźce. Skóra jest szorstka, jakby błyszcząca w tych miejscach. Każdy lekarz stawiał inną diagnozę, ale skaza potwierdziła się gdy wysypka wylazła po Lakcidzie, a tam jest białko mleka krowiego. Troche już wiem na ten temat, jak macie pytania to chętnie odpowiem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziś wysypka jakby zmalała... ale juz nie robie sobie nadzieji,że się nie pojawi... wszystkiemu miał zaradzić Nutramigen, a tutaj nic... moja dieta nie daje zbyt wiele... no i dziś narazie biegunki nie ma,ale mówie... nie ciesze się za bardzo, bo potem wszystko się pogarsza....
aga2811!!! a Twoja Malutka miała problemy z kupkami?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tak, pojawiły się zielone kupki, częściej niż normalnie, czasem były pieniste, później chyba ze śluzem. A co jesz? Mój lekarz mówił tylko o rezygnacji z mleka, jego przetworów i jajek. Nic nie pomagało. Znalazłam na jakimś forum o alergiach dziewczynę z takim samym problemem i ona podpowiedziała mi co jeść, a czego nie. Nie można np. w ogóle wędlin, masła. Męso tylko wieprzowe, pieczywo tez raczej nie. Pewnie zależy od nasilenia zmian, ale u mnie dopiero drastyczne zmiany w diecie przyniosły rezultat. Potem okazało się, że również kukurydza uczula moją Małą. Pieczywo tylko ze sprawdzonej piekarni, po takim ze sklepu też ma wysypkę.
Teraz wysypki juz nie ma, schodzą te wcześniejsze zmiany na skórze, kupki się zmieniły, nie są zielone i Młoda jest szczęśliwsza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziś przechodzimy na Nutramigen jako jedzonko całościowe... nie dlatego,że nie chce karmić tylko z moim zdrówkiem jest cieniutko i mam leki po których nie moge karmić....
zobaczymy jak będzie....
Fajna ta twoja dziewczyka....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aga2811! a ty przypadkiem nie miałaś terminu na 28.sierpnia?
bo coś tak mi się przypomina...
jeśli tak to byłyśmy jednako terminowe... a teraz ten sam problem... nie pogniewaj się,ale troche mi lepiej na duszy jak wiem,że ktoś też ma taki problem jak ja...
bo ile ja się napłakałam jak Andrzejek robił kolejną wodnistą kupke,a lekarka straszyła szpitalem....
co do diety to chlebek jadłam taki domowy... teściowa mi piekła... z wędlin to= pierś z kurczaka gotowana na parze i na zimno na kanapke....
wafle ryżowe jadłam... i jedzonko ze słoiczków

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Termin miałam na 26 sierpnia. Nie gniewam się, ja tez tak mam. A może kurczak uczula? Ja jem mięso wieprzowe gotowane, też wafle ryżowe, jeszcze czasem chrupkie pieczywo ale bez kaszki kukurydzianej bo uczula. Nie mam pomysłu co do warzyw, marchewka, ziemniaki. próbowałam brokuły ale średnio wyszło. No i jabłka w dużych ilościach. Na nutramigen przechodzisz już na stałe czy tylko na jakiś czas? Ja dokarmiam nutramigenem trochę, ale ostatnio Olga nim pluje.
Twój szkrab też jest świetny :) Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

erii001, ja tez mialam termin na 28 sierpnia :lol:
aga2811, a te jablka to gotowane czy surowe jesz??
Juz nie wiem co jesc zeby mu nie zaszkodzic...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jabłka surowe.
Na początku jak Małą wysypało jadłam biszkopty w dużych ilościach, taki miałam nalot i szkodziłam Maleństwu, nie wiedząc, że to skaza. Ja tez już nie wiem co jeszcze można by jeść, bo dotychczasowe menu już mi bokiem wychodzi. Własciwie to chyba powinnyśmy sobie zywność same produkować :D , bo te przetwarzane uczulają :( . Nie jest łatwo. Dziewczyny pijecie jakieś herbatki laktacyjne? Boję się, że tracę pokarm. Do tej pory nie miałam z tym problemu, może to stres?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny, a jak Wasza waga? Spada? Ja jestem zrozpaczona, karmię piersią, teraz ta dieta w związku ze skazą Olgi, ćwiczę i nic, zero. Waga stoi w miejscu, a niestety w ciązy przytyłam sporo :oops: Podobno jedne kobiety chudną podczas karmienia niezależnie od tego jak się odżywiają, inne jak skończą karmić piersią. Wiecie coś na ten temat? Nigdy nie ważyłam tyle co teraz :( Czuję się z tym fatalnie.
Tak przy okazji, pytałam już ale nikt nie odpowiedział, na jaki rodzaj antykoncepcji sie decydujecie? Nie mamy wielkiego wyboru. Myslałyście o depo-provera?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

anula! to Ciebie zapamiętałam jako jednakoterminową ze mną... :))

aga2811! Nutramigen już na stałe, bo mnie czeka długa kuracja.... anemia i to poważna...

co do wagi to w ciąży przytyłam 10kg... jak wychodziłam ze szpitala to ważyłam tyle co przed ciązą... nie wiem jakim cudem... teraz ćwicze....kupiłam sobie SHAPE MAMA z kasetą do cw. polecam b.fajne...
ja już nie będe karmić, więc pigułki... a słyszałam,ze są takie dla karmiących... Cetrazzet.. czy jakoś tak... koleżanka używa.... już 7 miesięcy i narazie ok.

a co do Andrzejka to właśnie wysypa wróciła i biegunka też...cholera mnie bierze...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Przykro mi z powodu Andrzejka, a może nutramigen mu nie słuzy? Słyszałam, że też może uczulać, mimo, że hipoalergiczny. Bebilon pepti tez chyba podaje się przy skazie. Jak sie utrzyma taki stan to może będziesz musiała zmienić mleka. a może przyczyna jest inna? Może to nie skaza tylko jakaś bakteria w przewodzie pokarmowym?

Co do Cerazete to ja nie bardzo mogę. podobno zwiększa ryzyko ciąży pozamacicznej, a ja juz jedną taką przezyłam i nie polecane jest w moim przypadku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Teraz próbujemy sam Nutramigen... zobaczymy...
podobno bebilon pepti jest mniej odrzywczy... został jeszcze bebilon ameno.....
tez się zastanawiałam nad tą bakterią... ale lekarz twierdzi...że skaza... szukam kolejnego pediatry...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Koniecznie skonsultuj z innym lekarzem. A teraz karmiłaś jeszcze piersią, czy po samym nutramigenie ta biegunka i wysypka?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pierś i Nutramigen.... ja na diecie!
Szukam lekarza... bo od trzech dni Mały mi nie przybywa na wadze... dostałam fajna elektroniczną wage od prababci Andrzejka.... i tak z czystej ciekawości go ważyłam.... to czasem w ciągu doby przybywał ze 30-40g a teraz zero.........
wiem może panikuje.......

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czesc Dziewczyny
Ja tez dawno sie nie odzywalma Erri 001 ja tez termin mialam na 28.08 i tak urodzilam przez c.c
Przedewszstkim znajdz dobrego lekarza bo to najwazniejsze z przybywaniem na wadze to sie nie martw bo nasza Wiktoria przybyla przez 1 miesiac tylko 300g i lekarz powiedzil ze wszystko jest ok. Ja tez karmie juz butelka napoczatku mialam problem ze znalezeeniem mleka dla malej no ale w tej chwili juz jej dobralam. trzymam kciuki i mam nadzieje ze wszstko sie u Was unormuje

serdecznie pozdrawiam Justysia

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czesc dziewczyny, Maly dzis wieczorem dostal takiej okropnej kolki, ze tylko chcialo sie razem z nim plakac!!!KOSZMAR!!!
aga2811, ja pije herbatke Hipp koperkowa(polozna mowila ze tez pobudza laktacje), no i raz mialam taka probke herbatki Hipp dla karmiacych-wypilam gdy czulam ze pokarm jakby zanikal...ale pomasowalam cycuchy, pilam troszke wiecej...roznych "plynow", no i wszystko wroclio do normy.Ale ten zanik to tez u mnie byl przez stres...
Co do wagi, to poczatkowo spadala u mnie dosc szybko(a w ciazy przytylam w sumie 21kg!!!), ale pozniej zatrzymala sie przy 10kg na plusie i teraz pomalu spada...w tej chwili jeszcze 6kg na plus w porownaniu do wagi sprzed ciazy :?
Jesli chodzi o antykoncepcje to jeszcze sie nie zastanawialam, bo my nadal...NIC!!!Przez moje problemy poporodowe ze zle zszytym kroczem :cry: Maz juz dostaje wariacji...ja w sumie tez :oops:
Trzeba w koncu pomyslec o zabezpieczeniu...pewnie te tabletki o ktorych pisala erii001...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj malutki tez ma katarek i dawalam mu krtoppelki Otrivin ExtraSoft mozna je dawac jak skonczy 2 miesiace no i paracetamol w syropku. Dziewczyny moze mi poradzicie w ciazy przytylam 30kg, 15 zrzucilam bez problemu a nie daje rady zrzucic reszty.Jestem po cieciu i nie wiem jakie cwiczenia wykonywac moge.Pomozcie
Dziewczyny na ulewanie jest tez dobry Nutriron daje sie to do mleka i dziala tak samo jak npo bebilon ar tylko taniej wychodzi.Ja musialam zaczac dodawac mu do mleka kleik kukurydziany bo byl najedzony dopiero po wypiciu 200 ml mleka.Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kacha114! polecam kasete do cw. kupiłam ją razem z gazetką... SHAPE MAMA... ćwicze z nią... są tam specjalne zestway dla mam po cięciu... polecam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nutramigen chyba pomaga :) :)
Wysypka chyba powoli ustępuje... i w pieluszkach też już było lepiej.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć dziewczyny
U nas wszystko w porządku. Oleńka jest zdrowa, jak dotąd nie miała żadnych problemów zdrowotnych. Karmię ją wyłącznie piersią i mam nadzieję, robić to jak najdłużej. Moja mała miała na poczatku wysypkę na buzi (tradzik noworodkowy) ale zeszła sama, bez stosowania jakichkolwiek preparatów. Potem dostała małej wysypki na ciele ale szybko zorientowaliśmy się, że to od oliwki johnsona. Zmienilismy oliwkę i wysypka zniknęła.
Co do skazy bialkowej to dziewczyny nie martwcie się. Miały ją moje 2 bratanice. Dostawały specjalne mleczko i wyrosły na zdrowe pannice.
aga2811 próbowałam pić herbatkę mlekopędną z Herbapolu, bo wydawało mi się, że mam mało pokarmu. Teraz jednak na przybycie pokarmu piję dużo płynów i to jest najlepszy sposób.
Jeśli chodzi o wagę to zostało mi jeszcze do zrzucenia około 5kg. Wolałabym jednak zrzucić nieco więcej i zejśc do wagi około 60kg. W ćwiczeniach nie jestem raczej systematyczna. Tak samo w zwalczaniu rozstępów poporodowych. Staram się systematycznie smarować ale czasami zapominam o tym i potem mam wyrzuty sumienia.
Trzeba się pogodzić ze zmianami jakie zaszły po porodzie: dodatkowymi kilogramami, rozstępami.

pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10405 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 521  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]