Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 4:31 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2538 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 127  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

hej dziewczyny

Ajsi wypoczywaj ile wlezie. chyba cie kojarze z innego wątku - clostylbegyt.

u nas wczoraj była mega burza i obfite opady deszczu i gradu. a dzis z rana pochmurno a teraz słońce się przebija i duszno strasznie.

Dziewczyny opadam z sił. Mały w nocy często wstaje. Była u mnie mama dwie noce i stwierdziła, że masakra i dziwi się jak funkcjonuje w dzień. Piotrek wczoraj zasnął ok 20, obudził się ok 22,30 a potem chyba ze trzy razy dojadał. Oczywiście śpi ze mną w łóżku ale jak mama ze mną spała to dopiero za 3-4 razem go brałam bo ciasno a jeszcze mały w poprzek śpi przeważnie. Próbuje mu dawać mm ale nie chce pić już nawet mieszane z moim mlekiem mu nie smakuje. Zaczęłam mu dawać kaszkę łyżeczką by trochę się nasycił ale mu nie smakuje, chociaz przy tym gluten mam okazje podać. Nie wiem czy kupywać inne mm czy butelki zmieniać - ręce opadają. Chciałabym mu dać flache na noc bym mogła w końcu naładować baterie.

Dziewczyny w smyku są mega promocje. W pt byłam i obkupiłam dzieciaki głównie body (5-pak za 30 zł, 3-pak disneya za 20 zł) pajacyki (3-pak za 35 zł) kurteczka dla Piotrusia za 20 zł przeceniona z 69,99, leginsy Emilce za 7 zł,2 szt półśpiochów za 17 zł, komplet śpiochy + body za 25 przeceniony z 49,99. I kupuje rozmiary 74 i 80. Pajacyki 80 wydawały się takie duże a jak ubrałam to są tylko troszkę za duże więc na zimę powinny być ok. Teraz jeszcze w 68 go wciskam ale 74 też już nakładamy. Normalnie gdybym mogła bym jeszcze tam się wybrała lecz finansowo nie podołam.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

dziewczyny pytalam juz kwietniowe ale moze wy macie wieksze doswiadczenie z kaszkami
szukam takich bez cukru i bezsmakowych
tzn nie takie gotowe bananowe czy malinowe
czy jest cos takiego jak np kaszka kukurydziana taka zwykla jak zwykla kasza manna?
chcialabym juz wprowadzsc mojemu malemu sniadanko w postaci kaszki z dodatkiem owocow
mozecie cos polecic?
co wy dajecie na sniadanko?
albo ktore kaszki sa bez cukru?
stalam dzis przed polka z kaszkami dobre 20 min i nic nie wybralam!
od kiedy mozna wprowadzac kasze jaglana? skoro ona jest bezglutenowa to po 4 miesiacu?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Ja w necie kupowalam firma Holle lub Babysun. Są bezmleczne bezglutenowe i bezcukrowe w różnych kombinacjach.

co do butli? Lepeij kaszke, a dalej karmić. Mi przy trojce nic nie pomoglo z jedzenia / picia na dluzsze spanie. Chcą sie w nocy poprzytulać i tyle. Ileby nie zjedli wieczorem. Dzieci są rożne.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Jenn wygląda na to że jest. Wpisz w googlach kasza kukurydziana i tam jest różnych firm niedziecięcych (np. sante czy kupiec)

Beti ja mam to samo z moim małym i też już go zabraliśmy do naszego łóżka. Może po prostu jest gorąco, też opadam z sił. I butli też nie chce. Ostatnio zostawiliśmy go z teściową to jak próbowała mu dać moje mleko z butli to wpadł w taką histerię, że się go uspokoić nie dało. W końcu zasnął i jeszcze przez sen się zanosił.

Dziś właśnie w nocy mały strasznie się wiercił, po czym rano zrobił dwie kupy, a w tej drugiej był śluz z krwią :( DO tego te jego kupy są strasznie wodniste. Byliśmy dziś na wizycie szczepiennej i oczywiście mały nie miał szczepienia. Dostaliśmy skierowanie na badanie utajonej krwii w kale i z wynikiem mamy się zgłosić do pediatry. Ehh, martwię się :(

31.08.2017 3930g i 56cm
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Bunia, nie martw się, może nic takiego. N też miał krew w kale i wystarczyło, że pobrał priobiotyk i było ok

Beti ja na preawde Ci współczuje
A próbowałaś nie karmić go w nocy, tylko np zastępowac cyca smoczkiem czy lulaniem

Obrazek Jaśminka ma 18 ząbków:-)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

no nam też na razie kazała brać probiotyk. Mały przybiera ładnie bo waży prawie 8100g. W przychodni pielęgniarki myślały że ma 7 miesięcy :)
Ja próbowałam ze smoczkiem, ale to nic nie daje. Mały go ssie i wypluwa i nie zasypia. A cyca słyszę że pije, więc pewnie pić się chce.

31.08.2017 3930g i 56cm
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Co do promo w smyku to ja już obkupiłam trochę dzieciarnie tam na jesień
Fajne body dł rękaw dla J po 7 zł, kilka sztuk wzięłam

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

bunialadna waga. smoczek u nas tez bleeee widocznie ja robie za smoczek. sprobuje jeszcze dac butle z wieksza dziurka bo z cycka leci ze wszystkich naraz a w smoczku jest zaledwie jedna i to mala. zamowilam wczoraj i czekam. jutro bede probowac.

idzie burza, grzmi....

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Jenn z Nestle jest sam kleik kukurydziany. Może to na początek? :-) Kaszka kukurydziana niedzieciowa może chyba być za gruba.

Bunia głową do góry, będzie dobrze.

U nas ok, tylko Martyna śpi w dzień max 15 minut. Naladuje baterie i dalej buszuje. Nie mam weny..

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

lalenkajuz sie troche poedukowalam co do kasz
i znalazlam kilka fajnycg przepisow na sniadank a desery z kaszy jaglanej, kukurydzianej, ryzowej, platkowowsianych i ryzowych
niedlugo zaczke kombinowac
a kasze po ugotowaniu dla takiego maluszka mozna zblenderowac :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Hejka!
My niedawno wróciliśmy, byliśmy na spacerku i u mojej mamy.
U nas słońca brak ale strasznie duszno jest albo mi tak duszno?
Jak wracaliśmy Igoras spał i złapał nas deszcz, więc ja szłam w deszczu a syncio pod folią w wózku spał.
Dzwoniłam do przychodni o wynik tsh i o mało się nie przewróciłam jak mi podała....w czerwcu miałam 0,14 a teraz mam 0,01...na pewno dostanę leki, bo te z jodem nic nie pomogły, w dodatku cały czas mi duszno, gorąco i często boli mnie głowa, męczę się szybko i sapię jak stary parowóz.

Bunia dobrze że wyniki robicie, ale na pewno to nic takiego choć wierzę że się martwisz.

Co do glutenu my przestaliśmy podawać bo Igor 2 razy zwymiotował wiec kupiłam kaszkę bezglutenową ale wczoraj nie chciał jej jesc....może ma uraz po tamtej?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Witam Was :)
chwile mnie nie było, a tu takie zmiany, wątki połączone, i słusznie :)
u Nas wszystko w porządku. Ksawery skończył dzisiaj 6 miesięcy, moje cudo :)
dalej mamy problem z mlekiem, którego zjada bardzo mało, ale więcej niż wcześniej. Na raz wypija do 140. Bardzo lubi kaszki i obiadki, ale nauczył się pluć i karmienie go to niezły wyczyn :)
Pozdrawiamy :)

Offline Wyświetl profil  

Natalia 100 lat dla Ksawerego!
Jak zdrobniale do niego mówisz?

U nas super postęp w jedzeniu!
Jaśminka zjadła dziś dwa obiadki i deserek:-)

Pobywamy się już maty edukacyjnej bo już przewala Jaśminka ją na siebie i nie chce już na jiej leżeć, znudziło się

Offline Wyświetl profil  

1 żółta kartka

Natalia gratuluje,
agalcia kawał madrej mamy z Ciebie... Janina sie budzi od kilkunastu dni około 04:50 i byłam swiecie przekonana, ze to głód. Przymierzamy sie do podawania kolacji kaszki mannej przed wieczorną piersią, ale myśle ze jej tez chodzi o przytulanie. Tak po prostu.
Próbujemy wyeliminować całkowicie 1 karmienie ale kiepsko nam idzie. Mała zjada pol słoika... Potem oczywiście przytulanie do piersi....

Offline Wyświetl profil  

he he Hanusia :-)
Znam mamy co nic nie robia w tym kierunku, a dzieci ich same zaczely przesypiac noce. Znam takie (w tym ja), ktore dwoja sie i troja, a dzieci sie budza. Stach moj dopiero po odstawieniu od piersi zaczal przesypiac. A butli zamiast nie dostal. O glod nie chodzilo.
Co do tej nieznosnej godziny.. 5 nad ranem, to dzieciom trudno jest juz usnac samemu, bo dlugo spaly, sa dosc wyspane ale by jeszcze pospaly.
Co do samego przytulania.. to ja mam tak z Oskarkiem nawet w ciagu dnia. Jak go chwile ponosze przytulonego, wycaluje to mi latwiej zasypia. Ogolnie nie umie zasypiac wogole. Meczarnie straszna, ale wypieszczony mniej placze przy usypianiu.

Natalia - gratki! Tez jestem ciekawa, jak mowisz do Ksawerego? Nie znam w sumie zadnego.
Eliza - no Jasminka sie rozkreca! Moi za to zwolnili od kiedy im gotuje, jakos apetyty opadly ;/ buu

Ja wciaz jestem w kropce jakie krzeselka do karmienia kupic.. szkoda mi miejsca, myslalam chwile o takich nakladkach na krzeslo... ale chyba zostanie przy takim jak Stach ma.. odwlekam temat..

kurczaczku, szkoda ze sie musisz zle czuc. Licze na to, ze sobie lekami podreperujesz zdrowko, a procz lekow, mozna cos zrobic?

Jenn podzielisz sie przepisami?

Offline Wyświetl profil  

agalcia nie ma sprawy :wink:

1 lyzka platkow owsianych/ jeczmiennych
1-2 lyzki platkow ryzowych
1-2 lyzki kaszy mannej/ ryzowej
1-2 miarki mm
gotujemy wedlug przepisu na opakowaniu
plus owoc (moze byc ze sloiczka lub robiony mus owocowy albo dla wiekszych dzieci zetrzec na tarce i wrzucic na gorujaca sie kasze)
mm sie nie gotuje wiec trzeba dodac na sam koniec do przestudzonej kaszy
no i wiadomo na poczatku dla najmlodszych trzeba zblenderowac

lub

dla starszaka
do wrzatku ciut masla lub oleju
pol na pol kaszy jaglanej i kukurydzianej
suszone owoce
szczypta cynamonu i mielonego sezamu
kropla soku z sytryny
szczypta zmielonego kardamonu
1 starty swiezy owoc

polecam jeszcze blog smakoterapia - masa ciekawych przecisow na dania z kaszy jaglanej (placuszki, nalesniki, zupy a nawet slodycze!!) ktora jest najdrowsza z kasz do tgeo bezglutenowa wiec mozna ja wprowadzac po 4 miesiacu
i blog ammniam tam tez kilka przepisow dla najmlodszych

ja zaczne najpierw mieszac niewielkie ilosci kaszy jaglanej z kleikiem ryzowym i powoli tworzyc inne miesznaki z roznych kasz, platkow
do tego owoce i potem inne przyprawy

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Hejka!
Eliza już maty się pozbywacie, mój syncio uwielbia na niej się bawić.

Hanusia kochana a podawałaś gluten wcześniej?
Nie chcę Cie straszyć ale ja też podawałam mannę a po tygodniu Igor zwymiotował, myślałam ze się przejadł na drugi dzień dałam pół porcji i powtórka z rozrywki i odstawiłam. Kupiłam kaszkę bezglutenową.
Gluten wprowadzę znowu ale za jakiś czas i nie od razu na kolację tylko spróbuję na obiadek tzn do zupki dodać troszkę.

Agalcia chyba nie bardzo. Raczej bez leków się nie obejdzie.
Jak miałam ten niski ale jednak troszkę wyższy wynik to lekarz mówił ze organizm może szaleć po ciąży i że mam brać tabsy z jodem te co brałam w ciąży i za miesiąc do kontroli, a więc podejrzewam ze mimo brania tego jodu (w dodatku nad morzem byłam to też się nawdychałam :P:) wynik spadł to pewnie czekają mnie leki.....ja pewnie mam predyspozycje do tej tarczycy bo u mnie mama jest chora i okazało się ze babcia.
A dwa czytałam że przyczyną nadczynności może być długotrwały stres.....a mi w ciąży go nie brakowało.
No trudno wolę brać leki ale się dobrze czuć.
W dodatku coś mi dziś w boku strzeliło i mnie boli, czuję się jak babcia 100letnia.
A w sobotę wesele, oby mi przeszło bo jak będę tańczyć?

Natalia wszystkiego naj dla Ksawcia!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Witamy się i my
Natalia 100 lat dla Ksawerego :)

Kurczaczku niezły wynik.. Ciekawe ile ja mam, bo mam bardzo podobne objawy co Ty

Kurcze a mój nie za bardzo lubi się przytulać, jak jest śpiący i chce go przytulić to się wyrywa i jeszcze bardziej płacze, co innego cyc.

Byliśmy dziś z Adasiem oddać kupke do badania. Dziś rano zrobił ją rzutem na taśmę, bo mieliśmy zanieść do 9, a zrobił o 8.20. Chyba jeszcze nie wyczekiwałam tak jego kupki i nie cieszyłam się z jej zrobienia jak teraz :) Ciekawe co wyjdzie. Jutro wynik i do pediatry. Na szczęście noc dziś spokojniejsza była i mały mniej marudny :)

No i przez te problemy z kupką na razie nie mogę wprowadzać glutenu małemu

Eliza jakie Jaśminka miała objawy ząbkowania? Zastanawiam się się czy mojemu nie idą zęby, bo ostatnio nasiliło się jego wkładanie wszystkiego do buzi. Nawet jak go przewijam to chce włożyć do buzi pojemnik z chusteczkami, nie mówiąc już o pieluszkach i wszystkim co leży dookoła no i moich palcach. Do tego przy tym tak jakby pojękuje przy tym. Nie wiem sama.

31.08.2017 3930g i 56cm
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Bunia, bardzo mocno i dość głęboko pchała wszystko do buzi, rece, nogi, zabawki i robiła to z taką złością.
Lalenka, mówiła, ze to raczej ślinianki jak dziecko pcha wszystko głęboko, ale jednak u nas wyszły ząbki
Muszę zajrzeć dzisiaj małej do paszczy bo wczoraj mi się wydawało, że widzę kawałek dolnej dwójki, ale mała nie dałami dobrze spojrzeć

KKurczaczku dle niej już mata za mała:-) ona wedruje mi zaraz na poł pokoju a najlepsze zabawki to nogi od stołu i nocnik Natana:-)

Offline Wyświetl profil  

Dziewczyny, w maju został opracowany nowy schemat żywienia niemowląt. Jest tam kilka zmian
Wrzucam link
http://m.babyonline.pl/nowy-schemat-zyw ... 69,r1.html

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2538 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 127  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]