Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:14 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
.
Awatar użytkownika

Witam serdecznie, mam pytanie dotyczące mojej 5letniej córki.. Otóż córka nie wymawia sz tylko s, to samo mamy z ż,cz, no i oczywiście nie wymawia R tylko L.. jej wychowawczyni w przygotowaniu przedszkolnym mówiła że pasuje się umówić do logopedy bo może mieć później problemy, że będzie pisać tak jak mówi..I ja też jestem tego zdania, a mój mąż twierdzi że Julcia ma jeszcze czas żeby do tego dojść.. Próbuje z nią ćwiczyć ale ona tylko się śmieje i dalej mówi po swojemu..Bardzo proszę o poradę co najlepiej w takim przypadku zrobić..Z góry dziękuje :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Olać męża . Iść do logopedy . 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Tylko u mnie nie tylko mąż ma takie zdanie :/ aczkolwiek ja już na swoim postawiłam i teraz szukam dobrego lekarza w mojej okolicy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

U mnie wszyscy z otoczenia mieli zdanie że do logopedy z córka iść nie powinnam.... dobrze że poszłam bo było to koniecznie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Lola21

jako logopeda napiszę, że popieram przedmówczynię olać męża, babcię, teściów i iść natychmiast z dzieckiem do logopedy masz 2 lata na nauczenie dziecka brakujących głosek czyli całego szeregu szumiącego SZ, Ż, CZ, DŻ, oraz głoski R.
Niestety dwa lata to wbrew pozorom bardzo mało jedna głoska zajmuję minimum 3 miesiące.
Głoski te, są konieczne by córeczka mogła uczyć się bez problemów czytać i pisać w szkole, a w zasadzie za rok bo już w zerówce.

Ja bym po pierwsze spytała, o możliwość zajęć w przedszkolu, po drugie poprosiła o opinię logopedy i dała ją mężowi i innym ochoczo doradzającym zwlekanie do przeczytania.

Trzymam kciuki. Jeśli nie uda Ci się dostać do logopedy to daj znać podpowiem Ci jakie ćwiczenia robić i jak spróbować uzyskać w domku te brakujące głoski.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam,
mam podobny problem z moim synkiem, wlasnie skonczyl 5 lat i tez nie wymawia szumiacych glosek oraz r.
Dodam ze synek jest dwujezyczny, mieszkamy w Anglii, chodzi do angielskiej szkoly, wlasnie zaczal odpowiednik polskiej zerowki, ucza sie pisac i czytac po angielsku.
Do logopedy nie mam jak pojsc, bo angielski logopeda mi nie pomoze w wymowie polskich glosek.
Synek mowi ladnie po polsku ale wlasnie zmiekcza r, bo w angielskim ono nie wystepuje i nie bardzo wiem jak mam go tego nauczyc, podobnie jest w tym wszsytkim szumiacymi gloskami.
Jak mozna to cwiczyc w domu?

Aniolek Gabrysia 1.04.09 [*] 25tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Oleńka

przede wszystkim trzeba zacząć od tego na jakie głoski synek zamienia głoski SZ, Ż, CZ, DŻ i na jaką głoskę R.
Po drugie czy synek potrafi klaskać językiem (często mówimy o tym ćwiczeniu konik) czy potrafi dotknąć czubkiem języka górnych ząbków.
Po trzecie czy potrafi szybko naprzemiennie wypowiadać U - I

daj znać to podpowiem co dalej.

Pozdrawiam Ula

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

R zmienia na cos zblizonego do L ale bardziej to brzmi jak to angielskie R takie miekkie.
ż zmienia na z ale takie miekkie bardziej jak ź
sz nawet mu wychodzi poprawnie, czasami jak S
cz mowi prawie normalnie
dż tez jest takie zmiekczone, bardziej jak dź
potrafi dotknac jezykiem gorne zeby
nie do konca potrafi klaskac jezykiem, cos tam sie stara ale nie jest to ten konkretny odglos konika
potrafi szybko powiedzec U I

dzieki za pomoc

Aniolek Gabrysia 1.04.09 [*] 25tc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

ulcio prywatnie umówiłam się do logopedy najszybciej za miesiąc :( Jak możesz to podpowiedz mi jak moge w tym czasie ćwiczyć z córką w domu..Właśnie przyniosła ze szkoły wierszyk do nauczenia i szlak mnie chce normalnie trafić.. gdzieś ma moje sugestie że źle wymawia i ryczy :( ewidentnie widać że jej się nie chce ze mną pracować a ja chce żeby mówiła ładnie i wyraźnie..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Oleńka
jeśli wam wychodzi SZ to zacznij od tej głoski

zrób dzióbek jak do U i bawcie się w szumiące drzewa
SZUUU

następnie powtarzaj sylaby SZA, SZO, SZE, SZU, SZÓ, SZY, ASZ, OSZ, ESZ, ISZ, YSZ, ASZA, OSZO, ESZE, ISZY, YSZY, USZU

jak wyćwiczycie te sylaby to daj znać powiem co dalej

polecam kupić płytę Słucham i uczę się mówić wydawnictwa Arson Trudne Głoski i słuchać w słuchawkach i powtarzać

Jak masz pytania to pisz postaram się pomóc.

Lola21
przepraszam za szczerość ale jestem dość mocno obleganym logopedą ale jak komuś bardzo zależy na zajęciach to jestem go wstanie przyjąć najpóźniej do tygodnia dwóch. Gdzie się umówiłaś do logopedy prywatnie ? jesteś z Krakowa ?

napisz mi czy mała potrafi zrobić konika i unieść język do góry do ząbków

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u nas ten sam problem.
od lutego chodzimy na zajęcia i z wyłączeniem lipca i sierpnia to 4 miesiące zajmuje nam głoska SZ. na zajęciach chętnie ćwiczy ale w domu ma lenia ;)
ale widzę że zaczyna nad tym panować :) i sama się poprawia.

ja też chodziłam do logopedy i dziękuję rodzicom. czasami się łapię na literówkach ale boję się pomyśleć co by było gdyby....

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Ulcio własnie nie mieszkam już w krakowie :( Wiem że tam problemu by nie było.. Mieszkam koło małego miasteczka 40km za krakowem :( jak dzwoniłam owszem termin był na jutro, ale nas jutro nie ma no a później to tak jak mówiłam :( no nic umówiłam ją i będę czekać

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]