Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:33 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Jak widzicie po suwaczku mam corke za niedlugo bedzie miala 3,5 roku ktora malo co mowi, w sumie podstawowe wyrazy i spotrafi powiedziec mama daj am albo ja chce iku, i na tym byloby tyle, gdy chcialam od pediatry skierowanie do logopedy by ja zobaczyl to nie otrzymalam bo "ma jeszcze czas" Poszlismy do poradni rehabiliacyjnej( z czyms innym) i tam sam lekarz powiedzial czy robimy cos z mowa bo powinna juz mowic, polecil zebysmy poszli najpierw zbadac sluch a pozniej do logopedy.
i doszlo do tego ze zmienilismy pediatre i sama stwierdzila ze powinna juz mowic, kazala jej powtorzyc szczescie na wizycie( o czym mozna pomarzyc) i mamy isc zbadac sluch najpierw i zobaczymy co potem

Syn ma 21 miesiecy i rowniez nie mowi :/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aneta8702 pisze:
Jak widzicie po suwaczku mam corke za niedlugo bedzie miala 3,5 roku ktora malo co mowi, w sumie podstawowe wyrazy i spotrafi powiedziec mama daj am albo ja chce iku, i na tym byloby tyle, gdy chcialam od pediatry skierowanie do logopedy by ja zobaczyl to nie otrzymalam bo "ma jeszcze czas" Poszlismy do poradni rehabiliacyjnej( z czyms innym) i tam sam lekarz powiedzial czy robimy cos z mowa bo powinna juz mowic, polecil zebysmy poszli najpierw zbadac sluch a pozniej do logopedy.
i doszlo do tego ze zmienilismy pediatre i sama stwierdzila ze powinna juz mowic, kazala jej powtorzyc szczescie na wizycie( o czym mozna pomarzyc) i mamy isc zbadac sluch najpierw i zobaczymy co potem

Syn ma 21 miesiecy i rowniez nie mowi :/

hmm ja ostatnio więcej czytam na ten temat,dlatego tu trafiłam.Mójsyn ma 2lata i nie mówi zbyt wiele,wprzypadkowej rozmowie z koleżanką wyszło że koleżanka zaczęła mówić mając 3,5roku :wink: nie będę pisać,żei Twoje ma czas,bo każde dziecko jest inne.
Mój mówi:
mama-do mnie,tata -do taty,ma-jak coś daje,otwórz-np.jego zabawkowy laptop,kot,sisi,bum,bam,faaa (jak uderza) ała-jak się uderzy,jest tego bardzo mało,więc w tym tygodniu idziemy na konsultacje do logopedy.

Zastanawia mnie dlaczego nie mówiące dziecko pow 2rż "ma jeszcze czas"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

123456itakdalej pisze:
[

Zastanawia mnie dlaczego nie mówiące dziecko pow 2rż "ma jeszcze czas"

Bo to prawda po czesci...
Nie wiem czy wasze maluchy maja kontakt z rówiesniakami... moja ma, i w rodzinei i na placu zabaw, sama obserwuje, jak mało mówia dzieci, ograniczaja sie do Oooo, Aaaa, Eeee, mama, tata... nic wiecej.
Moja córcia gada, zdaniami i wciaz słysze zachwycone głosy, ze jak to, ze taka mała i juz tak gada :shock:
Wsród moich znajomych mam wiele matek, ktorych dzieci zaczeły mówic po 2 roku pojedyncze wyrazy, zaczeły nasladowac mowe rodziców, w koncy koło 3 roku wypowiadały całe zdania.
Ja wiem, ze lepiej jest jak maluch szybko zaczyna sie komunikowac, bo wtedy juz sie mozna dogadac chocby o jego podstawowych problemach. oczywiscie trzeba miec reke na pulsie i jesli cos niepokoi zgłosic sie do lekarza, ale mysle, ze jednak wszystko bedzie dobrze.

Marzenka jest duza... to fakt. Mozliwe ze zamknieta w sobie. Ale jakos niewierze anetko, zeby cos było z nia nie tak

123456... konsultacja napewno nie zaszkodzi. Mysle, ze przy odpowiedniej stymulacji aparatu mowy synus jakos sobie zaczne radzic z komunikacją.
Powiedz jeszcze, czy ciaga smoka? Z czego pije? Podobno picie ze słomki bardzo dobrze cwiczy aparat mowy, wszelkie butelki ze smoczkami czy nawet niekapki niestety maja negatywny wpływ. Tyle wyczytałam kiedys w kasiazce o pierwszym roku życia malucha i jakos zapamietałam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

malgora marzenka w sobie zakmnieta napewno nie jest, ona nie wstydzi sie dzieci, ciagnie do nich, nawet starszych ludzi po swojemu zagaduje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przypuszczam, ze jesli u laryngologa wszystko pojdzie pomyslnie to moga was skierowac do psychologa. Synek mojej kolezanki miał podobny problem i był wieku Marzenki własnie.
psycholog po przeanalizowaniu sposobu komunikacji z dzieckiem stwierdziła, ze najwyraźniej dzicku nie chce sie powiedziec tego czy owego bo wszystko ma podane, powie eeee i ma picie, powie ooo i ma jedzenie itp... pamietam ze uznałam te etode za szokujaca, ale pani powiedziała wtedy mojej koleżance, ze musi niestety wymusic u niego słowa, chocby miał nie pic 3 dni (oczywiscie taka przenosnia) to poki nie powie pic ma go nie dostać, do tego robiła ciwczenia zalecane przez logopede i po 2 tygodniach mały faktycznie zaczał mowic. Zaczeło sie od pić a teraz to juz mu sie wogole geba nie zamyka :lol: :lol:
Niestety niekiedy naprawde jest potrzebna pomoc specjalisty ale nie oznacza to ze dzicko jest zaburzone :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

malgora83 czym dłużej jestem obserwatorem tym śmielej decyduje się na stwierdzenie,że nie ma to znaczenia czy dziecko ma kontakt z rówieśnikami,czy ma rodzeństwo starsze i czy ma kontakt z dziećmi mówiącymi,mój syn ma kontakt z siostrzeńcami (mówiącymi) z kuzynką i kuzynem (prawie 3 i 2,5 roku) oboje mówią.Córka kuzynki nie miała kontaktu z rówieśnikami,a zaczęła mówić szybko,bo w wieku 2 lat ładnie mówiła,w wieku 2,5 roku pełnymi zdaniami,aż mnie zdumiewało to jak formułowała zdania

to co zacytowałaś miałam na myśli niektórych którzy nie mieli doczynienia z takim problemem i stwierdzają,że dziecko ma czas,bo tak jak już ktoś gdzieś napisał,jeśli dziecko marok czy 1,5 i mówi to super a jak ma 2 i więcej to stwierdzają że dziecko ma czas,mi tak mówią osoby które faktycznie nic o tym nie mają pojęcia.Na innym forum pisała jakaś mama o swoim dziecku,dziecko miało 2,5 i nie mówiło a gadali jej,że ma czas,poszłado specjalisty gdy dziecko miało 3 lata i niestety o wiele zapóźno jak się okazało,ale teraz ten chłopczyk ma 6 lat i jest ok

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

123456,,, ale ja wcale nie napisalam, ze kontekt z rówiesnikami powinien pomóc... chyba nie doczytałaś.

Miałam na mysli, ze moja ma kontakt, ale to tylko dlatego o tym wspomniałam, zeby ci powiedziec, ze rówiesnicy mojej córki niewiele mowia, ale nie przeszkadza im to w komuniakcji miedzy sobą.
Nie nspisałam nic co mogłoby sugerowac, ze dzicko majac kontakt z rowiesnikami zacznie mowic szybciej.

A jesli chodzi o cytat, to wiem o co chodziło :)
Ja sie spotykam takze z takimi opiniami własnie wsród matek nawet... Choćby... "jej, ale pani córka pieknie mowi, a moj nic a nic, no ale ma jeszcze czas"
Tak sie niestety utarło, ze sa dzici, ktore mowia szybciej i łatwiej im to idzie i sa takie, które na pierwsze zdanie kjażda sobie czekac nawet do trzecich urodzin.

Oczywiscie podkreslam.
Nie ma co begatelizowac wszystkiego i machac reka na każde niepowodzenie. Jesli poczuje sie impuls do tego, zeby dziecko obejrzał spoecjalista, bo cos nas niepokoi to oczywiscie powinnysmy isc za głosem i zdac sie na nasza kobieca intuicję ;) Pewnie usłyszymy, ze jest OK, ale przynajmniej bedzie sie miec czyste sumienie i spokojny sen ;)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]