Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:29 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

No to zadała mi Pani bobu tą odpowiedzią, bo nam właśnie ze względu na WNM, kazano nosić go tak przewieszonego przez ramię :roll:

W tej pozycji jak łódeczka (tej o której Pani pisze), to nie dość, że sie wścieka ( bo umiemożliwiam mu w ten sposób wyginanie się do tyłu) to nawet nie ma mowy, że on odbeknie. A jesli chodzi o odbekiwanie na kolanie, to również jest problem, bo kurcze on barzo ulewa i jeśli kłade go ns brzuszku to chlusta połowa zawartości żołądka :roll:
I co ja mam w takiej sytuacji robić ..????

Mam do Pani jeszcze bardzo ważne pytanie, jeśli już mowa o pozycji zgiętej dzieciaczka, proszę mi powiedzieć czy bardzo nie wskazane jest sadzanie dziecka w bujaczkach leżaczkach???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli "przewiesisz" malucha przez ramię, tak żeby jego pachy były na osi Twojego ramienia, a rączki zwisały na Twoich plecach, jeśli "podkręcisz" nieco pupę, a siebie samą odchylisz nieco do tyłu, wtedy maluch już nie będzie w pozycji pionowej.
Jeśli zaś tak ułożonego malucha odwrócimy odrobinkę tak, żeby jego głowka nie była ułożona do naszej głowy bokiem, lecz tyłem, to uniemożliwimy mu wyginanie się do tyłu :)

Dobrze piszę Pani Elu, czy źle piszę? :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Pani Elu i jeszcze jedno pytanie o chusty, ale te wiązane, w których to dziecko ma kręgosłup w łódeczkę i mózki na żabkę, czyli tak jak powinno być
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Asior :P
Jestem jak najbardziej za chustą wiązaną,chyba że są przeciwwskazania ortopedy ze względu na stawy biodrowe-czasami ortopedzi nie pozwalają.

Xezbeth :P
Dobrze piszesz-zmieniać strony noszenia przez ramię.Zamast przez ramię można przewiesić przez jedno udo tak jak do treningu przygotowującego leżenie na brzuchu, ale jedna noga.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Pani Elu, a bujaczki leżaczki?? Bezpieczne są ??? jeśli chopdzi o kręgosłup małego ???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Elżbieta pisze:
Oj Mamuśki,Mamuśki
Jedna Pani wierzy, inna nie wierzy,a jeszcze inna widziała.
Jak ktoś jest najmądrzejszy na świecie i wie co się dzieje w innych domach z innymi dziećmi to gratuluje wszechwiedzy.
Ja jestem praktykiem i na codzień mam do czynienia z dziećmi ,które mają przeróżne problemy.Także z nadmiaru siedzenia w foteliku.Bo to że dziecko spłaszcza sobie głowę od zsuwania się w foteliku pod wpływem grawitacji,że dziecko nie pracuje leżąc w ruchu na twardym podłożu i wyciągając ręce przeciw grawitacji,że nie przetacza się z boku na bok,że nie kopie uderzając piętami w twarde podłoże,to pikuś.Ale że nie leży na brzuchu i nie pracuję nad ustawieniem głowy na karku,nad wodzeniem oczami z głową w przestrzeni,nie pcha rękami spychając i ustawiając łopatki,nie podciąga nóg do brzucha wzmacniając mięśnie brzucha,proste i skośne i.....to już jest problem.
Jedni lekarze nie mówią źle o foteliku,bo nie wiedzą nic na temat jak,co,w jakich sekwencjach pracuje dając w pełni możliwości rozwoju,a w innych przypadkach producenci zamawiają opinie i już. :twisted: :twisted: Tak jest z jamperami,chodzikami i innym badziewiem dladzieci. :twisted: :twisted: Mamy dziecko-mamy wybór tylko nie mówmy o dobru dziecka.TO JEST ZŁY<BARDZO ZŁY POMYSŁ.Dzieci stanowczo za dużo siedzą.Te najmniejsze,te większe,te duże,starsze i my też.Siedąc w fotelu,bawiąc się pilotem, kubkiem kawy,czy szydełkując to nie to samo co pójśc na spacer,pojeździć na rowerze,czy pójść do fitnesu.My już umiemy się ruszać a niemowlaki poznają swoje ciałka a natura tak nas zaplanowała że musi się to odbywać na twardym podłożu,w ruchu,przeciw grawitacji.
Ale niektóre mamy mają "lepszy"pomysł na rozwój". :kjk:
I do tego jeszcze te wibracje.Niektóre dzieci są nadwrażliwe na bodzce i np.uciekają w sen bo nie są wstanie wytrzymać wibracji,inne płaczą i wyginają się na różne sposoby,inne jeszcze mają bardzo niskie napięcie i po takiej sesji wibracji są tak rozbite napięciowo, że nie znoszą leżeć na macie,bo już im rozbito resztki ich napięcia i nie mają jak się odepchnąć.Mogą tylko płakać..
Ale Mamuśki świetnie wiedzą co jes dobre,fajne i pożyteczne dla niemowląt.
Na zdrowie. :g^^:
Zdrowemu nic nie zaszkodzi,ale kedy są problemy....No cóż może zacząć pytać tych mam co zjadły wszystkie rozumy i pouczają nasz Głos Rozsądku na forum czyli Xezbeth :lol: :lol:

Elżbieta pisze:
Drogie Mamy :D :D
...Natomiast wszystkie dzieci potrzebują możliwości ruszania się, a często mam do czynienia z dziećmi które (fotelik samochodowy, leżaczek, na rączkach) spędzają po 5-8 godzin i mają bardzo niskie napięcie(ruch podnosi napięcie).nie potrafią nawet przy obrotach kontrolować głowy :lol2: .To smutne. A potem wsadzane są w chodziki, bo już mają 6-7 miesięcy więc pora chodzić. :$%^:
Jeśli mają swobodę ruchu to będą się rozwijać normalnie-czyli w swoim tempie. Bez ćwiczeń i popędzania... ,

Elżbieta pisze:
...Leżaczka jak najmniej. Mała musi się ruszać, pracować swoim ciałem, a nie leżeć, leżaczka, fotelika i innych siedzisk godzina dziennie i wystarczy...:D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Bardzo dziękuje za odpowiedź :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Fifolek :P
Baaaaaaaaaaardzo dziękuję za wyręczenie mnie,ale niedługo nie będę chyba już potrzebna wystarczy zajrzeć 4 posty do tył Ctrl c, potem ctrl v i już jest odpowiedz na pytanie.

Mamuśki,czytajcie poprzednie posty tam już jest tyle odpowiedzi,że naprawdę tylko sięgnąć. :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Pani Elu jak to nie będzie Pani potrzebna, ja tylko wskazuję odpowiedzi na pytania, które juz padły...a pewnie jeszcze dziewczyny dużo pytań mają, maluszków przybywa...
Ja się cieszę że Pani jest z nami, rozwiała Pani wiele wątpliwości użytkowniczek…a co odpowiedź specjalisty to, dopowiedź specjalisty i nikt jej nie podważy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

fifolek13 pisze:
i nikt jej nie podważy

no chyba że aniia :heh:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Xezbeth pisze:
fifolek13 pisze:
i nikt jej nie podważy

no chyba że aniia :heh:

Ona się nie liczy :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Mamuśki :P :P :P
No tak jak napisałam że już nie jestem potrzebna to WIEDZIAŁAM jak to będzie odebrane.To miał być kiepski żart :heh:
Nie zamierzam rezygnować ani się obrażać,lecz chciałam tak podziękować fifolek za to że zdjęłaś mi tę odpowiedz z głowy kopiując moje odpowiedzi.

Nie dokuczajmy Anii. A tak na marginesie po jej postach o fotelikach z wibratorkiem zaczęłam się tej sprawie przyglądać wnikliwie i wypytywać mamy i...
Wiele mam kupiło te leżaczki,ale po reakcjach dzieciaczków absolutnie zrezygnowały z włączania: dzieci wpadały w histerię,płakały,wiły się na nich dopóki był włączony wibrator,wykazywały niepokój,
to nie są objawy radości z doznawanych wrażeń.
To tak w sprawie ...Przepytałam 8 mam na okoliczność tych leżaczków.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

soooorki, ze zadaję w takim razie te same pytania, ale nie doszukałam sie ich w tym temacie i dlatego zadałam je :)
Ale obiecuję sie poprawić :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]