Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:14 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam,
jak to jest? Dostałam od laryngologa skierowanie na podcięcie wędzidełka języka. Pani doktor argumentowała, że bez tego moja córka nigdy nie wypowie r, cz i c.
Dodam, że podobno ma wędzidełko za krótkie, język wystawiony ma kształt lekko sercowy.
Tylko moja córka ma dopiero 2 latka. Czy to naprawdę teraz konieczne? Co się stanie, jak tego nie zrobimy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

skrócone wędzidełko podjęzykowe uniemożliwia dziecku prawidłowe mówienie, do tego może być przyczyną wady zgryzu ponieważ dziecko będzie miało nieprawidłowe ułożenie języka w pozycji spoczynkowej co może powodować seplenienie międzyzębowe oraz zgryz otwarty

czy jest konieczność podcięcia wędzidełka ocenia logopeda bo może stopień skrócenia jest na tyle mały że wystarczą ćwiczenia języka

natomiast z tego co piszesz dziecko ma mocno skrócone wędzidełko skoro pediatra to zauważyła oraz świadczy o tym kształt jaki przyjmuje język po wyciągnięciu go na brodę

zasada jest taka, że wędzidełko podcina się jak najmniejszym dzieciom nawet kilku miesięcznym zazwyczaj robi się to w znieczuleniu miejscowym

idz do logopedy niech oceni stopień skrócenia wędzidełka dowiedz się gdzie możesz taki zabieg wykonać czy jest on w znieczuleniu miejscowym czy ogólnym
i jeśli zdecydujesz się na zabieg to pamiętaj o jednej bardzo ważnej rzeczy że zaraz po podcięciu wędzidełka trzeba rozpocząć ćwiczenia pionizacji języka

i nie martw się ten zabieg nie jest poważną operacją jeśli dziecko bez obaw wysiedzi na fotelu to zabieg trwa 30 sekund

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję Ci za tą uspokajającą wypowiedź.
Teraz spokojnie mogę się nad tym zastanowić.
Mam znajomą logopedkę, porozmawiam z nią.
Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a jak to jest z niemowlęciem???
wczoraj dostałam skierowanie do laryngologa bo pediatra zauważyła że mała ma krótkie wędzidełko i trzeba będzie podciąć :(
też dają znieczulenie miejscowe? a czy później dziecko odczuwa ból?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

o rodzaju znieczulenia decyduje lekarz wykonujący zabieg zależy to od wieku dziecka stopnia skrócenia wędzidełka

dziecko nie odczuwa bólu to nie jest jak rana wyobraź sobie to w ten sposób że przywiązał ci ktoś rękę sznurkiem i chcesz ją wyżej podnieść możesz ją podnieść tylko na taką wysokość jaką umożliwia ci długość sznurka po jego przecięciu ręka jest wolna (tak samo jest z wędzidełkiem pod językiem to taka lina co trzyma język)

pamiętaj, by po podcięciu rozpocząć ćwiczenia z dzieckiem żeby wędzidełko znowu nie narosło

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ulcio dziękuję za obrazowe wyjaśnienie sprawy :cmo:
lekarz pediatra zostawił mnie z "wyrokiem" i moją niewiedzą usłyszałam trzeba będzie podciąć języczek :shock:
myślałam że tam zaraz zemdleję bo nigdy nie słyszałam o czymś takim jak się dowiedziałam teraz -krótkie wędzidełko
ale dobrze że jest forum i tacy ludzi jak Ty :wink:
teraz jestem spokojniejsza
za 2 tyg mam wizytę u laryng. i zobaczymy co powie :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

nie ma za co :)

jeśli lekarz nie pokaże ci ćwiczeń po podcięciu daj znać powiem ci jak ćwiczyć

czy malutka je z piersi czy z butelki ?

pediatra może i niefortunnie się wyraziła ale bardzo dobrze ze tak szybko wychwyciła problem nie ma na co czekać im dziecko dłużej ma skrócone wędzidełko tym kształtują mu się nieprawidłowe nawyki ssania połykania a potem mówienia

zabieg nie jest skomplikowany trwa kilkanaście sekund

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

od miesiąca jesteśmy na butli :wink:
ciekawa jestem jak się ćwiczy z takim maluchem :roll: przecież taki maluch nic nie rozumie :roll:
dam znać po wizycie u laryng.
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Malinka ćwiczysz ty wykonujesz odpowiedni masaż :) masz rację takiemu maluszkowi nie wytlumaczysz że ma podnosić języczek do góry

co do butli to pamiętaj żeby jak najszybciej ją odstawić tak samo ze smoczkiem uspokajaczem ostateczny czas odstawienia smoka to 2 lata ale im wczesniej tym lepiej

jak zaczniesz wprowadzac stale pokarmy to pamietaj żeby dziecko jak najwięcej gryzło dawaj mu (oczywiscie odpowienio do wieku) chlebek skórke do gryzienia marchewke to wszystko ćwiczy języczek jego prawidłowe ułożenie i dźwiganie do góry

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moj synek 2,2latka i nie umie(?)/nie moze wystawic jezyka, jesli juz mu sie uda to bardzo niewiele...bardzo malo mowi,chociaz sie stara...czy to moze swiadczyc o tym ze ma za krotkie wedzidelko?czy mozna jakos samemu to sprawdzic?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Kasiahania

jak synek wystawi języczek to jaki on ma kształt ? czy końcowka języczka jest okrągła czy ma kształt serduszka?

spróbuj unieść języczek dwoma małymi paluszkami i zobacz jak wygląda wędzidełko - jeśli podejrzewasz skrócenie wędzidełka udaj się do logopedy latryngologa bądź zacznij od pediatry

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ulcio dziekuje za odpowiedz...po wielu probach łaskawca wystawił jezyk i koncowke ma normalna, okragla...po podnieseniu jak dla mnie wyglada również normalnie,wiec chyba z mowa musze poczekac na mojego leniuszka....a rozmawiamy z nim ciagle....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam :D
wczoraj byłyśmy u laryngologa i na razie nie ma potrzeby podcinania :)
lekarz stwierdził lekki przerost ale póki co kazał się wstrzymać z podcięciem bo sugerował, że mała dopiero zaczyna jeść inne pokarmy niż mleko jeszcze nie mówi itp. za pół roku kontrola wtedy zadecyduje co dalej :wink:
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

O kurcze :shock: Moja corka jak wystwi jezyk jest ksztalt serduszka :shock:

Ma skonczone 3 lata i wlasnie jest problem z mowa.

14 maja mamy wizyte u logopedy wiec jej powiem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Moja córka skończy 3 m-ce wychodząc ze szpitala po porodzie pediatra zasugerowała że ma krotkie wędzidełko. Udalam się z nią do chirurga dziecięcego który stwierdził że jest rzeczywiście krotkie ale z zabiegiem wstrzymać się mam do 5 m-ca i wtedy przyjść.
Mala jest praktycznie tylko na piersi, czasem zdażało nam się podać jej butlę. Smoczka uspokajacza wogóle nie używamy. Czemu czeka się aż do 5 m-ca?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Żabko ja bym na twoim miejscu udała się najpierw do logopedy żeby ocenił lub do dobrego laryngologa a na końcu do chirurga który będzie ten zabieg wykonywał
jeśli chodzi o wiek to możliwe że lekarz chce poczekać aby dziecko podrosło, lub chce obserwować czy stopień skrócenia się zmienia ciężko mi powiedzieć bo nie widziałam twojej córeczki

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

ulcio byłam wczoraj u pediatry (pediatra neantolog doradca laktacyjny) która stwierdziła że mała powinna mieć jak najszybciej to podciętę. Wpisała w zaleceniach i jutro ide podcinać. Czy jest to bolesny zabieg ? Jak to będzie wyglądało?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Żabko kto Wam będzie podcinał i w jakim znieczuleniu ?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

chirurg dziecięcy, nie mam pojęcia w jakim znieczuleniu? a w jakim moze byc i czym sie różni?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

dobrze że chirurg teraz tak znieczulenia są dwa miejscowe lub ogólne (narkoza)
sam zabieg jest krótki po prostu pod językiem jest taka niteczka i ją się przecina - ale w jaki sposób lekarz ją przecina to już zależy od wędzidełka stopnia skrórcenia i od lekarza
czasem jedno podcięcie nie wystarczy i potrzebne są kolejne po jakimś czasie np. po pół roku roku

ja bym najpierw spotkała się z lekarzem porozmawiała o tym w jaki sposób będzie to wykonywał jaki wybierze rodzaj znieczulenia w końcu to bardzo malutkie dziecko

pamiętaj po podcięciu aby rozpocząć ćwiczenia (napisze ci jak to robić) by więdzidełko nie przyrosło ponownie

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]