Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:23 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość

Moja córcia strasznie rwie się do siadania, na spacerach nie chce leżeć w wózku. Pojutrze skończy 4 m-c. Na siłe jej nie sadzam , za duzo tez nie pozwalam jej samej siadać. Główkę tzryma pieknie. Zastanawiam się czy w wózku jej nie układać w pozycji półsiedzącej. Jak to jest z wszymi maluszkami? Kiedy zaczęły siadać itp?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziecko siedzi stabilnie około 6 7 miesiąca, samo siada jak ma około 8-9 :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja sama zaczela siadac majac 6 miesiecy a siedziala majac 5 miesiecy a w spacerowce majac 4 miesiace. (pisze o skonczonych miesiacach)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja Milka siedzi sama od 6miesiąca, a samodzielnie siada od niedawna, praktycznie w dniu swoich 9mies.zaczęła sama siadać :lol:
Ale wcześnie bardzo pilnie ćwiczyła :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czyli w spacerówce by mogła być w pozycji półsiedzącej, jeśli plecki ma podparte? jak mam ją na kolanach to w tej samej pozycji lub nawet bardziej siedzącej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czrnula jako przyszły fizjoterapeuta odradzam CI sadzanie dziecka które ma 3 miesiące w pozycji półleżącej w spacerówce też jeszcze poczekaj moja mała ma prawie 5 miesięcy i jeszcze leży na płasko w wózku... ma jeszcze czas na siadanie :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

magdulka, a jak trzymasz dziecko na rękach? przecież nie w pozycji leżącej? kurcze, chcę dobrze, ale nie chcę zrobić krzywdy dziecku. Ale z drugiej strony z tego powodu nie da się z nią wychodzić na dwór. Przeciez nie bede jej nosić do ukończenia 5 m-ca.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

więc ja robiłam jak już nie chciał tymek leżeć to wtedy trioszkę do góry spacerówke podnosiłam , a jak na leżąco była to dawalam zabawki wiszące tak żeby mógł dotykać i się nimi bawić zawsze chwile poleżał , no i jak to możliwe wychodzic w godzinach spania dzidziusia wtedy nie ma tak dużego problemu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Czarnula nosi się dzieci w pozycjach "fasolkowych" i niekoniecznie leżących. Można pionowo i pod ukosem.
A dlaczego nie jeździcie w gondolce??
Nie będzie Cię korciło podnoszenie małej.
A jak kilka razy zobaczy, że jej nie podnosisz to przestanie się domagać.
Można powiesić ciekawe zabawki.
Na dwór też możesz wychodzić wtedy kiedy mała śpi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czesc Dziewczyny!!! Mó Wojtuś skończył 3 miesiące i tez rwie się już do siadania. na brzuszku potrafi przeleżeć 15 minut i to z wysoko podniesioną główką :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Spacerówke rozlożyłam tydzień temu, w gondolce mała się drże jakby ją ze skóry obdzierali. A próbę w lekko podniesionej spacerowce zrobiłam tylko dziś i to chwilę w domu. Mała była zachwycona. Zabawki nie pomagają. A ze snem to u niej jest różnie, wczoraj pospała na spacerze dziś nie, większość musiałam ją nieść.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czarnula mój Mati dokładnie tak samo sie zachowuje!!Ja go przeniosłam do spacerówki jak miał niecałe 5 miesięcy!!Ale do pozycji półsiedzącej od jakiś 2-3 tygodni podnosze!Tylko czasem jak sie tego domaga!!W takiej pozycji dzieci przecież w fotelikach samochodowych siedzą to chyba jak chwile w wózku posiedzi to nic sie nie stanie!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Żaneta26 ale między twoim maleństwem a maleństwem Czarnuli jest grubo ponad miesiąc różnicy jak nie więcej :roll:
No i spacerówka w pozycji półleżącej,a fotelik to dwie różne rzeczy fotelik jest wyprofilowany do kręgosłupa a wózek nie

Czarnula a nie masz możliwości przymocowania fotelika dziecięcego do wózka to też nie jest idealne rozwiązanie, ale dziecko może w nim przebywać do 2 godzin dziennie, a i tak często dzieci całe dnie spędzają w leżaczkach wiesz co mam dziś zaliczenie z anatomii spytam mojego wykładowcę i dam Ci znać wieczorkiem, czy podnoszenie w tym wieku niemowlaka można już próbować czy nie
:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

przecez sa lezaczki ktore maja taka pozycje jaka da sie zrobic w spacerowce- pollezaca albo mozna podusie podlozyc dziecku. 3 meisiace to troche za wczesnie chyba na taka pozycje ale jak skonczy 4 miesiace to mozna tak na 20 minut sprobowac i co jakis czas wydluzac- i tak dziecko za dlugo aktywne w tym wieku na spacerze nie jest :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Właśnie jestem świeżo po wizycie u neurologa. Pytałam o siadania bo Ksenia też się do tego rwie. Neurolog stwierdziła też że pięknie trzyma główkę przy podnoszeniu do siadania i ma bardzo silne mięśnie przy kręgosłupie i szyjne. Mimo to powiedziała żeby nie sadzać jej do pół roku. Mięśnie są silne, ale u takiego dzieciaczka kręgosłup jest jeszcze nieprzygotowany i to duże obciążenie. Powiedziała że rodzice nieświadomie robią swoim dzieciom krzywdę sadzając za wcześnie. Kurcze a tak mnie korci żeby ją już posadzić

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mój mały siedzi już sam od 7 miesiąca tez sie bardzo rwał więc mu nie zabraniałam, miał 5 miesięcy jak juz raczkował, dzisiaj ma 11 miesiecy i już biega sam po podwórku, kazde dziecko rozwija się inaczej szymek odziedziczył to po mnie hihi :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Karolcia czyli dziewczynka której pilnuję zaczęła chodzić jak skończyła 8 m-cy a dokładnie poszła w pierwszym dniu 9 m-ca życia.Bardzo szybko.Każde dziecko rozwija się indywidualnie.Przecież to nie żadne zawody na czas który maluch szybciej zaczął siadać,itd.Karolka szybko zaczęła chodzić ale za to nie ma zębów (ma 5 ząbków) i jest zupełnie łysa.A ma już prawie 16 m-cy.

Czekamy na Ciebie okruszku

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ale ja nie chcę małej sadzać na siłę, tylko lekko podnieść plecki z podparciem, a to przecież różnica. Nie musi sama podtrzymywać główki, ani plecków. Kinga jutro zaczyna 5 m-c. Niestety nie mam możliwości podpiąć fotelika do wózka, a szkoda. Teraz żałuję, że nie kupiłam wózka chicco, bo fotelik mam. Bo samego stelażu to chyba nie dostanę.

Pytałam na pewnej stronie internetowej pediatry o to i napisała, że mozna małą podnieśc, ale zrobić wałek z koca pod nóżki, aby były zgięte.

Po prostu juz nie wiem coo robić, aby spędzać czas z małą na dworze. Przecież nie mogę jej trzymać w domu .

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czarula najlepiej bedzie jak zrobisz jak uwazasz. w koncu kazda matka ma intuicje. jesli widzisz ze ladnie sie trzyma w takiej pozycji pollezacej- tzn nie leci na boki non stop i to jej sprawia frajde- widzi wiecej swiata- to dlaczego zabraniac- ja chyba w tym wieku juz zaczynalam dawac poduszke albo podnosic bo ona od urodzenia jezdzi w spacerowce- taki mamy wozek gracco podwojny- ale tam z tylu to miala na plasko jak byla malutka- teraz to jzu normalnie siedzi w wozku. no i zaczela raczkowac jakos jak miala 6.5 miesiaca.
a moja Oli zaczela chodzic gdy miala 9 miesiecy a widze po Nelci ze ta juz tez neilugo zacznie bo juz sama sie podciaga przy meblach i staje- i co mam ja przywiazac do podlogi? przeciez wystarczy ze wyjde z pokoju a ta juz u siebie w lozeczku stoi i sie cieszy jak nigdy :d

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Czarnula decyzja należy do ciebie.
Pamiętaj tylko, że lekko czy mocniej podnosząc oparcie nacisk idzie na lędzwiową część kręgosłupa. Lżej lub mocniej, ale zawsze.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]