Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:23 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość

Postanowiłam przeedytować posta, pewnie porprzedni był całkowicie nieczytelny.
Mam kolejne pytanie do nieocenionej P. Elżbiety i doświadczonych Mam:)

zacznę od opisu - trochę to pogmatwane Sad
Aga ma 6,5 miesiąca. Od zawsze (choć był taki moment w rozwoju, ze trzymała głowę całkowicie prosto) lekko przyginała głowę w jedną stronę, do prawego barku. Pediatra kazała nam "zabawiać " ja z przeciwnej strony, kłaść na lewym boku.
Czas płynął, a zmian nie było, więc postanowiliśmy jeszcze raz zwrócić lekarzowi na to uwagę - dostaliśmy skierowanie do chirurga dziecięcego. Doktor wpisała, ze córka podejrzenie kręczu. Zarówno pediatra, jak i chirurg ie wyczuły zgrubienia na szyi. Od chirurga dziecięcego dostaliśmy skierowanie na USG szyi -wciąż czekamy na badanie. Zalecone ćwiczenie nie bardzo nam wychodziło, więc poprosiliśmy o skierowanie na rehabilitację - niestety chirurg odmówił. Mamy z nią ćwiczyć sami albo ...przestać! Takie postawienie sprawy bardzo nas zdziwiło, więc prywatnie skonsultowałam sie z rehabilitantką z Poradni Rehabilitacyjnej. Pokazała mi jak ćwiczyć i powiedziała, ze rehabilitacja jest konieczna. Córka całą godzinę przekrzyczała...straszne to było Sad((
Zła jestem na siebie, że dawałam sie spławić przez lekarza... zmarnowałam sporo czasu Sad
Byłam u pediatry (nasza pani doktor była na urlopie) i dostałam ogólne skierowanie do Por. Rehabilitacyjnej, poza tym mam pilnie skontaktować sie z ortopedą. Jestem strasznie zmartwiona - jeden lekarz bagatelizuje, a drugi prawie wszczyna alarm....już nie wiem, co myśleć. Staram się aktywizować córkę w zabawie i wykonywać ćwiczenia. Opisze krótko, co mam robić: mam sprawiać, zeby Aga robiła SKŁON głową do barku w lewą stronę i SKRĘT w stronę przykurczu - czyli w prawo - czyli np. podawać zabawkę z prawej strony - ja staram sie robić to w szczególności, gdy Aga leży na brzuchu - podaję zabawkę "z góry" od prawej, poza tym turlać przez prawy bark, nie sadzać, nie pionizować... Ćwiczeń na prawym boku nie udaje mi się wykonać, bo córa się spina i wygina.
I tu moje pytanie - co o tym sądzicie, czy mogę zrobić coś jeszcze? Na wątku o kręczu czytałam o takich woreczkach do stablilizacji głowy podczas snu-czy warto je zastosować (aby twarz była skierowana na sufit)? Czy ma znaczenia, gdy córka śpi na wznak, w którą stronę przekręca głowę? Rolling Eyes. Co jeszcze moge zrobić?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam

Moja mała również ma kręcz szyi tyle że my już od ponad 3 miesięcy się rehabilitujemy i jest bardzo widoczna poprawa. Najlepszy efekt dały masaże szyi wykonywane przez rehabilitantke. Nie było to przyjemne i przez pierwsze 10 spodkań mała strasznie krzyczała ale teraz jest już w miare ok. No i naważniejsze że super już trzyma główke :)
A z ćwiczeń to przede wszystkim turlanie ale i w jedną i drugą strone.

U nas lakarz pierwszego kontaktu wogóle nawet nie wspomniał że to może być kręcz i nastraszyła nas jakimś guzem bo mała miała bardzo duże zgrubienie :? Wysłała nas na usg a pan który je robił stwierdził że bedzie trzeba pewnie zrobić biopsje i że pewnie będzie trzeba wyciąć :evil: Dopiero po obejrzeniu przez chirurga mieliśmy odpowiedź że to kręcz i odrazu zaczeliśmy rehabilitacje :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]