Dzisiaj jest śr lip 08, 2026 3:58 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Od kilku dni zauwazylam, ze moj syn zaczal chodzic "jak baletnica". Nie caly czas, ale czesto, bez wzgledu na obuwie, jego brak, skarpetki itd. rowniez podbiega na palcach. Kiedy mu zwracam uwage, od razu zaczyna chodzic "normalnie", a kiedy sie zapomni to znowu na palcach, ale rowniez normalnie-na calej stopie. Jakos nigdy wczesniej nie zwrocilam na to uwagi, nie korzystal z chodzika, nie byl prowadzany za raczki podczas nauki chodzenia. Juz sama nie wiem na co jeszcze powinnam zwrocic uwage, co by moglo miec na to wplyw?

Obrazek

Aniołek (*) (18 tc, 07/04/2010)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

Agoos :lol:
Nie przejmuj się :$%^: . Twój synek zautomatyzował już chód.Kiedy czuje się coraz swobodniej na nóżkach w ruchu zaczyna kombinować co jeszcze można wymyślić, jak jeszcze można stawiać nogi. Piszesz, że potrafi chodzić normalnie, a cóż złego w chodzeniu na palcach? Wiem, wiem zaraz wszyscy myślą że to objaw mpdz. Nie. To zabawa. :siu: Inna płaszczyzna podparcia, chybotliwie, potrzeba większa kontrola, mocno pracuje wysklepienie podłóżne i poprzeczne, muszą mocno pracować pośladki, żeby utrzymać równowagę.
Nie widzę żadnych przeciwwskazań, żeby sobie pochodził na palcach.Jeśli nie robi teko cały czas, jeśli nie jest to stały jego sposób przemieszczania się. Niech popróbuje. I tak wróci do nornalnego chodzenia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Bardzo dziękuję za odpowiedz, uspokoila mnie Pani. Obserwowalam go dzis caly dzien-jest mniej wiecej pol na pol chodzenia na palcach i "normalnie". Za kazdym razem gdy go poprosilam aby przestal chodzic na paluszkach demonstrowal mi jak chodzi "normalnie". Wiec raczej zabawa. No a tego nawet nie smiem mu zabronic :)

Obrazek

Aniołek (*) (18 tc, 07/04/2010)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hehe ja bym nawet powiedziala, ze bardzo dobrze bo cwiczy w ten sposob miesnie łydek, stopy. moja najstarsza siostra jak byla mala zaczla chodzic na palcach i do tej pory po domu w skarpetkach chodzi na paluszkach, taki ma juz nawyk (ma 31 lat :P) i jako jedyna z nas sióstr wszystkich malo wysportowanych ma ona umiesnione nogi i bardzo zgrabne łydki :) a do tego chodzi tak z gracją jak kot, wogle jej nie slychac w domu heheh

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]