Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:27 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Dzień Dobry!
Pani Elżbieto mam pytanko dotyczące noszenia dziecka na rączkach.
Mój synuś ma 1 miesiąc i 6 dni :D od ok 2 tygodni męczą Fabianka straszne kolki, noszenie na rączkach w pozycji pionowej powoduje, że mały nie płacze bo chyba mniej go boli. By Szkrabowi ulżyć nosimy go z mężem na zmiane czasami nawet po kilka godzin :roll:
Zastanawia mnie tylko czy noszenie dziecka w pionie gdy jedną rękę trzymamy małego pod pupą a druga podtrzymujemy główke to nie obciążamy mu kręgosłupa i bioderek :?:
Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Pelasiak :P
To BAAAAAAARDZO zły pomysł. :cry: :cry: :evil:
1.Obciążony kręgosłóp w pionie
2.Trzymanie głowy będzie powodowało "pchanie do tył" i wzmacnianie pasa mięśni z tył,a mają rozwijać się te z przodu
3.Absolutnie nie wpływa to na ustąpienie bóli brzuszka,chodzi tylko o bycie noszonym,bujanym przez rodziców
4.Nieprawidłowe ustawianie się miednicy.

Zmień zupełnie postępowanie
1.Noś małego mocno,zgiętego głową na łokciu trzymając drugą ręką pod nóżkami za udo nóżki dalszej od siebie.Mały ma być MOOOOcno zgięty.Możesz go trochę rozprostowywać i zaraz znów zginać naciskając na brzuszek
2Kiedy leży na plecach weź mu nóżki i stopniowo,ale zdecydowanie dociskaj kolanka do brzuszka,popuść i znowu popuść i znowu.....
3.Masuj brzuszek opuszkami palcy naduszając brzuszek
ZGODNIE Z RUCHEM WSKAZÓWEK ZEGARA, a potem podoginaj mu kolanka do brzuszka
i znowu
NIE NOŚ W PIONIE TO NIE ZMNIEJSZY BÓLI BRZUCHA<A ZABURZY MU ROZWÓJ nie tak się rozwijają dzieci
4.Kładz go dużo na brzuszku rączki pod barkami

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuje za odpowiedz i przedstawienie tak jasno złych stron takiego noszenia. Przyznam, że się przestraszyłam :shock: Od dziś całkowicie zmieniam sposób noszenia synka :!: :!:
Tak jak Pani napisała;
Elżbieta pisze:
mocno,zgiętego głową na łokciu trzymając drugą ręką pod nóżkami za udo nóżki dalszej od siebie.Mały ma być MOOOOcno zgięty.Możesz go trochę rozprostowywać i zaraz znów zginać naciskając na brzuszek

Masaż brzuszka Fabiankowi robimy, fajnie przy tym się wycisza. Niestety nie lubi leżeć na brzuszku ale w miare możliwości staramy się Małego tak kłaść.

Jeszcze raz dziekuje :) Pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

. Pani Elżbieto !!Mam podobny problem moja córcia ma juz prawie 3 miesiące dokłądnie 11 tygodni . Nosimy ją z mężem także w pozycji pionowej gdyż słabo jej się odbija i czasami potrafi "przenosić " około godziny zanim usłyszymy "odbicie" się powietrza Ma kolki jej ulubioną pozycją w noszeniu jest na brzuchu na przedramieniu czy nie zrobię krzywdy nosząc tak długo dziecko np około godziny nadmieniam że zmieniam cały czas ręce aby główka dziecka była zwrócona raz w jedna raz w drugą stronę .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam,

Milkam, nam lekarka zaleciła przekładanie dziecka do odbicia przez ramię, tak żeby był wygięty w literkę C, rączki zwieszone za naszymi plecami.
Niestety też popełniliśmy ten bład, ze nosiliśmy Jasia pionowo, on się wtedy wyginał do tyłu :(

I tutaj pytanie do Pani Eli. Jaś w trakcie przeciągania się wygina się właśnie do tyłu. Główka i pupka wędrują do tyłu, brzuszek wypięty do przodu, literka c tylko w drugą stronę. Czy to można jakoś wyeliminować? Czy są jakieś ćwiczenia? Pediatra-neurolog nie dała skierowania na żadną rehabilitację. Czy można samemu jakieś cwiczenia wprowadzić? Jeśli tak to jakie?
W trakcie podnoszenia małego z pozycji leżącej on również się tak wygina. Czy podnosić go w jakiś inny sposób? Do tego stwierdziła lekko obniżone napięcie mięśniowe z racji tego, ze jest duży. Czy to też można jakoś "leczyć"?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jaś ma 2,5 miesiąca.

Jaś 11.03.2008r. godz.9:20 3880g 56cm i 9pkt.
Ada 17.06.2011r. godz.10:25 3610g 54cm i 10 pkt.
*Aniołek 3.11.2006*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Blusia :P
Czemu mamuśki nie czytacie moich odpowiedzi.Myślę że mamy powinny czytać także inne odpowiedzi bo tam jest dużo tematów które jeśli nie teraz to za chwile,będą dotyczyły waszych dzieci.
Jaś ma 2,5 mieciąca i jest pod wpływem odruchu ATOS-u który tak go ustawia ,za miesiąc zacznie się symetryzować,spotkają się rączki.Rozmawiaj z nim tak,żeby usawiał ciało w linii prostej:nos pępek,siusiak.
Znajdz moje odpowiedzi poczytaj i wtedy zapytaj,ale już wiedząc.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]