Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 2:35 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

chciałam zapytać jak mogłabym pomóc swoim dzieciom (bliźniaki 10 miesiąc skończony)mają bardzo wykrzywione nóżki, robią straszne łódeczki i nie są przystosowane do chodzenia (tak mówi pani rehabilitant) chcę dzieciom kupić sandałki zdrowotne http://anibut.pl/pierwsze.php o takie, albo paputki do chodzenia po domu o takie http://allegro.pl/zdrowotne-trzewiki-dr ... 89603.html ... Julia stoi już pięknie na nóżkach ale rehabilitantka mi każe ją stopować bo nóżki :( a Emilka jeszcze nie stoi, ale próbuje... co robić?? dodam jeszcze że na Emilkę nie ma butków w jej rozmiarze od 12,5cm stopka a ona ma 9.5 - 10cm nóżkę i nawet szukałam na zamówienie ale nie znalazłam :( bardzo proszę o poradę, jak im pomóc ??

Offline Wyświetl profil  

Ja bym nie odpuszczala tylko szukała rehabilitanta który dziewczynki wyprowadzi z tego. Mi kiedyś lekarka od vojty mówiła ze do 4 roku to jeszcze nie jest utrwalone i wszystko można naprawić a dziewczyna z ośrodka ze dzieci nawet z problemami neurologicznymi do roczku wychodzą z tego bez żadnych komplikacji. Ja wyprobowalam już wiele ćwiczeń z tego forum i wiem ze są skuteczne ale niestety nie wiem w jakiej kolejności je stosować, kiedy można przejść do kolejnego. W ośrodku wizyty mam co 1,5 miesiąca i rehabilitantka nie pokazała mi wszystkiego mówiąc żebym dała małej spokój, natomiast młode dziewczyny od bobatow widza problem ale wydaje mi sie ze teraz metoda prób i błędów będziemy próbować więc czekam na wizytę u lekarki od vojty. Wiem ze jest wybitnym specjalista, nawet najcięższe przypadki wyprowadzi i czepia się każdego milimetra. Wiem ze pewnie mała będzie trzy dni płakać ale wole to niż miałoby się okazać za 3 miesiące ze skoslawilam jej kolanka. Więc gdybyś chciała mogę Ci dać namiar na świetna lekarke z Wrocławia ale od vojty.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

maa4 jeśli nie zgadzasz się z opinią rehabilitantki może warto udać się na konsultację do innego fizjoterapeuty ? Dzieci robią to na co są gotowe, jest ich czas na siadanie, stanie, chodzenie. Co rehabilitantka ma na myśli mówiąc "bardzo krzywe nóżki" :?:
Na początku swojej przygody z chodzeniem dzieci powinny jak najwięcej próbować chodzić boso, buciki kupuje się wtedy gdy dziecko w miarę pewnie przetacza stopy. Bardzo małe buciki od rozmiaru chyba 18 robi firma Daniel ( ale zawsze buty trzeba namierzyć i pozwolić dzieciom się w nich przejść, aby zobaczyć jak wygląda ich chód w nich).

Magda1979 każdy człowiek, każde dziecko jest jednostką indywidualną i każdy organizm rozwija się w swoim tempie. Żyjemy w XXI wieku poznaliśmy bardzo dobrze rozwój psychomotoryczny, znamy normy i wg nich próbujemy sprawdzać jak dana jednostka się rozwija, jednakże od każdej normy są odstępstwa, dlatego czepianie się pani dr od Vojty każdego milimetra też nie jest dobre, a już ćwiczenie zbyt dużo może przynieść skutek odwrotny od zamierzonego. Dzieciom najczęściej potrzeba czasu. I aby skoślawić kolana dziecku trzeba by się było jednak trochę napracować :wink: :roll:

Offline Wyświetl profil  

Przeczytałam wszystkie wypowiedzi na tym forum a Pani Eli stronę internetowa znam na pamięć i uważam ze aby prowadzić dziecko metoda bobath trzeba mieć takie doświadczenie jak Pani Ela albo lekarka z ośrodka!!! Tak jak pisałam wcześniej dziewczyna z ośrodka pokazała mi dwa ćwiczenia na piłce (jedno robię fikolka na piłce i jak mała lezy na plecach to blokuje otwara dłoń trzymając łydke drugiej nogi a drugie tez blokując dłoń ale trzymam nogę po tej samej stronie i tu nie zapamiętałem jak ta noga winna być ułożoną dlatego poprosiłam inne dziewczyny żeby mi to pokazały. Pokazały to trochę inaczej na podłodze i walek. Bawilam się wiecej w wyciąganie raczek na plecach do nozek i do zabawek i przytrzymywanie ich jak mala lezy na brzuchu i jak mam przedramie i dłoń pod mała i bujanie przez udo.po paru dniach dziewczyna gdy zaczęła ja pchnąć za stopy do pelzania powiedziała ze mała reaguje jak do czworakow unoszac brzuch. Zamawiajac duża piłkę przeczytałam opisy ćwiczeń i tam było napisane ze wszystko należy robić wolno więc spytałem jak mam ćwiczyć na walku bo jak robię szybko to leci na lewy policzek i dopiero się podnosi natomiast jak robię wolno to prawa rękę wyciąga otwarta a tuż za nią idzie lewa ale zamknięta. Powiedziała ze są dwie szkoły i ze mała ładnie reaguje do siadu i pokazała na piłce jak łapać pion do siadu. Spytalam czy nie za szybko na siad. Po 4 dniach zabaw na walcu i siadu na piłce dziewczyna powiedziała, ze przy odpychaniu za piety mała jedna strona robi to w nieprawidłowym wzorcu!??? Wcześniej tez widziałam, ze gdy zostawiłem mała dłużej sama na brzuchu żeby robiła co chce to miała zaczerwieniona wewnętrzna stronę kolana więc szybciutko można zautomatyzowac nieprawidlowy wzorzec i można skupiając się na jednej rzeczy pominąć inna ważna. Więc ja będę ufać tylko wybitnym specjalista z długoletnie doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Dodam jeszcze ze moro tez trzyma zagryzajac dolna warge a zaczęły wychodzić wszystkie jedynki, zaczęłam ja nosić na bioderku jak na koniu ale chyba tez za szybko bo zaczęła zamykać rączki podczas snu a już od dawna spała na boczkach z otwartymi więc sama sobie z tym nie poradzę!!! Pstrykam ja, skubie, szczotkuje gdzie się da a ona tylko chichra ze mnie i śpiewa aaaa

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]