Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:13 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Bardzo prosze pania o rade Pani Elzbieto bo wiem ze ma Pani troche pojecia o tym.
Zaczne od poczatku.
Mieszkam w Niemczech na poczatku polozna zauwazyla ze maly przekreca glowe policzkiem do swojej lewej strony i tak spi , kazano mi glowke przekrecac co nic nie pomoglo.Nie ma zadnych odksztalcen glowki ani roznie rozwinietej czesci twarzy.Na nastepnym badaniu pediatra zauwazyl to samo i wyslal mnie do ortopedy, ktory stwierdzil ze to problemy w utzrymaniu glowy i wyslano nas do fizjoterapeuty ktora stwierdzila ze to napiecie miesni tylnich i ze maly ma glowke za bardzo do tylu odchylona i ze powinien broda dotykac bardziej do klatki piersiowej a on wciaz robi jakby mial zadarty nosek poza tym wyglada to zupelnie jak przypadek kreczu szyji tyle ze to maja byc miesnie gdzies kolo kregu atlas ktore sa zbyt napiete i przez to maly dosc malutko porusza glowka .Przewraca ja samodzielnie na droga strone ale nie robi tego zbyt chetnie czesciej spi na lewej stronie .
Pani fizjoterapeutka stwierdzila ze nie jest wstanie tych miesni rozluznic i do tego sa jakies inne techniki ktore na podstawie zdjecia rentgenowskiego robi sie wtedy dokladnie ogledziny i sa rozne rodzaje terapi.
Chcialam spytac jak to sie ma do pani wiedzy na ten temat jest to jednak jakis rodzaj kreczu czu kreczem nazwac tego nie mozna bo to nie boczne miesnie tylko tylnie przykregoslupowe.I co w takiej sytuacji za sposoby sa by te miesnie rozblokowac.Ciezko mi tak to po swojemu opisac bo slyszymy wszystko w jezyku niemieckim co ciezko nam przetlumaczyc na jezyk codzienny...
Bradzo prosze o rade bo nie wiem co o tym myslec a chcialabym z lekarzem porozmawiam tyle ze nie wiem od czego zaczac bo musialabym miec jakies odzwierciedlenie do choroby w jezyku polskim.
:roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Niestety, pani Elżbieta przestała udzielać się na forum.

Niestety w sprawie szyi nie pomogę.

Rzeczywiście przydałby się lekarz, który mógłby obejrzeć małego, bo przez internet nie da się rzetelnie rozpoznać problemu.

Nie rozumiem zachowania fizjoterapeutki :roll: Skoro ortopeda zrobił rozpoznanie, powinna wiedzieć jaką metodę zastosować :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ortopeda stwierdzil inne miesnie krecz szyi wlasciwie bo chocdzilo mu o miesnie boczne a fizjoterapeutka stwierdzila ze to nie krecz szyi tylko spiete miesnie gdzies przy kregu atlas i ze ona moze to lekko rozblokowac a reszte musimy do kliniki jechac i zanim pojade do kliniki i rzuce sie na jakies nastrzykiwanie czy bog wie co wlasnie liczylam ze moze ktos na podstawie tych objawoc cos doradzi lub chociaz zasugeruje co za choroby moglyby to jeszcze byc.
ale wielkie dzieki ze dalas znac:)
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja myslę, ze w takiej sytuacji trzeba dużo z dzieckiem ćwiczyć. Są rózne cwiczenia rozluźniające mięśnie. Mój synek miał podobnie i teraz nie ma po tym śladu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej masz moze mozliwosc wyslania lub opisania tych cwiczen ,my bylismyw efekcie u fizjoterapeuty-okazalo sie ze to nie krecz szyi ale zbyt duze napiecie miesnieowe w jednym z miesni przy atlasie mimo to chcialabym jakies cwiczesnia rozluzniajace szyjke wprowadzic

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nalewka87 a wiesz, że wprowadzając sama ćwiczenia nie mając o nich pojęcia możesz bardziej zaszkodzić niż pomóc swojemu dziecku :?:
Wiem, że się martwisz i że chcesz mu pomóc, ale ćwiczenia MUSI zlecić lekarz lub fizjoterapeuta. Nie rób nic sama na "oko" nikt nie zdiagnozuje dziecka i nie poda ćwiczeń ponieważ może być zbyt duże napięcie tak jak piszesz mm. ale może się okazać, że ma zbyt rozluźnione mięśnie w innym miejscu. Skoro byłaś u fizjoterapeuty to powinien pokazać Ci ćwiczenia, które masz wykonywać ewentualnie zlecić wizytę u lekarza w celu dostania skierowania na ćwiczenia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mialam na mysli jakies zestawy cwiczen ktore mozna samemu cwiczyc nie koniecznie na krecz po prostu wzmacniajace miesnie itp takie neutralne co nie zaszkodza, a wspomagaja rozwoj fizyczny.
wydaje mi sie ze lekarz nie zaleci nic na tyle powaznego co moga robic rodzice co dziecku moze szkodzic bo on nie widzi jak oni to robia a jak cos powaznego to albo wymaga nadzoru lekarskiego albo robi to terapeuta bo w domu zadnego nadzoru rodzice nie maja i nie widzi bledow jakie popelniaja.
w kazdym razie ok

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]