Dzisiaj jest śr maja 13, 2026 12:08 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

mam pytanie mam nadzwyczaj aktywnego bobasa miesiecznego.od znajomych dostal on lezaczek fisher price itsy bitsy bouncer z drganiami melodyjkami itp.nie wiem jednak ile i czy juz moge klasc w nim maluszka moze ktos ma cos podobnego?? :D chetnie bym kladla w nim synka niekoniecznie wlaczajac wibracje a nigdzie nie moge znalezc informacji ...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jak chwile polezy nic mu nie bedzie, tylkonie przesadzaj i niech nie lezy w nim poł dnia ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

<zakaz wklejania linków / Xezbeth>
tak to wyglada

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj.
Ja kładłam Zuzię od kiedy skończyła 3 miesiące. Miałam jednak inny leżaczek. Ten Twój widziałam w necie i nie wiem czy nie jest za mało w pozycji leżącej?
Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja mam taki sam jak mamazuli i kładłam małego jak skończył dwa miesiące, świetny zakup- cały czas świetnie się w nim bawi, ale wiadomo nie cały czas

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przepraszam. W swojej wypowiedzi napisałam, że od 3 miesięcy, ale kładłam Zuzię od 3-4 tygodnia. :oops: :wink:
Ten nasz leżaczek nie ma sztywnego oparcia. Dziecko leży, a kształt leżaczka dopasowuje się sam, tak jak w hamaku (prawie, bo oczywiście leżaczekk jest nieco sztywniejszy).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja mala tez w lezaczku lezy od 3 tygodnia i tez ma z drganiami i melodyjkami i bardzo go lubi czasem nawet po 4 godziny w nim spi i nie chce nigdzie indziej spac tylko w lezaku bo jak ja poloze na lozko to sie zaraz budzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja miała mniej niż miesiąc, jak zaczęłam ją do leżaczka wkładać, najpierw na chwilę i stopniowo coraz dłużej. Lekarze zalecają, żeby dziecko nie spędzało w nim więcej, niż 2 godzin dziennie, ale u mnie różnie bywało, czasem zasypiała w nim, no to jej nie budziłam ;)
Ja też mam leżaczek z wibracjami, one uspokajają dziecko.
Nic Twojemu dziecko nie będzie, możesz spokojnie włożyć go do leżaczka :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to dzis w nocy zamiast noszenia odpalamy lezaczek.... te wibracje wlaczac tak?maly skonczyl miesiac.... :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

łózeczka turystyczne maja materace z wibracjami wiec to chyba nie szkodzi
ja mam bujak fisher price, troche inny niz ten twoj, ale widze ze taki z wibracjami to fajna sprawa.
moj mały leży w nim tez od jakiegos 3 tygodnia zycia i bardzo lubi :-)
szkoda tylkoze max do 9 kilo ten bujaczek, bo w co ja go załaduje jak podrosnie ? :-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziewczyny nie zamieniajcie dzieciom łóżeczek na bujaczki i leżaczki , bo to szkodzi ich kręgosłupom :!: skoro nie jest zalecane dłużej niż dwie godziny to lekarze mają racje to tka jak z fotelikiem samochodowym. Potem dzieci są sztywne, nie chcą podnosić główki maja problemy z kręgosłupem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moja mała na leżaczku leży od początku najpierw leżała tylko jak wietrzyłam jej pokoik teraz nie wyobrażam sobie życia bez leżaczka bo moje dziecko nie wytrzyma na rękach dłużej niż 20minut...więc leży w leżaczku jak jej sie znudzi to sama daje znać i wtedy przekładam ją na mate.Moje dziecko spędza dużo czasu w leżaczku a z trzymaniem główki nigdy nie miała problemu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pati ciezarówka i co pomógł w nocy leżaczek???

Moja mała uwielbia leżeć na takim leżaczku co widać na załączonym obrazku jednak nie kładę jej tam na długo kilka razy w ciągu dnia ale nie dłużej niż po pół godziny. Tylko raz udało jej się w nim zasnąć ale przeważnie jak widzę że jest już bardzo śpiąca przekładam ją do łóżeczka.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja mam leżaczek o mniej-więcej takim nachyleniu (ustawiony na najbardziej płasko):
Obrazek

Nie wiem, czy to nie za bardzo siedząco dla miesięczniaka...
Jak myślicie :?:

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Obrazek
Polecam bebe confort, pierwsza klasa!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

monisien myślę, że jak włożysz maluszka i nie będzie on się zsuwał (wisiał w tych szeleczkach), czyli ciężar ciała będzie równomiernie rozłożony to będzie ok. :wink:
Ja czytałam, że w leżaczku najdłużej można leżeć 40 minut.
On służył mi generalnie wtedy, gdy robiłam coś w kuchni, wietrzyłam pokoik etc. Nigdy Zuzia długo w nim nie leżała. Czasami usypiałam ją w leżaczku, ale przenosiłam ją do łóżeczka.
Leżaczek to fajna sprawa, zwłaszcza gdy mama jest z dzieckiem sama w domu. Zawsze możesz obserwować malucha...nawet jak idziesz do wc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

my tez uzywałysmy lezaczko-bujaczka chyba Zu miala 1,5 miecha jakos nie siedziala w nim pol dnia ale ja nie wyobrazam sobie zycia bez lezaczka :wink:
teraz juz dawno sprzedany ale polecam oczywiscie bez przesady

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mały zaakceptował lezaczek i siedzi w nim jak zaczarowany gapi sie slucha itp....a ja mam go na oku no i jest nadzieja na dluzsze spanie w nocy ... 8) dzieki lezaczkowi byl zajety w dzien i mniej spal..... :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a ja polecam taki Fisher Price 0-18 kg, warto kupić nawet używany (nie znaczy zuzyty) na allegro :) Moje dziecko wazy juz ponad 9kg, ma skonczone 8 mcy i super sprawa :)
wczesniej jak był mniejszy mieliśmy pożyczony tej samej firmy Kick&Play - super sam machał nóżką i się w nim kołysał, ale jak zaczynał w nim siadać to go przesadzilismy na ten drugi, bo by wypadł
światełka i muzyczka nudziła go, wolał rozglądać się dookoła :)
pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Leżaczek jest super, jeśli używa się go rozsądnie. A już widzę, że niektórym mamom brakuje tu rozsądku.
Żeby nie pokazywać palcami...
Leżaczek wskazany jest powyżej 3 m-ca życia. Powinno się go używać tylko wtedy, kiedy to konieczne. Dziecko jak najwięcej czasu powinno spędzać na podłodze i ćwiczyć w ruchu, a nie ćwiczyć leżenie... Wibracje w leżaczkach to niezbyt korzystny element dla niedojrzałego ośrodkowego układu nerwowego. Nie sądzicie? Nawet bujanie mechaniczne przód tył nie jest ok, a co dopiero wibracje :?
Kładzenie dziecka spać do leżaczka to przegięcie, na noc - przegięcie na maksa! Nie ma to jak wygodnictwo. Wypada jednak popatrzeć w przyszłość. Jak długo chcecie usypiać dziecko w leżaczku, bujając, wibrując nim? Po co wprowadzać negatywne nawyki, kiedy od początku można wprowadzać te, które chcemy stosować w przyszłości.

ambra
Cytuj:
...więc leży w leżaczku jak jej sie znudzi to sama daje znać i wtedy przekładam ją na mate.

chyba kolejność Ci się pomyliła. Dziecko powinno jak najwięcej czasu spędzać na przykład na macie. Dlaczego nie kładziesz małej od razu na macie, tylko narażasz ten młody kręgosłupek i nie pozwalasz dziecku nabywać nowych umiejętności?

pati
Cytuj:
No to dzis w nocy zamiast noszenia odpalamy lezaczek.... te wibracje wlaczac tak?maly skonczyl miesiac....

:? nie rób tego. Nie dość, że dziecko za małe, to żadne tak nie powinno zasypiać...

To że dziecko zasypia w leżaczku, to nie znaczy, że smacznie mu się śpi. Dzieci uciekają w sen przed nadmiarem bodźców, przed negatywnymi bodźcami i to nie jest zdrowy sen.

...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]