Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:31 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:

kruczek pewnie to robisz, ale pokazuj jak najczęsciej na siebie mówiąc jej wyraźnie "mama", ale....gwarancji na to, że nie pwoie tak na jakąś inną pania nie ma :lol: chrupek nie ograniczaj, bo dobre są jako ćwiczenie logopedyczne :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cytuj:
chrupek nie ograniczaj, bo dobre są jako ćwiczenie logopedyczne

To dobrze, bo mój syn je te chrupki za dwóch. :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej :)

Widze ze to norma, ze nasze dzieci mówią w kółko TATA :lol: U mnie jest identycznie , ma-ma mówią tylko kiedy jest im zle lub płaczą :wink:
I szczerze powiedziawszy tez uwazam ich slownik za ubogi, narazie opiera sie na tylko przez blizniaki rozumiany slownik wyrazów obcych i słowach ma-ma, tata, NIE, hau, miau, No, Fe.. To by bylo chyba na tyle, a moja mama mnie schizuje ze ja jak mialam roczek mowilam juz duzo, ale ja im daje czas. Mowie do nich czesto, pokazuje ksiazeczki, same zalapia jak bedzie trzeba... :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Yhhh mój młokos też niechętny do gadania po polsku. Obcy język owszem... Nawet taki bardziej obcy, bo biega na kolanach, dyszy i szczeka :lol:
Po polsku oczywiście baba, papa, czasem tata, mama to w ogóle sporadycznie, pepek :roll: , pampa (lampa) ;) , mniam. I coś może by się jeszcze znalazło, ale na upartego.
Starszy też nie mówił po polsku za wiele, więc i młodszego nie ganię za opieszałość ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny norma, a wiecie jak to z normami bywa mówi, że po 12 miesiącu dziecko powinno mówić 2-3 słowa dwusylabowe. Jak widac po Waszych dzieciach- gadają baba, tata, pępek itd. więc? Jest tych słów dużo więcej...nawet gdyby ich nie było aż tyle, to naprawdę jest jeszcze czas na rozwój mowy.

ech te nasze mamy i ich komentarze :wink: dziecko nie zawsze musi się wdać w mamę przecież...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

a moja roznie. jak czegos chce to podchodzi i mowi mama . jak tatus wraca z pracy to biegnie i krzyczy tata albo dada :) do tego mowi niam albo am jak jest glodna. no i gada i sie kloci po swojemu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć,

to i ja się wypowiem :)

Mój Krzyś również upodobał sobie słowo TATA :) na tatę oczywiscie mówi ze zrozumieniem. A jak go proszę powiedz MAMA, to mowi TATA i sie smieje :) - zartownis jeden :)

poza tym DA TO, NE i swoje PIPI, TITI, BIPI, i inne "po dzidziusiowemu".:)

wszystko rozumie dokładnie. Jak go poproszę zeby przyniosl mi z drugiego pokoju szary samochodzik to dokładnie ten przyniesie :)

Tak wiec poprostu jeszcze nie jest jego czas na recytowanie wierszykow :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moja córeczka ma prawie 14 miesięcy i mowi super. Mama mówi od 8 miesiąca, było to jej pierwsze słowo i do tej pory ulubione :lol: . Mówi trudne słowa typu;ogon, ucho, nos, potrafi powiedziec jak ma na imię, jak ma na imię jej laka, jej koleżanka itp.Zadaje pytanie typu "gdzie"? gdy widzi jak ktoś wychodzi z domu. próbuje powtarzać bardzo trudne słowa typu np kangur. Nie znam wielu dzieci w jej wieku ale wszyscy twierdzą, ze bardzo ladnie mowi. Rozgadała sie tak około roku.
Słabo rozwija się ruchowo tzn. jeszcze nie chodzi a jak miała rok to nawet nie potrafiła wstac na nogi. Do tej pory nie raczkuje . Bardzo mnie to martwiło a jak zobaczyłam dziecko w jej wieku jak biega, wsaje, wchodzi na schody, schodzi z łóżka to doznałam szoku aż spac nie mogłam.
Widzę jej postępy i już wyluzowałam ale jedno jest pewne że każde dziecko inaczej się rozwija a ja dopiero w to uwierzyłam. My mamusie to cgyba już tak mamy że się martwimy troche na zapas. Kocham swoją gadułę ale i tak nie mogę doczekać się tego chodzenia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Widzę, że większośc dzieci mówi "tata" najpierw. 8)
Marysia też zaczęła od tata.
Teraz ma półtora roku i mówi: :mama", "tata", "baba", "hał", "ła"- to jest odgłoś wszytskich zwiezrat oprócz krowy - "muu", psa i kota , na którego ma "cicici"
Mówi też "aja" - asia, wuwa - wujek, "si" - lampa albo ciepło. Mówi też "bata" - Beata - o mnie, Fafeł -Paweł, to o tacie, "Mynia" albo "Ma" - to w jej języku Marysia, brum to samochód. Potrafi połączyć brum i tata i wiadomo, że chgodzi o taty samochód
"am", mniam mniam" - o jedzeniu
Mówi ładnie ania. I spiewa kołysanke lalce - Aaaa ci ci ci, i od poczatku. - co znaczy a aa kotki dwa.
Mówi nie ma - np. "nie ma tata"
Mówi no i nie. "trzy trzy" o pieniadzach, "oł je", ojojoj", "ijoijo" - karetka
A i mówi "lala" a le wtedy tak strasznie jakby sepleni - fakt, że lala nauczyła się mówić dopiero kilka dni temu.
Nie mówi za to daj - tylko pokazuje
Poza tym rozumie wszytsko co do niej mówię i czasami powtarza sylaby
Dziekuje skinieniem i dzien dobry też skinieniem.
Uważam, że jak na swoj wiek to i tak ma duzy zasób słowek, bo tyle zaczęła mówić w ciągu miesiąca czy dwóch.
I jeszcze jak była nieco młodsza to mówiła tak fajnie "o Bozie" - o Boże a teraz zapomniała.

Nawet nie wiedziałam, że ona tyle mówi, dopóki tego nie napisałąm :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja tez się wypowiem - mnie stresuje z kolei moja babcia, która twierdzi, ze jej dzieci w wieku Michasia już duzo mówiły. On ma teraz 15 miesiecy, ruchliwy jest jak szatan, biega od 12 miesiaca ale mówi tylko po swojemu - cały czas, nawet na spacerze. Za to po polsku: mama, tata, dada (dziadek), baba - czasem, jak mu się chce, iaiaia (w piosence Stary Donald farmę miał), am, da, tak, nie, ky (z wyciagniętym paluszkiem, ze coś chce), kto tam. Na resztę pokazuje palcem. Czytałam, ze dzieci które są bardzo ruchliwe wolniej uczą sie mówic bo absorbuje je chodzenie, a to trudna umiejetnosc (a takze w przypadku mojego szkraba włażenie na tapczan, krzesła, fotele i złażenie z nich.) Dzieci spokojne, lubiace siedizec w mijescu szybciej łapia słówka bo mają wiećej cierpliwosći na słuchanie i powtarzanie - i tak chyba jest, bo moja przyjaciółka ma córeczkę 13 miesiecy i jeszcze nie chodzi, nie raczkowała, a za to mówi tak jak mój, o ile nie lepiej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Aniunia Twoje dziecko ma 15 miesięcy a w tym wieku dzieciaki powinny mówić kilka wyrazów, więc jest naprawdę dobrze.
W momencie gdy dziecko zdobywa jakąś "fizyczną" umiejętność, często "zapomina jezyka w gębie" :lol: Uwagi na temat rozwoju dziecka ze strony osób trzecich zawsze się znajdą, ale wierze, że mogą być irytujące. Grunt to cieszyć się z postępów dziecka, bo każde rozwija się po swojemu.
Nie wiem czy Twoja babcia aż tak świetnie pamięta z podziałem na miesiące, co dzieciaki robiły. Jeśli tak, to ma doskonałą pamięć, bo moje dziecko ma teraz 7 miesięcy, a nie do końca wszystko pamiętam, choć było to niedawno :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam ponownie.

Moje dzieci mają już 19 miesięcy i jakoś chęci do gadania brak. Wszytsko inne super, same się ubierają, jedzą itd ale mówić im się nie chce. Odnosze czasem wrażenie że wystarcza im rozmowa ze sobą.

Spokojniejsza Alicja mówi troszke wiecej, ale i tak mało jak na swój wiek. Ola na wszytsko krzyczy eeee teee itd. Nie chcą powtarzac, czasami tylko ot tak nagle powiedzą np ciocia... Możliwe jest to że umieją mówić ale im się nie chce?? Bo jak Ola np jest głodna mówi mniam mniam i jak dalej chce pociągnąc rozmowę zaczyna jęczec i piszczec :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Michaś dzisiaj powiedizał "nie dam" :lol: Co do bliźniaków to inna sprawa bo one sie porozumiewają miedzy sobą i chyba towarzystwo nie ejst im potrzebne. Ale nie jestem specjalistą.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no to wam napisze ze moja też tylko tata ale chyba dlatego ze cały dzień jest tylko ze mną a ja ciągle mówię o tacie tzn tatuś poszedł, taty nie ma, tata przyjdzie i takie tam :wink:
ale mała ostatnio przechodzi samą siebie w wymyślaniu nowego języka :lol:

też miałam dołek ze Nelka mało mówi... mam sąsiada 4 dni starszego i on mówi baaardzo dużo... za to np jeszcze nie chodzi a moja od miesiąca biega... tamten ma 4 zęby moja 14... i dzięki temu wiem ze każde dziecko rozwija się indywidualnie i nie ma się co zamartwiać :wink: :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]