Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:24 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Pani Elżbieto, mam pytanie .. kiedyś chyba o tym gdzieś czytałam/słyszałam ale nie jestem pewna....
Moja Gabrysia czołga się (dosłownie to wygląda jak czołgający się żołnierz),
i z tej pozycji od ok. 2 tygodni podciąga się na kolana przy meblach, przy mnie, właściwie przy czym się da :)... klęczy, próbuje wstawać
Czasami sobie tak na tych kolanach przysiada, czasami na stópkach trzymając pupę, ale czasami między nimi, czyli siedzi na pupie a pupa jest między nóżkami wygiętymi do tyłu (podłoże stópek na zewnątrz)...

i tak się zastanawiam czy to dobrze ...tzn. czy to nie obciąża jej stawów kolanowych, czy coś z tym robić, poprawiać, ingerować?

a druga sprawa to to, że Gaba jeszcze nie siada sama.. niby przyjmuje pozycję do raczkowania, niby czołga się ale nie umie z tej pozycji sama usiąść, czasami jak jakaś poduszka obok leży to jakoś sobie poradzi :) wspinając się ale raczej jest to czysty przypadek ... nie wiem czy to ignorować czy jednak coś robić..?

z góry dziękuję za pomoc
marta

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

co do czołgania to mój Rafi robił tak jeszcze dwa tygodnie temu nie raczkował tylko właśnie się czołgał ( może dlatego że prawie wszędzie panele i kafelki ) a teraz śmiga na czworaka jak torpeda , nagle niespodziewanie w ciągu kilku dni chociaż już myślałam że nie będzie raczkował ...

Rafi też nie siada sam z pozycji leżącej ... chętnie się też dowiem czy trzeba ingerować , siada ale z klęku bądz jak wstanie to siada jak mu się znudzi stanie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

bardzo proszę o odpowiedź :) będę wdzięczna!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Takie siadanie trzeba korygować,niestety konsekwencją takiego siadania może być koślawość kolan.Niestety mój syn też tak siada,do teraz, cały czas powtarzam mu,aby ładnie usiadł.A z tym siadaniem ma jeszcze czas. Przeważnie najpierw dziecko raczkuje,albo próbuje,a dopiero później siada,być może poduszka jakoś jej to ułatwia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

*zetka* :P
Nie wolno jej pozwalać na taki siad.To fatalne dla jej kolan,stóp. Dziecko siada z czworaków.Pierw musi wstać na czworaki, utrwalić pozycję,dobrze ją kontrolować i z tej pozycji dopiero siadać skręcając pupę do boku.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]