Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:13 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Mam pytanie do specjalisty - logopedy. Moja corka ma 20 miesiecy. Jak miala 6 miesieczy poszla do irlandzkiego zlobka, do ktorego chodzi do tej pory. W zlobku jest czytanie ksiazeczek, piosenki, opienkunki, dzieci angielskojezyczne itp.. - czyli wszystko 'po angielsku'. W domu mowimy z mezem do corki po polsku (no, czasami po angielsku jakies slowko przemycimy ;), czytamy ksiazeczki czy spiewamy piosenki tylko po polsku itp . Sytacja jest taka, ze corka rozumie wszystko po polsku tj. wykonuje polecenia wydane po polsku lub rozumie bardzo dobrze pytania zadane po polsku, ale odpowiada po angielsku, nie po polsku. Poza tym, wydaje mi sie, ze latwiej jest jej po angieslsku powiedziec na jedzenie, ze jest 'hot' niz 'gorace' lub 'hat' na czapke lub 'coat' na kurtke. Po polsku potrafi tylko powiedziec podstawowe slowa czyli mama, tata, baba, pic (moze dlatego, ze to krotkie slowo). Nie potrafi powiedziec tak (mowi tat) czy nie (mowi no - tak jak po angielsku). Prosze o porade logopede co dalej robic - cwiczyc jakos z corka czy zostawic sprawy same sobie? Dziekuje bardzo za rady.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Kwiatuszki

podaj mi wszystkie słówka w obydwu językach jakie jesteś w stanie naliczyć jakie mówi córeczka

czy ty i mąż jesteście Polakami ?

którą ręką posługuje się dziecko w wykonywaniu różnych czynności rysuje, je ?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ulcio pisze:
Kwiatuszki

podaj mi wszystkie słówka w obydwu językach jakie jesteś w stanie naliczyć jakie mówi córeczka

czy ty i mąż jesteście Polakami ?

którą ręką posługuje się dziecko w wykonywaniu różnych czynności rysuje, je ?

ulcio Dziekuje bardzo za odpowiedz ;) Tak, ja i maz jestesmy Polakami. Corka jest w zlobku przez caly dzien, od 8 do 18-ej, oprocz oczywiscie soboty i niedzieli. Zosia je prawa i lewa reka, ale rysuje tylko prawa.

Oto lista slowek po angielsku i po polsku:

yeah, no, more, happy, all gone (nie ma lub zjedzone), nana (od banana), hot, hat, coat, hand, toe, raise, mine, bike, my bike, ball, shoe, apple, gone (ze kogos nie ma), hurray, up, hiya (hi you), hello, bye bye, one, two, go, jacket, too

mama, tata, baba, pic, bula, si (na gorace), bu (na but), ba (na balon), kaka (na ptaka), kurtki (na kurtke), myj-myj (na mycie), didi (na dziadka), mniam-mniam (wiadomo ;) ), sisia (lisek)

Na siebie mowi Siasia - zamiast Zosia oczywiscie.

Dziekuje za pomoc :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

wg tego co piszesz mówi naprawdę sporo zwłaszcza że posługuje się równolegle dwoma językami

więcej mówi po angielsku dlatego, że ten język częściej słyszy

jeśli zależy Ci na tym by córeczka więcej mówiła po polsku to mogę Ci podać przykłady ćwiczeń i zabaw

natomiast zachęcam do ustalenia dominującej ręki, dzięki temu dziecko będzie lepiej nabywać mowę

obserwuj małą kilka dni i zobacz co jeszcze robi ręką lewą i mi napisz
jeśli ci się uda sprawdz też jakie oko u was dominuje popatrz z nia przez lunete przez dziurkę od klucza może macie jakis zabawkowy aparat
sprawdź też ucho np. possłuchaj jak szumi muszla lub robi zegar

czekam na informację

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ulcio Tak, zalezy mi, zeby corcia mowila wiecej po polsku. Chetnie skorzystalabym z cwiczen/zabaw jakie zaproponowalabys.

Poobserwujeja przez pare dni i dam Ci znac co robi ktora strona ;)

A czy uwazasz, ze powinnismy isc do logopedy czy na razie sie wstrzymac?

Jeszcze raz dziekuje za pomoc!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Kwiatuszki daj znać co mała robi którą ręką :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ulcio przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje ale bylismy 3 tygodnie na wakacjach w Polsce. Trudno mi jednoznacznie okreslic co robi ktora reka bo np. je tak samo dobrze prawa lub lewa. To samo z trzymaniem kubka. Szumu zmywarki tez slucha prawym lub lewym uchem w zaleznosci od tego jak stoi przy tej zmywarce. Gdzie Zosia ma oczko, nosek itp. pokazuje prawa reka. Rysuje tez prawa. Wydaje mi sie jednak, ze prawa strona dominuje chociaz pewnie lateralizacja jest jeszcze tak jednoznaczna w przypadku 2 letniego dziecka? Pojawily sie natomiast zbitki polsko-angielskie np. my tata, my mama, my pic, my is (moj mis), pa pa pee pee (to jak wylewamy siku z nocniczka do toalety) itp. No i coraz wiecej wyrazow mowi po angielsku i po polsku. Co sadzisz o tym? Dzieki wielkie ;) Kwiatuszki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kwiatuszki - moze Cie troche pociesze jako mama dwujezycznego chlopca. Moj maz jest Belgiem. W domu tylko aj do niego mowie po polsku plus rodzina przez internet lub jak przyjada lub jak my pojedziemy do Pl. Generalnei C ma okresy ze raz wiecej zna flamandzkich slow a raz wiecej polskich ostatnio ma faze ze rozroznia jezyki i w zaleznosci od osobylub sytuacji mowi w danym jezyku.
Twoja corka jest jeszcze mala, na pewno jezyki beda jej sie platkac jakis czas. Teraz po prostu uzywa slow ktore sa latwiejsze do powiedzenia. Ale to sie wszystko powoli wyrowna jak mowa pojdzie bardziej do przodu. Moge tez Ci powiedziec ze moj synek po odwiedzinach rodziny mojej tu lub w Pl duzo wiecej zna poslich slow i uzywa niz flamandzkich. a jak jest dluzej tu to wiecej flamandzkich.
Poza tym jezyk angielski w Waszej sytuacji jest duzo latwiejszy od polskiego.
jak masz mozliwosc to rozmawiaj z rodzina z Pl przez internet z kamerka z coreczka na kolanach. Puszczaj bajki po polsku (do ogladania, sluchania).
Wszystko powoli sie wyreguluje.
No i na pewno przyjdzie taki czas ze tworzone przez nia zdania beda w polowie po angielsku w polowie po polsku. est to normalne przy wielojezycznych dzieciach.

Obrazek

[*] Aleks - 22 tydz - 23.06.2007

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czesc, mieszkamy w Holandii (maz Holender) wiec Sebastiaan ma wiecej kontaktu z holenderskim niz polskim (tylko ja mowie do niego po polsku ale konsekwentnie, bardzo sie pilnuje). Na razie najczesciej wybiera holenderskie slowka, ale sie nie dziwie bo w wiekszosci sa krotsze i latwiejsze w wymowie.
Wiedzialam ze dwujezyczne dzieci mieszaja jezyki i moze to trwac nawet do czwartych urodzin ale mieszaja wasze dzieci tylko slowka w zdaniu, czy same slowa tez?
np. Sebek robi mixy typu:
malpa/aap=map albo poep/kupa=pupa
Ogolnie dwa jezyki mu za malo i robi trzeci :lol:
Macie tez takie doswiadczenia?
I jak dziecko mowi do was po ang/flamandzku to odpowiadacie po polsku czy udajecie ze nie rozumiecie i czekacie az powtorzy po polsku?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

wasze dzieci mają zaledwie 2 latka, wiele dzieci jednojęzycznych w tym wieku jeszcze ma ubogi zasób słownictwa :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Arendil - dzieki za pocieszenie! Gadamy duzo przez Skypa z dziadkami. Z bajkami jest troche gorzej, bo ma swoje ulubione angielskie bajki i jak puszczam inne tzn. polskie to jest wycie. Za to ksiazeczki w domu ma tylko po polsku. Ostatnio sie dowiedzialam, ze musze juz powoli zapisywac Zosie do szkoly (tak, tak!), bo tutaj dzieci ida jak maja 4 latka. No i tak sobie mysle, ze jak dojdzie jej jeszcze irlandzki jezyk to sie zrobi jej w glowie niezly mlyn ;)

Justa_1982 jak corka mowi do mnie po angielsku, zawsze odpowiadam po polsku. Komicznie to wyglada. Zosia wszystko rozumie po polsku, a mowic nie chce. Fakt, angielski prostszy. Chociazby przyklad z dzisiaj jak sie odganiala od pszczoly - "sio bee". Pszczola troche chyba jeszcze dla niej za trudne....;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

"sio bee" :lol:
No u nas to wyglada podobnie i tym sie nie przejmuje.
W sumie to ja sie wogole tym jego miksowaniem nie przejmuje, wrecz ciesze sie ze wreszcie otworzyl buzie, bo bylo dluuuugo tylko "mama" i "tata". Rozkreca sie z gadaniem i super, ciekawa bylam tylko doswiadczen innych mam :)
Niedawno znalazlam sporo informacji na gazetowym forum o dwujezycznych dzieciach, latwo wygooglowac, moze sie przyda :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja odpowiadam i mowie zawsze tylko po polsku, bo mowienie do mojego dziecka w innym jezyku jest dla mnie nie naturalne. Nie potrafie inaczej. I pewnie zawsze bede mowila po polsku.

agnes - zdziwilabys sie jaki zasob slow ma moj dwuletni synek.. I to w obu jezykach.

Kwiatuszki - to poszukaj na You Tubie jakis fajnych bajek po polsku na pewno cis sie znajdzie. Moj synek oglada rozne bajki ma zestaw bajek w obu jezykach i kazdego dnia moze wybrac jedna i ja oglada wieczorem.
Tutaj szkola sie zaczyna od 2 i pol roku.
A kolejnym jezykiem si enie przejmuj bo dojscie kolejnego jezyka jest duzo latwiejsze dla malego dziecka niz dla doroslego, Zosia na pewno sibie poradzi a za to w wieku kilku lat bedzie znala wiecej jezykow niz wielu doroslych jednojezycznych.

No i miksowania jezykow nie da sie raczej ominac... Chociaz sa dzieci ktore odmawiaja mowienia w jezyku matki i zawsze mowia w jezyku ojca. Ale sa tez takie ktore na poczatku wybieraja sobie jezyk (rozumiejac drugi) a potem jak si eim wytlumaczy ze przykladowo babcia czy kuzynka nie bedzie jej rozumiec to zaczyna i w jezyku mamy mowic.

Obrazek

[*] Aleks - 22 tydz - 23.06.2007

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Arendil a wierze :) bardziej chodziło mi o to, że wiele dzieci ma w tym wieku ubogie słownictwo wiec tez nie ma co panikować :) sa dzieci które ładnie juz mówią majc 1,5 roku a sa takie co zaczynają jak 3 więc tym bardziej dzieci dwujęzyczne tym bardziej maja czas co nie znaczy, że nie występują małe zdolniachy co szybko przyswajają

fajnie brzmi w ustach dzieci łączenie dwóch języków w jednym zdaniu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moja córka od urodzenia słyszała dwa języki.Mąż grek więc rozmawiał z nią po grecku tak samo rodzina i znajomi język polski słyszała tylko odemnie czyli dużo rzadziej bo często gdy jesteśmy wśród greków wtedy i ja rozmawiam po grecku do córki by mnie wszystcy rozumieli ale zależało mi by go dobrze znała przedewszystkim dla moich rodziców którzy nas odwiedzają a i my jezdzimy do polski więc nie wyobrażałam sobie by go nie znała.W 2 latka zaczęła mówić i rozumiała i polski i grecki jednocześnie ale także łaczyła te dwa języki np.chce cisa(siku).Teraz ma 4 latka i rozmawia biegle w dwóch językach mimo że częściej słyszy grecki z tego też powodu że chodzi do przedszkola od 8-15.30

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]