Dzisiaj jest śr lip 08, 2026 3:54 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: metoda bobath
Awatar użytkownika

witam. Mam kilka pytan do pani Elzbiety :D
Ale zaczne od poczatku, moj syn przy porodzie mial podejrzenie porazenia splotu barkowego wskadzili go w aniolka, koniec koncow raczka ruszal ale jak mowili asymetrycznie i zapisali mnie na metode Vojty, po kilku razach zrezygnowalismy (razem z rehablitanka) i przeszslimy na Bobatha, mały ma zalecane rózne cwiczenia, robie to ale jakos nie jest przekonana tzn co mam na mysli- nie twierdze ze to nie odnosi rezulatow ale nie wiem czy moja rehablitanka sie zbytnio nie "czepia".
Wg niej moje dziecko nie powinno podnosic pupy do gory (a robi to) bo tzn ze nie potrafi znalesc podporu na rekach i to jest zle, powinien miec odruch obrony przy wyzucaniu a tego nie ma kladzie rece jak juz ale ma zacsniete w piatki jak lezy na brzuszku czasem zdazy mu sie na bok zleciec ale zaraz sie podnosi i uwaza ze to tez nie dobrze, wg niej nie chwyta zabawek lezac na brzuchu tlumacze jej ze w domnu to robi moze nie ma ochoty generlanie wg niej zle sie rozwija a co czytam w ksiazkach to moze dziecko dobrze sie rozwija. Nie wiem czy mam kontynuowac te cwiczenia bo ja juz sama nie wiem co dziecko powinno umiec a czego juz nie powinno robi w wieku 6 miesiecy (5 miesiecy skonczyl 16.11), martwie sie tez bo wg niej wszystko jest zle.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie wiem czy mam kontynuowac te cwiczenia bo ja juz sama nie wiem co dziecko powinno umiec a czego juz nie powinno robi w wieku 6 miesiecy (5 miesiecy skonczyl 16.11), martwie sie tez bo wg niej wszystko jest zle.

mozesz byc pewna ze te cwiczenia napewno nie zaszkodza... moj synek ma 8 mcy i tez cwiczy ta metoda....a o podpieranie na raczkach tez u nas ciezko...jest to spowodowane tym ze caly ciezar ciala i rownowage utrzymuje na miesniach grzbietu ...sztywniaczek :lol:

jedno co zauwazylam wsrod pan rehabilitantek... i to nie tylko ja.....jak juz sie zacznie cwiczyc to znajda mnostwo innych patologii ktore koniecznie trzeba korygowac....juz przestalam na to zwracac uwage bo kiedy spytam z czym tak naprawde moje dziecko ma problem to odpowiadaja jest ok....rozwija sie w porzadku tylko trzeba troszeczke pocwiczyc...badz tu czlowieku madry...hehe :wink:

rehabilitacja napewno nie zaszkodzi naszym dzieciom ....wiec grzecznie chodzimy na cwiczenia :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hihihi dobrze :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jeju jak mi poprawiłyście humor dziewczyny!! ja już po każdych zajęciach wracałam do domu z rykiem, bo to jest nie tak, tamto jest nie tak, to robie źle, tamto mam robić inaczej Obrazek były już momenty, że zastanawiałm się jak bardzo to moje dziecko będzie niedorowiniete w przyszłości i czy ja ją w ogóle moge dotykać żeby jej krzywdy nie zrobić Obrazek

nasza terapeutka też za każdym razem wynajduje mnóstwo problemów, tylko po to żeby na koniec powiedzieć, że ogólnie to jest super i że u Hanki to żadna poważna sprawa, potrzebna jest tylko odpowiednia pielegnacja i da się asymetrie bez problemu skorygować.

po przeczytaniu waszych postów dochodzę do wniosku, że wyszukiwanie problemów jest chyba jednym z głównych elementów kursu na ternera bobath Obrazek Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nas uprzedzila samcia pediatra...jej wnuczek tez byl rehabilitowany i dajac mi skierowanie mowi....prosze sie nie martwic jak w osrodku wynajda mnostwo innych problemow....zawsze znajduja...jak juz sie dziecko zaprowadzi to sie pani naslucha....bylam przygotowana :lol:
najgorzej jest bo samcia rehabilituja 2 panie... i naprawde jedna z nich robi to rewelacyjnie...samuel cwiczy pieknie ...wymeczy go przy tym ale efekty sa piorunujace...a druga pani tylko sie z nim bawi....co mnie troche denerwuje bo wleke sie tam po to zeby dziecko przez pol godziny sie bawilo...bo on marudzi...bo ona nie chce zeby plakal itp...tak mi to tlumaczy ta pani...bo jemu cos nie pasuje...natomiast z drugiej pani jestem zadowolona bardzo i zastanawiam sie czy nie poprosic zeby te 2 razy w tyg samcio mial rehabilitacje z nia....zazwyczaj dziecko cwiczy z jedna pania ale nasza pani poszla na macierzynski i samcio zostal przydzialony do 2 rehabilitantek :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a powiedzcie czym asymetria może skutkować na przyszłość??
też się rechabilitujemy (ale met.Vojty) ale zastanawiam się co by to oznaczało jakby ta asymetria nie ustępowała :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Lila to może faktycznie lepiej popros o ta jedną panią, bo tak to tylko czas marnujesz i niepotrzebnie małego ciągasz, a lepiej żeby miał z tego oprócz zabawy jakieś korzyści :) .

mamoEmisi mi pani neurolog mówiła, że asymetria może doprowadzić do poważnych skrzywień kręgosłupa, czy powoduje coś jeszcze to nie mam pojecia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

LILA- jasne ze zmien na jedna, poza tym dziecko tez sie przyzwyaczai lepiej, moj tez tam ryczy marudzi a Moja twardo z nim cwiczy i dobrze ja mogew domu na pół godziny odpuscic a ona nie.
Ja przyszlam z porazeniem splotu a wyjde niedlugo nie wiem z czym :wink:

Asymetria- no plaskostopie, skoliozy skywienia,kurcze dokladnie sama nie wiem :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

samuel nie byl na ostatnich 2 zajeciach....i...zaczyna raczkowac sam...ja naprawde zaczelam sie zastanawiac nad ta rehabilitacja... czy ona wlasciwie jest samciowi potrzebna? zauwazylam ze dziecko do kazdego etapu rozwoju musi byc gotowe i na nic stawianie mojego synka 2 tyg temu przez pania rehabilitantke na czworakach... sam wie kiedy to jest dla niego najodpowiedniejszy moment... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mi tez takie mysli przechodza przez glowe i czasem nie rozumiem, dlaczego on ma juz to robic a nie za miesiac.
Kiedys mi sie rehablitanka przyznala ze szuka idealu- podobno jak twierdzi ON ISTNIEJE.
A tak poza tym to ja mysle, ze tu chodzi o osiagniecia rehabiltiantow nie dzieci.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Kochane Mamusie
Też często mam wrażenie,,,,,,że teraz wszystkie dzieci są jakieś nie w pełni sprawne. :lol: Dużo dzieci oglądam i nie rozumiem co się dzieje.Ma rączkę zamkniętą-ćwiczyć,ma 5 miesięcy i powinien wg.książki coś...a nie robi-ćwiczyć,unosi nóżkę-ćwiczyć.Są rehabilitantki,które nigdy nie są zadowolone z dzieci,i ciągle popędzają te dzieci.Szukają ideału,a takiego nie ma.Poza tym niektórzy nie rozumieją etapików rozwoju i panikują. :x Czasem dzieci kombinują jakąś część ruchu i robią to dziwnie-nie patologicznie i trzeba im albo pokazać jak,albo poczekać.Proszę nie wracać z ćwiczeń z płaczem ,bo dzieci to czują,a mama powinna być szczęśliwa i cieszyć się dzieciątkiem.Może czasem skonsultować dziecko u kogoś innego.Może będzie widział inaczej i coś podpowie.Jeśli ćwiczycie Vojtą może warto spytać kogoś od NDT-Bobatha -tylko NDT-Bobatha,ci co są od obu metod patrzą przez Vojtę-ci terapeuci patrzą trochę inaczej.Prosze pytać terapeutę ile lat pracuje-doświadczenie robi swoje i człowiek czasem coś widzi i nie musi mamy straszyć tylko obserwować, zaprosić za jakiś czas i zobaczyć co było,a jak jest.Dawać do domu formy kierowanej mądrej zabawy,sposoby pielęgnacji-nie koniecznie trzeba ćwiczyć.Czasem wystarczy nadzór terapeutyczny i czs.Dzieci mają różny czas i sposoby rozwoju. :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moja córeczka po porodzie miała wylew czwartego stopnia, jesj stan był bardzo ciężki, mieliśmy sporo szczęścia, że żyje. Wylew spowodował niepełnosprawnośc prawej strony ciała. Mała nie ssała, poruszała lewą stroną ciała. Prawą stronę lekarze określili, jako stronę którą malutka nie czuje. W szpitalu gdzie Julka leżała spotkaliśmy panią Basię, która prowadziła tam rehabilitację właśnie tą metodą. Po wyjściu ze szpitala zaczęliśmy rehabilitację. Obecnie stan jest lepszy. Wczoraj dowiedzieliśmy się, że Julia jednak bedzie chodziła co wcześniej było wątpliwe, zaczęła też ładnie ruszać prawą rączką, chwytać nią zabawki, interesować się rączkami, łapać sięnimi za nóżki. Jestem pełna nadziei bo widze, że to działa. W domu ćwiczymy, to nie są trudne ćwiczenia, raczej zabawy. Myslę, że takie ćwiczenia jeśli nie pomogą to nie zaszkodzą. A przekonanie że na wszystko przyjdzie czas jest nie za dobre, czasami ten czas nie przychodzi...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bardzo mi przykro ze tak sie stalo jak sie stalo, jednak mam nadzieje ze twoja cora bedzie chodzila biegala itp.
Ale musze sie nie zgodzic z tym co napisas, ze na wszystko przyjdzie czas.
Moim zdaniem przyjdzie czas na wszystko- u nas nie bylo tak drastycznej niepelnosprawnosci a wielu przya\padkach to oslabienione/ wzmozone napiecie miesniowe i kazdemu dobrze znana asymetria- ja mysle ze i te dzieci ktore to moja prezdzej czy pozniej zaczna to robic bo jak widac kazdy z nas chodzi i zyje a kiedys tego nie bylo.
Wiadomo ze w twoim przypadku to jest koniecznie ale w niektorych uwazam ze przesadzone.
Tak wiem, ze to są cwiczenia- zabawa jednak mimo tych cwiczen pozwalam tez mojem dziecku na jakas swobode bo widze ze ladnie sie rozwija.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Mamo Rosinko :D
Cieszę się że z twoją córeczką jest lepiej.Musicie jednak pracować.To bardzo ważne.Bardzo radzę wystąpić o zasiłek pielęgnacyjny z uwagi na stan Juleczki.Porozmawiajcie z neurologiem w szpitalu.Dowiedzcie się w centrum pomocy rodzinie w waszym mieście.Nie jest to dużo pieniędzy,ale jak się ma zasiłek można wszystko co się wyda na rehabilitację (żądaj wtedy rachunków,) leczenie leki,ewentualnie sprzęt w przyszłości odpisać od dochodu.Można odpisać też na dowożenie Julki na rehabilitację-jeśli macie samochód.Naprawdę warto,bo myślę,że czeka was dłuższa rehabilitacja.Poszukajcie rehabilitanta,ośrodek,żeby mała miała dobrą rehabilitację.Czasem warto dojechaś dalej niż najbliższa okolica.Życzę wam powodzenia i wytrwałości. :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Może Ty będziesz miała więcej szczęścia…
Nam odmówiono zasiłku, mimo iż dojeżdżaliśmy na ćwiczenia raz w tygodniu, zakupiliśmy specjalną piłkę i wałek...Rehabilitacja trwała rok czasu...od listopada 2006 do 14 listopada 2007.
Niestety oni stwierdzili że zasiłki są wydawane z kadencją na dwa lata, my mamy środki finansowe i nam nie dadzą :evil:
Miesięcznie dojazdy wynosiły nas około 150 zł tyle co zasiłek.
Daliśmy sobie spokój bo wiemy że są dzieci które bardziej potrzebują tych pieniędzy…
Mąż za to dostał dwa razy z pracy zapomogę na ten cel…

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam dostalysmy skieroanie na rehabilitacje metoda vojty, nie uwazacie ze metoda bobathuw jest lepsza?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Terapia zwykle trwa nieco dłużej, ale metoda Bobath jest bardziej przystępna dla dziecka. Przy Vojcie siłą egzekwuje się wszystko. Bobath podąża za dzieckiem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

co z tego ze mam skierowanie jak brak rehabilitantow, zostalo jedynie [prywatnie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A gdzieś w pobliskiej miejscowości? Tak abyś mogła dojechać, w ogóle ile kosztuje prywatnie? Dziwne, że nie ma rwhablitantów :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

u mnie w Tarnowie znalazlam jedna rehabilitantke i bierze 50zl za jedna 30 minutowa sesje, i w Jadownikach Mokrych i Krakowie ale troche daleko juz mamy

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]