Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:13 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Malenstwo mojego brata i bratowje ma niecale 8 tygodni i przy noszeniu na rekach wygina sie do tylu i odchyla glowke. Gdy lezy wszystko jest OK, glowke przewaznie uklada na prawa strone (i w szpitalu i teraz w kolysce po prawej stronie ma okno i sloneczko) ale jezeli ktos stoi z lewej i 'rozmawia' z nia to na pare chwil przewraca glowke na druga strone bez problemu. To sa jedyne jej zachowania ktore mnie martwia i wiem ze mame dziecka tez. Chcialabym cos na temat tego wyginania wiedziec zanim z nia porozmawiam bo nie chce zeby spanikowala.
Dziekuje z gory.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Takie wyginanie i prężenie może być objawem, ale nie musi różnych chorób, podobnie obracanie główki w jedną stronę, ale z twojego postu wynika, ze dziecko patrzy w obu kierunkach. Za mało opisanie to prężenie, czy wtedy maluch płacze, czy ogólnie dobrze sie rozwija, ma odpowiednią wagę itp....
Najlepiej skonsultować się z pediatrą a potem z neurologiem dziecięcym i powiedzieć o swoich obserwacjach, bo kto jak nie Mama zauważy niepokojące objawy??
Wg mnie nie jest to nic niepokojącego, ale opis jest zbyt skromny, a poza tym najlepiej skonsultować to z lekarzem, bo jeśli faktycznie to jakiś problem, to im wcześniej zaczna ćwiczenia tym lepiej.
Napisz jak będziecie wiedzieć czy wszystko w porządku. Powodzenia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Thx

Oprocz wyginania wszystko jest w porzadku, nie placze czesto, rozwija sie tak jak nalezy. Lekarze uznali ze dostala za wczesnie zoltaczki (w pierwszej dobie) wiec pobierali plyn mozgowo-rdzeniowy i tez mowili ze wszystko bylo w porzadku. Ahhh, to poprostu przeyjechaly ciotki-babcie na grilla i mowily ze one sie jeszcze z tym nie spotkaly, no i wierzac w ich madrosc zyciowa :wink: i ja z mamuska mojej bratanicy zaczelysmy sie chyba za bardzo martwic.
Dziekuje za odpowiedz! Dziewczyny na pewno przejda sie do lekarza :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Mam nadzieję, że tak :), wiadomo wszystkie Babcie i Ciocie szukają dziury w całym ;) ale nie chcą źle, choć wydaje mi sie, że nie zawsze pamiętają jak to było z wlasnymi....
Napisz jak będziecie po wizycie.
pa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Moja córcia te się wyginała...i układała na jednąstronę bardziej...
Neurolog stwierdził napięcie mięśniowe...teraz jest rehabilitowana póki nie zacznie chodzić...Wszystko powoli wraca do normy...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To mam nadzieje ze corcia szybko wroci do zdrowia! U mojej bratanicy lekarz stwierdzil, ze niektore dzieci tak maja i nie ma sie czym martwic w jej przypadku. Dzisiaj ma juz 7 miesiecy i rozwija sie jak nalezy, uff :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

pocztyaj sobie w necie o czymś takim jak ODRUCH MORO

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

No u nas bylo to samo alan wyginal sie trzymal glowke tylko na prawej stronie skierowano nas na rehabilitacje takie niebolesne cwiczenia...szkrab chodzil odkad skonczyl 3 msc ...teraz juz je skonczyli alanek wczesniej (jak twierdzi pani doktor) niz niektore dzieci zaczal chodzic (11 msc) i wszytsko pieknie nadrobil...wiele dzieci ma teraz stwierzdane napiecie miesniowe czy tez asymetrie do osrodka do ktorego ja chodzilam z malym czekalo sie w kolejce miesiac na samo ustalenie daty poerwszej wizyty wiec mysle ze samo to moiw za siebie my mamy juz to za soba z doswiadczenia mowie ze...to nic takiego...nie ma sie czym martwic..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Malwina tez sie tak wygina ale jak leży, byłyśmy w Poradni Wczesnej Interwencji i dr stwierdziła że ma asymetrie i kazala nam cwiczyc. A wiec cwiczymy codziennie 3-4 razy po ok minucie i za tydzien mamy kontrole. Malwina jak lezala na brzuszku to przekrecala sie na jedna lewa strone a teraz juz nie. Chyba cwiczenia pomogly :)

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

do jakiego lekarza trzeba iść z maluszkiem jeśli tak wygina główkę do tyłu i układa właściwie prawie zawsze za 1 str.? do neurologa..? u nas są kolejki poustawiane na 2 m-ce do przodu :? czy może do innego..? np zwykłego pediatry..?

ObrazekObrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Pediatra da Ci tylko skierowanie właśniedo neurologa ten następnie da Ci skierowanie do specjalisty a ten do rehabilitanta jeśi zaistnieje taka potrzeba...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]