Dzisiaj jest pt paź 03, 2025 4:23 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7727 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 387  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeszcze nie dziękuję :)

Daga, tak pierwsza. Bardzo długo wyczekiwana :) Dzisiaj byłam na Becie, jutro będą wyniki, więc czekam z niecierpliwością :)

A suwaczek też zrobię jak zobaczę bijące serduszko :)

(*) 7tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć Wam

I co tam u Was? :) ja miałam dzisiaj mdłości ale zjadłam kilka paluszków i udało się wstać i uff tylko były mdłości , jak pójdę na wizytę to załatwię sobie receptę na Diphergan bo boję się , zebym nie miała jak przy pierwszej ciąży wymiotowałam do 25 tygodnia ciąży :shock: myślałam,by robić w środę betę żeby zobaczyć ile urosło ale chyba szkoda kasy tym bardziej,że jak mam mdłości to wiem ,że beta rośnie :) Humbelina a Ty powtarzałaś ? tez myślałam czy to nie bliźniaki skoro taka wysoka beta ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hello :)
Właśnie wróciłam od mojego lekarza. Jestem tak szczęśliwa, że aż się z moją teściową popłakałam. Otóż dostałam skierowania na badania, założono mi kartę ciąży, termin porodu ustalono na 28 sierpnia. Moje maleństwo ma w tej chwili 4,5 mm, a jego/jej serducho bije na maksa.
A to moje zdjęcie USG :)
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Daga23 ogromne gratulacje :lol: Super, że u Was wszystko jest tak jak być powinno. Teraz tylko należy dbać o siebie i maleństwo w brzuszku :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Daga, gratulacje :)

(*) 7tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

dagasuper widoczek to USG :D ja jutro ide na wizyte.Boje sie.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też się bałam, z tego wszystkiego ciśnienie mi wzrosło z 90/65 na 130/70. Więc ja się dopiero denerwowałam. Lekarz ocenił zarodek na 5 tydzień, czyli w sumie 7 tydzień ciąży. Dostałam witaminki do zażywania, skierowanie na morfologie, krew, grupe krwi, glukozę i mocz. Mam dużo odpoczywać, zażywać spacerów, nie dźwigać i nie przeciążać się, zróżnicować dietę i pić mleko bo w tym okresie wapń jest bardzo ważny. Co do seksu można spokojnie zażywać, ale nie folgować i nie szarżować :)W końcu jak to powiedział mam w sobie "Małego Człowieczka" :).
Moja sąsiadka dzisiaj też mi oznajmiła 2 krechy na teście, więc będzie nam raźniej z wózkami spacerować hihi. Buziaki dla Was Mamusie :) Idę troche odpocząć, te emocje :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Daga gratulacje :) fajnie ,że masz już wizytę za sobą i słyszałaś serduszko ja jeszcze muszę poczekać eh jeszcze 10 dni :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

dziewczyny a gin wam sugerował juz badz wy pytalyscie gina o badania prenatalne w 12tc? ja w tamtej ciazy miala miec juz bylam umowiona lecz nie doczekalam.
Podobno teraz to statndart

A jest moze na tym watku ktoras z was z okolic Krakowa?Chrzanowa?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja wiem że moja lekarka robi usg prenatalne w 14 tygodniu ale nie jest to chyba obowiązek bo mam koleżankę która robiła i drugą która nie robiła a badanie to u nas kosztuje 270zł ja myślę że jak zbada mi przezierność w 12 tygodniu i będzie ok to się nie zdecyduję... na prenatalne..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie wieczorową porą :D
daga gratulacje kochana.A fotka przepiękny widok :)
linta,natalijka909 witajcie na wątku :) Gratulacje :)
zuza kciuki zaciśnięte za jutrzejszy dzień .
A reszta kobitek kiedy ma pierwszą wizytę? Ja za 4 dni i boje się jak diabli :evil:
Dzisiaj znowu walnęłam teścik dosłownie po paru sekundach ukazały się dwie tłuste kreski, testowa nawet tłuściejsza :lol:
Ja z racji wieku będę robiła prenatalne ale tym razem za darmo w pierwszej ciąży musiałam płacić 200zł bo nie miałam skończonych 35lat po 35rż jest badanie darmowe :0
Ja również suwaczek zrobię dopiero po wizycie.
Dobrej nocki dziewczyny.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

A przeziernosc a prenatalne to czym sie różni? nie znam sie na tym... :oops:

Wiola ja tez boje sie strasznie, jak bede widziala serduszko to juz spokojniejsza bede,ja nie robie juz testow ani bet.Nie chce sie stresowac.
Dzieki za kciuki.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej dziewczyny

jeśli chodzi o badanie przezierności to robią je w 12 tygodniu
Cytuj:
Przezierność fałdu karkowego (ang. nuchal translucency, NT) – parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej; jest to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu. Zwiększenie wartości NT występuje w niektórych zespołach spowodowanych aberracjami chromosomalnymi: zespole Downa, zespole Edwardsa, a zwłaszcza w zespole Turnera.

Fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu w II trymestrze. Niekiedy w jego miejsce rozwija się obrzęk karku (nuchal edema) albo naczyniak limfatyczny torbielowaty (cystic hygroma), którym może towarzyszyć uogólniony obrzęk płodu.

Pomiar NT jest najbardziej miarodajny między 11. a 14. tygodniem ciąży. Norma NT, określona dla danej populacji, obejmuje wartości do 95 percentyla i jest uzależniona od wymiaru ciemieniowo-siedzeniowego (CRL); w praktyce NT nie powinno przekraczać 2,5 mm. NT jest wprost proporcjonalne do ryzyka wystąpienia trisomii u płodu:

NT = 3 mm wiąże się z 3× wzrostem ryzyka
NT = 4 mm wiąże się z 18× wzrostem ryzyka
NT = 5 mm wiąże się z 28× wzrostem ryzyka
NT > 5 mm wiąże się z 36× wzrostem ryzyka.

Cytuj:
Badania prenatalne – badania płodu przeprowadzone w okresie rozwoju wewnątrzmacicznego.

Zadaniem badań prenatalnych jest wykrycie chorób wrodzonych i genetycznych takich jak zespół Downa, wady cewy nerwowej, nieprawidłowości chromosomów. Przeprowadzenie badań prenatalne (inwazyjne) zaleca się głównie kobietom ciężarnym po 35 roku życia, które są pierwszy raz w ciąży albo nie rodziły w okresie 2-5 lat.Rodzaje badań prenatalnych[edytuj]

Istnieją dwie grupy badań prenatalnych − inwazyjne i nieinwazyjne. Metody inwazyjne wymagają pobrania np. płynu owodniowego (amniopunkcja), natomiast metody nieinwazyjne opierają się o ultrasonografię lub testy krwi (poziom alfa fetoproteiny, β-hCG, estriolu oraz h-hCG ) i pozwalają jedynie na oszacowanie ryzyka wystąpienia danej wady. Od niedawna istnieje też metoda oparta o analizę poziomów DNA we krwi[1].
Badania prenatalne nieinwazyjne[edytuj]

USG genetyczne
Test PAPP-A
Test podwójny badający poziom glikoproteiny beta-hCG oraz alfa- fetoproteiny (AFP)
Test potrójny badający poziom hCH, AFP i estriolu
Test zintegrowany
Standardowe badanie USG w ciąży
USG 4D
Badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego
Przepływ przez zastawkę trójdzielną

Badania prenatalne inwazyjne[edytuj]

Amniopunkcja (Amniocenteza)
Biopsja tkanek płodu
Biopsja trofoblastu
Diagnostyka przedimplantacyjna
Fetoskopia
Kordocenteza

to usg jeśli chodzi o przezierność to powinni robić w standardzie a te badania prenatalne to na życzenie lub po 35 roku obowiązkowo mam koleżankę ma 30 lat i robiła usg prenatalne kosztowało 270zł teraz mówiła ze ma mieć znów jakieś badanie prenatalne , dlatego tak do końca to nie wiem jak to jest myślę ze jest tak jak tu zacytowałam.

Trochę wiosny dla Was dostałam od Mężulka :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

basia sz piękne Tulipanki :)

Przepraszam, że się wtrącę, ale co do tych badań prenatalnych :
- są one wykonywane na życzenie, czyli kto chce i kogo stać,
- po 35 roku życia są zalecane i darmowe,
- na badania te trzeba zapisać się przed 12 - tygodniem ciąży,
- badania te wykonywane są 3 do 4 razy w ciągu całej ciąży,
- koszt jednego badania to od 200 do 350 zł w zależności od kliniki,
- za każde badanie płacimy,
- zazwyczaj wykonuje się badania inwazyjne,
Moje dwie koleżanki robiły te badania w szpitalu w Zabrzu, zapłaciły po 600 zł.

Offline Wyświetl profil  

Witam dziewczyny
Chciałabym do Was dołączyć :) 2 dni temu wykonałam test i pojawiła się blada kreseczka dlatego dzisiaj wykonałam kolejny i już kreseczka była bardziej wyraźna :) dopiero dzisiaj spodziewałam się miesiączki ale nic na to nie wskazuje bo czuje zupełnie inne objawy. Z tego co piszecie na badanie mogę iść dopiero w 6-7 tygodniu jak dokładnie można to wyliczyć? strasznie sie boję. Jest to moja pierwsza ciążą i za pierwszym razem sie udało jakoś trudno mi w to uwierzyć że się udało. Ale bądzmy dobrej myśli. pozdrawiam ania

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ania_mama Gratulacje !!!
Polecam kalkulator haczewskiego, jedna z dziewczyn już podawała linka w tym wątku. Wystarczy podać datę ostatniej miesiączki oraz długość trwania cykli. Możesz także wybrać się na badanie Beta HCG, badanie z krwi wykonywane w każdym laboratorium. Jeżeli jesteś w ciąży zażywaj kwas foliowy. Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: :)

Dziękuje właśnie sobie obliczyłam i dopiero się zaczęło 2 tydzień od zapłodnienia, a 4 od ostatniej miesiączki więc muszę 3-4 tygodnie poczekać aż pojde do lekarza ?????? :( strasznie długo :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: :)

A chciałabym zapytać czy mam juz zażywać witaminki a jak tak to jakie polecacie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie :)

basiu tulipanki śliczne.
ania_mama gratuluję i spokojnej ciąży życzę :).Co do witaminek bierz na razie kwas foliowy tak jak napisała Daga.Ja np.biorę FOLIK .Kochana ja nie dawno też tak mówiłam że dopiero 4tydz :)a już za trzy dni idę na pierwszą wizytę.Szybko minie zobaczysz.
linta jak wynik bety?
zuza na która godzinę idziesz do gina?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Będę cierpliwie czekać oby szybko minęło :) będę odliczać dni :) kwas foliowy już kupiłam :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7727 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 387  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Mamy z dziećmi

Strefa czasowa UTC [letni]