Dzisiaj jest ndz kwie 26, 2026 3:07 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136 ... 155  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

My szczepiliśmy się szczepionką 5w1 i osobno WZWB. Na żadne rotawirusy nie szczepimy. Zrobiliśmy rozeznanie i jednak obędziemy się bez tego szczepienia. I tak w kolejnym sezonie pojawią się nowe odmiany wirusów i ta szczepionka nie będzie juz tak skuteczna. Jak nam znajoma lekarka powiedziała że jak dziecko zachoruje to na szczęście po wyzdrowieniu nie ma żadnych skutków ubocznych.
Pożyjemy zobaczymy...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kikap ;) :) A to źle obstawiłam 8) Widzę, że problem twardych i bolących piersi jest powszechny ;) Mnie już coraz mniej boli.

Mmmonia rozumiem Cię, bo mam podobnie z małą... Właśnie miała atak :( Teraz zasnęła, ale nie wiem, na jak długo.. Wczoraj np. prawie cały dzień nie spała, tylko kilka drzemek miała.. :roll: I marudzenie prawie non-stop... chyba Twój m. przez weekend może poobserwować, co się dzieje w ciągu dnia... - kurcze, powinien Cię zrozumieć :(
Ja mam chwilkę dla siebie wieczorem, jak po kąpieli małą położymy spać, bo wiem, że obudzi się dopiero w nocy, a tak też, jak zając pod miedzą - nigdy nie wiadomo, kiedy się wybudzi i zacznie znowu marudzić...
Współczuję tych problemów z przepukliną... :cry:
I chyba masz nawał, bo 230ml to naprawdę sporo :) Nie ma potrzeby dokarmiać małego. Przecież nie płacze tylko z powodu głodu, może być 100 innych przyczyn... Ale mój m. tez zawsze mysli, że jak mała płacze, to głodna od razu :/ A zazwyczaj jest tak, że jest zmęczona, senna itd...

Byliśmy dziś na USG bioderek i wsio ok :D cieszymy się bardzo :)
My szczepiliśmy 6w1, bo też nie miałam serca kłuć małej 3x, zwłaszcza, że bardzo źle znosi te szczepienia... Nad rota się zastanawiałam, ale nie zaszczepiłam i trochę myslimy nad tym, czy jej nie doszczepić :roll: Opinie są podzielone i nie wiem, co robić.

Obrazek
(*)(*)(*)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kikap no właśnie te 230 ml to dla mnie nawał, bo tak normalnie jeśli muszę odciągać to około 100 ml i się nasiedzieć muszę z pół godziny dobre i to przy elektrycznym laktatorze.

A mąż przez pierwszy miesiąc siedział w domku i dużo mi pomagał, tym bardziej że wtedy prawie nie chodziłam. Ale jak wrócił do pracy i zobaczył też, że ja z łóżka wstaję nie w 10 a w 3 minuty to już tak jakby no... wiecie :? Wygarnęłam mu, że nie może być tak, że on po pracy jeździ do sklepów w poszukiwaniu czegoś tam, później siedzi w necie i a później idzie spać bo on zmęczony a do pracy trzeba. A ja na głowie mam wszystko. To dziś mi poprasował pranie z 3 pralek :shock: Ale to tylko dlatego, żeby pokazać po tej awanti jaki to on dobry jest a ja taka okropna bo mu nie pozwoliłam obiektywu i lampy do aparatu kupić ... No i w tym tygodniu ma nocki, w dzień będzie odsypiał więc też tak średnio z pomocą. Ale zajmie się Małym bo ja na 9 śmigam na rehabilitacje więc w sunie prostu z pracy po nocy zamiast spać to będzie do 11 siedział. To nie mogę aż tak mocno narzekać.
Ale doła mam nadal :roll:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

edytapr u nas też bardzo duża różnica między dzieciaczkami starszy synek był bardzo spokojny jak był głodny to trochę tylko pomarudził,wcale nie płakał,kolki też niweiedziałam jak wygklądają do teraz :roll: bo Emilek nadrabia wszysko co mnie omineło z pierwszym synkiem.Jak jest głodny to nie płacze tylko wrzeszczy,kolki też go męczą już teraz mniej bo podaję mu systematycznie bobotic.

Mmmonia podobno tak jest że kilka dni może nie być plamienia a potem znowu się plami.

Ja od kilku dni bardzo mało plamię mam nadzieję że niedługo się skończy :roll:
Po pierwszym porodzie plamiłam tylko 2 tygodnie a tu coś się przeciąga :oops:

My na szczepienie idziemy 5 kwietnia jeszcze się zastanawiam nad ratowirusami szczepić czy nie :roll:

U nas z cycaniem też mamy lekkie problemy w nocy mały ciąga co dwie gdziny a w dzień chce nawet co godzinę... a po kąpieli ostatnio 2 godziny ciąga :roll: i sama niewiem czy się nie najada :roll: już niewiem o co mu chodzi :?

A co do życia łóżkowego to powiem szczerze że trochę mnie ciągnie na małe co nieco :lol: ale jeszcze trzeba poczekać.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mmmonia no to teraz trochę inaczej to wszystko wygląda ;) Jesteś bardzo zmęczona, dobrze to rozumiem :) Stąd biorą się te wszystkie frustracje... Pamiętaj, jak tylko masz chwilkę dla siebie, to zacznij od jedzenia, bo głód potęguje w nas rozdrażnienie :)

moja śpi nadal :shock: Żeby znowu dnia z nocą nie pomyliła ;)

Czy Wasze dzieciaczki tez zaczęły się tak ślinić? :) Jak weźmiemy naszą na ramię, to zostawia mokre ślady, jest tak od ok. 2 dni. Z buźki tez jej czasem wycieknie trochę śliny. Wcześnie jakoś :roll:

Obrazek
(*)(*)(*)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mikuś też śpi dziś i śpi. Aż mi dziwnie - zjadłam, posprzątałam, nawet na internet mam czas :) Ciekawe jaka nocka będzie :?
Pożarłam właśnie paluszek Merci, no tak mi brakuje słodyczy że szok :shock: Chyba lepsza mała kostka czekolady niż cała paczka biszkoptów :roll: :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witajcie.
możemy z Lenką zajrzeć?
miałyśmy być kwietniówką, ale wyszło troszke inaczej :lol:
Dziś Lenka kończy miesiąc,a termin był na 1 kwietnia :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lili widzę że nasze starsze pociechy są w tym samym wieku:) a nasz Kubuś też jak jest głodny to nie płacze tylko wrzeszczy :)
przyszła_mamunia witaj

My dzisiaj byliśmy na długim spacerku bo prawie 2,5 godziny ale jak wróciliśmy to młody się przyssał do cyca:)
Po kąpieli dostał cyca i do łóżeczka i ładnie śpi od 19 ciekawe jak długo. Dzisiaj śpimy sami bo Piotruś u babci a mój s. idzie na noc do roboty.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mamunia witaj :) Twoja córcia wcześniaczek, a niewiele rozmiarami od mojej donoszonej córci się różni :)

Ale dziś pięknie, pewnie wyskoczymy na spacerek po południu :)
Mała wczoraj odsypiała chyba przedwczorajsze harce ;), na szczęście w nocy też ładnie spała i ustanowiła nowy rekord - 6-godzinny :D : od 19 do 1 :)
Wczoraj po raz pierwszy sama ją wykąpałam, bez pomocy męża, bo wrócił późno z pracy :( No niestety wszelkie wypady do lekarzy musi kiedyś odrabiać :( Ale wszystko nam się udało :)

Obrazek
(*)(*)(*)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mmmonia nie pękaj kochana... w końcu przyjdą lepsze dni,i z małym i z tobą i w ogóle :D Lato za pasem, będziecie jeszcze śmigać we trojkę na spacerki z uśmiechniętymi mordeczkami!!!
przyszła_mamunia pewnie że możecie, witajcie!!! :D co sie działo ze sie tak pannie spieszyło??? zaraz pouzupełniam tabelkę 8)

My wczoraj zaliczyliśmy sentymentalny wypad do mojej staaaarej pracy jeszcze z czasów studiów.. muszę małemu jakąś czerwoną kokardkę w wózku przyczepić, bo się nasłuchał achów ochów.... nawet szefuńcio się pokazał i też pogadał chwile. Ma dwulatka, więc od razu dostałam wykład o wychowaniu i pielęgnacji :D swoją drogą fajnie to musiało wyglądać, bo stoimy w miejscu publicznym nad wózkiem i rozmawiamy o .......napletkach :D
Chyba po kupach drugi ulubiony temat młodych rodziców 8)

Też macie takie parcie na słodkie??? boooosz całą ciążę mnie odrzucało, teraz mogę wszystkie posiłki jeść na słodko plus podjadać między.... chyba z moich 15kg na minusie niewiele zostanie jak tak dalej pójdzie :?

Jutro kardiolog.... trochę cykam jednak :?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

My szczepimy 8 kwietnia nie skojarzoną i bez rota a pneumo potem.
ilość kłóć mnie nie przekonuje, bo po 1 to dziecko po 15 min nie pamięta, a po 2 moja starsza płakała zazwyczaj dopiero przy 3 wkłuciu bo tylko wzw jest bolesną więc tak czy siak tyle samo płakała co dzieci 5 cz 6 w 1. Laura w szpitalu też płakała tylko przy wzw.

Przyszła mamusia Witaj!!!

Monia rozumie Twoją frustracje...tym bardziej że ten ból Ci dokucza :evil: ja często płacze wieczorami mimo że nic mnie nie boli i T dużo pomaga :cry: nie wyobrażam sobie być w Twojej sytuacji i mieć 2 latka i maluszka...

violka też bym poszła, weekend był paskudny, a sama nie wyjdę za bardzo...już samo ubranie nas 3 i wyjście mnie dobija a już o powrocie nie mówię...do tego bunt pomieszany z odrobiną zazdrości więc mam konkretny mix ;) To jesteś dobra ja Miśkę wykąpałam sama jak miała 5 m-cy ha ha
moja się jeszcze nie ślini, a starsza też się nie śliniła, za to ciągle pchała piąstkę ale to jak miała już 4-6 m-cy i brała dosłownie wszystko do pyszczka zresztą do tej pory czasem coś weźmie mimo że ma 19 zębów.

Ja też jakoś dłużej plamiłam po tej ciąży...po tamtej tydz. z hakiem a teraz grubo ponad 3 tyg.

pytałam o sex po ciąży bo my już po zabiegu ;) i powiem Wam że niebo a ziemia niż po 1 ciąży gdzie było nacięcie...poprzedni czekałam do wizyty i po niej jeszcze tydz. nic bo na wizycie podczas badania przykrwawiłam, a po 7 tyg jak już doszło do to ból i ogólnie nie fajnie dopiero po kilku razach było ok a teraz lekki ból tylko na początku a potem luks.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też wczoraj pierwszy raz sama kąpałam Młodego 8) Co prawda- po swojemu - czyli wanienka na podłodze w łazience, bo wanienka w wannie + mój kręgosłup to już nie do ogarnięcia sprawa. Ale udało się tak 'po mojemu' i Mały czyściutki i pachnący poszedł spać o 20. Myślałam, że jak zawsze obudzi się po 22 na żarło więc siedziałam sama (mąż w pracy) i czekałam. A ten cwaniaczek spał do 1 :shock: Oczywiście cały dzień spania więc w nocy tańczył - a ja razem z nim - do 3, dwi godzinki snu i znowu. Później ja biegiem na rehabilitacje, na szczepienia i do domku. Mąż coś jeszcze załatwia i jak wróci to padnie, przecież nie odespał nocki jeszcze.

Mikuś zapłakał tylko przy wkłuciu a później już było ok. Teraz trochę marudzi - cyc, tulenie, kołyska, płacz i tak w kółko. Kupiliśmy nurofen na gorączkę jakby co. I rumianek, bo oczka co,s mu ropieją. Powiedziałam lekarzowi, że ropieją to antybiotyk chciał dać. Mi się wydaje, że póki co nie jest to mega ropienie...podziałam z rumiankiem i wtedy zobaczymy.A pytałam go jeszcze o te kupki - że raz zielone, raz normalne, raz ze śluzem itd to mówi, że na moim mleku to normalne :shock: A tydzień temu gadał co innego :twisted:

sowa
o słodyczach mówisz... Mam to samo. Właśnie buszowałam w kuchni i lipa, żadnego biszkopta czy herbatnika, tylko delicje a tego to chyba za bardzo nie teges :sza: Zrobię sobie budyń... powoli wracam do nabiału, bo różnicy w kupkach nie widzę bez względu na to czy jem serki czy nie. Ty się nie martw tyciem, skoro tyle straciłaś. Ja to mam 5 kg na plusie i ani gram nie spada.
Trzymam kciuki za kardiola, zobaczysz - strach ma zawsze wieeeeeeeeeelkie oczy. Będzie git. Relaks - jak to mój fizjoterapeuta mówi.

e-misia ja mało spaceruję, bo z chodzeniem u mnie problem a nawet jakbym zaryzykowała na trochę to wózka sama nie zniosę ani nie wniosę. Na obecną chwilę, w moim stanie, jak widzę mamusię z dwójką to podziwiam...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć dziewuszku....

Ufff.... Ile mi czasu zajęło żeby doczytać.... :oops:

Na począek witam mamusię w naszym skromnym gronie :lol:

Jejku dziewczyny tyle tematów poruszyłyście że szok :shock:

Jeśli chodzi o plamienie to u mnie jakoś krótko trwało tak z 1,5 tyg a potem tak jak e-misia pisała takie małe plamki właściwie zabarwionego śluzu może przez tydzień .... ogólnie fajowo ...
odrazu za tym temat łóżkowy :lol: mój ulubiony :wink: to ja miałam to za sobą tak z 3 tygodznie po porodzie - trochę się cykałam ale mój m powiedział że będzie delikatny ( bo juz nie mógł wytrzymać :P ) , no i był :lol: też na początku delukatny ból a potem jak to któraś napisała luks relaks .... a teraz to już się nie cykam :lol:

Nasz mały też ostatnio ma fimery jakieś .... :roll: wczoraj mu się dzień z nocą pomylił no i o północy suszarka wkroczyła do akcji - nasz uspokajacz :wink:
A tak ogólnie to ma takie dni że jak piszecie śpi jak zając pod miedzą raz zamyka raz otwiera oczy .... teraz jest z babcią, bo bez niej to na nic nie miałabym czasu :oops:
Więc dziewczynki podziwiam WAS te które sa same - SZACUN wielki !!!!

Aha a po przejściu na tą moją dietę to kupki u nas powoli wracają do normy :)
No i Dawidek też się tak strasznie ślini w zaczął wciągać paluszki do buzi... :? właśnie też się zastanawiałam dlaczego .. 8)

Dobra ide zobaczyć co mały porabia - czy babcia czasem na rzęsach nie tańczy :wink:

buziole papa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej dziewczyny!
ja tylko na chwilkę bo juz jestem w stolicy ;) i caly czas sie ogarniam. Na szczescie mały jest dla mamuni łaskawy i śpi ładnie a teraz lezy sobie koło mnie na kanapie i sie rozgląda. I tak od 15 minut ;)
Ah, i dziś zaserwował mi swój pierwszy uśmiech :) bezcenne :)

mmmonia doskonale Cie rozumiem, też sobie ze wszystkim musze radzić sama bo mąż pracuje i organizował przeprowadzkę. A ty na dodatek jeszcze cierpisz z bolu :( Ja kąpałam małego sama już jak miał 1,5 tygodnia. Mój mąż jest kochany ale też czasem daje w tyłek - np. dziś w nocy Miki spał wzorowo, budził sie tylko co 2,3 h na karmienie i dalej kimał, płakał tylko rano ok 4 i mąż na to, że musi kupić sobie korki do uszu ! (choć śpi w salonie). a zreszta powiedzmy sobie szczerze - opieka nad maluchem nie jest łatwa, nagle nie ma sie zupełnie czasu dla siebie ... ciekawe kiedy zrobi sie luzniej? moze jak skonczy 18 lat? ;)

pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U nas znaczna poprawa żółtaczka odpuściła...Emilek już bielutki z nacy wybieliły się białka w oczkach...jutro ostatni dzień podaję luminalum.

Dziewczynki stosujecie jakieś diety dla mam karmiących?
Ja jem prawie wszystko unikam potraw wzdymających.
Pytam się bo
Emilkowi na buzce wyskoczyły jakieś sywki wygląda to jak trądzik i sama niewiem czy to jakieś uczulenie czy trądzik noworodkowy :?: :roll:
Kupki robi żółciutkie bez śluzu.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lili mój Mikuś też ma syfki na policzkach - nam powiedziano, że to trądzik. Ja stosowałam dietę ze względu na rodzaj kupek, ale powoli zaczynam jeść w miarę normalnie. Ale mniej nabiału, mniej smażonych, wzdymających itd

Młody wieczorem zaczął gorączkować - niby 37,9 na termometrze ale był taki słabiutki, leżał i wodził oczkami, ani uśmiechu, ani marudzenia, ani jeść. Tak mi go szkoda było :( W ogóle ten mój niby wypasiony termometr zaniża - u lekarza zawsze jest 4-5 kresek więcej. Dałam 2x nurofen. Dziś nie ma temperatury (no ma 37,1 ale u niego to standard) i nie wiem czy jeszcze powinnam to podać. Ile taka gorączka poszczepienna z reguły trwa?
Dziś śpi - zdążyłam pojechać na rehabilitacje, wrócić, nakarmiłam tylko i dalej poszedł w kimkę :roll: Nawet nie wiem czy na spacer go brać czy lepiej dziś odpuścić

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mojej niuni tez wyskakują takie pryszczyki, ale nie ma ich dużo...Też nie wiem, czy to alergia czy trądzik :roll: A dietę staram się trzymać, nabiał jem, ale niedużo, unikam wzdymających i produktów zakazanych. Chciałabym spróbować czekolady, ale troszkę się boję o małą...

Jutro rano jadę powtórzyć test obciążenia glukozą i trochę się boję :( Wynik pewnie będę mieć wieczorkiem, tak mi się wydaje...

Obrazek
(*)(*)(*)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mmmonia gorączka może trwać nawet 3 dni i może podskoczyć do 39, a w szpitalu się jeszcze dowiedziałam że przy następnym szczepieniu te objawy się mogą nasilić. Kubuś miał przy pierwszej 38,5 więc zaraz na szczepieniu powiem żeby mi przepisała coś przeciwgorączkowego. A nurofen nie jest od 3m-ca życia??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

viola ja zjadłam merci i nic małemu nie było, dlatego od czasu do czasu pozwalam sobie na kawałeczek czekolady, przecież nie zjesz całej na raz :D

edytapr to prawda - nurofen jest od 3-go miesiąca życia, ale mam znajome aptekarki i im ufam, kazały po prostu dać mniejsza dawkę leku. Mam nadzieję, że dobrze zrobiłam.

Mikołaj spał dziś od 23 do 5,30 :shock: Ja w nocy walczyłam z laktatorem, bo lało się na potęgę. A mojego Gapcia wybudzić na żarcie graniczy z cudem :roll: :roll: :roll:

Miłego dnia Mamuśki 8)

ps. sowa - jak tam kardiolog?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć :)

Co tu tak puściutko...?

Wpadłam się pochwalić, że u mnie cukrzyca ciążowa odpuściła! :D Wyniki obciążenia glukozą 75: na czczo 77, po 1h 103, po 2h 58 :shock: :shock: :shock: Normalnie w szoku jestem jak to widzę 8) :kla: :brv: :$%^:

mmmonia to muszę spróbować z tą czekoladą 8) Ale i tak dziś się odważyłam i zjadłam pomidorówkę ;)

Lenka jak pierwsze dni w nowym miejscu?? :) Jak się mieszka?

Sowa i jak po wizycie??... :roll:

Obrazek
(*)(*)(*)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136 ... 155  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]