hej dziewczyny
jeśli chodzi o badanie przezierności to robią je w 12 tygodniu
Cytuj:
Przezierność fałdu karkowego (ang. nuchal translucency, NT) – parametr oceniany w badaniu USG płodu, odzwierciedlający obrzęk tkanki podskórnej w okolicy karkowej; jest to odległość między tkanką podskórną a skórą na wysokości karku płodu. Zwiększenie wartości NT występuje w niektórych zespołach spowodowanych aberracjami chromosomalnymi: zespole Downa, zespole Edwardsa, a zwłaszcza w zespole Turnera.
Fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu w II trymestrze. Niekiedy w jego miejsce rozwija się obrzęk karku (nuchal edema) albo naczyniak limfatyczny torbielowaty (cystic hygroma), którym może towarzyszyć uogólniony obrzęk płodu.
Pomiar NT jest najbardziej miarodajny między 11. a 14. tygodniem ciąży. Norma NT, określona dla danej populacji, obejmuje wartości do 95 percentyla i jest uzależniona od wymiaru ciemieniowo-siedzeniowego (CRL); w praktyce NT nie powinno przekraczać 2,5 mm. NT jest wprost proporcjonalne do ryzyka wystąpienia trisomii u płodu:
NT = 3 mm wiąże się z 3× wzrostem ryzyka
NT = 4 mm wiąże się z 18× wzrostem ryzyka
NT = 5 mm wiąże się z 28× wzrostem ryzyka
NT > 5 mm wiąże się z 36× wzrostem ryzyka.
Cytuj:
Badania prenatalne – badania płodu przeprowadzone w okresie rozwoju wewnątrzmacicznego.
Zadaniem badań prenatalnych jest wykrycie chorób wrodzonych i genetycznych takich jak zespół Downa, wady cewy nerwowej, nieprawidłowości chromosomów. Przeprowadzenie badań prenatalne (inwazyjne) zaleca się głównie kobietom ciężarnym po 35 roku życia, które są pierwszy raz w ciąży albo nie rodziły w okresie 2-5 lat.Rodzaje badań prenatalnych[edytuj]
Istnieją dwie grupy badań prenatalnych − inwazyjne i nieinwazyjne. Metody inwazyjne wymagają pobrania np. płynu owodniowego (amniopunkcja), natomiast metody nieinwazyjne opierają się o ultrasonografię lub testy krwi (poziom alfa fetoproteiny, β-hCG, estriolu oraz h-hCG ) i pozwalają jedynie na oszacowanie ryzyka wystąpienia danej wady. Od niedawna istnieje też metoda oparta o analizę poziomów DNA we krwi[1].
Badania prenatalne nieinwazyjne[edytuj]
USG genetyczne
Test PAPP-A
Test podwójny badający poziom glikoproteiny beta-hCG oraz alfa- fetoproteiny (AFP)
Test potrójny badający poziom hCH, AFP i estriolu
Test zintegrowany
Standardowe badanie USG w ciąży
USG 4D
Badanie przepływu w obrębie przewodu żylnego
Przepływ przez zastawkę trójdzielną
Badania prenatalne inwazyjne[edytuj]
Amniopunkcja (Amniocenteza)
Biopsja tkanek płodu
Biopsja trofoblastu
Diagnostyka przedimplantacyjna
Fetoskopia
Kordocenteza
to usg jeśli chodzi o przezierność to powinni robić w standardzie a te badania prenatalne to na życzenie lub po 35 roku obowiązkowo mam koleżankę ma 30 lat i robiła usg prenatalne kosztowało 270zł teraz mówiła ze ma mieć znów jakieś badanie prenatalne , dlatego tak do końca to nie wiem jak to jest myślę ze jest tak jak tu zacytowałam.
Trochę wiosny dla Was dostałam od Mężulka