Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:36 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość

Pani Elu mam synka w wieku 2lat i 8miesięcy. Gdy mały miał ok. 2 miesięcy stwierdzono u niego problem z napięciem mięśni ( w górnej partii ciała wzmożone, w dolnej obniżone). Był rehabilitowny metodą Bobath(przepraszam za błędną pisownię), mimo to b.późno stojąc złapał równowagę(jakoś tak w 16miesiącu), chodzić zaczął w 17miesiącu życia. Rok temu nie wspinał się w ogóle na ślizgawkę, ani po drabinkach ani po takiej pochyłej powierzchni - teraz już się wspina po pochyłej, po drabinkach średnio mu idzie. Niemniej wciąż siedząc podpiera się jedną ręką(boję się, że to doprowadzi do skrzywienia kręgosłupa), często traci równowagę, nie chce wykonywać czynności, przy których wykonywaniu trzeba angażować obie ręce, np.lepi węża z plasteliny o stół, a nie w rączkach, rehabilitantka mówi, że nadal jest wiotki, zwraca uwagę, że stabilizuje się, zawijając paluszki stóp. Stosuje zalecenia rehabilitantki, ale nie jest to łatwe, bo np.kazała ściskać małemu namoczone gąbki w obu rączkach naraz, a on na 10 razy 9 ściska jedną dłonią. Nie wiem, jak go zachęcić do używania dwoch dłoni, a następne spotkanie z rehabilitantką w maju.Może p. ma jakiś pomysł?i

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Marzena Markowska :lol:
Bardzo mi trudno bez widzenia dziecka odnieść się do problemu twojego synka. Problem może tkwić na kilku poziomach. Myślę że nie w niskim napięciu jest speawa, lecz w tym, że ma on nadal aktywny asymetryczny odruch, który " ciągnie go nadal w jedną stronę co nie pozwala mu ustawić sobie pionu w ciele, czyli usiąść prosto- pion, i każe mu się podpierać ciągle jedną rączką - czy to zawsze jest ta sama rączka ? Przejrzyj jego zdjęcia z wieku 2-4 miesięcy, czy układał się w literkę c w stronę w którą teraz się podpiera, czy aktywna teraz jest rączka po przeciwnej stronie poprzedniego układania się. Tzn. jeśli wtedy układał się np. w prawo głową i układał aktywnością w prawo, teraz podpiera się w prawo a aktywna jest lewa ręka i nią głównie pracuje może to oznaczać, jak napisałam pozostał w ATOSie a aktywizując rękę przeciwną może aktywizować skrzyżowaną lateralizację, a to już problem mniejszy teraz, poważniejszy w szkole i w nauce. Możesz pójść do kogoś kto prowadzi integrację sensoryczną, żeby przyjrzał się tej dynamice.
Ciągłe zwijanie paluszków u nóg świadczy o źle ustawionej miednicy, więc o nie ustabilizowanym staniu, czyli podporze i konieczności trzymania się paluszkami. To trzeba zmienić jak najszybciej - rehabilitantka -także pomagając sobie plastrami do kinesiotapingu , bo ten chwyt z czasem doprowadzi do koślawienia stóp i niemożliwości puszczenia chwytu, a on może w dalszym rozwoju być powodem koślawienia kolan i przesuwania się palucha w stronę haluksa. :loo:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pani Elu b. dziękuję za odp.. W przyszłym tyg. ide z małym i do rehabilitantki i do p. od integracji sensorycznej(u tej pani będziemy już trzeci raz, ona też zwraca uwagę na te rączki, dała zestaw swoich ćwiczeń, tylko, że musiałabym małemu cały czas trzymać tę nieaktywną rękę, żeby on je nią wykonywał, np. ściskał namoczoną gąbkę).Generalnie jak był malutki, to nie zwijał się w literkę C, za to teraz śpi z głową odchyloną mocno do tyłu.Niemniej o asymetrii była mowa od początku, tyle że jak mały miał 10 miesięcy, to reh.uznała, że problemu z asymetrią już nie ma, za to z napięciem tak...Pójdę teraz, to z tą p. o tym teraz porozmawiam. Jeszcze mam pyt., czy obniżone napięcie musi wiązać się z koślawieniem kolan? Z tego, co mi reh.mówiła jest to jedna z naturalnych konsekwencji problemów z napięciem i że raczej tego nie unikniemy. I czy dzieci z problemami z napięciem mają potrzebę gryzienia wszystkiego? Mój prawie trZylatek niemal cały czas coś gryzie i nie chodzi mi tu o gryzienie w złości. Czy mogę coś z tym zrobić? Jeszcze mi się przypomniało, że reh. często mówiła mi że mały b. zaokrągla plecy, jak siedzi(zapomniałam jak się to fachowo nazywało), teraz też prostuje je sporadycznie

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]