Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:31 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

witaj

co mogę powiedzieć- dziecko to nie piesek, choć i piesek była nieposłuszny i na hasło nie przyniesie kapci :lol: Żartuje, ale wydaje mi się, że oczekiwania pod adresem 15 miesięcznego odkrywcy, by akurat słuchał, kiedy ma coś pilnego do roboty czasem bywają zbyt wugórowane. Jeśli spytacie dziecko gdzie jest mama? To pewnie odwróci się w jej kierunku. Z tego, co napisałaś, to Twoje dziecko mówi już dużo jak na swój wiek, a że przy okazji rozwija się dobrze ruchowo, to nie na wszystko może mieć czas i ochotę.

widzę to po swojej córce- umie sporo rzeczy, ale często poproszona o pokazanie oka na misiu czy innych rzeczy, nie ma ochoty i zajmuje się czymś innym.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam :)
moj syn skończył w listopadzie 6 lat, chodzi do zerówki, zauważyłam od jakiegoś czasu (i ostatnio nie tylko ja) że zaczyna się jąkać :( może źle to nazwałam, tak jakby się zacinał, powtarza coś kilka razy... słyszałam że może mieć za długi język czy coś takiego :? gdzie mogę się z nim udać na sprawdzenie czy do logopedy czy do jakiegoś innego lekarza??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie

Mam pytanko ktore mnie strasznie nurtuje,otoz
Moj syn ma juz 2 latka i 2 tygodnie i nic jeszcze nie mowi
jedynie co umie to
-tata
-baba
-amam
Nie potrafi nawet powiedziec MAMA

Wiem ze chlopcy pozniej sie rozwijaja itp,ale troszke sie martwie ze on nawet nie chce po mnie powtarzac jak mu czytam czy cos pokazuje
Rozumie wszystko,polecenia itp,ale nie chce po mnie powtarzac (zachowuje sie tak jakby sie wstydzil)

Dziewczyny jak jest u Was
I czy powinnam juz isc z malym do logopedy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

MamusiaSynusia Witaj :)
Ja jesteem w bardzo podobnej sytuacji z moim synkiem :)
On też bardzo mało mówi, najczęściej uzywa MAMA,TATA, BE, NIE MA, po swojemu cos tam papla, wychodzi mu że na siebie pokazuje JA, czasem AM, DA, PAPA, JEJE ale to sa krople w morzu. Nie powtarza za mna, ma mnie gdzieś, reaguje na swoe imię, rozumie jak mówiee że nie ma, nie wolno, daj buzi, zrób papa, pokaz oczko itp i to wszystko.
Od września idzie do żłobka, więc mam nadzieję, że sie rozkręci :)

A byłas na bilansie :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam pytanko do Ekspertki:)
mam siostrzenice ktora w listopadzie skonczy 4 latka niestety nie mieszka w Polsce tylko we Włoszech. moja siostra bardzo zaczela sie niepokoic od zeszlego roku poniewaz mala prawie wogole nie mowi.
mowi koncowki wyrazow, mama, tata, baba, jak np chce jesc to powie da. ogolnie nie potrafi jeszcze uzyc nawet 2 slow naraz.
pediatra stwierdzil ze jest to problem nie tyle w niej co w domu dlatego ze druga moja siostrzenica sylwia ma 15 lat jest chora na padaczke i niestety nic nie mowi tylko wydaje dzwieki typu yyyyy. i prawdopodobnie mlodsza zapatruje sie na starsza. podkresle ze poszla teraz do przedszkola a sytuacja nadal trwa. wszystko rozumie co sie do niej mowi.
co moze byc powodem czy rzeczywiscie moze tak byc ze ze wzgledu na starsza siostre nie mowi skoro sa w domu inni domownicy mowia po polsku wiec nie rozumiem za bardzo stwierdzenia pediatry.

pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

PeCeKa prosze o odpowiedz jakbys cos wiedziala

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam.Widze,ze moja siostra Monika zabrala glos na forum poniekad w Moim imieniu wiec ja dolacze male sprostowanie.Jestem mama dwoch corek sylwia ma obecnie 15 lat a helenka skonczone w listopadzie 3.Sylwia jest dzieckiem niepelnosprawnym z diagnozowanym zespolem RETA i epilepsia ,nie mowi ale slyszy,rozumie bardzo malo.Ale mam wlasnie problem z mlodsza, jej slownictwo jest wiecej jak ubogie.Rozumie wykonuje polecenia powtarza wyrazy ale z malym zrozumieniem.Ja jako mama dogaduje sie z nia rozumiem co mi chce przekazac , ale np panie w przedszkolu juz nie .Twierdza ,ze helenka albo nie slysz albo nie rozumie ,dodam oczywiscie ,ze chodzi do Wloskiego przedzszola.Z moich obserwacji jako powiedzmy doswiadczonej mamy,widze ze helenka rozwija sie prawidlowa calkiem inna bajka co u Sylwi.Pediatra laryngolog czekamy obecnie na wizyte u logopedy,twierdza ze jest wszystko ok ,ze byc moze potrzebuje Helenka wiecej czasu ,ze dwujezyczne dzieci tak maja .Mimo wszystko ciagle sie niepokoje wiem i rozumiem ze kazde dziecko ma swoj wlwsny indywidualny rozwoj ,ale prosze o rade.Jestem ciekawa jak To jest w Polsce z dziecmi dwujezycznymi.Dodam ,ze cwczymy z helenka pracujemy nad wymowa mamy cwiczonka ktore wykonywalam ze starsza coreczka masaze,dmuchania,oblizywanie itp itd.Goraco pozdrawiam wszystkie mamy a nasza ekspertke prosze o jakakolwiek rade opinie ,cos tutaj cichutko ostatnio.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam

jak poprzedniczka stwierdziła coś tu ostatnio cichutko, chciałabym się dowiedzieć czy ktos się jeszcze w tym temacie udziela, bo jeśli nie to nie będe się na darmo uzewnętrzniać :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Pozwolę sobie odpowiedzieć na posty – jestem logopedą, więc postaram się w zastępstwie PeCeKa coś doradzić

aga1027 pisze:
Witam :)
moj syn skończył w listopadzie 6 lat, chodzi do zerówki, zauważyłam od jakiegoś czasu (i ostatnio nie tylko ja) że zaczyna się jąkać :( może źle to nazwałam, tak jakby się zacinał, powtarza coś kilka razy... słyszałam że może mieć za długi język czy coś takiego :? gdzie mogę się z nim udać na sprawdzenie czy do logopedy czy do jakiegoś innego lekarza??

Agnieszko w jakich sytuacjach najczęściej obserwujesz, że synek się zacina, czy jest to spowodowane stresem np. gdy idzie do zerówki, czy np. w rozmowie z innymi?
Czy niepłynność mówienia pojawiła się nagle? Czy było to czymś spowodowane np. synek się wystraszył? Lub ugryzł go pies?

Najlepiej by było jakbyś poszła z dzieckiem do logopedy, nie wiem w jakim mieście mieszkasz, ale możesz poszukać Poradni Psychologiczno –Pedagogicznej, tam uzyskasz informacje, lub też sama poszukać logopedy na własną rękę najlepiej takiego, który specjalizuje się w jąkaniu, niepłynności mówienia.

Dla Dzieci które się jąkają bardzo ważny jest sen i ruch na świeżym powietrzu, zadbaj o to by synek jak najwięcej się bawił na nim jeździł na rowerze, biegał, i sen nocny żeby trwał jak najdłużej np. od godziny 20-7 rano
Warto także wykluczyć z diety słodycze, chipsy napoje gazowane.

mamusiasynusia23 pisze:
Witajcie

Mam pytanko ktore mnie strasznie nurtuje,otoz
Moj syn ma juz 2 latka i 2 tygodnie i nic jeszcze nie mowi
jedynie co umie to
-tata
-baba
-amam
Nie potrafi nawet powiedziec MAMA

Wiem ze chlopcy pozniej sie rozwijaja itp,ale troszke sie martwie ze on nawet nie chce po mnie powtarzac jak mu czytam czy cos pokazuje
Rozumie wszystko,polecenia itp,ale nie chce po mnie powtarzac (zachowuje sie tak jakby sie wstydzil)

Dziewczyny jak jest u Was
I czy powinnam juz isc z malym do logopedy

Mamusiasynusia23

Na początku 2 roku życia dziecko posługuje się kilkoma lub nawet kilkunastoma słowami.
Dziecko w tym wieku powinno:
Nazywać domowników: mama, tata, baba, dada,
Otaczające go zabawki: bum (auto), fufu (pociąg), mi (miś)
Nazwy zwierząt: ka –ka (kaczka), pi-pi (ptaszek), kum-kum (żabka), koko (kura)
Używa czasowniki w trybie oznajmującym np. aaa (spać)

Uczenie się nowych słów powoduje, że pod koniec 2 roku życia wypowiedzi dziecka są dwuwyrazowe.
U dwulatka zaczyna się kształtować również rozumienie związków przyczynowo-skutkowych np. daj buty bo idziemy na spacer.

Mowa w tym wieku jest bezfleksyjna dziecko wypowiada się w mianowniku.

mamusiasynusia23 pisze:

Wiem ze chlopcy pozniej sie rozwijaja itp,

to jest błędne rozumienie, nie ma sensu tracić czasu, należy już zacząć ćwiczyć z dzieckiem, im dziecko jest mniejsze tym możemy go więcej nauczyć na tym polega właśnie wczesna interwencja dlatego zachęcam Cię do konsultacji logopedycznych

dodatkowo możesz wykonywać następujące ćwiczenia:
- nazywanie tego co jest np. na obrazku, naśladowanie odgłosów, stuk –stuk, kap-kap, odgłosy wszystkich zwierzątek, weź kolorowe książeczki i opowiadaj prostymi zdaniami co jest na obrazku
- śpiewajcie samogłoski i sylaby np. PA, PO PE PI PU PY
- czytaj rytmiczne wierszyki np. Tuwima i Brzechwy

Traktuj to jako zabawę, jeśli synek nie chce powtarzać, możecie bawić się kukiełkami albo np, jego ulubionym misiem wtedy ten miś albo kukiełka powtarza

Dorotka80 pisze:
MamusiaSynusia Witaj :)
Ja jesteem w bardzo podobnej sytuacji z moim synkiem :)
On też bardzo mało mówi, najczęściej uzywa MAMA,TATA, BE, NIE MA, po swojemu cos tam papla, wychodzi mu że na siebie pokazuje JA, czasem AM, DA, PAPA, JEJE ale to sa krople w morzu. Nie powtarza za mna, ma mnie gdzieś, reaguje na swoe imię, rozumie jak mówiee że nie ma, nie wolno, daj buzi, zrób papa, pokaz oczko itp i to wszystko.
Od września idzie do żłobka, więc mam nadzieję, że sie rozkręci :)

A byłas na bilansie :?:

Dorotko – Ciebie również zachęcam do ćwiczeń z dzieckiem oraz konsultacji logopedycznych.
Przykład ćwiczeń podałam wyżej.

beatahelena pisze:
Witam.Widze,ze moja siostra Monika zabrala glos na forum poniekad w Moim imieniu wiec ja dolacze male sprostowanie.Jestem mama dwoch corek sylwia ma obecnie 15 lat a helenka skonczone w listopadzie 3.Sylwia jest dzieckiem niepelnosprawnym z diagnozowanym zespolem RETA i epilepsia ,nie mowi ale slyszy,rozumie bardzo malo.Ale mam wlasnie problem z mlodsza, jej slownictwo jest wiecej jak ubogie.Rozumie wykonuje polecenia powtarza wyrazy ale z malym zrozumieniem.Ja jako mama dogaduje sie z nia rozumiem co mi chce przekazac , ale np panie w przedszkolu juz nie .Twierdza ,ze helenka albo nie slysz albo nie rozumie ,dodam oczywiscie ,ze chodzi do Wloskiego przedzszola.Z moich obserwacji jako powiedzmy doswiadczonej mamy,widze ze helenka rozwija sie prawidlowa calkiem inna bajka co u Sylwi.Pediatra laryngolog czekamy obecnie na wizyte u logopedy,twierdza ze jest wszystko ok ,ze byc moze potrzebuje Helenka wiecej czasu ,ze dwujezyczne dzieci tak maja .Mimo wszystko ciagle sie niepokoje wiem i rozumiem ze kazde dziecko ma swoj wlwsny indywidualny rozwoj ,ale prosze o rade.Jestem ciekawa jak To jest w Polsce z dziecmi dwujezycznymi.Dodam ,ze cwczymy z helenka pracujemy nad wymowa mamy cwiczonka ktore wykonywalam ze starsza coreczka masaze,dmuchania,oblizywanie itp itd.Goraco pozdrawiam wszystkie mamy a nasza ekspertke prosze o jakakolwiek rade opinie ,cos tutaj cichutko ostatnio.

Beatahelena – dzieci dwujęzyczne zaczynają mówić później, niemniej jednak niepokoi mnie fakt, że dziewczynka ma trudności z rozumieniem, prawdopodobnie właśnie z tego powodu dziecko nie mówi wiele. Powiem szczerze, że wg mnie ćwiczenia typowo artykulacyjne i oddechowe o których piszesz nie wiele tu pomogą, bo nie w tym tkwi problem, problem jest w nabywaniu i rozumieniu mowy. Niestety ciężko jest pomóc na odległość – ja pracuję na metodzie wczesnej nauki czytania prof. Jagody Cieszyńskiej i myślę że dla Was było by to bardzo pomocne.
Napisz mi proszę czy mieszkacie we Włoszech ale oboje jesteście Polakami, czy mąż jest np. Włochem.
Na razie spróbuj się bawić z Helenką tak jak pisałam pokazywania nazywanie, śpiewanie i czytanie.

brzoskwinka_z_pestką pisze:
Witam

jak poprzedniczka stwierdziła coś tu ostatnio cichutko, chciałabym się dowiedzieć czy ktos się jeszcze w tym temacie udziela, bo jeśli nie to nie będe się na darmo uzewnętrzniać :lol:

Brzoskwinka – jeśli masz ochotę to mogę odpowiedzieć na Twoje pytania

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam
Moja 3,5 letnia coreczka zaczela dosc pozno mowic, rozkrecila sie dopiero w przedszkolu i lekarz zastopowal logopede bo wydalo sie mu ze mala prawidlowo zaczela mowic na swoj wiek (miala wtedy 2,5 roku)

Ale teraz zaobserwowalam ze mala zamiast mama choc wiem ze umie to mowi mamama, tatata, na siebie nie powie Natalka tylko Italka nazwisko mowi ladnie chc czasami przekreci ale to sie jej moze zdazyc.

Jak sie rozgada to placze jezyk polski, z angielskim i swoim wymyslonym,
narazie w przedszkolu nie interweniuja bo jesli wykryja cos to daja logopede ale zastanawia mnie jedno , jesli dziecko w domu porozumiewa sie z nami tylko po polsku czy logopeda mowiacy po angielsku bedzie w stanie jej pomoc, wiem ze mala sie uczy stopniowo jezyka angielskiego ale czy to nie wplynie negatywnie na jej wymowe, jesli tak kazdy zacznie mieszac jej po swojemu.
Ostatnio ogladala ja znajoma ktora sie troche zna na tym jest nauczycielka i powiedziala ze mala ma miekki jezyk , czy to mozliwe i pewnie przydalby sie jej logopeda

Dziekuje z gory za odpowiedz :D

Obrazek
"Dziecko to czastka Nieba na ziemi"..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Natusia* pisze:
Witam
Moja 3,5 letnia coreczka zaczela dosc pozno mowic, rozkrecila sie dopiero w przedszkolu i lekarz zastopowal logopede bo wydalo sie mu ze mala prawidlowo zaczela mowic na swoj wiek (miala wtedy 2,5 roku)

Ale teraz zaobserwowalam ze mala zamiast mama choc wiem ze umie to mowi mamama, tatata, na siebie nie powie Natalka tylko Italka nazwisko mowi ladnie chc czasami przekreci ale to sie jej moze zdazyc.

Jak sie rozgada to placze jezyk polski, z angielskim i swoim wymyslonym,
narazie w przedszkolu nie interweniuja bo jesli wykryja cos to daja logopede ale zastanawia mnie jedno , jesli dziecko w domu porozumiewa sie z nami tylko po polsku czy logopeda mowiacy po angielsku bedzie w stanie jej pomoc, wiem ze mala sie uczy stopniowo jezyka angielskiego ale czy to nie wplynie negatywnie na jej wymowe, jesli tak kazdy zacznie mieszac jej po swojemu.
Ostatnio ogladala ja znajoma ktora sie troche zna na tym jest nauczycielka i powiedziala ze mala ma miekki jezyk , czy to mozliwe i pewnie przydalby sie jej logopeda

Dziekuje z gory za odpowiedz :D

Netusia - przestawki w obrębie wyrazów typu mamama, tatata są normalne w tym wieku, ważne by nie utrzymywały się za długo. wydaję mi się że problem u Twojej Córeczki bierze się dlatego, że dziecko ma kontakt z jeszcze jednym obcym dla niego językiem.
Ciężk przez internet stwierdzić czy dziecko ma za mało srawny język - są różne ćwiczenia na jego usprawnienie np. oblizywanie warg ruchem okrężnym , podnoszenie języka do nosa itp.
nie wiem jednak które z nich są najlepsze dla Twojej córeczki bo nie wiem jak sprawny jest ten język

- postaram się w wolnej chwili napisać kilka ćwiczeń takich w miare uniwersalnych, co by nie szkodziły.

Zachęcam Cię do śpiewania, czytania dziecku w języku polskim - opowiadaj mu co jest na obrazku i pytaj w ten sposób zapamięta ona poprawnie nowe słowa, zdania.

Trzymam kciuki Ula !!!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ulcio dziekuje Ci bardzo za szybka odpowiedz

Czytami i spiewamy bardzo czesto, mala spiewa dosc ladnie swoje ulubione piosenki
Napewno bedziemy cwiczyc jezyczek. :D :D

Obrazek
"Dziecko to czastka Nieba na ziemi"..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Mam takie pytanie.

Corka ma prawie 2,5 roku, czy butelka ze smoczkiem (pila z niej w domu tylko) moze wplynac na rozwoj mowy ?? Tzn. czy moze go zachamowac.

Bo podobno jak dziecko pije z butelki ze smokiem to jezyczek uklada
sie na dol i trudniej mowic.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Delfinko

butelka ze smoczkiem jak i smoczek uspokajacz mają wpływ na nieprawidłowe ułożenie języka, dziecko nie potrafi unieść języka do góry, a tam w naszym języku ma miejsce artykulacji bardzo dużo głosek.

Co do opóźnionego rozwoju mowy butelka nie ma na to wpływu - mam tu na myśli zasób słownictwa, wg mojej oceny butelka wpływa na jakość mówienia poprawność np. dziecko mówiąc sanki sok nie wkłada języka pomiędzy zęby, dziecko mówi zamiast kot -tot
od butelki nie zależy też budowanie zdań i chęć do mówienia

napisz mi co mówi Twoja Córeczka może jeszcze będę mogła ci coś napisać jak poznam więcej szczegółów

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

ulcio kolzanka mnie wystraszyla pare dni temu.

Jej corka miala smoczka do 2,5 roku zycia. Zaczela pozno dosc mowic,
i wlasnie nie wyraznie, ten jezyczek byl na dole.

Moja corcia pila, pisze pila bo od 3 dni juz nie pije z butleki ze smoczkiem ;) Poszlo szybko i latwo. Powiedzialam, ze zucala
na ziemie buteleczke i pies zgryzl ;) Wyjelam smoka i pokazalam gwint z dziurka, ze nie ma ;) jednak nie bylam tak drastyczna ;) i zostawilam dol butelki a dalam gore od niekapka (Avent wiec pasowal do butelki Avnetu;)) PO za domem pije z butelki typu Kubus Play ;)

Nicolka mowi slowa i zdania tego typu. Ja chce. Mamusiu ja chce.
Daj mi to. Nie ma babusi itp.
Ale nie mowi jak dla mnie za malo bo nie powie pies, tylko ała,
kot to cici.
I ogolnie chyba juz powinna mowic w miare normlanie.
Nie jest dzieckiem, ktore jak powie sie do niego - "powiedz to" to powtorzy,mowi ze nie chce albo nie i koniec. Auto tez nie powie, choc umie powiedziec al i to ;)

Nie pamietam dokladnie jakie slowa mowi, ale napewno: mama, tata. odmienia mama, mamusi, mamsia, babusiu, babusia, baba,tu, tam, chce, daj mi, co to, kto to, bam, oc to chodz, bam, op- to hop. Kra oo tu mnie dziwi bo wymawia literke "K" a kot to cici :? kaka tez mowi na kaczke, gdzie (np. mamusia, czy ala itp.), dzidzi, zaba, jyba- to ryba ;), czy- to trzy, Asia, Kaja to aja. No i moglabym wyminiac jeszcze chyba sporo wyrazow. na siebie mowi Ja ;) np. ja chce husiu, ja chce am, jeszcze mowi taa- to tak, nie, papa, nie ma, to moje, moj,tu, tam. Tyle pamietam z tego co mowi.

Mrowka , mucha to - mu ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

hmm ciężko tak napisać czy to dużo czy mało - szczerzę napiszę że mogło by być więcej tych słów ale przecież każdy maluch rozwija się indywidualnie i na to też musimy tutaj wziąć poprawkę

Delfinko proponuję zabawy - czytanie rytmicznych wierszyków, nazywanie zwierzątek przedmiotów, jakie wydają dźwięki, wspólne zabawy tematyczne np. w sklep, w dom, lalkami np. lala je pije śpi
jak nawięcej czynności nazywaj prostymi słowami zdaniami
np. mama gotuje obiad i pytaj córci co mama robi?
albo bawcię się lalką i mów do niej lala je zupe potem mówisz teraz ty nakarm lalę spytaj córci co robi lala ? co je lala?

myślę że na razie nie ma tutaj jakiś znaczych problemów ale obserwuj uważnie jak zobaczysz że słów nie przybywa albo mowa staje się niezrozumiała np. dziecko mówi ostatnie sylaby albo tylko pierwsze to wtedy udaj się na kosultacje do logopedy

jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz

tak orientacyjne to jeszcze napiszę że 2 latek powinnien mówić kilka czasowników typu daj spi, je jedzie, kupuje, bawi się
znać imiona domowników np. mama tata baba dziadzia itp.
nazywać ubrania, jedzenie, zabawki,
pzrymiotniki typu duży mały

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Bawie sie z nia tak ;), jak umie nazwac cos to powie, jak
nie to pokaze ;)

Nazwac domownikow jaknjabardziej umie, wie jak kto sie nazywa.
nawet ma 2 kolezanki ulubione i mowi na Kaje- aja a na Martynke to po swojemu bo trudno wymowic to imie ;)

To jest to, ze ona wszystko wie i rozumie. Nawet odroznia kolory,
tyle ze nie chce mowic ;) Czesci ciala tez pokaze jak sie zapytam gdzie
a oko, kolano, paluszki ;)

Moze w koncu sie odblokuje ;).

Nawet ostatnio sie smialam jak zdejmowalam pranie, to zaczela segregowac i ukladac na jedna kupke moje ciuchy, na druga babci a na trzecia mojego brata ;)

Poczekam jeszcze do 3 roku zycia, moze sie rozkreci dziewucha ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mati ma juz prawie 20 miesięcy i mówi tylko w swoim języku. Nie mówi nawet najprostszych wyrazów np mam, tata, baba,am itd.
Dużo czytamy, opowiadam mu , rozmawiamy sobie, jak pokazuje palcem i cos chce to ja udaje ze nie wiem o co kaman i zmuszam go do powiedzenia.
Nie pokazuje części ciała, nie pokazuje palcem w książeczce jak go poproszę.

Kazdy mi mówi ze nie ma sie czy martwic, bo to chłopiec, oni wszystko robią później i ze mam mu dać czas, ale mimo wszystko proszę o napisanie rożnych ćwiczeń do polepszenia jego mowy. Juz kilka przykładowych wyłapałam w różnych postach, ale jeśli jeszcze jest coś stymulującego to będę bardzo wdzięczna za rady.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

MeaCulpa

nie słuchaj bzdur że to chłopiec że oni wszystko robią później to są krzywdzące bardzo dziecko stereotypy przed ukończeniem 3 roku życia można barzdo wiele z dzieckiem zrobić i nie można marnować czasu czekając nie wiem na co ? skoro samo nie przyszło to czemu nagle ma nastąpić nagła zmiana i dziecko zacznie super mówić?

wg mnie powinnaś iść z dzieckiem do dobrego logopedy i rozpocząć terapię ja pracuje na metodzie symultaniczno-sekwencyjnej pani prof. Jagody Cieszyńskiej i na programie słuchowym E. Wianeckiej
to jest najlepsza metoda dla Twojego Synka !!! żeby zaczął mówić
przepraszam że tak ostro i dosadnie ale mam nadzieję że ruszysz do działania
trzymam kciuki !!!

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

na czym polega ta metoda? mogłabyś sie podzielić jakimiś praktycznymi ćwiczeniami?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]