Lamika
zacznij terapię swojej córeczki od tego co napisałam program słuchowy słucham i uczę się mówić oraz nauki czytania wg metody symultaniczno-sekwencyjnej prof. Cieszyńskiej
wg mnie choć ciężko mi wywnioskować bez widzenia dziecka nadpobudliwość i brak mowy może być spowodowany również tym, że dziecko nie ma ustalonej dominującej ręki, objawy które opisujesz są bardzo charakterystyczne dla dzieci oburęcznych kłopoty ze snem trudności w koncentracji, problemy z wykonywaniem zabaw i zadań w jednym miejscu, niespokojny sen czy kłopoty z zasypianiem, dziecko szybko się dekoncentruje przy czytaniu
sprawdź dokładnie w następujący sposób co którą ręką nogą uchem i okiem robi twoja córcia :
OKO:
1. dajemy dziecku lunetę, kalejdoskop, kartkę papieru rolkę po papierze toaletowym lub butelkę i prosimy żeby zobaczyło co widać
proszę zobaczyć do którego oka dziecko przykłada wybrany przedmiot
proszę mu nie pomagać
RĘKA:
proszę na środku przed dzieckiem położyć jakieś drobne elementy np.fasolkę groszek lub małe klocki i butelkę z wąskim otworem i poprosić żeby dziecko powrzucało rzeczy do środka
Pani obserwuje którą ręką dziecko się posługuje
proszę dać dziecku do odkręcenia np. słoik i zobaczyć którą ręką odkręca
inny pomysł proszę dać dziecku plastelinę zrobić z nim długi makaron i poprosić żeby pociął np. patyczkiem proszę zobaczyć którą ręką trzyma patyczek
NOGA:
proszę zobaczyć którą nogą dziecko kopie piłkę wchodzi po schodach
UCHO:
położyć przed dzieckiem np. muszlę lub zegar i poprosić aby bez podnoszenia rękami posłuchał czy muszla szumi zegar robi tikt tak
mam jeszcze pytanie czy oglądacie jeszcze bajki w tv? albo ogólnie tv jeśli tak to jak dużo ?