Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 2:27 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł:

A co jesli moj synek (9,5 mies.) podczas robienia kroczkow czesto tak jakby staje na wewnetrznej krawedzi stopki? Dodam ze dopiero zaczyna chodzic.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Saphire nie wiem na, ktorej stronie ale bylo
napisane ze dziecku trzeba dac conajmniej 7 mies.
na chodzenie. W tym czasie chod sie ksztaltuje.

Dziecko uczy sie dopiero chodzic, i probuje
na rozne sposby ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

tak tak, czytalam, ale wyciagajac wnioski po wszystkich postach zastanawiam sie czy nie trzeba tego jak najszybciej korygowac, jak np. przy ustawianiu 1 stopki prostopadle do 2 ( wtedy sie dziecku pomaga prawidlowo ustawiac).

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Saphire mój dokładnie robił to samo. Jedna stópke stawiał normalnie a drugą na wewnętrznej krawędzi. To było na samym poczatku jak zaczal stawac przy meblach (9,5 mies.). Teraz ma 11,5 i juz od jakiegos 1,5 mies widze ze tak nie robi. Musi sie dziecko wycwiczyc i opanowac samo jak sie prawidlowo stoi, chodzi bokiem przy meblach i zobaczysz ze mu to przejdzie. Ja stwierdzilam ze dam mu czas wlasnie do momentu az podejmie proby samodzielnego chodzenia i jest dobrze. Poczekaj jeszcze troszkę.[/list]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzieki!
juz widze, ze coraz lepiej mu idzie i sam sobie wszystko koryguje, wczoraj sie nawet zapomnial i stal przez chwile bez zadnego podpierania!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Bylysmy dzis u ortopedy ;)

Plaskostopie moze dziecko miec do 4 roku zycia,
koslawe kolana sie wyprostuja, moga nawet dopiero
w wieku szkolnym ;)

A na stawianie stopek do srodka to na jesien
mamy kupic buty za kostke, sznurowane ;)

I obserwowac, dopiero za rok do kontroli.

Pozatym nic niepokojacego nie ma :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na bilansie dwulatka Gabrysi dostałam skierowanie do ortopedy z powodu koślawych kolan. Zostałam poinformowana, że najprawdopodobniej będą potrzebne wkładki do butów, ewentualnie jakieś ćwiczenia. Spanikowana pojechałam od razu do zaufanego ortopedy dziecięcego, zresztą znanego i bardzo chwalonego w Krakowie dr Felusia. Pan doktor uśmiechnął się i powiedział, że ostatnio masowo zgłaszają sie do niego matki z dwulatkami, które mają koślawe kolana. Poprosił Gabrysię, żeby przeszła się przez gabinet i stwierdził, że koślawość mojej córki należy do fizjologii. Mamy to obserwować i w razie wątpliwości zgłosić się do lekarza po roku. Tak jak dziecko rodzi się ze szpotawymi kolanami, tak później przechodzi to w koślawość, która z czasem zaniknie. I nie trzeba tego leczyć! Owszem, wskazana jest profilaktyka typu odpowiednie buciki (koślawość kolan pociąga za sobą koślawość stóp), nie dopuszczanie do otyłości itp. Staram się więc kupować moim córeczkom dobre buciki, bo obie przekoślawiają stopy, przy czym starsza bardziej. Odpowiednie buty powinny sięgać za kostkę, mieć sztywny zapiętek, uniesioną delikatnie przednią część, miękką podeszwę inie powinny być za szerokie. My kupujemy Bartka, tak jakoś już z przyzwyczajenia, ale wiem, że wiele innych, tańszych firm produkuje tez dobre buciki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Aldi a widzisz. ja poszlam po skierowanie do ortopedy
bo wykrzywia stopki do srodka. A lekarka, ze ma plaskostopie, ze
koslawe kolana ... Wiec pomyslalam, no pieknie !

Poszlam do ortopedy, a ten ze sie wyprostuje wszsystko.

Lekarka mnie tylko nastraszyla niepotrzebnie.

A z bucikami to fakt. Nicolka zawsze miala dobre i nowe buty.
Sznurowane, za kostke itd.

Tylko teraz ma lekkie sandalki ;) Bo cieplo, ale tez z sztywnym zapietkiem.

Corka miala pierwsze buty z bartka jak uczyla sie chodzic.
Ale slyszalam wiele zlych opin na ich temat, wiec teraz nie wiem
co myslec :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o buty Bartka, to złe opinie mogą wydawać osoby, którym albo szkoda pieniędzy na drogie buty i tym samym usprawiedliwiają się dlaczego ich nie kupują, albo sprzedawca w sklepie nie potrafi doradzić jaki model jest dla dziecka dobry. Takie jest moje zdanie. Ja mam dwie córeczki i każda z nich ma inną stópkę - jedna długą i wąską, a druga z szeroko rozstawionymi paluszkami i wysokim podbiciem. Dziewczynki nie noszą takich samych modeli.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]