dziękuję za informacje i bardzo mi przykro że u pani tak to się skończyło nawrotem a teraz operacją... u mojej córki wykryto tą chorobę w 2 fazie w zeszłym roku w sierpni i lekarz polecił mi świetnego specjlistę, ordynatora ze szpitala wojewódzkiego w moim mieście, oraz powiedział abym tego nie bagatelizowała bo może skończyć się utykaniem, krótszą nóżką
ordynator pooglądał zdjęcia RTG i wytłumaczył nam po co jest gips i że to jedyna metoda leczenia w jej wieku, bo aparaty ortopedyczne są za lekkie i łatwe do ściągnięcia i efektu nie było by żadnego... dlatego od sierpnia ma zakłądany gips, początkowo na 4 tygodnie i 2 tygodnie przerwy, później już na 6 tygodni gips i 3 tygodnie przerwy... w listopadzie miała robione RTG i lekarz swierdził poprawę i minimum pół roku jeszcze leczenia, teraz 15 kwietnia będzie miała kolejne RTG bo mija już pół roku...
ogólnie jak córka nie ma gipsu to jeździ na rowerku, jak byłam jeszcze w ciąży z drugim dzieckiem to chodziliśmy na basen, teraz nie mamy jak bo basen dla małych dzieci dostępny jest w godzinach 6-7 rano

a potem cały dzień zarezerwowany dla szkół
wie gdzie prawa strona gdzie lewa
co do wykrycia choroby w pani wieku to lekarz powiedział nam że w takim wieku nie ubiera się gipsu bo to już za późno i efekt będzie taki sam jak bez gipsu i tutaj trzeba czekać aż dziecko przestanie rosnąć i tylko operacja...
pozdrawiam i życzę zdrówka i udanej operacji