Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:26 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Moja córeczka ma prawie 11 miesięcy. Od 7 miesięcy jest rehabilitowana - wzmożone napięcie w obrębie barków, obniżone w obrębie brzucha + asymetria. Z asymerii ułożeniowej udało się Nam wyjść, ale chyba znów się dziecko pokrzywiło.
Ala w ok. 7 miesiącu zaczęła pełzać i odpychać się rączką leżąc na boczku - jak do siadu bocznego, ale długo z tej pozycji nie siadała. Natomiast odpychała się zawsze leżąc na lewym boczku. Zresztą na początku czołgała się też używając tylko 1 ręki i 1 nogi, ale to dość szybko udało nam się naprawić.
Teraz sama siada i staje. Natomiast jak siedzi czy stoi plecki są krzywe - tzn z lewej strony "wypukłe", z prawej płaskie.
Co z tym zrobić? Czy jest szansa, że to się wyrówna? Jak ćwiczyć w domu (niestety nasz rehabilitant nie daje nam ćwiczeń do domu)? Może udać się do lekarza - ortopedy?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Expert
Awatar użytkownika

*aisak* :lol:
Nie piszesz w którą stronę miała asymetrię, czy to jest ta strona , czy była asymetryczna w lewo. Jeśli tak to raczej by wskazywało że ta aktywność nadal u niej jest dominująca. To że plecki są asymetrycznie wypukłe do boku to powinno chociażby u pediatry być sygnałem alarmowym, bo to znaczy że twojej córeczce kręgosłup schodzi z pionu, a to wstęp do skoliozy. Czyli jak tak dalej będzie budowała swój ruch to mówiąc dla ciebie skręci jej się kręgosłup na długości.
Nie piszesz czy twoja córeczka czworakowała, piszesz, że siada, ale sama usiadła, czy ty ją posadziłaś. Piszesz że wasz rehabilitant nie daje ćwiczeń do domu!?!?!? to ja mam pytanie :DLACZEGO TWOJA CÓRECZKA MA KRZYWE PLECKI W JEDNĄ STRONĘ. Dla mnie to znaczy, że jeśli on tego nie widzi, nie zwraca na to uwagi to trzeba NATYCHMIAST zmienić rehabilitanta. NATYCHMIAST. To znaczy, że ten człowiek jest ŻADNYM rehabilitantem.
*aisak* masz prawo się niepokoić, masz prawo pytać, uważam, że MUSISZ iść do kierownika tego rehabilitanta i zrobić awanturę. Człowiek od 7 miesięcy prowadzi twoją córeczkę i dopuścił do skrzywienia?????? i krzywych plecków.
To się samo NIE NAPRAWI !!!!!! Co z tym zrobić? ĆWICZYĆ< ĆWICZYĆ< ĆWICZYĆ do bólu, aż się wyrówna i ustabilizuje.
NIE DAJ SIĘ WYPCHNĄĆ> WALCZ, bo inaczej twoja córeczka będzie miała skoliozę.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Witam Pani Elu!
Asymetria byłą w tą stronę, w którą teraz ma krzywe plecki - tzn. wydłużała lewy bok.
Ala od ok. 2 tygodni czworakuje. Siadła w końcu też sama. Wcześniej sporadycznie była sadzana i sama siadała w wózku (zapierała się nogami o pałąk i siadała).
Rehabilitant zwrócił uwagę na plecki jak mu powiedziałam i teraz je intensywnie ćwiczymy. Do tego Alicja jest plastrowana. Jest trochę lepiej. W domu ćwiczymy tak: jak Ala siedzi przenosić ciężar ciała na prawą stronę (podnosząc lewą nóżkę nieco w górę) oraz wydłużać prawy bok przez podnoszenie prawej rączki.
Ja dodatkowo staram się jak np. jest na czworakach lub leży na brzuszku i wydłuża lewy bok, zamieniać jej nóżki (tzn. lewą podkurczyć pod brzuch a prawą wyciągnąć) tak, aby prawy bok był wydłużony.
Pani Elu, czy są jeszcze jakieś inne proste ćwiczenia, które mogłybyśmy robić w domu, żeby ten kręgosłup wrócił do pionu?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]