Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 2:27 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

ignisfatuus

jeśli chodzi o masowanie języka to nie ma jakiegoś specjalnego zestawu ćwiczeń po prostu musisz unosić język córeczki do góry i pod nim "tak jak być chciała posprzątać wyjąć coś z pod niego paluszkiem" przejeżdżasz pod nim

ciężko jest to opisać dlatego uważam, że powinnaś pójść z córeczką do logopedy i on powinien pokazać ci jak to zrobić, oraz ćwiczyć z małą

jeśli córeczka miała skrócone wędzidełko nie wiem w jakim stopniu to powinna najpierw spionizować język a następnie wywołać głoskę L w dalszej kolejności jeśli córeczka nie mówi szumiące i na końcu R

czy z racji skróconego wędzidełka tylko L było zaburzone czy inne głoski też ?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Super, będziemy tak sprzątać:) Czy można to robić pieluszką tetrową?

Tak, Martunia nie mówi także R. Ogólnie to trochę sepleni. Na przykład zdanie "Czy ty tez mi pomożesz?" powie: [cy ty tez mi pomozes], ale jeśli ją poproszę, to powtórzy ładnie, choć trochę przesadnie akcentując : [Czy ty też mi pomożesz], natomiast jeśli chodzi o L, to na moją prośbę powtórzy ładnie "daLeko", wyraźnie mówiąc L, powie ładnie pLomba itp.
Ale w wyrazie list, nie jest w stanie wypowiedzieć List, tylko mówi jist.
Głoski R w ogóle nie mówi.
Co o tym myślisz? Należy wykonać zabieg?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

wiesz, żeby ocenić czy trzeba podciąć wędzidełko musiałabym je zobaczyć jeśli chcesz możesz spróbować zrobić zdjęcie jak mała unosi język do góry jak ma buzie otwartą oraz język wystawiony na brodę

jeśli córeczka potrafi powtarzać po Tobie słowa z L nie powinno być problemów z wywołaniem L natomiast skrócenie może uniemożliwić dziecku prawidłową wymowę R
ale tego bez zobaczenia córeczki Ci nie powiem.

jeśli mała ma równo 4 lata to ma prawo nie wypowiadać głosek SZ, Ż, CZ, DŻ ale musi je zamieniać na prawidłowe łatwiejsze zamienniki S, Z, C, DZ prawidłowe czyli np. bez realizacji międzyzębowej

jeśli chcesz nauczyć córeczkę mówić L zacznij od powtarzania sylab
AL
OL
EL
IL
UL
YL

pamiętając że język musi powędrować do magicznego miejsca :) czyli za górne ząbki :)

jak to wyćwiczycie próbujcie powtarzać
LA
LO
LE
LU
LI
z czego sylaba LI jest najtrudniejsza :) tu zaczynacie wypowiadać przyklejając język za górne zęby

z ćwiczeń usprawniających możecie malować kropeczki czubkiem jęzka na podniebieniu, zlizywać z podniebienia nutelle, dżem, odklejać przyklejony za górne zęby opłatek
lub przytrzymywać cukiereczek, mambę albo kawałek czekolady czubkiem języka za górnymi ząbkami

jeśli masz jakieś pytania pisz śmiało
postaram się pomóc w miarę możliwości

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jesteś bardzo miła osobą, dziekuję Ci za pomoc:).
Wkleiłam zdjęcia języka Martuni z widocznym wędzidełkiem, ale jest ono widoczne na pierwszej stronie tego wątku, w pierwszych postach :oops:

Niestety nie znam się na tym, mam nadzieję, że uda Ci się je znaleźć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

nie wiedziałam, że zdjęcie jest na pierwszej stronie nie jestem wstanie przeczytać wszystkich postów bo oprócz pisania na forum odpisuje na e-maile pacjentów :)

ignisfatuus
Twoja córcia wg tego co widzę na zdjęciu bez problemu wypowie L ! jeśli potrafi trzymać język jak na zdjęciu to nawet ćwiczenia pionizacji nie są potrzebne

zrób tak poproś córeczkę żeby wypowiadała z Tobą te sylaby co Ci napisałam napisz je na klockach, nakrętkach karteczkach i powieś w różnych miejscach w domu powtarzajcie codziennie

daj mi znać jak córcia powtarza którą sylabę pamiętaj by namówić ja by unosiła język wysoko do góry za górne zęby
jeśli uda jej się wypowiedzieć wszystkie prześlę Ci słowa do powtarzania jak je opanuje to potem poćwiczycie L w wierszykach i zdaniach
a na koniec jak ją zaczniesz poprawiać to L powinno pojawić się i w mowie spontanicznej :)

jeśli udało by Ci się zrobić jeszcze zdjęcie jak córeczka wysuwa język na brodę
jakbyś mogła to zrób jeszcze zdjęcie górnych zębów jak unosisz górną wargę bo wg tego co widzę na zdjęciu to wędzidełko jest skrócone

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj,
zrobiłam zdjęcia, MArtusia chowa język jeszcze bardziej za ząbki i wtedy mówi L, tylko juz aparat tego nie uchwycił ,a umęczyłam ją trochę:)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

wg mnie wędzidełko nie wymaga podcięcia
więc zabierzcie się teraz za ćwiczenia w wypowiadaniu w zabawie sylab z L
jak je wyćwiczycie daj znać napiszę Ci następne ćwiczenia

Pozdrów córcie i powiedz, że ślicznie ćwiczyła do zdjęć :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam po długiej przerwie...troszkę nam się opóźniła sprawa z wędzidełkiem z przyczyn niezależnych ode mnie...w każdym razie postanowiłam jeszcze skonsultować syna logopedycznie. Chciałam żeby zobaczył go ktoś inny niż laryngolog, bo być może udałoby się zadziałać samaymi ćwiczeniami. Po wizycie logopeda stwierdził, że nie jest źle, bo np. Tomuś potrafi powiedzieć "la" (więc jakaś tam pionizacja już jest) i gdybyśmy przyszli za 2 lata to byśmy próbowali samych ćwiczeń. Ale na chwilę obecną jest tak mały (21miesięcy), bez złych nawyków, że warto zrobić, bo będzie nam po prostu łatwiej. Mimo braku większych trudności widać, że język "jest uwięziony" i najpewniej by seplenił, w ogóle język jest..hmm, jak to określić...rozlazły? :/ Do tego ma cofniętą żuchwę i z tym też coś tzreba będzie działać w przyszłości. Zaleciła masaż logopedyczny języka, zrobienie łyżeczki z dziurką i przykładanie jej do podniebienia, ćwiczenia z nutellą. Toszkę "uratowała" nas moja "gimnatyka buzi i języka", w ramach zabawy oczywiście. Wędzidełko już samo się naderwało, jednak nie na tyle żeby zaniechać podcięcia. Zakupiłam również klamry przedsionkowe w ramach urozmaicenia ćwiczeń. Intensywnych ćwiczeń jeszcze nie rozpoczęliśmy, bo syn jest...humorzasty i nie zawsze chce współpracować, więc boję się jak to będzie po samym zabiegu :(
Wizytę mamy w poniedziałek, postaram się umówić logopedę na max. 2 dni po zabiegu. Ale teraz mam prośbę o propozycję ćwiczeń, taką pigułkę. Napiszcie co jest najważniejsze, które ćwiczenia, jak często je robić po zabiegu...znów się czuję jak dziecko we mgle :(
Dziękuję i pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zmiana planów, logopeda na urlopie...na początku wrzesnia będzie zabieg, więc mam chwilę żeby się ogarnąć z tematem...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A jakie ćwiczenia na R?W ogóle mam wrażenie, że jej 4,5 letni język juz się przyzwyczaił do niewymawiania L:( Co będzie z R? No cóż, kłania się Donald Tusk...:/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

ignisfatuus a do logopedy chodzicie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

ignisfatuus

każdy logopeda Ci to powie jeśli córeczka nie potrafi prawidłowo wypowiadać L nie nauczy się R
taka jest kolejność najpierw prawidłowe L a następnie dopiero z tej głoski próbuje uzyskać się R
a czy mała wypowiada prawidłowo SZ Ż ?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na razie nie mamy kasy na logopedę. Martusia wypowiada L, ale osobno, gdy ją poproszę. Miałam na myśli to, że podczas "normalnego" mówienia jej język się przyzwyczaił i nie chce mu się zmieniać J na L w wyrazach.
Czy uważacie, że bezustanne ćiwczenia pomogą zmienić jej mówienie?
R w ogóle nie wymawia.
SZ i Ż podobnie jak L - na nasze życzenie, nomen omen...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

ignisfatuus wiesz co, u nas z każdą nową głoską tak było właśnie że córka potrafiła wypowiedzieć np L ale w mowie schemat stosowała. W pewnym momencie zaczęłam pytać ' co mówisz?' i ona się poprawiała. Bez nerwów i stresu oczywiście no i tak działało też że miała obiecane iż za każdą opanowaną już w mowie literkę była nagroda i to było dodatkową motywacją .
Dużo śpiewałyśmy ; ' la la la , lili ' itd
Ćwiczyłyśmy wyrazy tak ; ' LAM- PA' 'LO-DY' itd a potem próby powtarzania tego w całości.
Ćwiczenia języka standardowe plus żucie gumy orbit :wink:

Uda Wam się!
Jeśli chcesz to mogę zeskanować ćwiczenia nasze na L i podeślę mailem. Jakby co odezwij się na Pw.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja wpadłam na pomysł taki ,że znalazłam wierszyki logopedyczne z literką L i będę je czytała, a Martunia powtarzała.
To pocieszenie, że jednak ruszy moze to kiedyż do przodu, pozdrawiam:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

piszę dopiero teraz bo byłam na urlopie
Ignisfatum

logopeda za darmo jest w poradni psychologiczno-pedagogicznej, w przychodni, w szpitalu w każdym większym mieście

pomysł z wierszykami masz bardzo dobry ja bym zaczęła jeszcze powtarzać z córeczką słowa i budowała z nich zdania
możesz kupić książkę lub poszukać w internecie
Materiał wyrazowy do utrwalania poprawnej wymowy głoski L, R
tam są obrazki do kolorowania przez dziecko i zdania do powtarzania
aby córeczka wypowiadała L w mowie spontanicznej za każdym razem jak powie źle (tak samo z SZ) musisz ty powtórzyć słowa popranie i poprosić ją o powtórzenie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ulcio, dzięki:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam,
Jestem mamą 3msc Adasia. Logopeda stwierdził u niego za krótkie wędzidełko i polecił zabieg nacięcia. Jestem przerażona... :( Pewnie zdecyduję się na to, bo nie chcę żeby potem miał problemy z mową. Chcę to zrobic jak najszybciej, bo chyba tak najlepiej.. ?
Ulcio proszę podeślij mi te ćwiczenia o których pisałaś wcześniej...
katarzyna.popielarz@gmail.com
Z góry dziękuję.. :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

PeKasiek

zabiegiem się nie martw, im wcześniej się go wykona tym dziecko ma od małego możliwość prawidłowej nauki ssania, połykania, gryzienia i w dalszym etapie mówienia.

Nie gniewaj się ale nie podam Ci ćwiczeń logopedycznych nie widząc dziecka - jest to za małe dziecko by podawać ćwiczenia.

Gdzie będziesz wykonywała zabieg ? u chirurga, laryngologa u stomatologa ?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam, nasz synek ma 2 latka i 5 miesięcy. W zasadzie od urodzenia wiemy że ma krótkie wędzidełko ale powiedziano że może się ono rozciągnąć. teraz Adaś ma "trudną mowę" mówi mało i nie wymawia wielu głosek. Chirurg dziecięcy stwierdził że zabieg podcięcia wędzidełka może wykonać na znieczuleniu ogólnym gdyż wędzidełko jest grube i miejscowe nie wystarczy. Szczerze mówiąc boję się ogólnego znieczulenia czy ktoś ma podobne doświadczenia??? jak dzieci znoszą takie znieczulenie czy dla tak "niewielkiego" zabiegu warto narażać dziecko? może powinnam skonsultować się z innym lekarzem, może logopedą, laryngologiem?? Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]