Dzisiaj jest śr maja 13, 2026 12:03 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 517  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

hej ile kosztuje ta szczepionka bo któraś tu pisała że ok 130 zł.
a u mnie mija dzien za dniem ci sza i spokój mała z każdym dniem bardziej aktywna,, jedna noc spokojniejsza inna mniej...chętnie podzieliłabym sie moim mleczkiem bo mam go ogrom... herbatek nie daje małej tylko kropelki na kolki sub które pomagają jej bardzo....a tak mała tylko na cycusiu:)

chciałam wkleić foto moze wyjdzie

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

cześć zapłaciłam za szczepionke 5 w jednym 128zł.
Ale jak mieszkasz w duzym mieście to można w hurtowniach znalesc taniej pare złoty. Nastepne szcze pienie mamy w styczniu wiec szczepionka miesiecznie wynosi nas ok 70 zł mysle że warto zaszczepić dziecko taka szczepionka ona na zachodzie to standart a unas niestety stac tylko nie których. Jak juz jest maluszek na swiecie to pragnie sie dla niego jak najlepiej :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny wiecie co skonczylo mi sie plamienie i mam teraz uplawy.. i sa jakies takie dziwne.. :? takie glutowate.. i nie wiem czy to po porodzie normalne czy to przez to ze bylam na basenie i cos zlapalam :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc
Moj malutki Witus od wczoraj czuje sie lepiej. Wczoraj prawie w ogole nie plakal i dzisiaj tez narazie nie. Moze te krop[elki zaczely wreszcie dzialac,co??? W sobote pozwolilam soebie na pierogi ruskie a wczoraj na spagetti nie ostre oczywiscie i narazie nic mu nie jest. Ja chcialam sie zapytac czy mozna odgrzewac kilka razy mleko sciagniete do butelki??? Czy raczej ono juz sie nie nadaje do picia? pozdrawiam papa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marto...ale fajniutka ta twoja Paulinka...

W Łodzi w aptece na Traktorowej szczepionka kosztuje 90 zł...czyli dużo taniej niż piszecie...ale to jest taka apteka-hurtownia i tam wszystkie leki, które kupuję są tańsze niż gdzie indziej...

Wczoraj byliśmy z Natalką na pierwszym spacerze...cały spacer przespała i była grzeczna...a dziś na dworzu jakoś zimniej i jest straszna mgła...daruję sobie dzisiejsze wyjście...

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wczoraj była śliczne słonko na spacerek :) my też poszliśmy we trójkę do parku :) dziś tylko na parapet jak mała przyśnie mocniej i mama sił nazbiera :) ale jutro albo pojutrze przyjedzie w końcu lekki wózek i będziemy niezależne :lol: (zamówiliśmy na allegro Graco CitiSport Cocoon -nie jest ani piękny ani idealny ale za to mogę go dźwignąć :lol:)
Znając życie wtedy skończy się pogoda na spacery ;)

Luiza -do 6 tygodni po porodzie chyba mogą być różne wycieki. Ja miałam niedawno śluzowate ale przezroczyste a dziś mam zółtawe jakieś.

Ewelincia jeśli mrozisz mleczko to na pewno nie można go znowu zamrozić. Wg jakiejś ostatniej mamowej gazetki w lodówce może stać 2-5 dni a w temp. pokojowej 12godzin . Nic nie pisali o wielokrotnym podgrzewaniu. Ale ja często podgrzewam wielokrotnie i to co nie wypite pakuję znowu do lodówki. czasem zostawiam na stole jak wiem, że mała zaraz będzie głodna. Pewnie autorytety by się złapały za głowę, ale ja sobie tłumaczę, że jak moja koleżanka trzymała mleko w podgrzewaczu i czasem dawała takie lekko skwaśniałe (i wszystko było ok :lol: ) to moje metody nie sa takie złe ;)
Pisałaś wcześniej o kolkach-niekolkach. Moja Zuza ma często takie poranki (od 6 do 12 :lol: ), że marudzi, co chwila chce jeść i najchetniej to by była na rękach (i tylko chodzić i bujać :lol: ). Ale jak rzeczywiście boli ją brzuszek to inaczej to wygląda. Poza tym jak się tatuś w sobotę zezłościł, że ropuściłam córeczkę i twardo odkładał ją do łózeczka jak tylko przestawała płakać to się okazało, że potrafi spać nie tylko na rękach ;) Sama się poryczałam jak z nią "walczył", mimo że jak płakała to brał ją na ręce i utulał... Za to w niedzielę było super :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieki elf.. bo juz sie stresowalam.. :D :D :D
Ja tez mleczko czesto podgrzewam.. a moj Kubus nie narzeka wiec pewnie jest ok.. :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

cześć dziewczyny!
Co do mleka to ja także często podgrzewam swoje mleko ktorego niuńka nie zjadła poprzednim razem, czasem podgrzewam też sztuczne. Na razie nic jej nie jest.
Niedawno walnęła taką kupę że nie wiedziałam co się dzieje, ja robię czasami mniej (ha,ha,ha!), ale w sumie nic dziwnego bo nie robiła od wczorajszego poranka.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aha, chciałam jeszcze zapytać ile ściągniętego pokarmu potrafią zjeść wasze maluszki? Bo ja cały czas ściągam pokarm i daję małej z butelki ( średnio zjada 140 ml ) a ona ma cykle 4-o a nawet 5-o godzinne i martwię się czy nie za długo śpi i wystarczająco dużo je?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moj kubus jak zje 140 to tez tyle spi.. a jak zje mniej to krocej spi.. jak dla mnie ok zwlaszcza ze rosnie jak na drozdzach :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:) to ja chyba wyślę Zuzę na przeszkolenie do waszych głodomorków :lol: ona preferuje małe porcje a częściej :roll: w nocy co 3 godziny bo zasypia po 60-80ml albo stwierdza że na raz to jej wystarczy :lol: A rano to potrafi cykać po 20-40ml i za pół godziny znowu się domaga :roll:

Dziś bidulę bolał brzucho rano. Kropelki i rumianek wkroczyły do akcji i pomogło. Ale się dziecku dziś rzygnęło dwa razy... na szczęście raz na pieluszkę ;) a drugi oczywiście na świeże ciuszki po kapieli i na mnie :lol:

Muszę w koncu zabrać się za prasowanie, bo zostały mi w szufladzie tylko jedne śpiochy :lol: dziś zużyła więcej niż przewidziałam, bo jeszcze jakieś siusiu wyciekło :lol: i jedne ja zmoczyłam przypadkiem przed założeniem (wciągnęły wodę z wilgotnej husteczki hehe). Pewnie zanim skończę machać żelazkiem to maly głód się obudzi... :roll: ;)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czesc
czytam niektore wypowiedzi na temat nocnego przesypiania i dochodze do wniosku ze moja córa to aniołek (tfu, tfu, tfu żeby nie zapeszyć :) kąpię ją o 19 to juz standardowa pora chyba że dam jej jesc o 18 to kapanie przenosze na 20, po kąpieli je nawet z dwóch piersi (wie że trzeba się najeść :) potem spi do 6-7 rano. W pierwszym miesiącu budziła się około 4 jadla i potem co 2-3 godziny. Tak mnie przestawila że teraz ja zamiast smacznie spać budzę się o 4 i nie mogę spać ;). Od początku krótko jadła tzn. ok 5-10 min. i bałam się że za mało (położna jak była to powiedziała że za krótko i mnie przestraszyła) ale jak byłam u lekarza i ją ważyliśmy to w 6 tyg. miała 4780 (po porodzie 3380, przy wypisie 3170) czyli przytyła ponad 1,6 kg :) i pani dr powiedziała że jest ok i mam treściwy pokarm. Teraz mam małe problemy z brzuszkiem: kolka czasami bo stosuje esputicom oraz mała robi kupki co 2 dni, męczy się trochę - daję jej napój koperkowy, masuję i dziś użyłam pierwszy raz termometru naoliwionego do pupki zobaczymy.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to rzeczywiscie masz anioleczka w domu.. moj Kubus tez krotko jada..
Jutro idziemy sie zwazyc.. ciekawe ile przytyl.. jak wychodzilismy ze szpitala to wazyl 4200,a teraz to juz mi go ciezko na rekach bujac hihi..

Elf twoja zuzia to taka ksiezniczka oczywiscie w dobrym tego slowa znaczeniu.. jak na dziewczyne przystalo je malymi kęsami hihi :) :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

malgi, to tylko pogratulowac takiego aniolka :)

mój troche sie uspokoil. ale przez ostatni tydzien to byla masakra - krzyczal przez cala noc :(

dzis bylo juz lepiej, ale przez caly dzien musial lezec na brzuszku i w nocy tez tak spal... ale skoro pomaga to trzeba :)

przez 4 tygodnie tez mu sie troche przytylo - ok 1300g wiec chyba jest niezle :)

pozdrowionka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

niestety Malwina nadal bez kupki :(
poczekamy jeszcze.

Ale dziś dostałam super wiadomość:WYDŁUŻYLI URLOP MACIERZYŃSKI :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: dla mnie do 18 tygodni i dotyczy to osób będących na macierzyńskim

http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,25111 ... forum.html

bardzo sie ciesze bo zaawsze to dwa tygodnie. czytalam na interku że za jedno becikowe czyli 1000 zł moznaby było wysłużyć macierzyński o 5 tygodni szkoda ze tak nie zrobili. Ja wolałabym nie dostać tysiąca a miec 5 tygodni. No ale cóż cieszę się i tymi 2 tygodniami. Wracam do pracy, licząc jeszcze 38 dni zaleglego urlopu na poczatku kwietnia. Malwina bedzie miala 6 miesięcy :) :) :) :lol: :D :wink: :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ostatnio zmieniony wt lis 28, 2006 10:39 pm przez malgi, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a ja wolę becikowe, bo co mi po macierzyńskim jak studentką jestem :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja jestem studentka.. i tez becikowe bardziej mi sie przyda niz maciezynski.. a tak bym sobie odpoczela..posiedziala w domu z Kubusiem.. a nie tak uczelnia dom, dom uczelnia.. itd..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wydłużone macierzyńskie, obniżenie podatków dzieciatym zamiast becikowego byłoby korzystniejsze z punktu widzenia polityki prorodzinnej. Ale pieniądz w ręku też cieszy :D Inna sprawa, że gdybym miała dłuższy macierzyński o 5 tygodni, dostałabym więcej zasiłku niż wynosi becikowe.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dokladnie najlepszym pomyslem bylyby jakies swiadczenia dla swerzo upieczonych rodzicow.. cos na dluzsza mete a nie. 1000zl.. za to, to w moim wypadku oplace mieszkanie i rachunki zaplace.. a gdzie reszta.. jak tu zyc.. eh.. ciezko zyc w tym kraju..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ten przepis już wszedł w życie...słyszałam, że dopiero ma byc zatwierdzony...

...ja osobiście też wolałabym mieć 5 tygodni dłuższy macierzyński...ale rozumiem studentki:)

Natalka zasnęła godzinkę temu...więc ja też idę spać...na szczęście nocki(odpukać) ładnie przesypia...w dzięń mogłaby robić jakieś dłuższe przerwy "spaniowe" bo czasami nic nie mogę zrobić...bo jak nie śpi to i tak muszę ją ponosić...pobujać...bo inaczej się denerwuje i płacze...mam nadzieję, że później ją tego oduczę:)

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 517  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]