Dzisiaj jest śr lip 08, 2026 3:57 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam serdecznie może ktoś nam wreszcie pomoże bądz skieruje na odpowiednie tory ;)
Otóż moja 10 miesięczna córeczka nie chce raczkowac .... pełzać wstawać tzn podnosi się w łużeczku tylko do klęku i dalej ryk................. nielubi leżec na brzuszku momentalnie obraca sie na plecki i siada co mnie bardzo cieszy :)
Martwie się tym raczkowaniem ponieważ wiem że to bardzo ważny etap w rozwoju maluszka czy moje dziecko wymaga rehabilitacji ?? inne dzieci nawet młodsze o miesiąc juz poruszaja się samodzielnie a moja dalej stacjonarna
jak ja zachęcic do przemieszczania się czy czekac aż sama "załapie"
dodam że jest barzo mądra i dużo jak na swój wiek mowi i rozumie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

my tez mamy ten problem,u marcinka jest stwierdzone obnizone napiecie miesniowe.na chwile obecna marcin nie pełza nie raczkuje,sam dobrze nie siedzi ale czesto mu to jednak wychodzi.próbuje sie podciagac do siadu.obraca sie z plecek na brzuch i odwrotnie.jak siedzi to czesto pada na bok badz na brzuch i jest wrzask.na brzuszku tez niechetnie lezy.my chodzimy na rehabilitacje ale skutki marne bo od 3tygodni nie bylismy ze wzglkedu na chorobe.mysle jednak ze powinniscie sie udac do neurologa obejrzy dziecko i skieruje ewentualnie na rehabilitacje.ja osobiscie uwazam ze przydałaby sie córci twojej metoda bobath,cwiczonka sa bardzo przyjemne i sa efekty jezeli sie uparcie cwiczy dziecko.wazne tez by trafic na dobrego lekarza bo u nas pani neurolog stwierdziła ze jest lekko obnizone napiecie a okazało sie ze ma bardzo obnizone a do tego asymetrie.teraz wybieramy sie do opola do ponoc bardzo dobrego i znanego lekarza tylko ze prywatnie.wiesz,nie kazde dzieci raczkuja,sa takie które staja na nogi a raczkuja jak naucza sie chodzic.mój niestety nie chce nawet zgiac nózek do pozycji raczkowania od kad tesciowa pokazała mu ze nózki sa do stania a było to bardzo wazne cwiczenie :cry:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuje za odpowiedz ;) u nas mała próbuje pozycji do rackzowani ale blokuje jedna naoge tzn jedna noga w prawidowej pozycji a druga zgieta w poprzek siada samodzielnie , czasami wydaje mi sie ze jest "troszke" leniwa bo jak chce jakąs zabawke to najlepiej jest pokazac mamie palcem zeby ja podała;) poszukam w necie jak ja rehabilitować ta metoda i pocwiczymy a jak nie przyniesie to efektu to wybierzemy sie do pediatry :) juz bym chciała zeby ya chociaz troszkę mobilna bo mój kęgosłup siada ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej. Jestem mamą 17 miesięcznego Oskarka. Mój synio w 10 miesiącu nie siedział zbyt dobrze - podpierał się i miał zaokrąglone plecki( nie pamiętam jak to się fachowo nazywa), zaczynał siadać, przemieszczał się tylko poprzez kulkowanie - co uwielbiał robić, w 11 miesiącu zaczął pełzać, blokując 1 nogę, dzień przed ur. raczkować - dzięki cwiczeniom- w 16 miesiącu zaczął chodzić. U niego byłyo i obniżone i wzmożone napięcie mięśni. Obecne skutki to: koślawość stóp i kolan, nadal częst zagina palce u stóp i podpiera siedzeniu. Mysa ja bym namawiała na spotkanie z jakąś dobrą rehabilitantkoą. My ćwiczymy bo batami(nie wiem, jak to się piszę) To metoda mniej inwazyjna od wojty, zresztą wojtę wybiera się raczej dla maleńkich dzieci. Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki za odpowiedz małą zaczeła sama wstawac i próbować raczkowac ;) noga juz jej nie przeszkadza jak ja umiejetnie ułoży potrafi sama zejsc z kanapy jest bardzo ruchliwa i uwielbia wstawac aaa i robi cos w rodzaju kociego grzbietu :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witaj Mysa
Ciężko chyba powiedziec, czy powinnas sie niepokoic, mysle, ze nie. moj synek zaczal raczkowac jak mial 10,5 miesiaca a tez specjalnie nie pełzal jakos pewne etapy go omijają, tak samo bylo z chodzeniem. zazwyczaj dzieci umieja najpierw stac bez podparcia a potem chodzic, a on nauczyl sie na odwrot. Raczkowanie to rzeczywiscie bardzo wazny etap, bo wtedy obiepolkule mozgu ucza sie "wspolpracowac" ale bywa i tak, ze dzieci nie raczkuja. ja np nie raczkowalam tylko tak jakby skakalam na pupie i mimo to mam chyba podzielną uwagę, gralam na perkucji, skrzypcach i wszystko jest ok wiec chyba za wczesnie na zmartwienia. no ale jesli masz sie stresowac to lepiej idz do fizjoterapeuty, zeby sprawdzil inne czynnosci ruchowe. nie zaszkodzi a na pewno sie uspokoisz.
pozdrawiam

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert
Awatar użytkownika

drogie Mamy :lol: :lol: :lol:
często dzieje się tak, że dzieciaczki omijają etapy z którymi mają największy problem. Rozwojowo Maluszek powinien stopniowo pchając coraz mocniej w ziemię wstawać z ziemi. Wszysto zależy od:
1. Pielęgnacji, czyli sposobów podnoszenia, noszenia, ............ całego postępowania z dzieckiem. Niestety obecny sposób postępowania bardzo mocno stymuluje odchylanie się dziecka do tyłu. Wtedy cały przód słabnie stopniowo coraz bardziej. Jeśli dziecko jest sadzane od 4-5 miesiąca i poczuło pion nie ma opcji, żeby pchało w ziemię, będzie próbowało ciągnąć plecami, a tak się nie da pójść na czworaki. Wtedy leży się, leży, leży a potem najszybciej jak się da wstaje się na nogi, czyli w pion.
2. Własnego napięcia mięśni. Każdy człowiek rodzi się z jakimś swoim napięciem. Wcześniaki mają w większości bardzo obniżone napięcie. Napięcie podnosi ruch, a większość dzieci do 5-6 miesiąca nie robi nic, tylko rosną, są noszone, lub godzinami siedzą w fotelikach, leżaczkach.... , a więc kiedy mając te 5-6 miesięcy nie wiedzą gdzie ma być głowa na karku, jak ustawić rękę na podłożu, jak pchnąć, i jak zareagować ciałem np. na utratę równowagi.
3. dzieci nie są prawidłowo kładzione na brzuchu, nie pchają rękami, czyli nie robią pompek, pompek, pompek, tylko odginają się ciągnąc plecami. Więc przód ciała jest tak słaby, że nie jest w stanie wypchnąć ciała dziecka w górę.
4. pchanie w podłogę to w odpowiedzi docisk np. ręki w stawach, jeśli się tego nigdy nie robiło to odczucie jest takie, że ucieka się od tego dyskomfortu, ..... więc się nie pcha w ziemię.
5. Jeśli dziecko nie pracuje symetrycznie, różnica w odczówaniu ciała jest takim stresem, że nie wstaje się z ziemi.

Kiedy tylko dziecko wstanie na nóżki rodzice, lub dziadkowie wstawiają w chodzik, lub biorą za ręce i dziecko zamiast godzinami - tygodniami chodzić przy meblach :siu: :siu: idzie do przodu ze słabym brzuchem, z nie ustawionymi nogami w biodrach, zaplatając nogami do przodu. Nie wzmacniało przodu, nie ustawiło prawidłowo miednicy, nie ustawiło nóg w biodrach, nie umie stać, ale umie chodzić. Tylko jak?! I co zautomatyzuje. :roll: :roll: :roll:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Specjalista odpowiada (terapeuta i logopeda)

Strefa czasowa UTC [letni]