Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:18 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość

Witam drogie mamy
Jestem mamą 8-miesięcznego szkraba. Mój synek ma wzmożone napięcie mięśniowe w kończynach a obniżone w środkowej części ciała. Jesteśmy pod opieką neurologa i chodzimy na rehabilitację od 2 mc życia Ćwiczyny netodą NDT Bobath. Obecnie jesteśmy na etapie nauki raczkowania. Z chęcią podzielę się wiedzą i doświadczeniem z mamami, których ten problem dotyczy lub dotyczył. z góry dziękuję za odzew.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam.

Mam pytanie dotyczące objawów choroby. Mój synek ma 5 m-cy i często robi mostek, co mnie martwi. Lekarze mowią że rozwija się bardzo dobrze, jedynym niepokojącym objawem jest ten mostek. Chciałabym wiedzieć kiedy Pani zauważyła coś niepokojącego w rozwoju lub zachowaniu Pani dziecka.

Offline Wyświetl profil  

Witam
Ja od początku czułam że coś jest nie tak.Kacperek strasznie sie prężył,miał kłopoty ze ssaniem piersi, leżąc na pleckach wyginał sie w literkę C. a lezac na brzuszku wysoko unosil glowke. Zaciskal kurczowo piastki Ukladal tez glowke tylko na prawa strone.Powiedzialam o tym pediatrze i ta dala mi skierowanie do neurologa i ortopedy zeby wykluczyc krecz.Robilismy usg przezciemiaczkowe, ktore nie wykrylo zadnych zmian. mimo tego problem z napieciem miesniowym jest. Mysle ze nie powinna sie Pani martwic jezeli dziecko robi tylko mostek a innzch objawow nie ma i nie mialo.ewentualnie radzilabzm umowic sie na wizyte do doswiadczonej rehabilitantki zebz ocenila rozwoj dziecka.
Ja momentami jestem wzkonczona tym ze ciagle musze cwiczyc i cwiczzc,ale tylko dzieki temu bedzie prawidlowo sie rozwijal.
pozdrawiam[/i][/quote][/list][/list]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam serdecznie!!
Przepraszam ze odswiezam stary post ale mam podobny problem z moja coreczka! ma w tej chwili 7,5 miesiaca i boje sie ze ma jakis problem z napieciem miesniowym! otoz w tej chwili jeszcze nie potrafi siedziec - jesli siedzi to tylko z oparciem a jesli nie ma oparcia to wygina sie do tylu, odchyba glowe i napreza sie na ksztalt litery C! czasem robi wlasni cos jakby mostek na lezaco - probuje sobie tlumaczyc ze w ten sposob obraca sie na brzuszek! mostek robila od malego ale nie moge powiedziec ze powtarzalo sie to czesto... jest dosc duza - ma 80 cm i ok 9 kg, bardzo silne nozka ale miesnie odpowiedzialne za siedzenie jakby nie "dawaly rady"... prosze jak macie chwile czasu napiszcie co myslicie o takich objawach... tak czy inaczej postanowilismy isc z mezem do neurologa w przyszlym tygodniu... bardzo sie niepokoje!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

przeczytałam objawy i wydaje mi sie ze wszystko co Ty Woilu opisałas moge utożsamic z moja córka kt óra ma zaledwie 3 tyg.urodziłą sie ze słabym napieciem miesniowym
co teraz robic
:?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Ja tez chetnie podziele sie wiedza i doswiadczeniem jako mlodziutka mama przeszlam juz dosc wiele tez asymetria u synka wzmozone napiecie cwiczylismy od 3-4 msc teraz mamy prawie rok skonczylismy juz rehabilitacje z swietnym skutkiem mamy :) niespelna 12 msc a juz sami chodzimy
CHETNIE POMOGE I JA

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja na razie znam tylko relacje znajomych i rehabilitantów. Podbno każde dziecko (albo prawie każde) ma jakies problemy z napieciem mięsniowym i najlepiej to ćwiczyć metodą Vojty. Mam namiary na najlepszą specjalistkę w Warszawie : Joanna Surowińska "Manus Medica" ul.Lanciego 19 lok. 129 www.manusmedica.pl Konsultacja kosztuje 60zł ale podobno warto. I metoda ponoć lepsza niz Bobath.
Trzymam kciuki za wasze maleństwa!

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Proszę o radę. Nie wiem czy to są objawy napięcia mięśniowego,ale się bardzo niepokoję.
Moja 2-miesięczna córeczka Patrycja leżąc na brzuszku odwraca główkę tylko w lewą stronę; jak jej przekręcam w prawo to zaraz ją odwraca w lewo. Sama nie odwróci w prawo.Pręży się przy tym niesamowicie i płacze,że serce się kraje. Leżąc na plecach odwraca główkę bez problemu w obie strony.

Czy któraś z was miała podobny problem :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Jakims super ekspertem to ja NIE jestem ale wg mnie to jeszcze nie jest asymetria pisze JESZCZE bo u nas od tego sie zaczelo maluszek od urodzenia kladl sie tylko na lewej stronie na brzuszku na plecach ZAWSZE!!! podkladalam mu z tej strony wyzej poduszki zeby zaczal lezec i na prawej bo zwyczajnie balam sie ze bedzie mial krzywa glowke wiem ze od tego sie zaczelo moze nie napiecie miesniowe co ASYMETRIA pozniej spal juz nawet nie tylko na lewej stronie co TAK WYGIETY w ksiezyc ze az strach pomyslec
Wg mnie nie zaszkodzi zapytac eksperta co robic...ale wydaje mi sie ze jeszcze nie ma powodu do PANIKI
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny wracam do tematu. Chciałabym wiedzieć jakie są typowe objawy problemów z napieciem mięśniowym?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

U nas to bylo przekrecanie glowki tylko na jeden boczek mocno zacisniete obie lub tylko jedna piastka slabe podnoszenie glowki w pozycji na brzuszku i spedzanie wiekszosci czasu w pozycji wygietej w ksiezyc alan spal tak wygiety ze nozki prawie dotykaly glowki az strach bylo sie sie kiedys przelamie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

STOSOWAŁAM ciepłą pieluszkę, cały czas stosuję, ciepłe kąpiele odpadają, bo mały nienawidzi się kąpać, wczoraj wypił PLANTEX, to mu na wieczór odpuściło, i noc też była całkiem znośna, a nawet miła,dziś jest coś nie tak znowu...pręży sie, poci mu się główka, i stęka i płacze...a może to nie kolka? Bo kupkę to on oddaje, bączki też słyszę...???Martwię się! Jakaś dziewczyna pisała o napięciu mięśniowym, może to to? Espumisan tez mu daję...Jeszcze dodam, że spać, to śpi, ale teraz ze 30 minut temu, to już z mężem nie wiedzielismy jak mu pomóc, płakał, robił się czerwony, i stękał chrapliwie...Ech...co za smutek...a ja wczoraj soków nie piłam, na śniadanie serek waniliowy z hlebem chrupkim, na obiad gotowany kurczak i warzywa, kilka herbatników maślanych, mleka tyeż nie piłam...no ja już nie wiem co mam robić...Mój maluch co prawda nie zaciska piąstek, ale ma kłopoty ze ssaniem sutka, tak na początku go ciumka, i dopiero po kilku minutach chwyta prawidłowo, ale często, nawet przez sen stęka chrapliwie, w szpitalu potrafił leżeć wygięty w księżyc, ale teraz raczej leży spokojnie na pleckach lub na boku...Niepokoi mnie jednak to ssanie sutka...kłopoty pojawiły się jakieś 3,4 dni temu...Ech...
?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zastosuj też czopki Viburcol bo to prędzej kolka, a zwłaszcza że wiek się zgadza...
ciepłe okłady na brzuszek jak najbardziej, na allegro jest taki uzytkownik co sprzedaje takie poduszeczki z ziarnem orkiszu, podgrzewasz i dłużej trzyma ciepło niż pieluszka. sonem się nazywa.... polecam tę poduszkę, nam się nie przydała ale oddałam kuzynce i im pomogło przy malej Oli.
kosztuje 16 złotych plus koszty wysyłki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzieki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Moja córka ma napięcie mięśniowe...wykryte dopiero gdy miała 2,5 miesiąca...Pierwsze objawy jak miała 3 tygodnie...
Raz w tygodniu jeździmy na rehabilitację...która przynosi efekty...
Oprócz opisanych objawów moja mała do szóstego miesiąca miała problemy z kupkami...i dopiero zaczęła brać nóżki do buzi...
Do siódmego miesiąca nie obracała się na boki.
teraz ma 7,5 jeszcze dobrze nie siedzi...chwieje się na boki...
Śpi tylko na brzuchu
Ale juz wszystko powoli się normuje...

"Mamo, to ja" Katarzyna Pinkosz

To, że dziecko mało śpi, a gdy czuwa, często zachowuje się niespokojnie, może być po prostu kwestią temperamentu. Ale jeśli płacze całymi godzinami, pręży nóżki i nawet przy piersi nie potrafi się uspokoić (jest zbyt pobudzone, by nasycić głód, odgina ciało do tyłu, często puszcza brodawkę, przestaje ssać, a potem nie potrafi ponownie jej uchwycić), nie można tego ignorować. Takie zachowanie może być wynikiem zaburzeń pracy układu nerwowego. Warto zgłosić się z maluszkiem na kontrolę do neurologa.

Niepokojący spokój

Może też być odwrotnie: malec właściwie zachowuje się tak, jakby nie było go w domu. Rzadko płacze, niczego się nie domaga, nie unosi do góry nóżek, nie okazuje radości na widok mamy. Jest bardzo spokojny, ale tylko do chwili, gdy chcemy zmienić jego pozycję, unieść go, przewinąć - wtedy zaczyna głośno krzyczeć. Gdy kładziesz go na brzuszku, nie próbuje nawet unieść główki.

Sprawdź sama

Już w pierwszych trzech miesiącach można sprawdzić, czy niemowlę ma prawidłowe napięcie mięśniowe. Przede wszystkim sama uważnie obserwuj maluszka. Warto porozmawiać z lekarzem, jeśli:

- Dziecko, leżąc na plecach, często odgina do tyłu główkę i tułów (niemal tak, jakby na główce robiło mostek). Ma mocno napięte mięśnie grzbietu. Jeśli bardziej napięta jest jedna strona ciała, maluszek nie leży prosto.
- Ssąc pierś, często pręży się i denerwuje, przyjmuje niewygodne pozycje.
- Ma przez cały czas mocno zaciśnięte piąstki, wyprostowane i wyprężone rączki i nóżki (w pierwszych tygodniach życia powinien leżeć w pozycji "żabki").
- W pozycji na brzuchu nienaturalnie wysoko podnosi główkę, mocno odginając kręgosłup i układając ręce wzdłuż tułowia.
- Nie zwraca uwagi i nie cieszy się, gdy podchodzi do niego mama i go zagaduje (powinien radość wyrażać ruchem).
- Nie stawia żadnego oporu, gdy go przekręcasz lub bierzesz na ręce. Jest całkowicie bierny, a jednocześnie często ogarnia go lęk i głośno płacze, gdyż ma utrudnioną kontrolę nad swoim ciałem.

Zapytaj pediatrę

Diagnoza o nieprawidłowym napięciu mięśniowym nie oznacza bardzo poważnej choroby. Często konieczna jest jednak rehabilitacja, gdyż nawet niewielkie zmiany w układzie nerwowym mogą niekorzystnie wpłynąć na rozwój dziecka w późniejszych latach. Maluszek wiotki, ze zbyt słabym napięciem, może później niż rówieśnicy zacząć wstawać, gorzej niż koledzy biegać, z trudem uczyć się jazdy na rowerku. Dziecko ze zbyt dużym napięciem mięśniowym miewa kłopoty z koncentracją uwagi. Również niektóre wady ortopedyczne, jak np. płaskostopie czy skrzywienie kręgosłupa, mają właśnie neurologiczne podłoże. Jeżeli odpowiednio wcześnie podejmie się rehabilitację, można im zapobiec i zapewnić dziecku szansę jak najlepszego rozwoju.

Dlaczego tak się dzieje?

Nieprawidłowe napięcie mięśni często jest spowodowane niewielkimi urazami podczas porodu, np. niedotlenieniem (dziecko mogło być np. okręcone pępowiną lub zbyt długo przeciskało się przez kanał rodny) albo niewielkim krwawieniem. Tego typu zmiany można zaobserwować na podstawie przezciemiączkowego USG. Jeżeli istnieją jakiekolwiek podejrzenia, warto takie badanie wykonać. Nieprawidłowe napięcie mięśniowe mogą mieć też dzieci z przedłużającą się żółtaczką, a także wcześniaki.

My ćwiczymy metodą NDT-Bobath to system opieki roztoczony nad pacjentem prezentującym patologię. Oznacza to, że zwraca się uwagę nie tylko na terapię, ale także uczy się opiekunów codziennej pielęgnacji pacjenta, tj. sposobów noszenia, kąpania, karmienia, mycia zębów itd.

Prawidłowa pielęgnacja hamuje nieprawidłową aktywność ruchową i wyzwala ruchy prawidłowe.

W ćwiczeniach poamaga duża piłka, wałek i materac...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

fifolek super post, dzieki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

prosze powiedzcie mi, czy to może byc wzmożone napięcie mięśniowe:
u mojego 6tygodniowego synka od ok.tygodnia obserwuje dziwne objawy:pręży sie i wygina do tyłu, szczególnie podcza karmienia nie moge go utrzymac, ponadto płacze, to samo podczas robienia kupki, stęka okropnie i pręzy sie ale nie ma zatwardzenia, w kocu zaczyna płakać.opróc tego od początku bardzo mało śpi, w dzien to po pół godziny, godzine, a usypianie zajmuje drugie tyle, i tylko na rękach, położóny do łóżeczka po kilku minutach sie budzi i płacze. jest nerwowy, zrywa sie przez sen, rzuca sie, macha bardzo energicznie ączkami i nóżkami i zauważyłam tez ze czasem drżą mu nóżki i rączki. i zwykle główe odwraca na lewą strone.
czytałam troche o tym i sie niepokoje, jełśi chodzi o mnie to w ciąży od 6 miesiąca miałam skurczei dużó leżalam, moze to byc przyczyną??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Przyczyny nie są znane...
Do lekarza rodzinnego po skierowanie do neurologa a potem do specjalisty ... jeśli to neurolog rozpozna napięcie skieruję do specjalisty a ten na rehabilitację... Im szybciej ją się zacznie tym szybciej dziecko wróci do zdrowia...
Moja córcia płakała tak do 6 miesiąca :(
A wyginała się tak przy karmieniu i zmieniłam jej pozycję karmię na leżącą tz ona leży na mnie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam
gdy Zuza miała 2,5 miesiąca nasz pediatra wysłał nas do rehabilitanta. Pediatra podejrzewał obniżone napięcie mięśniowe. Rehabilitant powiedział że wszystko jest Ok, , ale i tak dostaliśmy zestaw kilku ćwiczeń do domu.
Teraz Zuzia ma skończone 4 miesiace ok 2-3 tygodni pieknie wyciąga ręce do zabawek i stara sięje wsadzić do buzi. Ale ciągle nie przkręca sie na boczki, i gdy biorę ja na ręce nie trzyma jeszcze sztywno głowy :( Asymetrie udało nam sie zlikwidować dosyć szybko, wszystkie zabawki wieszaliśmy na macie z lewej strony , podchodziliśmy też głównie z lewej strony. Uszyłam też wałeczek , który kładliśmy na noc przy główce , tak by nie odwracała jej. I widze że moja córa fajnie rozwija się, a pomimo to ciągle mam dziwne wrażenie że z nią nie wszystko jest OK ...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Moja zaczeła trzymać głowę jak miała 5,5-6 miesięcy, przekręcać się 7 a 8 usiadła sama 8,5 zaczeła raczkować 9,5 zaczeła wstawać sama.
Do siódmego miesiąca wszystko puściło ale nadal jeździmy na rehabilitacje.

Ostatnio zmieniony czw paź 25, 2007 8:38 pm przez fifolek13, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]