Dzisiaj jest śr lip 08, 2026 3:56 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
1 żółta kartka

Oj zgadzam się, że panie rehabilitantki zawsze znajdują dodatkowe problemy! Strasznie się tym przejmowałam, ale po przeczytaniu tego tematu już przestanę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moja rehabilitantka bardzo chwali Marzenke :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

u mnie rehabilitantka bierze 20-25zl za 30min zalezy czy musi dojechac czy nie,przychodzi codziennie oprocz weekendow do domu,wiec 25zl...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Agatka&Paulinka pisze:
Oj zgadzam się, że panie rehabilitantki zawsze znajdują dodatkowe problemy! Strasznie się tym przejmowałam, ale po przeczytaniu tego tematu przestanę.

nie zawsze i nie wszyscy rehabilitanci szukają na siłę problemów. :roll: :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oj :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ryba1458 to powiem ci ze malutko u ciebie biora za rehabilitacje, u mnie to sa koszty 50 zl za jedna 30 minutowa sesje i to jeszcze nie w domu tylko trzeba do nich dojechac

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Aneta8702 :P
Rehabilitantki się czepiają więc i ja się przyczepię :P :P

Nie wiem jaka jest Marzenka,ale przyczepię się i omówię dla ciebie zdjęcie Marzenki,abyś różne rzeczy zauważyła-zwróciła na nie uwagę.
Nie wiem ile Marzenka ma miesięcy na tym zdjęciu ale im dawniej robione tym gorzej.

Marzenka ma 4,5 miesiąca,leżąc na brzuchu powinna opierać się mocno -pewnie na przedramionkach które są do przodu,i powinna dotykać,bawić się zabaweczkami z przodu.
Tymczasem jak widać na zdjęciu Marzenka wogóle nie opiera się na łokciach-to co widać to nie opieranie się.Ona BAAAARDZO mocno pracuje CIĄGNĄC plecami.Barki "jadą" do góry-do przodu i nie są spychane,a więc nie uruchamiają się rączki.Głowę zadziera do góry-za mocno pracuje kark, i nie ustawia się głowa na karku.Ponieważ jest w całej górze bardzo dużo napięcia głowa nie jest swobodna do ruchu.
Przy tym układzie pracy przodu i BRAKU prawidłowego podporu jest dla mnie bardzo prawdopodobne,że Marzenka pikuje na nos/ unoszą się nogi/-czy ktoś je przytrzymuje-jeśli tak napięcie pleców jeszcze się potęguje i robi się koło zamknięte nieprawidłowej -NIE PATOLOGICZNEJ pracy w tułowiu,co blokuje Marzenkę do swobodnego dalszego rozwoju.
Trzeba to jak najszybciej zmienić,ale mam nadzieję,że rehabilitant właśnie nad tym pracuje i już tak nie jest jak na zdjęciu,skoro jest zadowolony.
Jeśli to nie będzie przepracowane teraz,za ~2-3 tygodni Marzenka wejdzie w fazę pływania-pchania-pływania-pchania,ale dla niej faza pchania będzie polegała na położeniu rączek na podłożu-nie uniesieniu tułowia wysoko w podporze, czyli łopatki dalej nie będą spychane.
Ale przecież ktoś z nią pracuje więc tak nie musi być.
Chciałam tylko dla ciebie i innych Mam pokazać pewne niuanse rozwoju,które mogą mieć znaczenie dla przyszłości rozwijającego się dziecka.
I KONIECZNIE wyjmij te 6 warstw koca spod Marzenki. :!: :!: :!:
Sam kocyk na dywanie zupełnie wystarczy.MUSI BYĆ TWARDO inaczej Marzenka nie dostaje prawidłowej informacji zwrotnej od podłoża.

Rehabilitantki są różne,jak ludzie,mają różny staż pracy,różne kursy kończyły.....Piszesz,że 50 zł to dużo za rehabilitację.To zależy gdzie w dużych miastach to byłoby bardzo mało.
Rehabilitant MUSI się cały czas uczyć. :!: :!: :!:
Ja staram się najdalej co 2 lata robić nowe kursy-świat idzie naprzód kto nie uczy się ten się cofa.Trzeba czasem pojechać za granicę-tam się tyle ciekawych rzeczy dzieje.Czasem daje się kogoś z zagranicy zaprosić do Polski,ale trzeba mu zapłacić,a to są fachowcy naprawdę wysokiej klasy i oni za małe pieniądze nie przyjadą.A jeśli rehabilitant ma być dobry i NAPRAWDĘ pomagać dzieciaczkom to musi mieć pieniądze na naukę.
:loo:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pani Elzbieto to zdjecie bylo robione jeszcze przed rozpoczecie rehabilitacji Marzenki, wtedy sami probowalismy masowac, zrobie aktualne zdjecie i wkleje na forum jakby pani byla tak pila i teraz ocenila, zostaly nam jeszcze 3 spotkania rehabialitacyjne z 10,

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Aneta 8702 :P
Wklej zdjęcie będę "piła " :heh: :loo: i skomentuje zdjęcie twojej Marzenki. :loo:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moze pani elzbieto niech pani pije po skomentowaniu postepow marzenki...przed to rozny ten komentarz moze byc... :mrgreen:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

_Lilith_ :P
Jak to różnie można odczytać słowo. :D
Aneta 8702 poprosiła

" zrobie aktualne zdjecie i wkleje na forum jakby pani byla tak pila i teraz ocenila"

żebym była MIŁA ale pomyliła się i napisała żebym była PIŁA ,a nie żebym piła i dlatego taki mój wpis.
Znowu nie udało mi się :aa: :ysz: :loo:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

przepraszam mialo byc mila :) jak sie spiesze i szybko pisze to robie bledy :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zdjecie byly robione wczoraj jakby Pani mogla ocenic

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

przeczytalam obydwa posty pani elu..i wlasnie dlatego tak napisalam...zarcik :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hehe wiem wiem :) ale chcialam sie wytlumaczyc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Fajnie,
zwróć tylko uwagę(może to tylko na zdjęciu) czy Marzenka nie pracuje nadal w ATOS-ie.Na 4 zdjęciach głowa jest stale tylko w lewo, i kładzie potylicę na prawy bark. Czy jak leży na plecach też jest cała z preferencją w lewo?Czy lewa rączka jest aktywniejsza,a prawa bardziej zamknięta-to by wskazywało na ATOS.
Jeśli tak trzeba zaktywizować prawą stronę.
:loo:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

tak pani Elzbieto Marzenka woli cos trzymac lewa reka a prawa czasto zamyka, tazke masujemy raczki. A z ta glowka jest tak ze jakies 2 miesiace temu trzymala nam non stop w jej prawa strone to kazali wszystko przelozyc na ta druga strone to tak zrobilismy no i teraz trzyma w zeciwna stronw. A jak zaktywizowa w rawa strone :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Nie aktywizuj prawej strony tak ot.Ona ma się zsymetryzować.Baw się z nią symetrycznie,ale z naciskiem na prawo.Czyli kiedy leży na pleckach weź jej móżki mocno do góry oprzyj o siebie tak żeby zaktywizować pójście nóg do góry i wtedy znad niej prowokuj prawą rączkę aby wyciągała do zabawki,ale wolno jej złapać zabawkę od czasu do czasu,nie za każdym razem,odchodz zabawką w prawo-niech sięga i w lewo,ale leciutko przytrzymuj lewą rączkę -prawa ma przekraczać linię środkową ciała,czyli prawa ręka sięga po lewej stronie do zabawki nad klatką.
Ale proszę pamiętaj-
NOGI Z PUPĄ W GÓRZE !!!!!
Na brzuchu baw się z nią symetrucznie czyli zabawki przed noskiem i odchodzą w prawo-głowa pójdzie w lewo-łapiemy wzrok zabawką i odchodzi zabawka w prawo i zagadujesz w prawo,kiedy wzrok ucieknie w lewo możesz także zasłaniać pole widzenia z lewej strony-ale nie dotykaj głowy i NIE PCHAJ w prawo to NIC nie da.
nosząc ją pokazuj jej świat z prawej strony-niech oczy nauczą się że świat jest także z prawej strony.
Powodzenia, miłej radosnej zabawy, pisz :loo:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hmm tylko maly problem ja za bardzo zabawki nie inetersuja

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

To baw się z nią sobą,rób miny ,zapraszaj rączki swoimi palcami,,baw się z nią jej nogami w powietrzu.
rusz trochę wyobraźnię, a może kupujesz nie takie zabawki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

narazie ma zabawke gimnastyczna, to niekeidy potrafi 3 godziny lezwec przy niej i sie bawi a niekiedy wogole nie chce i ma najzwyklejsze grzechotki i miski, jak dam jej blizej moja reke to lapie mnie za palce

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]