Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:31 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Witam sie i ja

Mój synek ma 19 miesięcy mówi dość sporo jak na jego wiek.
Martwi mnie natomiast to jak wymawia niektóre wyrazy.
Czy u takiego malucha możliwe jest seplenienie? czasem wydaje mi się ze on podczas wymawiana słowa pcha bardzo języczek na żabki- nie wiem czy zrozumiale napisałam. bardzo mnie to niepokoi. pozdrawiam.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ulcio cześć :) czy mogłabyś mi podać swój nr GG lub maila :?:
Będę wdzięczna :) Pozdrawiam serdecznie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

witajcie dawno nie zagladałam bo mam bardzo dużo pacjentów i czasu na forum ostatnio u mnie brak

ale postaram sie nadrobic posty :D

Dorotko nie wiem czy mogę podać meila ale chyba tak ulcio@tlen.pl

Paula jak najbardziej 18 miesieczny maluch może seplenić międzyzębowo tzn podczas mówienia wsuwa język między zęby - czy synek korzysta ze smoczka, butelki z smoczkiem ?

Mea Culpa pisałam pare postów wcześniej na czym to polega program słuchwy pani Eli Wianeckiej to płyty do kupienia wpisze google wydawcą jest wydawnictwo arson
a pani Jagoda Cieszyńska wydała książeczki kocham czytać - pracujesz w ten sposób że uczysz dziecko czytać ale sylabami nie wolno literować

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ulcio pije na noc mleko z butli i do spania ma smoka. cały dzien jest bez smoczka. pije z bidonu albo z kubeczka

trochę mnie uspokoiłaś dzięki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Paula tzn napisałam że może splenić ale to źle jak sepleni !!! dziecko nie może wsuwać podczas mówienia języka między zęby spytałam o smoczek i butelke ze smoczkiem bo to ona najczęściej jest tego przyczyną do 24 miesiąca życia dziecka trzeba się z nią rozstać im szybciej tym lepiej

dawaj synkowi pić z kubeczka albo przez słomkę i dawaj jak najwięcej rzeczy do gryzienia typu piętka od chleba czy marchewka
bawcie się w oblizywanie buzi wysmarowanej nutella chodzi o to by język unosił się do góry
a jak synek mówi ? zobacz głoski L najbardziej mnie intersują i przy jakich głoskach wysywa język między zęby czy to przy s,z,c,dz jest (może je wymawiać jako ś, ź, ć, dź) i głoski t i d

jeśli odstawisz smoczek i butelkę a seplenienie międzyzębowe będzie się nadal utrzymywać to niestety musicie iść do logopedy bo przez internet wam nie pomoge

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ulcio pisze:
Paula tzn napisałam że może splenić ale to źle jak sepleni !!! dziecko nie może wsuwać podczas mówienia języka między zęby spytałam o smoczek i butelke ze smoczkiem bo to ona najczęściej jest tego przyczyną do 24 miesiąca życia dziecka trzeba się z nią rozstać im szybciej tym lepiej

dawaj synkowi pić z kubeczka albo przez słomkę i dawaj jak najwięcej rzeczy do gryzienia typu piętka od chleba czy marchewka
bawcie się w oblizywanie buzi wysmarowanej nutella chodzi o to by język unosił się do góry
a jak synek mówi ? zobacz głoski L najbardziej mnie intersują i przy jakich głoskach wysywa język między zęby czy to przy s,z,c,dz jest (może je wymawiać jako ś, ź, ć, dź) i głoski t i d

jeśli odstawisz smoczek i butelkę a seplenienie międzyzębowe będzie się nadal utrzymywać to niestety musicie iść do logopedy bo przez internet wam nie pomoge

dam ci przykład na dwóch wyrazach kiedy sepleni

kiedy mówi picie wychodzi mu pisie
kiedy mówi pasek wychodzi mu pasie
L wymawia w wyrazie np lala i nie ma z nim problemu.

ale faktycznie poszukam specjalisty bo teraz dopiero się zmartwiłam.

wiesz to jest tak ze moi rodzice z którymi mieszkam uważają ze pięknie mówi mi serducho podpowiada ze coś jest nie tak.

Ze smoczkiem to jest tak ze zasypia z nim a ja po godzinie dwoch mu go zabieram. a mleko nie wypije jeli nie bedzie w butelce pije go przez sen bo nie chce go pic gdy nie spi. a nie chcialabym rezygnowac w jego wieku z mleka już. choć wtedy butelka w ogóle nie była by używana.
jak zacząć szukać specjalisty? jest jakis spis w internecie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Paula to ze zamiast s mowi ś np. pasiek piesiek to jest prawidłowe w tym wieku tylko czy podczas mówienia pasek piesek sanki sok smok wysuwa jezyk miedzy zeby? jesli tak to jest to zly nawyk spodowowany smokiem
sprobuj po malu eliminowac smoczek bo seplenienie bedzie sie utrzymywac
wiem ze maluchy potrzebuja mleka ale picie mleka przez sen nie jest dobry rozwiazaniem bo po pierwsze dziecko nabawi sie prochnicy wady zgryzu i wady wymowy ktorej poczatki juz sa

jesli chodzi o spis logopedow to mysle ze najlepiej bedzie wpisac w google logopeda i nazwe swojej miejscowosci powinans w ten sposob kogos znaleźć

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ulcio pisze:
Paula to ze zamiast s mowi ś np. pasiek piesiek to jest prawidłowe w tym wieku tylko czy podczas mówienia pasek piesek sanki sok smok wysuwa jezyk miedzy zeby? jesli tak to jest to zly nawyk spodowowany smokiem
sprobuj po malu eliminowac smoczek bo seplenienie bedzie sie utrzymywac
wiem ze maluchy potrzebuja mleka ale picie mleka przez sen nie jest dobry rozwiazaniem bo po pierwsze dziecko nabawi sie prochnicy wady zgryzu i wady wymowy ktorej poczatki juz sa

jesli chodzi o spis logopedow to mysle ze najlepiej bedzie wpisac w google logopeda i nazwe swojej miejscowosci powinans w ten sposob kogos znaleźć

w niektórych wyrazach widac mu ten jezyczek -on wymawiając jeszcze dane wyrazy choćby piesiek bardzo akcentuje to miejsce gdzie powinno byc S

wiem z ta próchnica to tez był minus. ale poszukam czegoś zamiast butelki by pił mleko z tego. chciałabym by do dwóch lat jednak pił mleko

dzieki za rady bardzo!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ulcio dziękuje bardzo, odezwę się w wolnej chwili ok :?: Teraz mam przeprowadzkę więc nie bardzo mam czas przy kompie siedzieć :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ulcio mam nadzieje , że jeszcze tu zaglądasz, bo mam pytanie :)

Mój starszy synek ma 3 lata i 8 miesięcy i zaczynam się już poważnie martwić jego wymową.Mówi dużo i pełnymi zdaniami, ząbki ma wszystkie prościutkie i nie zauważyłam wady zgryzu,ale niepokoi mnie to , że nadal są problemy w wymawianiu niektórych spółgłosek.Przede wszystkim R,L,W ,CZ,SZ,Ż .Wydaje mi się, że wciąż sepleni...
Podam może proste przykłady:

rowerek-jowejek
lalka-jajka
klamka-kłamka
trawa-tłaja
Szumi- siumi
cześć-ceść
żaba-zaba

Wiem , że przez internet niewiele można doradzić, ale zależy mi na poznaniu jakiś ćwiczeń , które pomógłby mi z nim popracować.
Niestety mieszkam narazie w Irlandii i tu ciężko o dobrego logopedę -zresztą i tak wszystko odbywałoby sie w języku angielskim , który Mikołaj zaczął dopiero sobie przyswajać.
Byłabym wdzięczna za jakieś rady i przede wszystkim informacje dotyczące tego kiedy można już mówić o wadzie wymowy u dziecka?
Dzięki serdeczne! :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Iwek

zostaw w spokoju głoski R, SZ, Ż, CZ, DŻ - głoska R pojawia się około 5-6 roku życia
głoski SZ, Ż, CZ, DŻ - pojawiają się międz 4-5 rokiem życia

synek powinien jednak wymawiać głoskę L w tym celu ćwicz język by unosił się jak najczęsciej do góry liczcie ząbki niech czubkiem języka dotyka zębów przy szeroko otwartych ustach
dotykaj językiem noska oblizujcie buzie dookoła np. posmaruj mu buzie nutella i niech oblizuje wargi
możesz jeszcze przykleic do podniebienia kawałek wafelka synkowi albo opłatka i niech próbuje czubkiem jezyka go odkleic

co do głoski W to napisz mi jak jest zastępowana czy przez odpowiednik F czy może przez ch ?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam jestem mamą Kacperka który ma 2,5 latka mój problem z maluszkiem jest taki iż on wymawia tylko takie słowa jak : mama , tata , tam , tu , nie, tak, oraz nazywa przedmioty i zwierzeta :
Kot - cici
Pies - hohow
Piłka - ba
auto - brrrum
ciuchcia - tutu
nie ma taty - ma tata
gdzie tata - g tata

nie chce powtarzać wyrazów jakie mu mówimy lubi za to naśladywać rózne dzwieki . Martwie sie bo dziecki w jego wieku mowią juz zdaniami.
A kacperek jak coś chce to zazwyczaj pokazuje paluszkiem a nie nazwie tej rzeczy co go interesuje.
Złożyłam podanie do Logopedy w moim miescie czekam już pół roku na wizyte i wątpie żebym sie dostała jeszcze w tym roku ;/
Prosze o rade jakie ciwczenia wykonywac z dzieckiem i jak je zachecić do mówienia.

Jeszcze mała informacja synek duzo rozmie wykonuje polecenia o jakie go prosze umie pokazac w książce zwierzatko lub rzecz o jaką go pytam
umie tez obsługiwac laptopa i sam włancza sobie bajki.

Tylko z tym mówieniem jakoś mu sie nie spieszy :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ula wpadnij do nas czasem 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czy powinnam się martwić? Mój synek ma niecałe 15 miesięcy i nie mówi mama, tata itp. Wcześniej dużo gadał typu mamamam, dadada, tatatat, tititit, teraz mniej. Rozumie wszystko co do niego mówię, jak go poproszę to poda mi daną rzecz, ale nigdy nie powiedział do mnie mama. Wiem, ze każde dziecko inaczej się rozwija, zwłaszcza takie co mieszka w innym kraju i ma do czynienia z dwoma językami. Bajki czytam mu po polsku i po angielsku, piosenki to samo, i bajki w telewizji. Mówimy do niego po polsku, ale moi znajomi po angielsku.
Jeżeli to jeszcze nie jest problem to kiedy powinnam się martwić? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam
U nas jest podobnie, mój Maciej lada dzień skończy 16 m-cy i nie potrafi powiedzieć nic, czasami powie tata ale to sporadycznie, żadnego innego słowa nie chce powiedzieć i nie chce się nic nowego nauczyć. Pediatra dała nam skierowanie do logopedy ale nie wiem czy warto wpadać z tego powodu w panikę i biegać z nim po logopedach.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Dziewczyny

parę razy pisałam jakie stymulujące ćwiczenia robić z dziećmi, poza tym moje rady nie zastąpią nigdy wizyty u logopedy na żywo po drugie pamiętajcie, że nie ma czegoś takiego jak "ma czas na mowę"

poniżej wklejam Wam informację kiedy powinno Was coś zaniepokoić, kiedy powinniście się udać do logopedy
Niezwłocznie udaj się do logopedy gdy Twoje Dziecko:

• w wieku 6 miesięcy nie gaworzy
• po ukończeniu 1 roku życia nie wypowiada sylab oraz pojedynczych słów
• podejrzewasz, że nie rozumie wydawanych przez Ciebie poleceń
• w wieku 2 lat nie mówi prostych słów np. mama, baba, tata, dada,
• między 2 a 3 rokiem życia nie wypowiada prostych zdań
• w wieku 3 lat nie wymawia którejkolwiek z samogłosek ustnych: a, o, u, e, i, y
• w wieku 4 lat nie potrafi opowiedzieć historyjki obrazkowej, wypowiada jedynie proste słowa lub równoważniki zdań, zniekształca wyrazy,
nie wypowiada głosek: k, g, l, ś, ź, ć, dź , s, z, c, dz, gdy zamiast głoski f, w wymawia
p, b, h, zamienia g na k, oraz zamiast r wymawia j
• między 5 a 6 rokiem życia nie wypowiada następujących głosek: l, s, z, c, dz, ś, ź, ć, dź, k, g, ą, ę, oraz gdy przestawia sylaby w obrębie wyrazu, lub skraca wyrazy

oraz gdy Twoja pociecha
• nawykowo oddycha buzią
• podczas mówienia wsuwa język między przednie zęby
• gdy masz wątpliwość czy dziecko słyszy

(materiał skopiowany z mojej strony internetowej)

a więc
Demolka natychmiast korzystaj z tego skierowania i rozpocznij terapię
Ankalubsko jeśli ty z mężem jesteście Polakami to musicie mówić do dziecka po polsku nie czytaj mu bajek po ang czytaj mu bajki po polsku
ja na twoim miejscu rozpoczełabym terapie czytanie wg metody symultaniczno sekwenccyjnej prof. Cieszyńskiej i program słuchowy pani E. Wianeckiej
u Was sprawa jest trudniejsza bo nakłada sie wam drugi język dlatego tym bardziej musicie już zacząć ćwiczyć

tygryssiczka poszukaj logopedy prywatnie zanim dziecko skończy 3 lata można dużo naprawić i go nauczyć po skończonym 3 roku życia terapia postępuje trudniej i wolniej nie trać cennego czasu tak jak piszesz 2.5 letnie dziecko powinno mówić zdaniami

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzięki za radę, w poniedziałek natychmiast spróbuje małego zapisać do logopedy.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam byłam u logopedy i co i jednym słowem liczylam na coś więcej a tu Pani logopeda powiedziała mi zeby duzo z dzieckiem rozmawiać i żeby patrzało sie na usta kiedy sie do niego mówi i tyle

Nie zapisała nas na cwieczenia lub tym podobne. wizyta odbyła sie w lutym kazała przyjsc z dzieckiem we wrzesniu na kontrole.

W czerwcu synek skonczy 3 lata fakt zaczoł mówić o wiele więcej słów choćby takicha jak :
- udało się
- gdzie jest
- mama choć
- zgubiło sie
- auto czasem woli powiedziec brumm
- pies

ale niektóre z tych wyrazów wypowiada niewyraznie choc ja mowie wyraznie i powoli do niego
Ma rownież problemy z wypowiedzeniem literki K a tym bardziej swojego imienia Kacper a na kota mówi Tot
Przydałaby sie jakies zajecia ze specjalistą ale w moim miescie jak widac nie mozna na takie coś liczyc :(
Mam pytanko do was moze ma cie jakies zestawy cwiczen lub książki skorzystam z kazdej pomocy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tygryssiczka rozmawiaj z dzieckiem normalnie to wtedy nie bedzie mowilo

Cytuj:
Kot - cici
Pies - hohow
Piłka - ba
auto - brrrum
ciuchcia - tutu
nie ma taty - ma tata
gdzie tata - g tata

to rodzice stosuja takie zamienniki i w taki sposob ucza dzieci mowic... :)

rozmawiaj jak z doroslym...duzo opowiadaj i nazywaj rzeczy...nie oczekuj powtarzania i nie zmuszaj do tego... dzieciaczek sam zacznie mowic :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Tygryssiczka

przykro mi że trafiłaś na takiego logopedą samo mówienie wyraźnie i dużo nie wystarczy choć jest podstawą terapii

wielokrotnie pisałam co uczyć dziecko poszukaj w postach

poza tym czy logopeda badał aparat artykulacyjny synka ? jak sprawny jest język, jak synek oddycha ?
czy synek ma wybraną rękę ? jest lewo czy praworęczny ?

ciężko mi pomóc bez widzenia malucha ale napewno polecam ci pracę z

i ćwiczeia z serią kocham czytać oraz płytami slucham i uczę się mówić ale najważniejsze by synek słuchał tych płyt w słuchawkach

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]