Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 2:28 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Witam. Niepokoje się zachowaniem mojej córeczki. ostatnio na wizycie pediatra stwierdził że dziecko przekręca główkę w lewą stronę i zalecił spróbować rehabilitacji. Wczoraj była u nas pani rehabilitantka i powiedziała że mała ma nieznaczną asymetrie i również nieznaczne napięcie mięśniowe. pokazała serie ciwiczeń oraz jak nosic maleństwo. Mała przy chwytaniu jej za rączki nie podnosi główki tylko wygina tułów i ściska piąstki, a za 2 dni skończy już 3 miesiące. Ani pediatra ani pani rehabilitantka nie zalecili wizyty u neurologa. Będąc na badaniu stawów biodrowych, ortopeda w ogóle nie zauważył problemu. Nie wiem co robić, czy iść do neurologa, czy nie? Naczytałam sie ze czasami moze to być objaw poważnych problemów neurologicznych i że czasem trzeba robić usg główki. Jestem szczerze mówiąc przerażona. bardzo proszę o radę. Dodam że mała nie jest wcześniakiem, ale w 2 dobie po porodzie miała anemię,chociaz to pewnie nie jest powodem... Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja chodziłam do neurologa z synkiem i proponuje sie przejsc, powinien rozwiac twoje watpliwosci...ortopeda raczej nie jest specjalista w tej dziedzinie wiec nic ci nie powie...
a pani rehabilitantka to skad sie wziela?dostaliscie skierowanie od lekarza reh?bo jesli tylko pediatra napomknal to najpierw warto pojsc do w/w lekarza,który wyznaczy ćwiczenia,a rehabilitant wypełnia przezde wszystkim jego zalecenia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No właśnie pediatra zamiast dać skierowanie do neurologa czy nawet do rehabilitanta to kazała iść prywatnie. Moim zdaniem dziecku nic takiego o czym mówiła rehabilitantka nie dolega, ponieważ porównuję ją do dzieciaków moich koleżanek (a jest ich sporo w wieku mojej córki) i nie odbiega od normy,aczkolwiek do neurologa pójdę i to w tym tygodniu. Zastanawia mnie to czemu ani lekarz ani rehabilitantka takiego wyjścia nie zaproponowała od razu. Wspomnę że wcześniej byłam u innego pediatry na rutynowej kontroli i nawet pytałam czy nie trzeba iśc profilaktycznie do neurologa ale inny pediatra powiedział że dziecko dobrze się rozwija i nie ma takiej potrzeby bo nie widzi problemów z napięciem. Myślę że tu chodzi o kasę.... Dlatego pójdę do neurologa który udzieli mi rzetelnej i konkretnej odpowiedzi!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Elcia84 nie będę wchodzić w kompetencje innego fizjoterapeuty, bo nie widząc dziecka nie powiem czy ma asymetrię czy jej nie ma. Pediatra powinien zlecić wizytę u neurologa, a ten ewentualnie skierować na rehabilitację.
Napisz co powiedział neurolog i jakie dał zalecenia.
Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam. Bylismy dzis z małą u neurologa. Okazuje się że mała ma prawidłowe napięcie mięśniowe, nie ma asymetrii i rozwija sie tak jak przystało na 3-miesięcznego niemowlaka. Na początku więc powinno sie udac do neurologa a nie od razu do rehabilitanta...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]