Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:13 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Do wszystkich mam, ktorych dzieci maj problemy z wymowa: jest bardzo fajny film pt. "Igraszki logopedyczne smoka Szczepana". Moj 5 letni synek nie wymawial "R", a film ten mialam juz od jakiegos czasu... Kamil sam sobie wlaczla ten filmik i bardzo chetnie cwiczyl zadawane cwiczenia (sa swietnie przedstawione w formie zabawy). Pewnego dnia w sobote przybiega do mnie synus i mowi: "mamusiu: rrrrrrrrrrrrrr..." :lol: I tak sie nauczyl, a potem mowil mreko, karoryfer, itp. :lol: :wink: Poza tym slyszalma jak z jego pokoju dochodza rozne dziwne odglosy - a on po prostu cwiczyl wymowe roznych glosek :)

Ciekaw, co specjalista sadzi na temat tego filmu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Moniczek

super że Twój Synuś nauczył się wymawiać głoskę R
nic złego by nie było jakby jej jeszcze nie wymawiał głoska R jest jedną z trudniejszych głosek w naszej wymowie i pojawia się miedzy 5-6 a czasem i nawet 6-7 rokiem życia - tym bardziej gratulacje dla Synka !!!

co do Smoka szczepana - to każda stymulacja, zabawa z dzieckiem dobrze na niego wpływa i pomaga mu nauczyć się mówić, ważne jest aby dobierać odpowiednie ćwiczenia do wieku i zachęcać maluszka do powtarzania

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

OOO! A ja myślałam, że on późno to R zaczął wymawiać :shock: Dobrze dowiedzieć się czegoś nowego :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Proszę mi doradzić jak pomóc synowi, który mówi tak szybko, połykając niejednokrotnie końcówki lub początki wyrazów, że jestem mu w stanie odpowiedzieć dopiero po krótkiej analizie "w głowie" tego co powiedział. Inni domownicy też mają problem ze zrozumieniem. Syn jest przesadnie ambitny ( jeśli można to tak nazwać w tym wieku) oraz bardzo bystry. Staramy się do niego mówić wolno, ale czasami się zapominamy i rozmawiamy z nim jak z dorosłym ( Może to nasza wina :( ) Bardzo proszę o radę, może właśnie jakiś filmik byłby tu pomocny. Syn ma 2 lata i 3 miesiące.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Adzia-k

jak dużo słów i zdań potrafi powiedzieć Twój Synek? Ciężko mi sobie wyobrazić na czym polega to szybkie mówienie, to że Synek ucina słowa, opuszcza wyrazy jest na tym etapie bardzo częste i normalne bo narządy mowy nie nadążają za tym wszystkim co synek chce powiedzieć.

Jak wyglądają odpowiedzi na pytania czy wtedy słowa wypowiadane są prawidłowo? czy upraszczanie grup spółgłoskowych występuje wtedy kiedy synek chce coś opowiedzieć co jest dla niego ważne albo że coś sie stało ?

jeśli opiszesz mi coś więcej to postaram się podać wskazówki do ćwiczeń

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ciężko mi porównywać mojego syna na tle rówieśników, bo mamy kontakt, albo ze starszymi albo z młodszymi dziećmi. Wydaje mi się jednak, że mówi bardzo dużo np. po dzisiejszych zakupach ( mierzyłam sukienkę) powiedział mi wieczorem " Pięknie wyglądałaś w sukience. Gdzie ona jest ?" albo do mojego cycusia ( bo jeszcze karmię go piersią :oops: ) potrafi powiedzieć " Jesteś cudowny , delikatny. Cycusiu jesteś wspaniałym przyjacielem". Zna w 80 % teksty większość piosenek dla dzieci, Ma oczywiście problemy z trudnymi słowami np. "W trzecim siedzą same grubasy, siedzą i jedzą tłuste kołbasy" albo mówi: Na drzewie wisi wielkie, ogromne jabo" " Ty tu siedź i rysuj, a ja zaniosę to mamusiowi" potrafi przytaczać całe zdania z bajek które mu czytam. Jeśli chodzi o odpowiadanie na pytania, to jeśli odpowiedź nie wywoła ekscytacji np Jeśli zapytam o wycieczkę do parku dinozaurów to na pewno usłyszę szczegółowy opis bardzo szybko wypowiedziany i wtedy właśnie "połyka te końcówki" , jeśli pytanie dotyczy jakiejś zwykłej czynności domowej to odpowie normalnie. Czasem jak bardzo czegoś pragnie to zaczyna się jąkać "chce, chce, chce, chce samochodzik czerwony" Nikt go do niczego nie zmusza, ani nawet nie zachęca; sam wyciąga od nas wiedzę na każdy temat, wszystko chce wiedzieć i wszystko musi skomentować.
Trochę się martwię, bo jak się go jeszcze pochwali to on się dodatkowo nakręca i chce wiedzieć jeszcze więcej. Może ja coś robię źle ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Adzia

faktycznie z Twojego opisu wynika, że synek mówi bardzo bardzo dużo -
wydaje mi się że to z powodu niedojrzałości motoryki narządów artykulacyjnych w mowie Twojego synka zachodzą następujące zmiany:
- uproszczenia grup spółgłoskowych
- przestawki czyli np. zmiana kolejności sylab
- wstawki np. dodanie jakiejś dodatkowej sylaby do wyrazu
- zastępstwa czyli zamiast głoski sz jest głoska s

zazwyczaj na początku 2 roku życia dziecko posługuje się kilkoma lub nawet kilkunastoma słowami, dzieci najczęściej wypowiadają się w mianowniku więc Twój synek na tym tle wypada barzdo bardzo dobrze, wręcz nieprawdopodobne jest to, że tak mówi i tak wiele rozumie.

Nie da się trafnej diagnozy postawić przez internet bez kontaktu z małym pacjentem, ale wydaje mi się że to szybkie mówienie spowodowane jest emocjami i tym, że synek chce się tym dzielić a to co pomyśli głowa nie zawsze idealnie są w stanie przekazać nasze usta zwłaszcza u tak małych dzieci.

Myślę że nie robisz nic źle zachęcam do tego abyś dała synkowi odczuć że jak coś mówi to ty go uważnie słuchasz, że masz dla niego czas może wtedy nie będzie się tak spieszył z mówieniem, np. usiądz koło niego weź na kolana powiedz słucham Cię synku, zadawaj mu pytania do tego co opowiada tak aby poczuł że naparwdę jest słuchany, jak on Ciebie pyta to cierpliwie odpowiadaj choćby wkółko pytał o to samo

mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bardzo bardzo dziękuję za rady, bardzo mi pomogłaś !

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]