Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 2:27 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość

Cześć
Mamy synka, który uzyskał 7pkt i rozpoznano u niego osłabione napięcie mięśniowe, ale mi się wydaje że w nogach ma zbyt duże napięcie, bo jak wyprostuje gwałtownie nogi w wózku dziecięcym to aż nim zarusza. Natomiast co do obniżonego napięcia mięśniowego to się z nimi zgadzam ponieważ maluch pomimo 8 miesiąca ciągle leży i jeszcze nie siedzi. Chodzimy do różnych lekarzy i tylko go badają. Chodzimy również na rehabilitacje ruchowa, dziecko zaczyna trochę się rozwijać (obraca głowę na lew i na prawo, bawi się zabawką, uśmiecha się, gaworzy, próbuje się obracać) , ale może zna ktoś jakiś zestaw ćwiczeń, które można samemu robić w domu, bo narazi to tylko ćwiczy 3 razy w tygodniu po 1 godzinie, a to wydaje mi się trochę za mało, a w domu nie wiem co z nim robić, trochę ich naśladujemy ale to jest według mnie zbyt mało

Bardzo Was proszę o opis jakiś ćwiczeń co robić żeby mu pomoc.

Oprócz tego myślę ze trochę słabo słyszy, ale mieszkamy w miejscu gdzie jest duży hałas i może jest przyzwyczajony do hałasu, bo wyczytałem na internecie ze jeśli dziecko nie słyszy to nie gaworzy i nie wydaje dźwięków. Na dźwięki reaguje, ale czasami bardzo rzadko. W szpitalu był badany przy porodzie i powiedzieli ze słuch ma dobry, ale przecież oni tylko sprawdzają ucho od zewnątrz a może być cos nie tak w środku np: zapchane czy cos takiego

Dzięki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam Sojkis!!

Nie jestem specem w cwiczeniach majacych zwiekszyc napiecie miesni twego dziecka, ale moge udzielic ci troche informacji na temat zaburzen sluchu.

Moga pojawic sie opoznienia mowy, zaburzenia artykulacyjne, barwa dzwieku zaburzona, zbyt wolne tempo mowienia, trudnosci rozumienia mowy. Jak najwczesniejsza rehabilitacja mowy moze czesciowo lub calkowicie eliminowac wyzej wymienione zaburzenia. To wszystko zalezy od osobowosci dziecka, kiedy wystapila u niego wada sluchu, lokalizacji uszkodzenia sluchu, stopnia uszkodzenia sluchu, angazowanie rodzicow. Trzeba pamietac, ze specjalista od zaburzen mowy i sluchu nie rozwiaze problemow! On tylko moze ci doradzic, jaka forme i metode mozesz stosowac. To wszystko od ciebie zalezy. Mozna wybrac inna forme komunikowania sie np. jezyk migowy, fonogesty, odczytywanie mowy z ust i wiele innych.

To prawda, ze malo dziecko z wada sluchu nie gaworzy, ale gluzy tak samo jak dziecko slyszace!! Gaworzenie to nie to samo co gluzenie! A to, ze dziecko nie wydaje dzwiekow to nieprawda! Pamietaj, ze jezeli dziecko nie slyszy, to wcale nie znaczy, ze nie bedzie mowilo!!

Uszkodzenie sluchu moze byc odbiorcze, przewodzeniowe i mieszane.
Jezeli ucho zewnetrzne lub srodkowe jest uszkodzone to wtedy jest utrudnione przewodzenie dzwiekow. Fale dzwiekowe nie docieraja swobodnie do receptorow sluchowych w slimaku. W ten sposob powstaje niedosluch przewodzeniowy. Powstaje w wyniku zatkania zewn. przewodu sluchowego, uszkodzenia blony bebenkowej, uszkodzenia kosteczek sluchowych, zalegania substancji plynnych w trabce sluchowej i w uchu srodkowym, obrzeku w trabce sluchowej.
Osoba z niedosluchem przewodzeniowym dobrze rozumie mowe przez telefon, poprawa rozumienia mowy nastepuje po wzmocnieniu dzwieku, np. tv, radia, zachowana kontrola wlasnego glosu.

Jesli uszkodzone jest ucho wewnetrzne, nerw sluchowy lub osrodki sluchowe w centralnym ukladzie nerwowym utrudnione jest wtedy odbieranie dzwiekow. Sygnaly dzwiekowe docieraja do receptorow sluchowych, ale nie wywoluja reakcji. SLimak, nerw sluchowy i mozg nie wykonuja czynnosci sluchowych prawidlowo. W ten sposob powstaje niedosluch odbiorczy, inaczej zmyslowo-nerwowa. Cechy uszkodzenia sluchu to: zle rozumienie mowy przy stosunkowo dobvrym slyszeniu tonow prostych, pogorszenie slyszenia mowy w halasie, lepsze slyszenie dzwiekow niskich niz wysokich, rozne odczuwanie wysokosci tego samego dzwieku w obu uszach, trudnosci i niemoznosc kontrolowania wlasnego glosu.

Uszkodzenie sluchu dzielimy na:
1. Lekki 20-40 dB(niemoznosc slyszenia szumu lisci, brzeczenia owadow, cichego szeptu, czesto te osoby nie korzystaja z aparatu wzmacniajacych sluch, ich mowa jest czesto prawidlowa)
2. Umiarkowany 40-70dB (trudnosci w slyszeniu cichej mowy, rozumienie mowy w warunkach korzystnych, korzystaja z aparatu i wystepuja u ich wady wymowy)
3.Znaczny 70-90dB (uniemozliwia pelna identyfikacje wszystkich dzwiekow mowy, wzrok i odczytywanie mowy, duza role odgrywaja aparaty sluchowe)
4. Gleboki powyzej 90dB (bez pelnej identyfikacji slyszenia dzwiekow mowy, odczytywanie mowy rola dominujaca)

Nie piszesz, ile teraz twoj synek ma lat? Czy bylas na badaniach kontrolnych? Radzilabym, zebys zbadala u laryngologa, foniatrii, a takze nalezy skontaktowac sie z surdopedagogiem i logopedia, udzieli ci rade i pomoc w dalsza rehabilitacje dziecka. To bardzo wazne, nie mozna tego zbagatelizowac. Wada sluchu to nie co samo co wada wzroku. Zaniedbanie mowy moze spowodowac u dziecka zaburzenie rozwoju spolecznego i emocjonalnego.

Niektore dzieci nieslyszace w pelni opanuja mowe dzwiekowa, a u innych przychodzi to z ogromna trudnoscia, dlatego nie nalezy naciskac dziecku na sile. Najwazniejsze jest to, zeby akceptowac dziecko takim jakim ono jest i umozliwic im pelne funkcjonowanie w społeczeństwie. Wazne, jest to, zeby nie zalamywac sie i nie popadac w frustracje, bo dziecko to odczuwa i niezbyt dobrze to wplynie na jego psychike.

Okrutnie sie rozpisalam, mam wiele jeszcze do napisania, ale mysle, ze na dzisiaj wystarczy. W razie watpliwosci pytaj!!

Ostatnio zmieniony ndz paź 08, 2006 11:07 am przez CatherineAnn, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć
Dzięki za pomoc, mój syn ma 9 miesięcy, dzisiaj jak przyszedłem z pracy syn spał, było bardzo cicho, klasnąłem na dłoniach to się obudził, czyli coś słyszy, wydaje mi się, że niekiedy reaguje na grzechotkę tylko bardzo rzadko, jak coś się do niego mówi to się uśmiecha, ale wydaje mi się ze jest coś nie tak, bo powinien się obracać do dźwięku.
dzięki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam!!
Synek nie zawsze reaguje na dzwieki to sygnal, ze nalezy go zbadac.
Musisz koniecznie wybrac sie z synkiem na badanie sluchu, wtedy moze dowiesz sie dokladnie co jest przyczyna zaburzenia sluchu i dlaczego synek nie zawsze reaguje na otaczajace dzwieki. Jezeli nie gaworzy i jego rozwoj mowy jest opozniony to prosze nie bagatelizowac tego!!

Badania psychologiczne wykazaly, ze kazde dziecko nawet slyszace posiada psychiczna zdolnosc odczytywania mowy z ust (ta zdolnosc maleje wraz z wiekiem), dlatego bardzo prawdopodobnie twoj synek reaguje usmiechem, jak do niego mowisz :)

Ja stracilam sluch w 1,5 roku zycia wskutek zapalenia opon mozgowo - rdzeniowych, zaczelam byc systematycznie rehabilitowana od 2 roku zycia. Musiałam nadrobic duze zaleglosci, bo moj poziom umyslowy nie dorownal rowiesnikow. Im wczesniej tym lepiej. Oczywiscie korzystam od 2 roku zycia aparat wzmacniajacy sluch, ale pamietaj, ze aparat nigdy nie rozwiazuje wade sluchu! Prosze nie czekac, bo ten problem nie rozwiaze sie sam !!

Pozdrawiam serdecznie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

cześć
Dzisiaj jak wstałem do pracy żona powiedziała mi, że jak dałem zabawkę grającą do łóżeczka, to syn zaczął opowiadać po swojemu, czyli coś musi słyszeć. Myślę tak ponieważ, gdy nie było tej zabawki to syn tak się nie zachowywał. Mam pytanko do jakiego lekarza się udać w pierwszej kolejności, bo wcześniej Pani wymieniła kilku do których warto się udać z dzieckiem. Chciałbym jeszcze dodać, że syn ma stwierdzone opóźnienie umysłowo – ruchowe, ale jest rehabilitowany i widać znaczną poprawę w jego zachowaniu. Wczoraj wieczorem nawet 2 razy się obrócił z pozycji leząc na plecach do pozycji leząc na brzuchu. Oczywiście wcześniej kilka razu mu to pokazywałem jak się to robi obracając go powoli z jednej pozycji na drugą. Chciałbym jeszcze dodać, że syn rozpoczął swój rozwój trochę później niż inne dzieci, ale ciągle na razie się rozwija z czego bardzo się cieszę. Może z tego wynika, że syn nie reaguje na dźwięki tak jak powinien.

Dzięki z pomoc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam!

Piszesz, ze syn "opowiadal po swojemu", nie wiem, czy masz na mysli gluzenie? Prosze zwrocic uwage na to, czy gaworzy czy gluzy? Jak wspomnialam wczesniej gaworzenie to nie to samo co gluzenie. Roznica polega na tym, ze gluzenie to wydawanie przypadkowych dzwiekow nie majacych nic wspolnego z nasladownictwem, natomiast gaworzenie to nasladowanie dzwiekow z otoczenia, to wyzszy etap rozwoju mowy. Takze wiec, czy syn gaworzyl, czy tylko gluzyl? Normalnie dziecko przechodzi na etap gaworzenia juz okolo 6 miesiaca zycia.

Proponowalabym, zebys najpierw wybral sie do laryngologa, zeby zbadal stan ucha dziecka. Ale nic sie nie stanie, gdybys wybral sie najpierw do lekarza dzieciecego i moze on ci doradzi do jakiego lekarza najpierw sie udac. Być może jest inna przyczyna niz wada sluchu. Ale ciesze sie, ze mimo tego opoznienia syn rozwija sie, to bardzo wazne! Wiem, ze to dla rodzicow bardzo trudne zadanie, moja mama calkowicie się poświęciła opiece nade mną. Mam resztki sluchu, bez aparatu absolutnie nic nie slysze, zero reakcji nawet na dzwieki o silnym nateżeniu.

A tak przy okazji jak twoj syn ma na imie? :)

Sluze dalsza pomoca :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Cześć

dzięki za pomoc, zajedziemy do lekarza i zobaczym co on powie. Jeśli chodzi o rodzaj mowy to według mnie jest to gaworzenie ale narazie nie jest to jeszcze mowa.

dzięki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jak bys mogl to napisz tu, co lekarz powiedzial, o ile nie sprawi ci to klopotu.

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

cześć
Jak coś konkretnego powie to napisze, a jeśli będzie opowiadał tak sobie to myślę, że szkoda zaśmiecać forum

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Forum został utworzony własnie po co, by wylać tu nawet najbardziej blahe wypowiedzi. Owszem nic na sile, masz wolna wole :)

Moc serdecznych pozdrowien

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

JA w sprwie rozwoju ruchowego. JEstem studentką fizjoterapii. Więc twoje dziecko powinno być ćwiczone codziennie, najlepiej metoda Vojty tub Bobath. W poradni rehabilitacyjnej powinni ci pokazać jak masz w domu z dzieckiem ćwiczyć, jak masz go nosić, jak układać. Radzę skozystać z porad kilku rehabilitantów i poszukać dobego specjalisty od rehabilitacji dzieci dobrze by było by był przeszkolony w powyższych metodach. pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam wszystie mamusie.U mojej Oliwi stwierdzono obniżone napięcie męsniowe.Była wiotka,rączki jej leciały bezwładnie,na brzuszku nie podnosila glówki do drugiego mc.Zalecono nam rehabilitację metodą Vojty.Teraz podnosi glówkę i to jak ale zaczeła sie wyginać w literę C i ma zacisniete piąstki,stwierdzono też asymetrię.Czy ktoś wie czy tak zawsze wygląda lecznie?Czy ONM mogło się przekształcić w WNM? Proszę o odpowiedzi bo już sama nie wiem co o tym myśleć! :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ONM może przekształcić się w WNM. leczenie nie zawsze tak wygląda. Cwiczyć dalej met. Vojty przez przeszkolonego terapeutę i niech Was nauszą jak macie ćwiczyć z nią w domu. POzdrawiam i powodzenia i głowa do góry będzie dobrze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wlasnie na innym forum dostalam rade ze metoda NDT jest lepsza,bo zostawia mniej skutkow ubocznych po sobie.ANIELA a co myslisz o tym ze Oliwia ma 3,5 mc i nie wyciaga raczek po zabawki :cry: ma takie raczki napiete jakis przykurcz!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]