Dzisiaj jest śr lip 08, 2026 3:54 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

nasz syn ma już 2.5 roku i nadal nie przesypia całej nocy. Od roku śpi coraz gorzej a od 2 miesięcy budzi się nawet 4-5 razy w ciągu nocy. Uspokaja go tylko butelka z czymś do picia, czasem budzi się co 30 minut aż wreszcie dostanie coś do picia. Ze smoczka w dzień zrezygnowaliśmy jak mały miał rok a w nocy 2 tygodnie temu.

Od samego urodzenia było z nim więcej problemów zdrowotnych obniżone napięcie mięśniowe, wady wrodzone jak skończył rok podejrzenie astmy. W związku z tym mały dość często bywał w szpitalu. Oczywiście zawsze ze mną lub z mężem. Obecnie astma mu już nie zagraża i zaczyna samodzielnie chodzić. Mowa jest u niego opóźniona obecnie rozumie więcej niż potrafi powiedzieć słowami ale pokazuje bardzo dużo. Oczywiście mówi ale mało i nie za często łączy wyrazy ale owszem zdarza mu się. Generalnie języka migowego nauczył by się znacznie prędzej niż mówionego. Rozwija się prawidłowo mimo obniżonego napięcia, wręcz neurolog uważa, że nad wyraz dobrze. Dzień od zawsze ma bardzo usystematyzowany od jakiegoś czasu nie śpi w dzień. Mały sygnalizuje potrzeby, samodzielnie je, ładnie zasypia bez problemu ale oczywiście w nocy dużo pije więc wtedy załatwia się do pieluchy.

O ile z problemami natury medycznej sobie radzimy o tyle ze snem u niego już nie. Jestem strasznie zmęczona ja wstaje do małego w nocy a mąż od 6 i ja odsypiam. Jakoś nie widzę pomysłu jak nauczyć go snu ? Jakiś czas myślałam, że ząbkuje ale teraz ma już wszystkie ząbki. Potem pobyty w szpitalu ale ostatnio czy był w szpitalu czy nie źle śpi. Wydaje mi się, że może być przyzwyczajony do picia w nocy ale nie wiem jak go tego oduczyć ?. Bo od jakiegoś czasu budzi się na coś do picia coraz częściej. Proszę o poradę bo wszelkie medyczne możliwości sprawdziliśmy.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

sprawdziłabym wilgotność powietrza w pokoju gdzie śpi mały...
może chce mu się pić, bo jest gorąco i sucho?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mamy barometr i wilgotność wynosi 60-70% ale jak jest u moich rodziców tam też słabo śpi.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W takiej sytuacji może spróbuj nie podawać w nocy tak często picia wydaję mi się że warto poświecić i przemęczyć się parę nocy na od uczanie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Mialam to samo z corka. Nie tyle co chcialo sie jej pic,
tylko wybudzala sie i tylko butelka byla w stanie ja uspokoic.

Pare nocy mordegi i przejscie na szklanke + rurka, a tu juz trudniej pic w nocy ;) i problem sam minal. W koncu wysypialam sie.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]