Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:27 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Moja córeczka Maja ma 4 miesiące, od 2 tygodni chodzimy na rehabilitację, bo, jak to ujeła neurolog, jest na granicy asymetrii i ma problemy z trzymaniem główki przy podciąganiu do siadu.
Wsztystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że od czasu rehabilitacji i od kiedy zaczęliśmy nosić ją zgodnie z instruktażem (pokazano nam pozycję do noszenia przodem do świata, przytrzymując zgięte udka i brzuszek, Maja bardzo polubiła takie pionowe noszenie) córcia przestała unosić główkę leżąc na brzuszku. W ogóle nie podpiera się na rączkach, trzyma je po bokach. Wcześniej też rączki jej się troszkę plątały, ale główka była dobrze i wysoko uniesiona.
Czy ćwiczenia w siadzie, jakie wykonuje z nią rehabilitant i to pionowe noszenie przez nas mogło jej zaszkodzic?
Proszę o odpowiedź :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Marmi :P
Nie ma takiej opcji,żeby prawidłowo dobrane ćwiczenia zaszkodziły,ale nie wiem do kogo poszłaś.Jak w każdym zawodzie są osoby niekompetentne.Absolutnie nie sugeruje,że twoja terapeutka jest taką osobą.
Najlepiej nie pytaj nas tutaj tylko z nią omów swoje wątpliwości. :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziekuje za opowiedz :)

Wczoraj omówiłam te kwestie z rehabilitantem Powiedzial, ze niby wszystko jest w porzadku. Ale tak na "babski" rozum - skoro jest ok to czemu jak klade Maje na kocyku na brzuchu to nos ma w podlodze a łapki rozchodza sie na boki... A wczesniej bylo tak ladnie...

No nic, bede meczyc tego naszego rehabilitanta az mnie uspokoi :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Marmi :lol:
Męcz go po to jest,żeby ci wszystko wyjaśnił.
Ty masz prawo pytać,on ma obowiązek wyjaśnić. :!: :!: :!:

A rączki rozjeżdżają się bo za dużo pionu i wyprostu.
1.baw się dużo zachęcając aby wyprowadzała rączki do góry do zabawki-ma gonić zabawkę,ale tylko czasami zlapać-pałąki na "placu zabaw" to nie to samo,za mało angażują mięśnie lkatki,które na brzuchu dają jej możliwość wypchnięcia się w górę.
2.turlaj dookoła osi kiedy przekręcasz zbrzucha na plecy chowaj rączkę pod nią.Baw się z nią w dotykanie zabawki w leżeniu bokiem-zabawka przed nią
3.kiedy leży na brzuszku zbieraj rączki łokciami pod barki-nie moą się rozjeżdżać,bo wtedy nie pcha tylko ciągnie plecami i pogłębia problem.ona ma pchać=robić pompki na brzuchu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cenne rady, dziękuję :)

Tylko mam pytanie co do turlania - to ma być pełny obrót o 360 stopni? I raz w jedną raz w druga stronę? czy kilka obrotów tam a potem kilka z powrotem? :dada:
Ja sie nie lubie turlać bo mi błędnik szaleje, więc nie wiem jak to robić z moją Córeczką :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

marmi :P
Nie traktuj turlania tehnicznie -ile razy,w którą stronę,czy 360 stop,czy może tylko do 180,a może mniej.
tobie szaleje błędnik-i dlatego zawsze daję turlanie,bo ustawia wiele spraw:
1.pomaga ustawić głowę w przestrzeni,dziecko musi ciągnąć głowę i opuszczać=trzymać,kontrolować ją
2.Jest stymulacja błędnika,który stopniowo zaczyna pracować i pomaga wyciszyć Moro!
3.Pracują mięśnie z przodu ciała i z tył co razem ustawia możliwość pracy na boczkach.
Pamiętajmy zawsze że obroty robimy BAAAAAARDZO powoli,dziecko ma kontrolować każdziutki etap ruchu.Możemy robić 360stopni,lub "bawić się ruchem na boczku 10 stopni do przodu,10 do tył zwłaszcza jak główka opada w jedną stronę do barku-ćwiczymu na drugim boczku aby odciągał głoę od barku.
Pobaw się i zobacz jaka to fajna kształcąca zabawa. :lol2: :lol2: :lol2:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]