Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 2:27 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Witam,
Mój synek ma 17 miesięcy i odnoszę wrazenie, ze mowi stanowczo za mało. Wlasciwie potrafi powiedziec "mama", "baba", "ta -ta", "dzia - dzia" raz zdarzylo sie "pa" ale wszystkie z tych slow i tak sa mocno zmodyfikowane i niewyrazne, raczej brzmia jak bełkot niemowlaka. Synek czesciej piszczy i mówi w "swoim języku" cos w rodzaju "abłebłibu". Doskonale wie jak robi piesek czy kotek ale nigdy tych dzwiekow nawet nie probowal nasladowac, no moze kotek dla niego jest rownoznaczne z piszczeniem. Ogolnie rozumie dosc sporo, jak mu powiem "przynies mi kapciuszki to ci załozymy" lub "wyrzuc pampersika do kosza" wykonuje te polecenia takze z rozumieniem nie ma problemow. Poza tym zastanawiajace jest to, ze pominal jakby etap gaworzenia. nie pamietam momentu zeby mowil "dadadada" "mamamama", poprostu w okolicach 10 m-ca byl totalnym milczkiem, malo tego, nie lubil innych dzieci ktore za duzo gadaly, wowczas nawet płakał. Ja tez troche poszlam w zlym kierunku, bo jak widzialam, ze moje slowa odbijaja sie od niego jak grochem o sciane, przestalam sie starac zeby mowic do niego jak najwiecej. teraz kiedy juz duzo rozumie znowu duzo do niego mowie, jednak nigdy sie jeszcze nie zdarzylo zeby po poproszeniu go o powiedzienie "mama" rzeczywiscie to powiedzial. Te slowa zdarzaja sie jedynie kiedy nikogo nie ma z nim w pokoju. Martwie sie tymbardziej, ze rodzina podsuwa mi mysli o autyzmie, ale przeciez to chyba nie mozliwe skoro sie do mnie przytula, nawizauje kontakt z innymi dziecmi (teraz) i bawi sie z nimi. A moze jego przerosniety migdałek przeszkadza mu w mowie? Czy powinnam sie skierowac do logopedy?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Wiesz wizyta u specjalisty nie zaszkodzi, a i może cię uspokoi.
Mowa to bardzo indywidualna sprawa. Moje dziecko jakoś koło roczku mówiło już zdania 3 wyrazowe (co to jest, daj mi to, daj mi pić...), siostry synek tez szybko mówił całymi zdaniami. Natomiast brata córka dopiero w wieku trzech lat się odblokowała, nie mówiła nic tylko: mama, tata, daj, am i pokazywała o co jej chodzi. Tak samo ma teraz kuzynka ze swoja córką, która jakieś młodsza od mojej o 3 miesiące. Też tylko pokazuje.
Z tego co wiem migdałek i to wiązadełko pod językiem mogą mieć wpływ na rozwój mowy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mój jak miał 17 miesięcy to też niewiele mówił, głównie tata (na wszystkich) dada i papa. Chociaż ogólnie nawijał sporo, to wszystko w sobie tylko znanym języku. Minęły niecałe 2 miesiące, a młody powtarza dosłownie wszystko, ostatnio nawet próbował mówić helikopter, samolot, koparka (całkiem nieźle mu poszło). Jak już ruszyło, to teraz buzia mu się nie zamyka. A też się martwiłam, że już powinien wcześniej zacząć.

Na twoim miejscu bym się jeszcze nie martwiła za mocno, znam dzieci, które dopiero w wieku 2,5 - 3 lat zaczynały trajkotać jak najęte, gdzie wcześniej znały kilka wyrazów.

A do lekarza zawsze możesz się wybrać dla uspokojenia :-)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]