Dzisiaj jest śr maja 13, 2026 12:07 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ciekawostka
Awatar użytkownika

przytaczam tutaj fragment wypowiedzi mamy malego huberta ktory w wyniku powiklan podczas porodu doznal krwotoku wewnatrzczaszkowego...sledze sobie jego losy i wg mnie rozwija sie wysmienicie...ma wszczepiona zastawke poniewaz wystapilo u niego wodoglowie...generalnie maly wyglada i rozwija sie jak zdrowe dziecko....co mnie zastanowilo...otoz dziecko jest caly czas pod kontrola rehabilitantow i lekarzy...ktorzy wyglada na to sugeruja ze brak sprezynowania u niego moze zaowocowac tym ze maly pozniej niz inne dzieci zacznie chodzic...baaa...miedzy wierszami mozna sie domyslec ze mama obawia sie sytuacji w ktorej hubert mogl by wcale nie chodzic....bo nie sprezynuje???????? jak to wlasciwie jest? przytaczam wypowiedz mamy

Cytuj:
Po prawej Hubuś w pełnej okazałości. Zdjęcie z 04 stycznia, ale niewiele się zmieniło (na pewno Huba nie schudł, a raczej przeciwnie. Waży ok. 10 kg). Na zajęciach rehabilitacji studenci robili krzywą rozwoju wg skali monachijskiej (opis bardziej ilościowy niż jakościowy, czyli: robi - nie robi, a nie JAK robi), z której wynika, że Huba w większości aspektów rozwoju (rozwój siadania, raczkowania, chwytania, percepcji, społeczny itd.) dogonił rówieśników!! Jedynie w rozwoju mowy i chodzenia jest jakieś 1-2 miesiące do tyłu. Faktycznie, wciąż jest na etapie wydawania gardłowych dźwięków i okrzyków radości, cały czas nie mówi podwójnymi sylabami: dada, tata, baba itd. Chociaż ostatnio pojawiło się więcej głosek przedniojęzykowych. Chodzenie - Huba postawiony owszem, utrzymuje ciężar ciała całkiem wyraźnie, ale wciąż nie ma sprężynowania (co robią już półroczne dzieci). Jesteśmy jednak dobrej myśli i mamy nadzieję, że kiedyś mu się to odblokuje, najwyżej będzie chodzić dużo później. Nikt jak dotąd nie sugerował, że mógłby nie chodzić.

maly ma 8 miesiecy... :D
pytam..poniewaz z tego co przeczytalam na forum sprezynowanie jest wyuczone a nie naturalne i wcale nie jest dobre...hmmm wiec jak? :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

:shock: moje dziecko nigdy nie spreżynowalo a zaczął chodzić w 13 miesiacu zycia. I jestem pewna,że nie jest wyjatkiem :wink:
tu nawt jest temat "sprężynowanie i pozwolę sobie przytoczyć cytat z wypowiedzi pani Elżbiety
Cytuj:
Dzieci rzadk sprężynują-chyba że im pokażemy jak to robić i że to zabawne.Ale proszę tego nie robić.To nie jest korzystne dla dzieci. :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

kamyk u nas dokładnie tak samo ale mała jeszcze później zaczęła chodzić...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja też sobie o Huberciku czytam, bo jest młodszy od mojej Hani o 2 dni i moim zdaniem rozwija się książkowo :D Nawet w tym dziale Pani rehabilitantka pisała gdzieś, żeby nie uczyć dzieci sprężynowania i że jest ono do niczego (tj. do prawidłowego rozwoju) niepotrzebne :D Moja córka nie sprężynuje, za to pełza jak wściekła i zaczyna czworakować. Mam przyjaciółkę - rehabilitantkę NDT Bobath - świetnego fachowca, która twierdzi, że moje dziecko rozwija się prawidłowo :D
Tak sobie myślę, że rodzice Huberta są przeczuleni i w sumie to się im nie dziwię. Tylko lekarze niepotrzebnie wpędzają w nich jakieś lęki...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Popytałam. Paweł Zawitkowski jest zdania, że "to normalny etap rozwojowy i w zasadzie każde dziecko to robi jedynie niektóre trochę dłużej, inne krócej i mniej spektakularnie."
Na pewno nie oznacza to, że dziecko, które nie sprężynuje, będzie miało trudności w chodzeniu, czy wręcz że chodzić nie będzie.
Z drugiej strony - jeśli dziecko samo coś robi, to pół biedy ;) ale kiedy rodzic "sprężynuje" za dziecko (tak jak z sadzaniem niesiedzącego dziecka), to pewnie nie jest to ok.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Moj tez nie sprezynowal , a zaczął chodzic jak mial niecale 10 miesiecy . Wydaje mi sie , ze niektore dzieci niektorych rzeczy nie robią i juz . Moj pełzał , raczkował , a potem chodził . Niektore dzieci ani nie pełzają , ani nie raczkuja , a jednak potem wszystkie konczą jako istoty chodzące :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]