Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:29 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:

oleola pisze:
Jeszcze tylko chcialam sie zapytac - jak sciagac ja na podloge jesli stanie? Do pozycji na czworaka? Czy do tylu na dupke do siadu?

To bylo chyba glupie pytanie ;) Przeciez siad prosty mam Amelii ograniczyc do minimum :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

oleola :P
Ściągaj na podłogę jakkolwiek,sadzaj,kładz,do tył,na bok,obojętnie,byle była jeszcze jakieś 2-3 miesięcy na podłodze w niższych pozycjach,i ruszając się podniosła napięcie.Ma za niskie i to dla niej niekorzystnie.

Marta5 :P
odpowiedz j.w.
Dużo w ruchu,zmienianiu pozycji,kładz mu zabawki tak,żeby ciągle musiał być aktywny:skręcić się podeprzeć,żeby sięgnąć,wstać na czworaki,skręcić,żeby uiąść,i wszystko do klęku,nie dalej.Nie pomagaj przy siadaniu,jak będziesz się z nim bawić w ruchu sam wpadnie jak to zrobić,żeby usiąść.My źle uczymy-najlepszą nauczycielką jest NATURA i ruch własny.Niczego nie przyspieszaj.Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł,a dzieci mają swój czas i rytm.
Miłej zabawy :loo:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pani Elu
Amelia juz siada sobie na wszystkie mozliwe sposoby :lol: Siedzi pewnie, chociaz nadal najlepiej czuje sie lezac na brzuchu. Jak tylko mam okazje to wykorzystujemy zabawy, ktore nam Pani podpowiedziala :) Jeszcze tylko czekam kiedy sie rozkreci z raczkowaniem :lol: w swoim pokoiku raczkuje chetnie, na "dlugie dystanse" jeszcze sie czolga :) bo tak szybciej :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pani Elu i ja mam kilka niepokojących pytań 8) Moja Julia nie potrafi jeszcze wsatwać, czy mogą w jakiś sposób ją do tego stymulować ? Czy to nie dziwne że raczkując nie przebiera nóżkami tylko rączkami po czym dosuwa kolanka ?

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

nel :P
Absolutnie nie stymuluj jej do wstawania.Będzie gotowa to sama wstanie,widać jeszcze nie jest,a jeśli postawi się ją w pion,a nie będzie gotowa,będzie to robić NIEPRAWIDŁOWO.Widocznie musi jeszcze potrenować na podłodze.A z tego co piszeszz ma jeszcze sporo do zrobienia na dole.

Natomiast KONIECZNIE zmień chodzenie na czworakach.To co ona robi jest zupełnie nieprawidłowe. :!: :!: :!:
Kiedy Julia jest na czworakach stań za nią też na czworakach,zlap w obie ręce jej nóżki(podudzia) i kiedy będzie chciała pójść do przodu kiedy wychodzi jedną rączką do przodu ty przesówaj przeciwną nóżkę do przodu,ona rączkę ty przeciwną nóżkę ......itd.
Ponieważ jej model czworakowania=skakania jest utrwalony będzie protest :twisted: :twisted: ,ale jeśli będziesz konsekwentna ona przestawi chodzenie.Takie czworakowanie naprzemienne jest konieczne dla integracji pracy obu półkól mózgowych-one muszą ze sobą rozmawiać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pani Elu proszę o odpowiedź!
Moja Wiki ma 8,5 m-ca, w tej chwili ładnie sie obraca, turla i pełza do tyłu, siada tylko jak ja posadzę i tak silnie siedzi i sie bawi, ale po dłużej chwili kładzie sie sama na brzuszek, nie raczkuje i to mnie bardzo niepokoi, czasami widzę ,że jakby chce sie podnieść na kolankach, ale to sa marne i rzadkie próby.
Byłam juz u rehabilitanta, bo mała jak miała 6 m-cy w ogóle sie nie turlała i jak prostowała ręcę to miała zaciśnięte piąstki-ale jest juz ok. Rehabilitantka powiedziała że ma trochę słabsze rączki niż nóżki, ale poweidziała że nie trzeba jej rehabilitować, że dojdzie sama???
No dochodzi ale mi sie wydaje ze bardzo powoli.
Ale ja sie cały czas martwię!! Czy wszystko jest ok i czy nie trzeba jej rehabilitować, a może juz za późno?
Jeżeli nie trzeba, to jakie zabawy i ćwiczenia stosować, aby nauczyc ja siadać samiej i raczkować?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]