Dzisiaj jest wt maja 12, 2026 11:12 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

to ja witam i pytanie od razu zadam, moje dzieci ma 7 miesiecy i nie przekreca sie na brzuch ani nie pelza, dobrze tez nie siada - wczesniek w 37 tc urodzony przez cc, ciaza bez powiklan, podtrzymywana od 34 tc. cwiczymy z nim - chodzimy raz na tydzien na rehabilitacje ale efekty sa znikome - jak o czyms zapomnialam to dopisze :D
co w takiej sytuacji???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Podciągam, dla Pani Terapeuty :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja polecam reablitacje Vojta lub Bobatem ale lekarzem nie jestem i tez chetnie poczytam odpowiedz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmm ja tez jestem iekawa co powie terapeuta
moj mial 6 miesiecy bez 5 dni (teraz juz 6 i tydzien)
i nie przekrecal sie na boczkiani na brzuszek
diagnoza obnizone napiecie miesniowe
po seri 8 cwiczen i masarzach zaczal obracac sie na brzuszek, najczesciej za zabawka, rzadko sam z siebie
do czego zmierzam mi rehabilitantka powiedziala w luznej rozmowie ze cwiczenia ze specjalista 1x w tygodniu to za malo (zrezygnowalam z osrodka gdzie mi cos takiego proponowano to jest dobre dla "zdrowych dzieci"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

joanman nie napisałaś jakie ćwiczenia robicie z rehabilitantem (tką). Wprawdzie dopiero studiuję fizjoterapię, ale wydaje mi sie, ze ćwiczenia raz w tygodniu to za mało. Po drugie stymuluj malucha kładź często na brzuszek ty połóż sie tak samo na przeciwko pokazuj jakąś ciekawą zabawkę lub przedmiot w pewnej odległości niech spróbuje do Ciebie dopełzać. :) i metodę ćwiczeń wybiera lekarz i rehabilitant nie rodzic. :) :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Wszystko prawda,ale.jeśli rehabilitant powiedział,że dziecku nic nie jest to po co je poganiać.Trzymaj je na podłodze ,nie na tapczanie,prowokuj do zabawy,dawaj zabawki ciutek dalej niż może sięgnąć...Niektóre dzieci rozwijają się trochę wolniej niż inne,co nie znaczy,że trzeba je stymulować,bo godzina wybiła i ono powinno już....Jeśli mają niskie napięcie własne trudniej im zacząć.Można,turlać dziecko wokół osi,taw jak się one same turlają,ale powoli,żeby pociągnęły głowę oderwały od podłogi i żeby jak to wszystko zrobią "czekała" nagroda,czyli coś fajnego do zabawy. :lol: A swoją drogą,czy leżąc na plecach dzidzia wygina się w tył w rogalik- to kombinowanie do przewrotu.Poza tym na ogół dzieci zaczynają od przewrotu z brzucha na plecy,bo to łatwiej,wystarczy dobrze się wychylić w tył i już.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Elżbieta pisze:
Poza tym na ogół dzieci zaczynają od przewrotu z brzucha na plecy,bo to łatwiej,wystarczy dobrze się wychylić w tył i już.

Mój maluch turla się od 3 miesiąca, ale na początku tylko z pleców na brzuch, a i teraz na plecki turla się sporadycznie :shock: Zresztą tak samo miał jego starszy braciszek. Ale to nic złego, prawda? :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

[/img]Obrazek

A czy ktoś mi powie co robi mój synek? Ostatnio tak często robi, a nie wiem czy probuje sie przekrecic czy co... :roll: [/url]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Droga mamusiu agugusiu :D
Trudno powiedzieć co maluch robi na tym zdjęciu.Póki co, widać kłębowisko materiału.
Przykro mi,Jeśli umieszczacie panie zdjęcia to proszę, żeby dziecko było mało ubrane i nie przytłoczone jakąś zabawką spod której nic nie widać
Pozdrawiam :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Tak, wiem. To zdjęcie nie odzwierciedla nic. Tylko trochę trudno to uchwycić :D Postaram się zrobić inne i wtedy pokażę o co mi chodzi. Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedź! W każdym bądź razie od dzisiaj maluch zaczął płakać jak się tak wygina. Nie wiem czu go to boli czy się denerwuje,że nie umie się przekręcić. Byliśmy u neurologa jak miał 2 miesiące i stwierdził,że wszystko z nim dobrze. Byliśmy na wizycie sprawdzić napięcie mięśniowe. Czy to możliwe żeby wtedy miał napięcie w normie, a teraz się zwiększyło. Wojtek konczy 4 miesiace. Poza tym niepokojącym wyginaniem wydaje mi się,że wszysko OK. Uśmiecha się,"rozmawia", odwraca głowę w stronę dźwięku, kreci głową w obie strony. Często ma zaciśnięte paluszki stóp,ale nie zawsze i mam nadzieje,że z wiekiem minie. Później wkleje zdjęcia. Pozdarwiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

agugusia wyginanie Twojego maluszka w porównaniu do mojego to pikuś. Tak sobie lubił spać kiedyś:
Obrazek

Na Twoim zdjęciu widzę, że maluszek ma pupę na podłożu i wyciąga rączki w bok, tułów za rączkami, główka ciężka więc zostaje. Jak na moje oko to wszystko ok ;) Mój też tak robił na początku swojej kariery turlacza.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Xezbeth Twój Synek wygląda na tym zdjęciu przesłodko. Już mam fotki, zrobiłam jak tylko się obudził bo mnie to męczy :roll: Obrazek[/img]
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dodałam jeszcze dwie fotki na brzuchu. Też jakoś dziwnie układa nogi i tak się chwieje na boki. Nogi daje tak do góry.
Pozdrawiam!
PS: Przepraszam,nie wiem jak zrobić miniaturki żeby były koło siebie. Jakoś chaotycznie wyszło :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zwyczajnie próbuje przekręcić się na brzuszek. Podpiera się z tyłu nóżką, żeby pchnąć pupę. Pewnie zaraz zacznie przewalać tę nóżkę do przodu (o ile już tego nie robi ;) ). A co Ci się nie podoba w jego leżeniu na brzuchu?
Na moje oko jest ok ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jak dla mnie to na zdjęciach wszystko w normie, moje dziecko też tak robiło, albo robi ;) No właśnie, próbuje sie przekręcać, a moje na brzuszku też miało te nogi uniesione i kolebało się na brzucholu :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mój maluch w wieku 3,5 mies. tak się zaaferował próbami przewrotu na brzuch, że wyginał się w C nawet podczas karmienia piersią :shock:
wyglądał identycznie, jak synek Xezbeth aż pewnego dnia wreszcie oderwał głowę od podłoża i fiknął na brzuch :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję! :cmo:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Xezbeth mój synek spi identycznie :) Główke mocno wygina do tyłu.

Mój mały też za bardzo nie obraca się z brzuszka na plecki i odwrotnie, czasami ale rzadko i nie wiem czy to nie przypadek, też się martwię :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to ja mam pytanko czy to normalne ze mała podczas karmienia(karmie butelka) wygina strasznie glowe do tylu???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Mój się nie obracał długo na brzuszek... chodziliśmy na rehabilitację 1 raz w tygodniu ale miałam masę ćwiczen do wykonywania w domu.. i ćwiczyłam codziennie choćby kilka minut...

No, ale do tej pory nie umie się przekręcic z brzuszka na plecy...ale w niczym mu to nie przeszkadza... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moja tez sporadycznie przewraca sie z brzucha na plecy, natomiast z plecow na brzuch bardzo zcesto, teraz siedz wiec juz lezec nie chce

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]