Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:32 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:

no tak... jemu bardzo podoba się poruszanie... siedzenie to kara...bo świat jest taki ciekawy... :D
ostatnio żartowałam ze mu kask kupię... ale mnie pani pocieszyła bo ja przerazona jestem że jakis krwiak mu się zrobi albo wstrząsu dostanie... taka przewrażliwiona ze mnie matka... :oops: :oops: :oops:
ale mam jeszcze jedno pytanie... jak Kacprzaczek staje to czasami tak na paluszkach...czy to dobrze???? :?
bebsi25 sam nie stoi... bez przesady... chwyta się czegoś i prostuje nozki... i czasami cały się wyprostowuje a czasami jest zgięty wpół... :D a jaki szczęsliwy jest wtedy... :D i nie przejmuj się... przeciez dzieci w różnym tempie się rozwijają...nam wszyscy mowili że Kacper raczkować nie będzie... a jeszcze 7 miesięcy nie miał jak zaczął... :D troszkę naprawdę troszeczkę ćwiczeń i jaki efekt...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

niesia a bylas z nim u rehabilitanta?? jak z nim cwiczysz??

nie no bez przesady :) nie chcodzilo mi o to ze sam wstaje/chodzi
ale np tak sie czegos chwyci ze sie podciagnie do stania

Mikolaj jest daleko w tyle,ale przyjdzie czas !!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

bebsi jakie daleko w tyle? Hę? To opinia krzywdząca Twoje dziecko :P Dziecko ma czas na wstawanie do 12 miesiąca. Policz. 5 miesięcy wcześniej mówisz już, że Twoje dziecko jest w tyle. Nie uważasz, że to przesada? :)
Będziesz wymagać od Mikołaja, jak pójdzie do szkoły ;) A teraz delektuj się chwilą, bo niedługo zacznie Ci uciekać w któryś ze skutecznych sposobów :lol:

niesia kiedy dziecko uczy się stawać, staje na różne sposoby. I zanim wyczuje podłoże, nauczy się stawać jak trzeba, nie raz przyprawi rodziców o dreszcze. Michaś stawał nie tylko na palcach, ale również na wierzchniej stronie stopy :lol: Zamykałam oczy ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Xezbeth
co do stawania masz racje ma czas,chodzilo mi ze daleko w tyle bo innych rzeczy jeszcze nie robi jak np przewracanie sie na brzuch itd
ale jak juz wczesniej pisalam NIE MARTWIE SIE..ma czas,bedzie zdrowym slicznym chłopcem

no i nieeee nie bede wymagala od niego za duzo... mam nadzieje :) ma byc normalnym dzieckiem a nie w wieku 7 lat znac dwa jezyki i zajecia sportowe...

no i fajnie Twoj synek stawial stopki,tez bym nie mogla na to patrzec :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

bylismy z nim w Poradni Rehabilitacyjnej i wszyscy nam mowili że ma słabe barki i nie będzie raczkował... pokazali nam ćwiczenia i szybciutko..własciwie po tygodniu zaczął je prostować w pozycji na brzuszku... :D potem wyczaił pozycję do raczkowania ... i dwa tygodnie później juz raczkował... po kilku dniach zaczął sie podciągać do stania...
ale dziewczyny mają rację każde dziecię rozwija się indywidualnie...

Xezbeth dzięki... tak myślałam że na poczatku to normalne... ale ja wyczulona bardzo jestem... raz że miałam tokso w ciąży a dwa że pracowałam z dziećmi z różnymi zaburzeniami... :roll: czasami świruję ale wtedy mąż i forum mnie na ziemię sprowadzają... i chwała za to...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam pani Elżbieto mam problem,chodzi o mojego synka Nikodema, ma już 8 miesięcy a nie przewraca się z pleców na brzuszek w sumie problem jest w tym że on za nic nie chce leżec na brzuszku,rozwija się super na ostatniej wizycie 2 miesiące temu pani doktor stwierdziła że wszystko jest w porządku,ładnie prosto siedzi,próbuje się podnosić z pozycji leżącej na prosto,kiedy go postawie na nóżkach to stabilnie stoi (jednak nie robie tego często bo chce żeby sam do tego doszedł i wiem że nie powinno się )
Co mam zrobić aby pomóc mu w przewracaniu i nauce raczkowania?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Moja 5 mieieczna corka nie obraca sie jeszzce z brzuszka na plecy, z pleckow na brzuszek, potrafi tylko lezac na plecach odwrocic sie na bok i z powrotem lezy na pleckach, w jaki sposob moge jej pomoc, a o siadaniu to ani mysli

Chodzimy na rehabilitacje i cwiczymy z nia w ten sposob co pani opisala ale nie obraca sie i tak sama

[quote="Elżbieta"]
Musi być przez WYDŁUŻONĄ stronę-boczek.
Najlepiej zacznij od przetaczania z pleców na brzuch.
wydłuż jedną stronę np.lewą,złap zaprawe biodroi powoli przekręcaj Kacperka na brzuch.Rób to powoli -musipociągnąć głowędo przodu do boku.Połóż na brzuchu nóżki proste potempodgarnij prawą rączkę-łokieć pod jego ciałko i powolutku przekręcaj na plecy Kacperek ma trzymać głowę aż do położenia jej na podłodze. I znowu wydłóżamy stronę i przekręcamy na brzuch.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aneta8702 pisze:
a o siadaniu to ani mysli

O czym?? :shock:
Przecież ona ma 5 miesięcy :roll:
Nie sadzaj jej bo obciążasz kręgosłup :shock:

A co do obracania się, to daj jej spokój, ona dopiero swoje stópki odkryła i rączki. Niech ma czas odkryć obracanie, to trudne dla malucha. Baw się z nią po prostu, ale nie oczekuj, że zaraz będzie się obracać. Kiedyś się odwrócisz na chwilę a Twoja maluda hyc! i na brzuch ... wiem co mówię ;)
Mój Wojtek kończy dziś 7 miesięcy i owszem przewraca się na brzuch i plecki, ale dopiero od jakichś 2 tygodni i to wcale nie często tylko wtedy jak ma ochotę :D

M.in. wśród swoich znajomych zauważyłam, że są bardzo niecierpliwymi rodzicami i strasznie popędzają swoje pociechy do siedzenia, czy chodzenia, a jak czyjeś już np. wstaje to zaraz panika bo nasze jeszcze nie... i jazda ze zmuszaniem. Jeeery!! Serce się kraje.
Może specjalista napisze w których przedziałach życia dziecko powinno osiągać jaką sprawność fizyczną np. kiedy chwytać zabawki, kiedy turlać siadać, stać, mówić itp.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

smoczyca :P

Owszem widzę ten trend wśród rodziców.
Dla mnie niepokojące jest podejście,że niemowlę to taki stan "przedczlowieka" Bo to,że aktywnie w beztroskim pocie czoła działa na podłodze to nie "człowiek,to przedczłowiek"
Najlepiej byłoby zaraz po urodzeniu wstawić go w chodzik i z piłką na boisko.
Czemu rodzice nie potraficie cieszyć się każdym etapem wchodzenia w życie waszego dziecka,każdym nowym ruchem,umiejętnością,Dla niemowlaka złapanie osi ciała i zapanowanie nad rozkładem napięcia bez reakcji MORO;zauważenie zabawki i wyciągnięcie ręki;uniesienie całego ciała na jednej rączce,bo druga sięga po zabawkę,skoordynowanie która kończyna robi wykrok i skoordynowanie tego idąc na czworaka,stanie długą chwilę bez ruchu na dwóch nóżkach kiedy obie stópki stoją na podłoży,TO SĄ OSIĄGNIĘCIA. :brv: :kjk:
Dlaczego niemowle jest kimś gorszym od biegającego 1,5 rocznego dziecka,a zerówkowicz rysujący szlaczki i kółka w linijkach jest gorszy od maturzysty,który pisze esej o Gombrowiczu,
Życie to etapy rozwoju ruchowego, społecznego,intelektualnego.........ale jak zbudować w sobie postawę że się jest kimś kto może,potrafi,da sobie radę jeśli od rodziców ciągle dostaje ,często niewypowiedziane informacje"jesteś nie dość dobry bo mógłbyś szybciej,więcej,dalej,doskonalej, czyli ciągle od urodzenia :!: :?: :!: jesteś do niczego"
Czy naprawdę nie można cieszyć się ,że nasz maluch jest,jest miłym radosnym,szczęśliwym brzdącem który w "beztroskim pocie czoła",odkryl swoją stopę i pierwszy raz wsadził ją do buzi;czy dłubiąc w ziemi wygrzebał dżdżownice i zachwycił się jej zabłoconym wijącym się ciałem.
My już nie umiemy cieszyć się tymi pierwszymi odkryciami świata.Skostnieliśmy,Cieszą nas tylko milowe kroki naszych dzieci.
Uwaga,bo może za jakiś czas i to przestanie nas zachwycać :loo:

Nie napiszę kiedy co powinien.
Wtedy kiedy będzie do tego gotowy,prędzej jeśli będzie miał okazje trenować,później jeśli wszyscy za niego żyją.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja jej nie sadzam wogole, tylko jak np mam na kolanach i podtrzymuje caly kregoslupik to tak, ja po prostu martwie sie bo w poradni regabilitacyjnej lekarka powiedziala mi ze one nie rozwija sie prawidlowo bo w 5 miesiacu juz powinna sama sie odrwaca dlatego sie martwie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

O rany a co to za lekarka ......sprnterka .....za jakis czas to pewnie będzie chciała żeby noworodek po porodzie udiadł i pogadał z mamusią :lol:
lepiej zmien lekarke albo nie słuchaj obecnej :(
nie daj sobie wmówić że twoja mała cos już powinna ....ma swój własny rytm rozwoju jak każde dziecko i nic na siłę ze wszystkim zdąży
Moja córcia dopiero kilka razy przewróciła ...i to zupełnie przypadkowo kiedy podwinęła sobie rączkę sięgając po zabawkę ciężar ciała to spowodował .
Nic sie nie martw :) pozwól małej na własną gimnastyke .....leżenie na podłodze na kocu to najlepsze miejsce dla takiego malucha :) nawet jak sie przemieszcza to jest bezpieczne .
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja Marzenki nie zmuszam do niczego, cwicze z nia tak jak uczyli nas na rehabilitacji i tyle

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Elżbieta pisze:
Nie napiszę kiedy co powinien.
Wtedy kiedy będzie do tego gotowy,prędzej jeśli będzie miał okazje trenować,później jeśli wszyscy za niego żyją.

Dziękuję Pani za te odpowiedź! Wielkie brawa za taką postawę :)
Serdecznie pozdrawiam :D

aneta8702 pisze:
bo w poradni regabilitacyjnej lekarka powiedziala mi ze one nie rozwija sie prawidlowo bo w 5 miesiacu juz powinna sama sie odrwaca dlatego sie martwie

To powiedz tej pani, że jest kretynką do potęgi entej i żeby wybrała się na jakieś szkolenie, bo jej wiedza jest tragiczna.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja sie dziwie ze jak ja z nia cwicze naciagam ja to nie placze wogole, wrecz przeciwnie, ja to obracam w zabawe
wszedzie czytam ze dziecko idzie swoim tokiem a ona mi wyskakuje z czyms takim
u nas jest tylko jedna poradnia rehabilitacyjna i lekarka w poradni tez jedna wiec nie mam wyboru :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aneta8702 pisze:
ja sie dziwie ze jak ja z nia cwicze naciagam ja to nie placze wogole, wrecz przeciwnie, ja to obracam w zabawe
wszedzie czytam ze dziecko idzie swoim tokiem a ona mi wyskakuje z czyms takim
u nas jest tylko jedna poradnia rehabilitacyjna i lekarka w poradni tez jedna wiec nie mam wyboru :shock:

Spoko, baw się z maludą :)
A jeśli chodzi o lekarzy, to naprawdę trzeba samemu myśleć ech.
I wcale Ci się nie dziwię, że się zaniepokoiłaś. Ech potrafią narobić wodę z mózgu. Dobrze że mamy intuicję :wink: :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

smoczyca pisze:
To powiedz tej pani, że jest kretynką do potęgi entej i żeby wybrała się na jakieś szkolenie, bo jej wiedza jest tragiczna.

Kretyn to w medycynie człowiek z objawami kretynizmu (niedorozwój umysłowy ciężkiego stopnia powstały w wyniku wrodzonej pierwotnej niedoczynności tarczycy). Nie stawiałabym tak śmiałych diagnoz przez internet :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

I trzeba byc tu madrym ale coz tajt o juz bywa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Xezbeth pisze:
Kretyn to w medycynie człowiek z objawami kretynizmu (niedorozwój umysłowy ciężkiego stopnia powstały w wyniku wrodzonej pierwotnej niedoczynności tarczycy). Nie stawiałabym tak śmiałych diagnoz przez internet :twisted:

Buahahahahha :lol2: :P:
Uśmiałam się do rozpuku :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

smoczyca pisze:
Xezbeth pisze:

Buahahahahha :lol2: :P:
Uśmiałam się do rozpuku :wink:

Xezbeth potrafi dobrze napisac :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]